Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

20/06/2023 - 08:00

FAKTA: Lær at bruge en mokkakande

Af: Af Laura Pretzmann, Ritzau Fokus

Man kan bruge en mokkakande som erstatning til espressoshottet, fordi den kan lave en meget stærk kaffe:

* Man fylder det nederste kammer med vand til lige under sikkerhedsventilen.

* Så indsætter man filterkurven, og fylder den op med friskmalet kaffe, og sætter toppen af espressokanden på.

* Kanden sætter man på en kogeplade, indtil vandet begynder at koge, og kaffen trænger op i det øverste kammer.

* Når det øverste kammer er fyldt med kaffe, kan kanden fjernes fra kogepladen.

* Og så skal man vente, til der kommer kaffeskum ud af kanden - for så er kaffen færdig.

Kilde: rigtigkaffe.dk.

/ritzau fokus/

København, 07/04/2025 - 08:00

FAKTA: Hvad er shaolin?

* "Shaolin" er et danskudviklet reality-adventureformat på TV 2.

* Det er optaget i Sydkorea i Dogapsa–templet, som er et buddhistisk tempel, man har lånt til optagelserne.

* Alt indhold og selve forløbet i templet er udviklet og udformet i tæt samarbejde med de to shaolin-masters Shifu Yan Lei og Shi Heng Yi, som guider de ni kendisser igennem et forløb i den ældgamle kinesiske livsfilosofi shaolin.

* Til sidst i forløbet skal de medvirkende fremvise deres individuelle taolu, som er en serie af bevægelser og positurer, der repræsenterer den enkeltes krop og sind.

Kilde: TV 2.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 07/04/2025 - 08:00

Sarah Zobel: Jeg er ved at smide zobelpelsen

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Når man har et efternavn med en masse historier i sig, skal man finde ud af, hvem man er som fornavn, lyder det fra psykolog og tidligere model Sarah Zobel.

Med efternavnet Zobel står det sort på hvidt, at Sarah Zobel er en del af dynastiet, der er kendt fra erhvervslivet - og til tider også fra de kulørte blade.

Men de senere år har den 51-årige psykolog og tidligere model været i gang med at smide zobelpelsen.

Det fortæller hun i TV 2-programmet "Shaolin".

- Jeg synes, jeg har mere ro i, hvornår jeg har den på, og hvornår jeg har den af. Den vil altid være en del af mig - og heldigvis for det, uddyber hun nu.

- Jeg tror, at når man har et fyldigt efternavn og sådan en familiehistorie, er rejsen - det kan også være derfor, at jeg har læst psykologi, det ved jeg ikke - at finde ud af: Hvem er jeg som fornavn? Hvem er jeg egentlig, når man skræller de der ting fra, lyder det fra Sarah Zobel.

- Det synes jeg, jeg er ved at lande meget godt i nu. Sådan i midten af livet. Men jeg tror, det er generelt for mange , at man skal finde ud af, hvem man er. Om det så er et skjold, man har på, eller en rolle, man har fået.

Sarah Zobel er datter af erhvervslederen og godsejeren Peter Zobel og oldebarn af Hermann Zobel, der var med til at grundlægge forsikringsselskabet Codan.

Skræller man efternavnet væk, er Sarah 51 år, psykolog og mor til tre - de to ældste har hun fra ægteskabet med balletdanseren Alexander Kølpin, den yngste har hun fra forholdet med popstjernen Burhan G.

Nogle kan godt adskille Sarah fra Zobel, andre kan ikke, fortæller hun.

- Jeg er meget opmærksom på ..., indleder Sarah Zobel, imens hun forsøger at finde ordene:

- Jeg tror heller ikke, man selv skal leve sig for meget ind i at antage, at folk har forudindtagelser. Nogle har. Nogle har ikke. Sådan vil det altid være. Men jeg tror, man slipper det lidt mere, jo ældre man bliver. Så er man ligesom bare, hvem man er, konstaterer Sarah Zobel.

Andre ting er foranderlige i hende og noget, hun håber, aldrig stagnerer eller helt stopper.

- Der er altid forskellige lag i ens udvikling. Det er jo ikke noget, man er færdig med, bare fordi man er psykolog, siger Sarah Zobel.

Sammen med otte andre kendisser, heriblandt udenrigskorrespondenten Simi Jan, skuespilleren Thomas Bo Larsen og Vild med dans-stjernen Karina Frimodt, har Sarah Zobel takket ja til at deltage i TV 2-programmet "Shaolin".

Her skal de gennem 12 dage leve som autentiske shaolinmunke i et mentalt og fysisk udviklingsforløb.

- En del af tingene har jeg prøvet før. Jeg har arbejdet med de forskellige følelsesmæssige ting. Så det, der var nyt for mig, og som gik op for mig, var den hardcore fysiske træning, og hvor meget du kan arbejde med sindet og dit mentale velvære via kroppen, lyder det fra Sarah Zobel.

- Vi ved selvfølgelig godt, at sport og træning er sundt. Men vi bruger det måske ikke rigtigt på den måde i vores del af verden.

Krop og sind er meget opdelt i Danmark til sammenligning med shaolinmunkene i Sydkorea, hvor optagelserne fandt sted, mener Sarah Zobel.

- Hvis vi har ondt indeni, går vi til en psykolog eller en terapeut. Har vi ondt i kroppen går vi til en læge. Shaolinmunkene arbejder meget med sundhed, og ved at man bruger kroppen på forskellige måder, siger hun og fortsætter:

- Om det er, at man sidder stille og mediterer for at skabe ro i sindet, eller om man laver kamptræning, så får man det mentalt tusind gange bedre. Deres sammenhæng mellem krop og sind er meget mere flydende der end her.

Noget af det har hun pakket med sig hjem fra templet i Sydkorea.

- Jeg har i hvert fald taget mere struktur med i min hverdag. Det var en ting, shaolinmunkene gik meget op i: At målet er ligegyldigt, men at man skal få strukturen og processen ind. Og så laver jeg thaiboksning, fortæller Sarah Zobel.

- Det bed fast i mig! Det kunne jeg virkelig godt lide, udbryder hun begejstret.

- Mit fag er jo meget blødt og feminint. Så det har været fedt for mig at få den der ild lidt mere frem, så jeg både har det maskuline og det feminine.

Næste afsnit af "Shaolin" kan ses på TV 2 og TV 2 Play mandag.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 07/04/2025 - 07:00

FAKTA: Bankens villighed til forhandling

Hvis din bank vurderer dig som en god kunde, er den ofte mere villig til at forhandle med dig og give dig bedre vilkår. Følgende giver dig point i bankens bog:

* At du har lån i banken. Det kan være kassekredit, boliglån og billån.

* At du har realkreditlån i samme koncern som banken. Det samme gælder privatforsikringer og pensionsopsparinger.

* At du har en opsparing i banken.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 07/04/2025 - 07:00

Tre vigtige spørgsmål du skal stille din bank

Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Der er potentielt penge at hente ved at lade din indre spørgejørgen få frit løb, når du taler med din bank.

Den, der spørger, får svar - og måske også ekstra penge på kontoen. I hvert fald er det en god idé at skrue op for din nysgerrighed i samtalen med din bank.

Sådan lyder det samstemmende fra to økonomiske rådgivere.

- For en gennemsnitlig familie med realkreditlån, banklån og billån er der rigtig mange penge at hente, hvis man kigger på sine bankforretninger og stiller spørgsmål til dem, siger Anne Mette Østerdal Thomsen fra det uvildige finansielle rådgivningsfirma Finobo.

1) Simpel undren.

Et spørgsmål, Anne Mette Østerdal Thomsen råder dig til at stille din bankrådgiver fra tid til anden, er det helt enkle: Hvad koster det mig at være bankkunde her?

Når du kender det beløb, har du mulighed for at sammenligne med, hvad det koster at være bankkunde andre steder, hvilket giver dig gode kort på hånden til for eksempel at forhandle gebyrer hos din bank.

- Husk, at banken er en forretning, der gerne vil sælge sine egne produkter. Har man ikke været i kontakt med sin bank i noget tid, er det især superrelevant at spørge, hvad det egentlig koster for en at være kunde, fastslår Anne Mette Østerdal Thomsen.

2) Usynlig udgift.

Ifølge Lea Jacobi, der er selvstændig finansiel rådgiver, bør du spørge banken, hvad du må punge ud med, for at den står for at investere dine pensionspenge.

- De fleste har en pension i deres pengeinstitut, som så investerer pensionen for dem. Men mange glemmer at spørge til, hvad den service koster, siger hun og forklarer, at der kan være penge at spare ved selv at stå for investeringerne.

Hun peger på, at omkostningerne ved at lade banken stå for investeringerne typisk ligger på mellem 1,5 og 2,5 procent om året, mens man ved at investere pengene via andre investeringsplatforme kan nå ned på mellem 0,5 og 1,5 procent.

3) Overset mulighed.

Har du lån i banken, er det vigtigt at huske, at din aftale ikke er mejslet i sten.

- Spørg altid: Er det her den billigste rente, jeg kan få? Nogle gange kan det være, banken siger, at den kan gøre det billigere, hvis du for eksempel betaler lidt mere af, siger Lea Jacobi.

Skal du have et nyt lån, er det ifølge Anne Mette Østerdal Thomsen vigtigt at spørge, om du har frit lånevalg.

- Jeg oplever, at ikke alle er opmærksomme på, at der findes mange forskellige slags lån, siger hun og peger på, at det er meget individuelt, hvilket lån der passer bedst til ens behov.

- Det kan være, du står et sted i dit liv, hvor du har brug for noget fleksibilitet, hvor andre gerne vil kende deres rente for de næste 30 år.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek

Privatliv