Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 14/05/2023 - 08:00

Peter Mygind: Det har taget mig år at turde sige fra

Peter Mygind har flere gange stået ansigt til ansigt med en mobber. Derfor er han meget opmærksom på at få sagt fra, når det sker.

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Af: Af Laura Pretzmann, Ritzau Fokus

Det har taget Peter Mygind lang tid at finde modet til at sige fra over for andre mennesker, som ikke behandler ham eller andre ordentligt.

Siden har skuespilleren beskæftiget sig meget med tematikken omkring mobning ved at deltage i flere kampagner for social ansvarlighed, holde foredrag om vold og mobning og ved at være ambassadør for Børns Vilkår.

- Det kræver sindssygt meget mod at sige fra, fordi man frygter reaktionen fra mobberen, fortæller Peter Mygind.

Han har flere gange selv mødt mobbere. Blandt andet i sin karriere som skuespiller.

- Jeg har selv oplevet instruktører i mit liv, som har sagt til mig, at jeg spiller dårligt.

- Og så stopper jeg op, kigger på dem og tænker "tror han eller hun seriøst, at jeg bliver en bedre skuespiller af at få at vide, at jeg spiller dårligt?", fortæller Peter Mygind.

Han uddyber, at den slags mobning kan foregå på alle arbejdspladser.

- Der findes mobbere i alle slags fag, så derfor må man prøve at lære at sige fra - også hvis man er øjenvidne til andre, der bliver mobbet, siger Peter Mygind.

Erfaringen har dog lært ham, at det er meget vigtigt, hvordan man får sagt fra.

- Det er før gået galt for mig, når jeg har skullet sige fra overfor en mobber, fordi jeg har brugt samme sprog. Det kommer der ikke noget godt ud af.

- Og der vil aldrig være en garanti for, at modtageren tager det til sig. Men det hjælper sjældent at fortælle vedkommende, at han eller hun er en idiot, siger Peter Mygind med et smil.

Ifølge ham kan der være mange forskellige årsager til, at en person har en uhensigtsmæssig adfærd over for andre mennesker.

- Det er måske i virkeligheden, fordi vedkommende har en eller anden mangel i sit eget liv.

- Og når han eller hun så vælger at mobbe, giver det vedkommende en følelse af at være noget værd, fortæller Peter Mygind.

Han er selv meget opmærksom på, om der foregår mobning på hans egen arbejdsplads.

Eksempelvis på en produktion som "Sommerdahl" kan der ifølge Peter Mygind være et hierarki, hvor runnerne er lavest placerede, og han har oplevet, at de nogle gange er målskive for dårlig behandling.

- Når jeg møder på arbejde - uanset om det er "Sommerdahl" eller andre produktioner - bruger jeg meget energi på at sikre mig, at folk kommunikerer respektfuldt med hinanden.

Det er noget, han har øvet sig på længe.

- Jeg prøver at bruge det alle steder i mit liv. Både i mit ægteskab, med mine børn og på arbejde, siger Peter Mygind.

I "Sommerdahl" hvor Peter Mygind spiller den ledende efterforsker Dan Sommerdahl, kommer skuespilleren også til at beskæftige sig med mobning, som er en af tematikkerne i seriens fjerde sæson.

Her skal Dan Sommerdahl være med til at opklare flere mord og hemmeligheder, som tager udgangspunkt i fire tematikker, hvor mobning er en af dem.

Ifølge Peter Mygind skal serien blandt andet vise, hvad der kan være årsag til mobning, og hvilke konsekvenser det kan få at mobbe andre.

- Når vi fortæller en historie i "Sommerdahl", er vi ikke bange for at skære det ud i pap for seerne.

- Eksempelvis ved at vise, hvad det er, der kan drive en mobber til at gå ud i det ekstreme, fortæller Peter Mygind.

Ud over mobning er de andre tematikker i "Sommerdahls" fjerde sæson alkoholisme, handicap og religion.

"Sommerdahl" kan ses på TV 2 Charlie hver søndag fra den 14. maj. Serien kan også streames på TV 2 Play.

Fakta: Peter Myginds mange titler

* Peter Mygind er både dansk skuespiller, tv-vært, underholdningsperson, musiker, foredragsholder og forfatter.

* Han er især kendt for at være en komisk skuespiller og for at være en underholdningsperson, men han har også spillet roller, som har vist en anden side af ham - eksempelvis i rollen, som politiefterforskeren Dan Sommerdahl i "Sommerdahl".

* Derudover er han kendt for mange andre roller, blandt andet sine roller i serierne "Nikolaj og Julie", "Taxa" og "Anna Pihl".

* Ud over at arbejde som skuespiller er Peter Mygind ambassadør for Børns Vilkår, og han har udgivet bogen "Myginds mission", efter at hans søn blev overfaldet på åben gade.

/ritzau/

København, 17/04/2025 - 12:31

Forfatter hædres med Karen Blixen-pris på 50.000 kroner

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

- En historiefortæller af højeste karat, lyder det om forfatteren Ida Jessen, der modtager Rungstedlundprisen.

Forfatteren Ida Jessen modtager Rungstedlundprisen 2025.

Det oplyser Karen Blixen Museet i Rungsted i en pressemeddelelse.

Prisen på 50.000 kroner er en anerkendelse af et "markant forfatterskab i den store nordiske fortælletradition", fremgår det af meddelelsen.

Ida Jessen debuterede i 1989 og har siden udgivet en lang række børnebøger, noveller og romaner.

Gennem årene har hun modtaget adskillige priser for sine bøger.

Formand for Rungstedlundfonden Michael Bjørn Nellemann ser en vis lighed mellem Ida Jessen og Karen Blixen, når det gælder valget af emner:

- Karen Blixens fortællinger kredser om skæbnesvangre begivenheder og afgørende livsvalg.

- Ida Jessen er på samme måde optaget af menneskers måde at møde livets store udfordringer på.

- Hendes omfattende forfatterskab har som Blixens både dybde og bredde og vidner om en historiefortæller af højeste karat, der gør hende til en fortjent modtager af Rungstedlundprisen, lyder det i motiveringen for prisen.

Karen Blixen stiftede Rungstedlundfonden i 1958 under en radiotale til sine mange lyttere på Danmarks Radio.

Med opbakning fra sine søskende donerede hun sit barndomshjem, Rungstedlund i Nordsjælland, og forfatterrettigheder til fonden.

Rungstedlundprisen uddeles til en kulturpersonlighed, der "har ydet en speciel indsats inden for et af de felter, der interesserede Karen Blixen, eller som på anden måde har markeret sig på Blixensk vis", fremgår det af meddelelsen.

Prisen er tidligere gået til blandt andre skuespilleren Meryl Streep, der spillede rollen som Karen Blixen i dramaet "Mit Afrika" fra 1985.

Også danske forfattere som Suzanne Brøgger, Thorkild Bjørnvig og Tom Buk-Swienty er blandt modtagerne af prisen.

Selve prisuddelingen finder sted 12. september 2025.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 17/04/2025 - 11:57

Dronning Margrethe pustede 85 lys ud i fødselsdagslagkage

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Kongehuset deler billeder af den private fejring af dronning Margrethes 85-års fødselsdag på Fredensborg Slot.

Kongehuset har torsdag delt flere billeder fra fejringen af dronning Margrethes 85-års fødselsdag.

Her kan man blandt andet se, at dronningen puster 85 lys ud i en stor fødselsdagslagkage.

Det skete på dronningens fødselsdag, onsdag 16. april, under en middag i Kuppelsalen på Fredensborg Slot.

Kongeparret var værter for fødselsdagsmiddagen, der var et privat arrangement.

Billederne er blevet delt af kongehusets profil på det sociale medie Instagram.

Det fremgår af opslaget, at dronningen under middagen blev overrasket af Sankt Annæ Pigekor.

Desuden opførte Pantomimeteatret uddrag fra balletten "Klods Hans", hvor dronningen selv har været kostumedesigner.

Bordet var dækket med nyudsprungne grene og pyntet med påskeæg, som dronningen selv har dekoreret gennem årene.

Dronningens fødselsdag blev lidt af et tilløbsstykke foran Fredensborg Slot, hvor en større folkemængde var mødt op for at markere dagen.

Klokken 12 trådte hun ud på trappen foran slottets hovedindgang sammen med kongeparret, deres børn og flere andre medlemmer af den kongelige familie.

Modtagelsen skete til lyden af klapsalver og en fødselsdagskoncert, som blev fremført af Den Kongelige Livgardes Musikkorps i den indre slotsgård.

Dronningens fødselsdag er den anden, siden hun under sin nytårstale i 2023 til stor overraskelse fortalte, at hun ville overlade tronen til sin søn.

Tidligere var der tradition for store fejringer på dronningens runde og halvrunde fødselsdage.

Men onsdag var der tale om en nedtonet fejring, fortalte Thomas Larsen, der er forfatter til flere bøger om dronning Margrethe og kongehuskommentator på DR.

- Hun har overladt den store scene til kong Frederik og dronning Mary. Det er dem og deres børn, der skal have opmærksomheden, mens hendes egen rolle er som pensionist.

Dagen forinden var prinsesse Isabella blevet fejret med en festforestilling på Det Kongelige Teater med indslag fra blandt andre sangeren Medina og bandet Scarlet Pleasure.

1000 unge fra hele rigsfællesskabet deltog i fejringen, efter at de var blevet udtrukket blandt 17.685 tilmeldte.

Prinsesse Isabella, der er nummer to i arvefølgen til den danske trone, fylder 18 år mandag 21. april.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 17/04/2025 - 10:00

FAKTA: Kort om kulhydrater

* Kulhydrater bliver omdannet til energi af kroppen. Ifølge De Nordiske Næringsstofanbefalinger (NNR) er anbefalingen, at 45-60 procent af energien i din mad kommer fra kulhydrater.

* Men det er værd at vide, at der er forskel på typerne af kulhydrater og den effekt, de har i og på kroppen. De kan deles op i: stivelse, sukkerarter og fibre.

* Man får kulhydrater fra blandt andet kornprodukter, mejeriprodukter, grøntsager, frugter, bær og kartofler.

* Dit valg af kulhydrater får et sundhedsboost, hvis du går efter fuldkorn.

Kilde: Fødevarestyrelsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 17/04/2025 - 10:00

Mel virker på samme måde i kroppen som sukker

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Der er ofte debatter om sukker. Men ifølge professor bliver der talt for lidt om, at kulhydrater - som i mel - lynhurtigt bliver nedbrudt til sukker.

De fleste er klar over, at man skal begrænse mængden af slik og søde sager, der ryger i munden. Et stort indtag af sukker forbindes nemlig med øget vægt, øget risikoen for hjerte-kar-sygdomme og naturligvis risiko for huller i tænder.

Men hvad der ikke fylder nok i snakken om sukker, er ifølge professor i ernæring og sundhed på Københavns Universitet Lars Ove Dragsted, at stivelse - som er et kulhydrat - også nedbrydes til sukker i kroppen.

- Det er ikke kun sukker, der er problemet i vores kost. Det kan i lige så høj grad være stivelse eksempelvis fra hvidt brød og kager og den slags, for stivelsen bliver lavet om til sukker med det samme, det går lynhurtigt. Så når vi spiser en skive brød, er det sådan set omdannet til sukker på kort tid.

- Der bliver tit kun fokuseret på sukker i ernæringsdebatter, men det er, fordi folk ikke har fysiologien og biokemien i hovedet, så derfor så ser de sukker som noget andet. Men dybest set er der ikke den store forskel, siger han.

Kroppen har brug for kulhydrater, som er den vigtigste kilde til energi, men de kan ifølge Fødevarestyrelsens hjemmeside deles op i tre grupper: stivelse, sukkerarter og kostfibre. Stivelse og sukkerarter er fordøjelige kulhydrater, mens kostfibre er ufordøjelige kulhydrater.

De fordøjelige kulhydrater - altså stivelse og sukker - optages i maven og tyndtarmen og transporteres så rundt i blodet som blodsukker.

Derfor er der i professorens øjne ikke den store forskel på sukker og mel.

- Den eneste forskel er, at en lille smule af melet formentlig overlever gennem tarmen og ikke bliver brudt helt ned til sukker. Det vil sige, at der vil være en svag fibereffekt, siger Lars Ove Dragsted.

Med "fibereffekt" mener han, at den tredje type af kulhydrater, de ufordøjelige fibre, hjælper med at holde maven og fordøjelsen i top. Og den gavnlige effekt kan du få en knivspids af, når du indtager mel eksempelvis i form af brød eller pasta.

Vil du have mere smæk for sundhedsskillingen, skal du gå efter fuldkorn.

Ud over at fuldkorn mætter godt, er indtaget også knyttet til en lavere risiko for flere livsstilssygdomme som hjerte-kar-sygdomme, type 2-diabetes og nogle typer af kræft. Indtag af for mange kulhydrater i form af tilsat sukker forbindes derimod med en negativ effekt på helbredet.

- Jo mere grov maden er, jo mindre er kroppen i stand til lynhurtigt at fordøje den og smide sukkeret fra den ud i blodet - og det er det, der giver de enorme udsving i blodsukkeret, som ikke er så sunde, forklarer Lars Ove Dragsted.

De gavnlige effekter kommer ifølge professoren primært fra fibre i frugt og grønt samt fuldkorn.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek