Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

29/04/2023 - 08:00

Få dine gamle gryder og pander til at skinne igen

Fedt, sod og sukker. Det kan være svært at komme den mørke belægning på gryder og pander til livs, men her får du nogle gode råd til rengøringen.

Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Af: Af Mads Ingemann Abbes, Ritzau Fokus

Pander og gryder med noget tid på bagen kan have et lag brunt eller nærmest sort smuds på bunden og siderne.

Det kan være drønirriterende, og hvis du har prøvet at skrubbe det af, vil du vide, at det kan være særdeles genstridigt at få bugt med.

Og det er der en god forklaring på.

- De her mørke belægninger er typisk en kombination af overophedning af gryden eller panden og madrester, olie og fedt, forklarer Louise Grønhøj, der er rengøringsekspert og stifter af BasicClean.dk.

Hvis du gerne vil komme snavset til livs, har Anne Grete Rasmussen, der er Bolius' rengøringsekspert og indehaver af hjemmesiden Fru Grøn, et godt råd.

Hun anbefaler, at du bruger brun sæbe.

- Brun sæbe er meget basisk, så det kan opløse fastbrændt fedt, smuds og sukker, siger hun.

Det er dog vigtigt, at man bruger fast brun sæbe, da den er mere basisk end flydende. Dermed er den også bedre til at opløse smudset, påpeger hun.

Sæben skal smøres ud på panden eller grydens bund i et lag på et par millimeter.

- Læg den i en plastikpose og lad den stå til næste dag. Det er vigtigt, at sæben får tid til at virke, siger hun.

Hvis det står rigtig slemt til, kan du også give bunden et lille skvæt salmiakspiritus, lyder rådet.

Brun sæbe og i særdeleshed salmiakspiritus er dog kraftige rengøringsmidler, som du skal håndtere med respekt.

- Når du bruger brun sæbe, er det rigtig vigtigt at bruge handsker, og hvis du bruger salmiakspiritus, så skal du gøre det udenfor. Det er nemlig usundt at indånde, siger Anne Grete Rasmussen.

Også Louise Grønhøj mener, at basiske rengøringsmidler som brun sæbe og ovnrenser er perfekte til at fjerne fastbrændt fedt og sod.

Hun påpeger dog, at du skal gå forsigtigt til værks, hvis dine pander og gryder er af støbejern eller har en non-stick belægning.

- Materialet tåler ikke ret mange rengøringsmidler eller kemikaliebearbejdning, siger hun.

Bruger du brun sæbe er det derfor vigtigt, at det kun berører bunden eller siderne af panden og altså ikke kommer i kontakt med pandens overflade.

Hvis du vil gå den forsigtige vej, foreslår Louise Grønhøj, at du i første omgang nøjes med lidt brun sæbe eller ovnrens og skrubber det på bunden af gryden eller panden.

- Det kan godt være, at man ikke får hele belægningen af, men så må du give det en behandling til, siger hun.

Er din pande eller gryde i rustfrit stål, behøver du dog ikke være lige så forsigtig. De kan tåle stort set alle rengøringsmidler, forklarer Louise Grønhøj.

/ritzau fokus/

København, 18/04/2024 - 10:13

Silas Holst: Jeg stopper som danser

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Dans på professionelt niveau er snart ovre for musicalstjernen Silas Holst. Fra næste år vil han kun fokusere på roller med skuespil og sang i centrum.

Danseskoene er slidt op for Silas Holst. Den kendte Vild med dans- og musicalstjerne har besluttet at stoppe som professionel danser til næste år.

Det fortæller han i en pressemeddelelse.

- Jeg må erkende, at kroppen ikke er så ung, som den har været, og derfor føler jeg, at tiden er inde til at tage hul på en ny etape af min karriere, lyder det fra Silas Holst.

Inden det store farvel venter dog to store danseroller på de skrå brædder. Til efteråret spiller han hovedrollen i forestillingen "Saturday Night Fever - The Musical", og til foråret gælder det "Strictly Ballroom - The Musical".

Men når tæppet er gået for sidste gang på sidstnævnte, er det slut med dansebærende roller, understreger den 41-årige showman, der også er på vej med en ny bog, der får titlen "Tak for dansen" og udkommer til september.

- Om et år starter et nyt og spændende kapitel i min karriere. Herefter vil jeg fokusere på musicalroller, hvor sang og skuespil er i centrum - men måske der engang i mellem sniger sig et enkelt dansetrin ind, siger Silas Holst i pressemeddelelsen.

Meldingen om dansestoppet kommer, få måneder efter at han i et interview med Ritzau i februar åbnede en dør på klem for at vende tilbage til "Vild med dans".

- Jeg tror, at jeg ikke vil afvise det helt blankt længere. Der er noget i mig, der begynder at få idéer og tænke kreativt, hvad det format angår. Det plejer at være en meget god indikator om, at noget er sjovt, sagde han, da han blev spurgt ind til, om han overvejede at vende tilbage til programmet.

Silas Holst har danset, siden han var ganske lille og blev landskendt gennem TV 2-programmet "Vild med dans", som han har vundet tre gange.

Senest snuppede han i 2019 førstepladsen sammen med skuespiller Jakob Fauerby, der dermed blev det første par i verden af samme køn, der sikrede sig trofæet.

De senere år har Silas Holst haft kalenderen fyldt op af roller i alskens musicalopsætninger. Derudover holder han foredrag, skriver bøger og driver sin egen danseskole.

- Dansen har været udgangspunktet for hele min karriere, den har fyldt alt, og jeg har elsket at danse altid. Jeg har mange utroligt dejlige minder med dansen, både fra min medvirken i "Vild med dans" og på scenen i en lang række forestillinger, siger Silas Holst i pressemeddelelsen.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 18/04/2024 - 10:00

Silas Holst: Jeg stopper som danser

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Dans på professionelt niveau er snart ovre for musicalstjernen Silas Holst. Fra næste år vil han kun fokusere på roller med skuespil og sang i centrum.

Danseskoene er slidt op for Silas Holst. Den kendte Vild med dans- og musicalstjerne har besluttet at stoppe som professionel danser til næste år.

Det fortæller han i en pressemeddelelse.

- Jeg må erkende, at kroppen ikke er så ung, som den har været, og derfor føler jeg, at tiden er inde til at tage hul på en ny etape af min karriere, lyder det fra Silas Holst.

Inden det store farvel venter dog to store danseroller på de skrå brædder. Til efteråret spiller han hovedrollen i forestillingen "Saturday Night Fever - The Musical", og til foråret gælder det "Strictly Ballroom - The Musical".

Men når tæppet er gået for sidste gang på sidstnævnte, er det slut med dansebærende roller, understreger den 41-årige showman, der også er på vej med en ny bog, der får titlen "Tak for dansen" og udkommer til september.

- Om et år starter et nyt og spændende kapitel i min karriere. Herefter vil jeg fokusere på musicalroller, hvor sang og skuespil er i centrum - men måske der engang i mellem sniger sig et enkelt dansetrin ind, siger Silas Holst i pressemeddelelsen.

Silas Holst har danset, siden han var ganske lille og blev landskendt gennem TV 2-programmet "Vild med dans", som han har vundet tre gange.

Senest snuppede han i 2019 førstepladsen sammen med skuespiller Jakob Fauerby, der dermed blev det første par i verden af samme køn, der sikrede sig trofæet.

De senere år har Silas Holst haft kalenderen fyldt op af roller i alskens musicalopsætninger. Derudover holder han foredrag, skriver bøger og driver sin egen danseskole.

- Dansen har været udgangspunktet for hele min karriere, den har fyldt alt, og jeg har elsket at danse altid. Jeg har mange utroligt dejlige minder med dansen, både fra min medvirken i "Vild med dans" og på scenen i en lang række forestillinger, siger Silas Holst i pressemeddelelsen.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 17/04/2024 - 10:00

FAKTA: Tre tip til en madplan der holder

* Skab overblik, så du har styr på, hvad du allerede har i køleskabet, skufferne og fryseren, så du kan lave din madplan med udgangspunkt i, hvad du allerede har på lager.

* Sørg for at planlægge måltider, som du glæder dig til at spise. Gør du ikke det, risikerer du nemt at blive fristet til at bestille take away.

* Spring over, hvor gærdet er lavest. Køb den færdige pizzadej i supermarkedet for eksempel. Det skal være overskueligt at følge madplanen.

Kilde: Kristine Melgaard-Mani, der er forfatter til bogen "Familieliv på budget".

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 17/04/2024 - 10:00

Stil din take away-sult med hjemmelavet fastfood

Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Der er penge at spare ved altid at have ingredienser ved hånden til at kreere hurtige retter, der kan erstatte bestillingen hos din lokale pizzamand.

Trætte dage kalder på lette løsninger i køkkenet. Men i stedet for at falde for take away-fristelsen kan du kaste dig ud i at lave din egen fastfood.

Det gør Kristine Melgaard-Mani, som står bag den nye kogebog "Familieliv på budget", der rummer gode fif til, hvordan især børnefamilien kan spare på madbudgettet.

- De gange, vi køber pizzaer for 250 kroner, sidder jeg altid tilbage med en ærgerlig følelse bagefter, fordi jeg tænker på, hvad vi kunne have brugt de 250 kroner på i stedet for, siger hun.

En af favoritterne hjemme hos Kristine Melgaard-Mani er kebabpizza. Den kan du lave hurtigt og nemt ved at bruge pizzabunde eller -dej, som kan købes færdige i supermarkedet.

Smør noget pizzasauce på bundene, og drys dem med revet mozzarella. Kom pizzaerne i en forvarmet ovn, og snit imens noget grønt. Det kan være icebergsalat eller spidskål samt agurk og tomat og løg. Herefter steger du kebabkød fra frost på panden.

Når pizzaerne er færdigbagte, hiver du dem ud af ovnen og topper med grønt, kebabkød og en dressing.

- En god dressing eller syltede rødløg kan gøre en stor forskel for de her retter. Det er sådan nogle små ting, der gør, at maden smager af langt mere, siger Kristine Melgaard-Mani og fortsætter:

- Vi har også udvidet vores krydderiskab. Før havde vi altid paprika, timian og oregano stående, hvor nu har vi flere forskellige smage, og det kan virkelig løfte retterne. Det samme kan som sagt syltede rødløg eller en god chiliolie.

En anden sikker vinder i Kristine Melgaard-Manis fastfoodkatalog er en kyllingeburger med salsa. Her bruger hun kyllingebøffer fra frost, som tilberedes efter anvisningen på pakken.

Bøfferne ryger ind i varmede burgerboller, der er smurt med mayonnaise og fyldt med et par salatblade, en skive cheddarost og et skvæt salsa.

- De her retter tager ikke længere tid for os at lave, end det ville tage at starte bilen og køre af sted for at hente maden et andet sted fra, siger Kristine Melgaard-Mani, der derfor altid har ingredienser på lager til en eller flere af de hurtige retter.

- Det er slet ikke hver uge, at vi spiser det, men det er fedt at have i skabet og fryseren, hvis det nu skulle blive aktuelt, siger hun.

Kogebogen "Familieliv på budget" udkommer 22. april på forlaget Grønningen 1.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek