Beijing, 30/04/2025 - 09:30
Tre kinesiske taikonauter lander på Jorden efter et halvt år i rummet
Kinesisk rummission slutter, kort efter at en ny er startet. Det skal bane vej for kinesisk mission til Månen.
Ng Han Guan/Ritzau Scanpix
Af: /ritzau/
Tre kinesiske taikonauter er onsdag landet i det nordlige Kina efter at have tilbragt seks måneder på den kinesiske rumstation Tiangong.
Det viser billeder fra kinesisk stats-tv ifølge AFP.
En taikonaut er en vestlig betegnelse for kinesiske astronauter.
De tre taikonauter var en del af missionen Shenzhou-19, som blev sendt afsted i oktober sidste år.
Kina har investeret mange milliarder af kroner i deres rumprogram i løbet af de seneste år.
Det skal være med til at bane vejen for, at landet i slutningen af årtiet kan sende en bemandet mission til Månen og på sigt bygge en base på Månens overflade.
Torsdag for knap en uge siden blev tre taikonauter sendt afsted mod rumstationen, hvilket markerede starten på Shenzhou-20-missionen.
Ifølge det statslige nyhedsbureau Xinhua er de tre taikonauter fra Shenzhou-19 ved "godt helbred" efter at være landet.
Billeder fra den statslige tv-station CCTV viser en kapsel fastgjort til en rød- og hvidstribet faldskærm, som daler ned over en blå himmel, før den rammer jorden i en sky af brunt ørkenstøv.
Herefter skynder personer i hvide og orange heldragter sig at åbne det gyldne fartøj og en af dem planter et blafrende flag i den sandede jord.
Taikonauterne fra Shenzhou-19 har arbejdet på den kinesiske rumstation siden oktober. Her har de udført forsøg og sat rekord for den længste rumvandring nogensinde.
Oprindeligt skulle de tre taikonauter have været landet på Jorden tirsdag, men hjemrejsen blev udskudt en dag grundet vejrforhold på landingsstedet, har kinesiske myndigheder oplyst.
De tre taikonauter fra Shenzhou-20-missionen, som nu har overtaget kontrollen over Tiangong, skal i løbet af de følgende seks måneder udføre forsøg inden for fysik og biovidenskab samt installere udstyr, der skal beskytte mod rumaffald.
For første gang har de også taget fimreorme med. Det er en form for fladorm, som er kendt for sine reproduktive egenskaber.
Kina har aldrig været involveret i arbejdet på Den Internationale Rumstation grundet modstand fra USA.
Den amerikanske rumfartsorganisation Nasa har også planer om at sende astronauter til Månen inden for dette årti.
/ritzau/AFP