Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 17/03/2025 - 11:00

Sådan får du del i grøn renoveringspulje

Forberedelse lønner sig, hvis du planlægger at søge om at få statsligt tilskud til at energirenovere huset.

Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Nye vinduer eller en efterisolering af loftet holder på varmen i huset og hjælper miljøet.

Der er et politisk ønske om, at endnu flere boligejere sætter den slags projekter i værk, og derfor tilbyder man nu endnu en gang muligheden for at søge tilskud fra den såkaldte energirenoveringspulje.

- Puljen er en håndsrækning, der ikke kun bidrager til din egen boligøkonomi, fordi du sparer penge på elregningen, men også gør stor gavn for den grønne omstilling, siger Sarah Videbæk Hundebøl, der er chefkonsulent hos Energistyrelsens Center for Energiadministration, som administrerer puljen.

Der er dog flere punkter, du skal have helt styr på, inden du søger. Først og fremmest er det afgørende, at du ejer dit hus, og at det har et gyldigt energimærke. Der gives tilskud til boliger med energimærke D, E, F og G.

- Som noget nyt i år kan huse med energimærke D søge, og det betyder, at væsentligt flere boliger har mulighed for at få tilskud, fortæller Sarah Videbæk Hundebøl.

Energimærket er din rettesnor, understreger Christina Schjervig, der er bygningskonstruktør og ekspert i byggeteknik og huseftersyn hos Videncentret Bolius.

- Der ligger en række energibesparende forslag i dit energimærke. Det kan være alt fra at udskifte vinduer og døre til at få isoleret noget mere eller etablere en ny varmeinstallation, fortæller hun.

Når du har fået indsnævret dit projekt, er det tid til at forhøre dig hos en eller flere håndværkere for at få en vurdering af omfang og pris. Du må dog ikke lave hverken en mundtlig eller skriftlig aftale med håndværkeren, før du har fået grønt lys fra puljen.

- Du må ikke søge om tilskud, efter du har sagt ja tak til et tilbud. Vi har set, at folk er faldet i den fælde og har fået afslag, selv om de har gjort alt andet rigtigt, siger Christina Schjervig.

Du må heller ikke få tilskud fra flere forskellige statslige puljer til samme projekt. For eksempel må du ikke søge støtte fra både energirenoveringspuljen og det grønne håndværkerfradrag.

Derfor er det en god idé at lave et regnestykke for at finde ud af, hvilken pulje der er mest relevant for dig.

- Energirenoveringspuljen er i en helt anden økonomisk liga end håndværkerfradraget, siger Christina Schjervig.

Hvor håndværkerfradraget har en tilskudsgrænse på 8600 kroner per person og kun dækker udgifter til arbejdsløn, så har energirenoveringspuljen ingen øvre grænse for, hvor meget tilskud du kan få.

Det skyldes, at der er fastsatte tilskudssatser for det enkelte arbejde, og tilskuddet afhænger dermed af mængden af det arbejde, som udføres.

Når det gælder udførslen af energirenoveringen, er det et krav, at du hyrer et firma med et gyldigt cvr-nummer. Det vil sige, at du ikke selv må udføre arbejdet.

- Er du selv håndværker, må du gerne fakturere din egen virksomhed. Du skal bare kunne fremvise dokumentation for, at du har betalt dig selv og faktureret moms og det hele, siger Sarah Videbæk Hundebøl.

Energirenoveringspuljen åbnede for ansøgninger 19. februar og uddeles efter først til mølle-princippet.

/ritzau fokus/

København, 07/04/2025 - 11:21

Premieredato afsløret for TV 2-serie med Tessa i hovedrollen

Den danske rapper Tessa springer ud som skuespiller i tv-serien "Løgnen", hvor hun spiller over for den erfarne Iben Hjejle. Den får premiere 4. maj.

Tessa har for længst etableret sig som en af de største unge stjerner på den danske musikscene med sange som "Ben", "Glo på mig" og "Blæstegnen".

Nu går der ikke længe, før man kan se den 27-årige danske rapper på en helt nye måde.

TV 2's kommende dramaserie "Løgnen" får nemlig premiere søndag 4. maj på TV 2 Play og 11. maj på TV 2. Her skal Tessa spille hovedrollen.

Det skriver tv-stationen i en pressemeddelelse.

Hun spiller over for Iben Hjejle i serien, der handler om social- og sundhedsassistenter.

Tessa spiller den utilpassede Sille, som modvilligt kommer i aktivering i et sosu-team.

Her møder hun den erfarne medarbejder Rie, som er spillet af Iben Hjejle.

Karakterne har to dybt forskellige personligheder, der bliver nødt til at samarbejde.

TV 2 beskriver det som en serie om magtmisbrug, omsorg og modet til at sige fra.

Ud over de to hovedrolleindehavere medvirker også skuespillerne Lars Ranthe, Zaki Nobel, Helle Dolleris, Stephanie León, Arian Kashef og flere andre.

"Løgnen" er skabt af manuskriptforfatter Karina Dam, der tidligere har været med til at skrive "Herrens veje", "Arvingerne" og "De standhaftige".

For Tessa, hvis oprindelige navn er Theresa Ann Fallesen, er det en måde at optræde på, som er helt anderledes, end det man er vant til at se.

Bedst kendt er hun for sine danske rapsange, som er blevet streamet millioner af gange, siden hun fik sit gennembrud i 2019 med debutsinglen "Snakker for meget".

I tv-serien skal hun som skuespiller stå over for en kvinde med betydeligt mere erfaring inden for faget.

Den 54-årige Iben Hjejle er blandt andet kendt for tv-serierne "Klovn", "Dicte" og "Anna Pihl" samt film som "Blinkende lygter", "Gamle mænd i nye biler" og "Mifunes sidste sang".

"Løgnen" udkommer med i alt seks afsnit fra premieren 4. maj på TV 2 Play og 11. maj på TV 2.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 07/04/2025 - 11:21

Kim Fupz skubber Bjarne Reuter af tronen for bibliotekspenge

Nicolai Lorenzen/Ritzau Scanpix

209 millioner i bibliotekspenge fordeles mellem 10.226 personer. Bjarne Reuter rykker ned efter 26 år i top.

209 millioner kroner i bibliotekspenge fordeles mandag mellem 10.226 forfattere, illustratorer, billedkunstnere, komponister og andre, hvis værker lånes på bibliotekerne.

Det skriver Slots- og Kulturstyrelsen i en pressemeddelelse.

Sidste år toppede Bjarne Reuter listen for bibliotekspenge for 26. gang i træk. Men i år er han rykket ned på andenpladsen.

Øverst ligger forfatter Kim Fupz Aakeson, som debuterede i 1984 som børnebogsforfatter.

Han har siden skrevet mere end 150 bøger til både børn, unge og voksne - heriblandt "Vitello"-serien og romanen "Bådens navn".

I 1996 blev han uddannet som manuskriptforfatter fra Filmskolen og står bag manuskripter til film som "Den eneste ene", "En soap" og "Unge Astrid" samt tv-serierne "Bankerot", "Utmark" og "Huset".

Kim Fupz Aakeson får udbetalt 731.955,32 kroner i bibliotekspenge for både digitale og fysiske titler.

Der har i år sneget sig et nyt navn ind på top-10 over de modtagere, der får flest bibliotekspenge udbetalt.

På en tiendeplads ligger forfatter Jesper Wung-Sung. Han får udbetalt 652.892 kroner.

Mens Jesper Wung-Sung rykker ind på listen, rykker forfatter Jørn Jensen til gengæld ud.

Den online boghandel Saxo.com har over 900 titler forfattet af Jørn Jensen, der som lærer besluttede sig for selv at skrive egnet læsemateriale til de små klasser.

Efter Kim Fupz Aakeson og Bjarne Reuter kommer forfatterkendinge som Kenneth Bøgh Andersen, Kim Langer, Dennis Jürgensen, Josefine Ottesen, Maria Helleberg, Bent Haller og Lene Kaaberbøl.

Bibliotekspenge, også kaldet biblioteksafgiften, er en støtteordning til forfattere og oversættere.

I år er anden gang, at bibliotekspengene fordeles ud fra en såkaldt dynamisk model. Det betyder, at det er forholdet mellem fysiske og digitale udlån, der afgør, hvor mange støttekroner der gives til digitale bøger.

Tidligere har fordelingen været fast.

I år går 21,5 procent af bevillingen til digitale bøger, mens sidste års tal lå på 21,4 procent.

Bibliotekspenge for bøger fordeles efter et pointsystem, hvor litteraturtype, sidetal per titel, bestand af bøger samt fordelingsnøgle mellem primære og sekundære bidragsydere indgår som kriterier.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 07/04/2025 - 11:00

FAKTA: Vær forsigtig med åben ild

* Hold afstand, og undgå ild i nærheden af tørre planter og andet, der kan brænde.

* Vær opmærksom på vindretning og vindstyrke.

* Vær opmærksom på børn og dyr.

* Vis hensyn, så røgen ikke generer naboen og omgivelser.

* Hold ild og gløder under opsyn, indtil alt er helt slukket.

* Hav vand i nærheden, så du hurtigt kan slukke, hvis det bliver nødvendigt.

Kilde: Beredskabsstyrelsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 07/04/2025 - 11:00

Afbrænding i haven kan udgøre stor fare

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Det er ikke tilladt at brænde affald i haven. Men nogle kommuner tillader afbrænding af haveaffald i en afgrænset periode.

Når foråret endelig banker på døren, er det et godt tidspunkt at give haven en opfriskning og gøre den klar til de kommende lune dage.

Det kan måske virke som en praktisk løsning at tænde op i et bål og brænde haveaffald eller andre former for affald i haven.

Men det er forbudt efter miljøreglerne, fortæller Mads Dalgaard, der er forebyggelsesekspert i Beredskabsstyrelsen.

- Haveaffald skal enten komposteres eller afleveres på genbrugspladsen, siger han.

I nogle kommuner er afbrænding af haveaffald dog tilladt sankthansaften. Tjek derfor de lokale regler i din kommune.

Hvis du beslutter dig for at tænde et bål i haven for hyggens skyld, skal du anvende tørt og rent træ.

- Man skal følge de forsigtighedsprincipper, der fremgår af afbrændingsbekendtgørelsen. Den sætter rammerne for blandt andet afbrænding, grill og åben ild, siger Mads Dalgaard og uddyber:

- Normalt er det tilladt at grille, tænde et bål i et lille fad og bruge en ukrudtsbrænder til at fjerne ukrudt.

Det fremgår af afbrændingsbekendtgørelsen, at afbrænding ikke ved røg eller på anden måde må "være til væsentlig ulempe for omgivelserne". Der er tilsvarende regler i ordensbekendtgørelse. Røgen må altså ikke genere andre.

- Åben ild kan være farlig. Derfor skal man sikre sig, at ilden ikke kan sprede sig. Man bør også have vand i nærheden, når man bruger åben ild, siger Mads Dalgaard.

Vind og vejr har også stor betydning for, om du bør og må tænde åben ild.

De senere år har der i perioder været afbrændingsforbud i flere kommuner for at forebygge brande, fordi naturen har været meget tør og letantændelig efter længere perioder med varmt og tørt vejr.

Du vil kunne se det på hjemmesiden brandfare.dk, hvis der bliver indført afbrændingsforbud.

- I hård vind må man ikke tænde bål. Og man bør altid være påpasselig med at tænde åben ild, hvis det blæser meget, og hvis det er meget tørt, siger han.

Ifølge Mads Dalgaard skal du desuden være ekstra forsigtig, hvis du bruger en ukrudtsbrænder.

Hvert år rykker brandvæsenet ud til flere hundrede brande, der skyldes ukrudtsbrændere. I de fleste tilfælde har branden været forårsaget af uopmærksomhed, viser tal fra Beredskabsstyrelsen.

- Her er det vigtige råd stadig at holde god afstand til bygninger og andet, der kan brænde. Desuden skal man tjekke, at man ikke efterlader gløder, og man skal have vand i nærheden, siger han.

- Man kan også overveje at anskaffe sig en ukrudtsbrænder, der ikke har en flamme. Der findes alternativer, som bruger damp eller varm luft.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek

Privatliv