Har du tænkt over, hvor mange penge du egentlig kan spare ved at tage lidt af farten på motorvejen?
En hel del, viser beregninger, som bilejernes interesseorganisation, FDM, har lavet for Ritzau.
Den årlige besparelse på udgifter til brændstof kan være flere tusinde kroner.
De seneste år er bilernes hastighed faldet på vejene herhjemme, viser de seneste tal fra Vejdirektoratet.
Seks ud af ti adspurgte bilister har bevidst sænket hastigheden, svarer de i en ny rundspørge, som analyseinstituttet Verian har lavet for Vejdirektoratet.
Bilisterne er blevet mere opmærksomme på, at de kan spare penge ved at køre langsommere.
- Helt overordnet kan man sige, at højere hastighed giver mere vindmodstand, der kræver et højere energiforbrug, for at bilen kan opretholde hastigheden, siger Yasser Abaiji, som er teknisk konsulent hos FDM.
- I den seneste undersøgelse, vi har lavet, hvor vi har kørt henholdsvis 110 og 130 kilometer i timen i en benzinbil, var besparelsen i brændstof 16 procent.
Med en hastighed på 110 kilometer i timen kørte den testede bil 17,2 kilometer per liter. Men rækkevidden faldt til 14,4 kilometer per liter, da hastigheden blev skruet op til 130 kilometer i timen.
Hvis man pendler 60 kilometer dagligt 220 dage om året, svarer besparelsen på 16 procent til 2162 kroner årligt med en benzinpris på 14,49 kroner per liter. Det viser beregninger fra FDM.
FDM har lavet den samme test med en elbil. Den kørte 4,8 kilometer per kilowatt-time med en hastighed på 110 kilometer i timen.
Og med en højere hastighed på 130 kilometer i timen kørte elbilen 3,9 kilometer per kilowatt-time. Det er et fald på knap 19 procent, der årligt svarer til 851 kroner, hvis man dagligt pendler 60 kilometer 220 dage om året.
I beregningen er en kilowatt-time fratrukket refusion fastsat til 1,34 kroner.
- Man kan derfor med sikkerhed sige, at bilens hastighed har betydning for økonomien, siger Yasser Abaiji og tilføjer:
- Ud over hastighed har blandt andet også unødvendig vægt i bilen og dæktryk betydning for, hvor langt bilen kan køre på literen og per kilowatt-time.
Det er teknisk chef hos SOS Dansk Autohjælp Jeppe Damgaard enig i.
- Jo højere, dæktrykket er, jo mindre bliver rullemodstanden, så bilen bruger mindre brændstof, siger han.
Du kan typisk se i bilens instruktionsbog, hvad det rigtige dæktryk er for din bil.
Dæktrykket kan også stå på et klistermærke ved brændstofdækslet eller på dørfalsen, der er bilens ramme ved døren på førersiden.
/ritzau fokus/