Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 14/11/2022 - 07:00

Vinteren er på vej: Det skal du gøre ved havemøblerne

Hvordan du giver dine havemøbler en behandling, afhænger af, om der er tale om træ- eller plastikmøbler. Få også råd til, hvordan du opbevarer dem.

Patrick Pleul/Ritzau Scanpix

Af: Af Henriette Brøndum Neimann, Ritzau Fokus

Vintersæsonen er lige rundt om hjørnet, og her er det næppe havestolen, du har planer om at slænge dig i.

I stedet kan du give havemøblerne lidt kærlighed ved at give dem en omgang pleje og opbevare dem, inden de bliver fundet frem igen til næste år.

Her giver to fagkyndige deres bud på, hvordan du bør gøre.

1) Pleje af træmøbler.

Her kan du bruge Rodalon til udendørs brug, møbelrens eller et par dråber klorin, som opblandes med vand. Ved sidstnævnte skal du huske at bruge beskyttende handsker.

Det siger Jonas Stenbæk, som er sektionsleder hos Teknologisk Institut, hvor han arbejder med test og udvikling af træbeskyttelse.

- Det vil fjerne det skidt og skimmel, som sidder på træet. Hvis det er oliebehandlet træ, kan man give dem olie, som de kan stå med vinteren over.

- I møbelolie er der ofte fungicid (svampemiddel, red.), og så kan der ikke vokse skimmel på møblerne, siger Jonas Stenbæk.

Han advarer mod, at du bruger sæbevand, hvis du har oliebehandlede møbler, da sæben kan opløse olien.

2) Opbevaring af træmøbler.

Har du havemøbler, der er lavet af teaktræ, skal du kigge på, om det er det dyrere teaktræ i bedre kvalitet eller den billigere udgave, forklarer Jonas Stenbæk.

Det billigere teaktræ består typisk af ungt træ og er af dårligere kvalitet, mens den dyrere udgave er ret bestandigt og holder i længere tid.

Mens du skal have det billigere teaktræ inden døre - eksempelvis under et halvtag eller ind i et skur - kan du lade den dyrere udgave stå ude.

- Men man skal være opmærksom på, at det bliver udsat for vind og vejr. Det betyder, at det ændrer farve og får et gråligt udseende, som kan få det til at se en smule slidt ud, siger han.

Jonas Stenbæk forklarer også, at havetræmøblerne under opbevaringen ikke skal have kontakt til jorden, da der herfra kan blive tilført fugt.

I stedet anbefaler han, at du for eksempel hænger dem op på en væg, hvis det er klap-sammen møbler.

3) Pleje af plastikmøbler.

Hvis du vil give havemøblerne i plastik behandling, kræver det ikke meget mere end en klud, vand og måske lidt mild sæbe, hvis der er alger eller andet snavs på. Det siger Berit Rørbøl, som er havefaglig ekspert hos Videncentret Bolius.

- Plastik kan blive beskidt at se på, men de fleste havemøbler i plastik er nemme at gøre rene med almindeligt vand og sæbe, siger hun.

Når det kommer til opbevaring, skal du helst sætte dem et tørt sted, for eksempel i et skur, hvor der er ventilation. Luft er nemlig med til at gøre, at der ikke opstår et fugtigt miljø.

4) Hynderne.

Havemøblernes hynder skal inden døre, forklarer Berit Rørbøl.

- En hyndeboks, der står ude i et skur, kan godt blive fugtig hen over vinteren. Så man skal sørge for, at de er helt tørre, inden man pakker dem væk, siger hun og forklarer, at det bedste er, at de opbevares et sted, hvor der er frostfrit.

Det kan for eksempel være i en kælder eller skur, hvor du er sikker på, at der ikke kommer fugt.

Vil du rengøre dem, inden de pakkes væk, er det ofte en våd, opvredet klud, der skal til. Du skal dog være opmærksom på, hvor længde de er om at tørre.

/ritzau fokus/

Oslo, 02/03/2024 - 13:39

Norges kong Harald får midlertidig pacemaker

Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

En midlertidig pacemaker skal gøre hjemtransport mere sikker. Hjemtur ventes at finde sted om nogle dage.

Norges Kong Harald har fået indlagt en midlertidig pacemaker.

Det oplyser det norske kongehus lørdag.

Det er sket, mens den 87-årige konge er indlagt på et hospital i Malaysia, hvor han holdt ferie.

- Pacemakeren blev implanteret på grund af lav hjertefrekvens, siger kongens livlæge, Bjørn Bendz.

- Beslutningen blev taget tidligt i dag, og indgrebet var vellykket. Kongen har det efter omstændighederne godt, men har fortsat brug for hvile. Indgrebet vil gøre hjemrejsen tryggere, fortsætter livlægen.

Hjemtransporten ventes at finde sted i løbet af nogle dage, oplyser kongehuset.

Det er tidligere blevet oplyst, at kongen var indlagt med en infektion. Han er indlagt på hospitalet Sultanah Maliha på Langkawi.

Pacemakere kan bruges til at behandle rytmeforstyrrelser i hjertet, hvis man for eksempel har unormalt langsom hjerterytme. Den overvåger hjertets elektriske aktivitet.

Ifølge sundhed.dk kan en midlertidig pacemaker afgive "elektriske impulser via en ledning, der er ført ind til hjertet gennem en blodåre".

- Selve batteriet er en lille kasse udenfor kroppen, der er tilsluttet ledningen. Man fjerner hele systemet med ledningen, når man ikke længere har behov for den, står der på sundhed.dk.

Også tidligere dette år har kong Harald været sygemeldt.

Onsdag 31. januar blev han sygemeldt med en luftvejsinfektion, og tidligt i februar vendte han tilbage til pligterne.

Kong Harald har de seneste år flere gange haft problemer med helbredet.

Kong Harald har siddet på tronen siden 1991. Han og dronning Sonja har to børn - kronprins Haakon og prinsesse Märtha Louise.

/ritzau/NTB

Læs Mere >>

Oslo, 02/03/2024 - 13:24

Norges kong Harald får midlertidig pacemaker

En midlertidig pacemaker skal gøre hjemtransport mere sikker, siger livlæge.

Norges Kong Harald har fået indlagt en midlertidig pacemaker.

Det oplyser det norske kongehus lørdag.

Det er sket, mens den 87-årige konge er indlagt på et hospital i Malaysia, hvor han holdt ferie.

- Pacemakeren blev implanteret på grund af lav hjertefrekvens, siger kongens livlæge, Bjørn Bendz.

- Beslutningen blev taget tidligt i dag, og indgrebet var vellykket. Kongen har det efter omstændighederne godt, men har fortsat brug for hvile. Indgrebet vil gøre hjemrejsen tryggere, fortsætter livlægen.

Hjemtransporten ventes at finde sted i løbet af nogle dage, oplyser kongehuset.

Kong Harald har de seneste år flere gange haft problemer med helbredet.

/ritzau/NTB

Læs Mere >>

København, 02/03/2024 - 08:00

FAKTA: Elbillån er billigere

* Hvis man køber en elbil til 450.000 kroner, har Danske Banks elbillån bruttoomkostninger på 53.448 kroner. Køber man i stedet en benzinbil til samme pris, stiger bruttoomkostninger til 103.428 kroner. Forskellen er altså næsten 50.000 kroner.

* Jyske Bank har i pristjekket den mindste forskel på billån. En elbil til 450.000 kroner har bruttoomkostninger på 68.754 kroner. Køber man en benzinbil, er bruttoomkostningerne 86.886 kroner. Forskellen er 18.132 kroner.

* Der er tale om lån på 80 procent af de 450.000 kroner, og lånet har en løbetid på syv år.

Kilde: pristjek af bilejernes organisation, FDM. Tallene er fra januar 2024.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 02/03/2024 - 08:00

Find et attraktivt billån: Betydeligt billigere at låne til en elbil

Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Et pristjek fra FDM viser, at et lån til elbiler har meget mere attraktive renter og lavere bruttoomkostninger end til en benzinbil.

Hvis du skal købe en ny bil og låne pengene, kan det betale sig at undersøge markedet for at finde det billigste billån.

Og der er ikke bare stor forskel på renter og udgifter fra bank til bank, men også fra bil til bil.

Vælger du en elbil i stedet for en benzinbil, kan der være titusinder af kroner at spare i låneomkostninger.

Det viser et pristjek, som bilejernes organisation, FDM, har lavet.

- Rigtig mange danskere skal låne penge for at kunne købe en ny bil, og vi kan se, at der er stor forskel på låneomkostningerne, der er i elbilkøberens favør, siger forbrugerøkonom hos FDM Ilyas Dogru.

I pristjekket har Danske Bank den største forskel i omkostningerne. For en elbil, der koster 450.000 kroner, er lånets bruttoomkostninger lidt over 53.000 kroner.

Fradrag for renteudgifter er ikke taget med, og lånet udgør 80 procent af købsbeløbet med en løbetid på syv år.

Er bilen i stedet en benzinbil til samme pris, stiger omkostningerne til over 103.000 kroner. Det er næsten en fordobling, selv om lånebeløb og løbetid er ens. De andre banker i FDM's pristjek tilbyder også et billigere lån til elbiler.

Ifølge Danske Banks privatkundechef, Mark Wraa-Hansen, er der en særlig grund til de billigere elbillån.

- Det er et bevidst valg fra vores side som landets største bank. Vi mener, at vi spiller en central rolle, når det kommer til at omstille samfundet til en mere bæredygtig fremtid, siger han og fortsætter:

- Vi kan især gøre en forskel med vores produkter, som skal gøre det nemmere for vores kunder at tage det bæredygtige valg. Derfor tilbyder vi attraktive lån til el- og pluginbiler og til energirenovering af boligen.

For privatkunder er bil og bolig områder, hvor det bæredygtige valg har en særligt positiv indvirkning i forhold til målsætningerne i Danske Banks klimaplan, tilføjer han.

Mark Wraa-Hansen forklarer, at det ikke er muligt at svare generelt på, om det er nemmere at blive godkendt til et elbillån. Men når de samlede låneomkostninger er markant lavere, kræver det typisk også mindre at få økonomi og budget til at hænge sammen.

Han peger på, at det er individuelt, hvilken lån der passer bedst.

- Som hovedregel kan man sige, at variabel rente giver lidt mere luft i budgettet, mens fast rente giver tryghed, forklarer han.

Når du jagter et attraktivt billån, bør du indhente tilbud fra minimum tre steder, så du får en idé om låneomkostningerne. Sådan lyder rådet fra Ilyas Dogru.

- Når man har fået flere tilbud, kan man også prøve at presse omkostningerne ned, siger han.

- Vi anbefaler, at billånets løbetid ikke er længere end syv år, og at man betaler en udbetaling på 20 procent, så man får en mere robust økonomi.

Når du skal sammenligne lån, kan du kigge efter ÅOP, som står for lånets årlige omkostninger i procent.

Men renten på et variabelt lån kan gå op eller ned. Derfor skal du være påpasselig med at sammenligne ÅOP, hvis det ene lån har fast rente, og det andet har variabel.

- Man skal også være opmærksom på løbetid, fordi den påvirker størrelsen på ÅOP, siger Ilyas Dogru.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek