Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 20/04/2025 - 08:00

Badehotellet-stjerne kunne ikke genkende sig selv: Alting hænger jo

Anette Støvelbæk ved ikke, hvad hun selv ligner i DR-serien "Generationer", hvor hun har et helt andet udtryk, end hun havde i "Badehotellet".

Af: Af Bertram Svarre Carlson, Ritzau Fokus

I mere end ti år har man kunnet se Anette Støvelbæk som den fint klædte fru Alice Frigh i "Badehotellet".

Når hun nu er tilbage på skærmen i DR-dramaet "Generationer", er det med et helt andet visuelt udtryk.

- Jeg ligner jo, jeg ved ikke hvad!, siger skuespilleren og griner:

- Alting hænger jo, og jeg ser helt usminket ud. Tværtimod er jeg sminket helt rødmosset og rynket.

Hun spiller sammen med Ulla Henningsen, Alice Bier Zandén og Rikke Eberhardt Isen en af de fire kvindelige hovedkarakterer i "Generationer".

Her kommer en gammel familiehemmelighed pludselig frem, og det ryster ved deres grundforståelse af sig selv og hinanden.

Anette Støvelbæk, der selv er 57 år, spiller den 62-årige slusemester Tina, som bor langt fra storbyen ude ved Vadehavet.

- Jeg kunne faktisk ikke rigtig genkende mig selv, da jeg så det. Jeg tænkte: "Hvem er det menneske? Nå gud, det er mig!". At se Tina ved siden af Alice Frigh er virkelig to modpoler, lyder det fra Anette Støvelbæk.

Det har været et stort skifte for skuespilleren.

- Det har været enormt skægt og udfordrende at lave en helt anden karakter, end jeg har lavet i mange år, fortæller hun og fortsætter:

- Det har også været skønt slet ikke at være forfængelig.

Selv om Anette Støvelbæk først syntes, at hun så gammel ud, da hun så sig selv i "Generationer", vendte hun det hurtigt til noget positivt.

- Det handler jo om transformationer i det her fag, siger hun og fortsætter:

- Jeg skal jo ikke gå op og ligne mig selv i alt det, jeg laver. Jeg skal jo gå op og nærme mig en figur, som er skrevet til mig, forklarer hun.

Siden 2013 var Anette Støvelbæk en fast del af ensemblet i "Badehotellet". Da tiende og sidste sæson af den populære tv-serie blev rundet af i 2024, var det derfor også et farvel til et arbejdsfællesskab, hun havde haft i mange år.

- På "Badehotellet" har vi jo levet og åndet med hinanden gennem skilsmisser, dødsfald og fødsler. Så vi har jo været en stor del af hinandens liv, fortæller Anette Støvelbæk.

Selv om hun som skuespiller er vant til at lukke nye bekendtskaber ind, var hun derfor også spændt, da hun skulle arbejde sammen med et helt nyt hold både bag og foran kameraet i "Generationer".

- Det her har været et fantastisk bytte for "Badehotellet"!, udtrykker Anette Støvelbæk og fortsætter:

- Vi har det virkelig godt sammen - jeg har lige været på festival med de tre andre kvinder der, siger hun om Ulla Henningsen, Alice Bier Zandén og Rikke Eberhardt Isen.

Som Anette Støvelbæk selv siger, er det langtfra noget nyt at møde nye bekendtskaber og få nye kolleger som skuespiller.

Blandt meget andet har man tidligere kunnet se hende i tv-serien "Sygeplejeskolen", julekalenderen "Tinkas juleeventyr" og filmen "Italiensk for begyndere".

Efter den første og indtil videre eneste sæson af "Generationer" ved hun dog endnu ikke, hvad der venter i fremtiden.

- Jeg synes bare, at der er taget hul på et sjovt kapitel med den her serie, konstaterer hun.

"Generationer" kan ses hver søndag på DR1 og DRTV.

København, 21/04/2025 - 08:00

FAKTA: Hvad er shaolin?

* "Shaolin" er et danskudviklet reality-adventureformat på TV 2.

* Det er optaget i Sydkorea i Dogapsa–templet, som er et buddhistisk tempel, man har lånt til optagelserne.

* Alt indhold og selve forløbet i templet er udviklet og udformet i tæt samarbejde med de to shaolin-masters Shifu Yan Lei og Shi Heng Yi, som guider de ni kendisser igennem et forløb i den ældgamle kinesiske livsfilosofi shaolin.

* Til sidst i forløbet skal de medvirkende fremvise deres individuelle taolu, som er en serie af bevægelser og positurer, der repræsenterer den enkeltes krop og sind.

Kilde: TV 2.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 21/04/2025 - 08:00

Dansk skuespiller: Jeg vil vise at jeg er noget andet

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Youssef Wayne Hvidtfeldt har det med at overtænke alt, og det har skuespilleren knoklet for at slippe.

Mens nogle af Youssef Wayne Hvidtfeldts kolleger konsekvent siger nej til at medvirke i tv-programmer for ikke at lade det indprente sig i seernes bevidsthed, næste gang de er på biograflærredet, kan man nu se skuespilleren selv i TV 2-programmet "Shaolin".

- Det er klart en overvejelse hele tiden. Men det er ikke en overvejelse, som er lineær, siger Youssef Wayne Hvidtfeldt og uddyber:

- Vi er også i en tid, der rykker sig, så det er svært at have et facit på det. Vi skal også ud på flere og flere platforme, end man har skullet før, så det er klart, at det gør, at man også må udvide sig, siger han og tilføjer:

- Halvdelen af Danmark tror jo, at jeg er sådan en skid, der er sur hele tiden og bokser ind i en pude. Det tror folk jo! Så nu kan jeg også vise, at jeg er alt andet end det.

Youssef Wayne Hvidtfeldt fik for halvandet år siden sit helt store gennembrud i DR-dramaet "Huset" som den fåmælte og skulende fængselsbetjent Sammi, der tæsker sin indestængthed ud på sin boksebold derhjemme.

Forinden havde han haft roller i "Borgen - riget, magten og æren", ungdomsserien "Yes No Maybe" og den romantiske komedieserie "Hånd i hånd".

Da Youssef Wayne Hvidtfeldt blev uddannet skuespiller fra Odense Teater i 2014, troede den nyudklækkede skuespiller, at Hollywood ville ringe.

Men i stedet så han med egne ord et stort sort hul for sig, som han fortæller om i "Shaolin".

Det hul har været svært at komme op fra igen uden at sammenligne sig med andre, når man er i en branche, hvor der er mange om buddet.

Så det var kærkomment at rejse to uger til Sydkorea og lade sig underlægge to autentiske shaolinmunke, der underviste ham og otte andre kendisser i filosofien og livsstilen.

- Jeg kom ud af hverdagens trummerum, ved at jeg ikke engang havde min telefon, fortæller Youssef Wayne Hvidtfeldt.

- Det var en vild oplevelse, som jeg aldrig ville kunne købe mig til!

Selv om man er trænet i at være til stede som skuespiller, er det ikke ensbetydende med, at man selv mestrer det som menneske, pointerer Youssef Wayne Hvidtfeldt.

- Det er rigtigt nok, at jeg selvfølgelig i mit arbejde kan være i nuet. Men jeg arbejder jo ikke 24-7. Så der er nogle gange stor forskel på at være skuespiller og mig som privatperson. Der overtænker jeg alt. Og det er nok, fordi man ikke er i nuet, tror jeg, lyder det fra ham.

Også på andre parametre er der store forskelle mellem skuespilleren og mennesket.

- Jeg har spillet "Jeppe på bjerget" på Det Kongelige Teater og har stået i bar overkrop og stramt, stramt tøj foran 1400 mennesker hver aften.

- Jeg er egentlig en meget privat person og et sky menneske på mange områder. Men der er stor forskel på at træde ind på scenen som en karakter, og hvis jeg gjorde det som privatperson. Det er vitterligt to helt forskellige mennesker!

Ud over at lære at være i nuet rejste Youssef Wayne Hvidtfeldt til Sydkorea i håbet om ikke altid at springe over, hvor gærdet er lavest.

- Når man gør sig umage og fordyber sig, så opnår man noget, som man ikke gør, hvis man springer over, hvor gærdet er lavest, siger Youssef Wayne Hvidtfeldt og tilføjer:

- Jeg tror ikke nødvendigvis, at det altid er dårligt at springe over, hvor gærdet er lavest. Det er ligesom at sige: "Man skal ikke tage den første og den bedste". Jeg tænker altid: "Hvorfor tage det sidste og det værste?". Der er et eller andet i den tankegang, som for mig har fungeret fint. Men jeg vil gerne have den udfordring, at jeg reelt ikke kan springe over, hvor gærdet er lavest.

Og det kunne man ikke i "Shaolin".

- Der var ikke nogen grund til at snyde der, for så var der ingen grund til at tage afsted, konstaterer Youssef Wayne Hvidtfeldt.

Alle episoder af "Shaolin" kan ses på TV 2 Play.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 21/04/2025 - 07:00

FAKTA: Interrail for seniorer

* Seniorinterrail er en billigere billetform for dig, der er over 60. Billetten giver dig mulighed for at rejse frit rundt i Europa med tog.

* Der findes flere variationer af billetten. Den korteste model er på fire rejsedage, mens den længste model er på tre måneder.

* Når du bestiller, skal du vælge, om du vil have billetten i billetform eller digitalt på telefonen. Det er ikke muligt med begge dele.

* Husk at udfylde din seniorinterrailbillet, hver gang du stiger på toget og påbegynder rejsen. Er billetten ikke udfyldt med din rute og tidspunkt, er den ikke gyldig, og du risikerer derfor at få en bøde.

Kilde: Nanna Hyldgaard Hansen, der er forfatter til bogen "Togrejser for begyndere - På skinner mod nye eventyr".

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 21/04/2025 - 07:00

Tag på seniorrail og kom ned i tempo på ferien

Jean-Philippe Ksiazek/Ritzau Scanpix

Med den rette forberedelse kan du som plus 60-årig futte ganske billigt og roligt af sted på ferie ned gennem Europa.

Det er ikke kun ungdommen forundt at suse gennem Europa på skinner. Eventyret venter i den grad også på perronen for dig, der er 60 plus.

For de lange togrejser kan sagtens planlægges med komfort i højsædet. Det slår forfatter og foredragsholder Nanna Hyldgaard Hansen et slag for i sin nye bog "Togrejser for begyndere".

- Når du rejser med tog, går rejsen jo i gang, når du stiger om bord. Du skal ikke sidde og holde øje med trafikken som i en bil eller sidde spændt fast på et lille sæde i et fly. Du kan gå rundt i toget, og du kan sidde og få dig en kop kaffe og hygge dig med dine medpassagerer, siger hun.

Inden du som nybegynder booker den helt lange seniorinterrail-tur, der fungerer på samme vis som interrail, anbefaler Nanna Hyldgaard Hansen, at du afprøver nogle kortere togrejser. Det kan være en smuttur til Sverige eller Tyskland.

- Start ud lidt nemt, og byg på derfra. På den måde får du efterhånden en fornemmelse af, hvor meget tid du godt kan lide at have til togskift, hvordan man bestiller billetter, og hvor lang tid ad gangen du godt kan lide at sidde i et tog, lyder det fra Nanna Hyldgaard Hansen.

Når du booker billetterne, anbefaler hun, at du tjekker op på, hvad det koster at køre på 1. klasse. Det er nemlig ofte ikke ret meget dyrere end 2. klasse, og på den måde kan du sikre dig, at turen bliver ekstra behagelig. Nogle gange kan du endda være heldig at finde billetterne på tilbud, og så er det bare om at slå til, siger Nanna Hyldgaard Hansen.

- Jeg synes selv, det er rart at rejse på 1. klasse - især, hvis det er lange rejsedage, og det er højsæson - fordi så undgår man at sidde i en vogn, der er fuldstændig proppet, så der er mere ro og komfort undervejs.

En anden måde at skabe ro på rejsen er ved at sørge for at sammensætte rejseplanen, så der er god tid til togskift, og du undgår at skulle haste af sted med din bagage for at nå den næste afgang.

Nanna Hyldgaard Hansen sørger selv for lange togskift, så hun har tid til at lægge bagagen fra sig i et opbevaringsrum på stationen og kan tage ud for at opleve byen, hun er havnet i.

- På den måde har jeg set Zürich, Strasbourg og en masse andre byer, som egentlig ikke var mine rejsemål, fortæller hun.

Du undgår dog ikke at skulle slæbe din bagage fra sted til sted, når du rejser med tog. Derfor anbefaler Nanna Hyldgaard, at du pakker let, og hvis rejsen er lang, kan du vaske tøj undervejs på for eksempel møntvaskerier, eller hvor du overnatter.

- Jeg kan selv godt lide at rejse med rygsæk, men hvis man nu ikke kan bære sin bagage på ryggen, er det fint med en rullekuffert. Så skal du bare sørge for at købe en model, der er smal nok til at kunne køre gennem midtergangene i togene, siger hun og fortsætter:

- Det kan jo være vældig bøvlet, hvis man nu er kommet ind i en forkert vogn og skal igennem et langt tog med en kuffert, man er nødt til at løfte, fordi den er for bred.

Med alt det praktiske på plads handler det ifølge Nanna Hyldgaard Hansen om at hygge sig på turen. Tag en øl i restaurantvognen, find strikketøjet frem, eller lad dig betage af landskabet, der suser forbi.

- Jeg opfordrer også til, at man ikke altid behøver at tage den lige vej til rejsens destination. Læg gerne nogle stop og overnatninger ind undervejs, siger hun og tilføjer:

- Er du på pension, har du måske mulighed for at udvide din rejse og udnytte muligheden for at gå lidt ned i tempo ved ikke at have for travlt med at komme frem. Det er noget af det, vi kan lære af at rejse med tog.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek