Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

29/04/2023 - 08:00

Få dine gamle gryder og pander til at skinne igen

Fedt, sod og sukker. Det kan være svært at komme den mørke belægning på gryder og pander til livs, men her får du nogle gode råd til rengøringen.

Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Af: Af Mads Ingemann Abbes, Ritzau Fokus

Pander og gryder med noget tid på bagen kan have et lag brunt eller nærmest sort smuds på bunden og siderne.

Det kan være drønirriterende, og hvis du har prøvet at skrubbe det af, vil du vide, at det kan være særdeles genstridigt at få bugt med.

Og det er der en god forklaring på.

- De her mørke belægninger er typisk en kombination af overophedning af gryden eller panden og madrester, olie og fedt, forklarer Louise Grønhøj, der er rengøringsekspert og stifter af BasicClean.dk.

Hvis du gerne vil komme snavset til livs, har Anne Grete Rasmussen, der er Bolius' rengøringsekspert og indehaver af hjemmesiden Fru Grøn, et godt råd.

Hun anbefaler, at du bruger brun sæbe.

- Brun sæbe er meget basisk, så det kan opløse fastbrændt fedt, smuds og sukker, siger hun.

Det er dog vigtigt, at man bruger fast brun sæbe, da den er mere basisk end flydende. Dermed er den også bedre til at opløse smudset, påpeger hun.

Sæben skal smøres ud på panden eller grydens bund i et lag på et par millimeter.

- Læg den i en plastikpose og lad den stå til næste dag. Det er vigtigt, at sæben får tid til at virke, siger hun.

Hvis det står rigtig slemt til, kan du også give bunden et lille skvæt salmiakspiritus, lyder rådet.

Brun sæbe og i særdeleshed salmiakspiritus er dog kraftige rengøringsmidler, som du skal håndtere med respekt.

- Når du bruger brun sæbe, er det rigtig vigtigt at bruge handsker, og hvis du bruger salmiakspiritus, så skal du gøre det udenfor. Det er nemlig usundt at indånde, siger Anne Grete Rasmussen.

Også Louise Grønhøj mener, at basiske rengøringsmidler som brun sæbe og ovnrenser er perfekte til at fjerne fastbrændt fedt og sod.

Hun påpeger dog, at du skal gå forsigtigt til værks, hvis dine pander og gryder er af støbejern eller har en non-stick belægning.

- Materialet tåler ikke ret mange rengøringsmidler eller kemikaliebearbejdning, siger hun.

Bruger du brun sæbe er det derfor vigtigt, at det kun berører bunden eller siderne af panden og altså ikke kommer i kontakt med pandens overflade.

Hvis du vil gå den forsigtige vej, foreslår Louise Grønhøj, at du i første omgang nøjes med lidt brun sæbe eller ovnrens og skrubber det på bunden af gryden eller panden.

- Det kan godt være, at man ikke får hele belægningen af, men så må du give det en behandling til, siger hun.

Er din pande eller gryde i rustfrit stål, behøver du dog ikke være lige så forsigtig. De kan tåle stort set alle rengøringsmidler, forklarer Louise Grønhøj.

/ritzau fokus/

København, 10/09/2024 - 10:32

Får ny medvært til DR-show: Hun er en form for mørkets mester

Andrew Moyo flankeres af musikeren Ena Cosovic til årets P3 Guld, hvor der uddeles penge og priser.

DR drysser endnu en gang guld ud over dansk musik ved uddelingen af P3 Guld.

Den rutinerede vært Andrew Moyo står atter i spidsen for showet, som i år løber af stablen i Koncertsalen i DR Koncerthuset i København 18. oktober. Men til årets uddeling får han for første gang selskab af musiker og DR-vært Ena Cosovic.

Det annoncerer public service-stationen i en pressemeddelelse.

- Ena er jo en form for mørkets mester. Hun er den sygeste til at styre et publikum fra en dj-pult. Hendes energi er så stor og god og smitsom og wauw, så det kan kun blive en genial aften. Jeg er bare glad for at få lov til at være med igen, siger Andrew Moyo i pressemeddelelsen.

Ena Cosovic er bare glad for at være med for første gang.

- Jeg glæder mig til at hylde alle de seje, dygtige musikere, som har været med til at definere 2024, og skabe en kæmpe fest for alle i Koncertsalen og hjemme i stuerne, siger hun i pressemeddelelsen og fortsætter:

- Jeg har pænt mange sommerfugle i maven og prøver ikke at fortænke min værtsrolle, men være mig selv og have det sjovt med verdens bedste kollega Andrew, lyder det fra Ena Cosovic, der ud over at være DR-vært og dj også laver musik i eget navn og som en del af duoen Fagget Fairys.

Til showet skal der uddeles tre priser: P3 Prisen, P3 Lytterhittet og P3 Talentet. Modtageren af sidstnævnte statuette modtager desuden 100.000 kroner.

Mellem prisoverrækkelserne er Medina og Mø blandt de optrædende på scenen.

Årets nominerede til de tre priser afsløres de kommende uger på P3's platforme, oplyser DR i pressemeddelelsen.

Årets P3 Guld sendes direkte på P3, DRTV og DR1 fredag 18. oktober klokken 21.30.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 10/09/2024 - 10:00

Shakespeare-klassiker bliver opsat som dansk musical

Fortællingen om Romeo og Julie opføres i en "farverig pragtversion" i Holstebro, Vejle og København i 2027.

Den tragiske fortælling om Romeo og Julie bringes endnu en gang til live.

Denne gang i en ny dansk opsætning med manuskript af Susanne Bier og Anders Thomas Jensen.

Det skriver Have Kommunikation i en pressemeddelelse.

"Romeo & Julie - The Musical" får verdenspremiere til foråret i 2027.

Forestillingen kommer til at tage sit udgangspunkt i den klassiske kærlighedsfortælling fra William Shakespeare.

Ifølge pressemeddelelsen kommer det til at foregå i en "farverig pragtversion" og med nogle af Danmarks bedste skuespillere, dansere og sangere.

Historien fra Shakespeare stammer fra 1595.

Fortællingen handler om Romeo og Julie, der ved et maskebal forelsker sig i hinanden. Deres familier har dog i årevis ligget i strid med hinanden, og det er derfor en umulig kærlighed.

Historien ender med deres begges død, og deres familier henlægger herefter uoverensstemmelserne.

Forfatterne til manuskriptet har tidligere stået bag manuskripterne til "Den Skaldede Frisør - The Musical" og "Matador".

De to forestillinger solgte tilsammen mere end 200.000 billetter.

Hovedrollerne som Romeo og Julie er besat af henholdsvis Søren Torpegaard Lund og Sara Viktoria Bjerregaard.

Søren Torpegaard Lund har tidligere spillet rollen som "Tony" i opsætningen af "West Side Story" på Det Kongelige Teater.

Sara Viktoria Bjerregaard har tidligere spillet rollen som "Ofelia" i en anden af Shakespeares klassikere - nemlig "Hamlet".

Det er Silas Holst, der kommer til at stå for koreografien.

Forestillingen produceres af Hele Danmarks Musicalteater, der er et produktionssamarbejde mellem Vejle Musikteater, Musikteatret Holstebro og One And Only Musicals.

De tre samarbejdsparter håber på, at forestillingen kan tages til internationale højder.

- Vi har ambitioner om at tage forestillingen til udlandet efter den har spillet i Danmark, og vi tror på, at vi kan skabe rammerne for en musical, der kan opnå stor gennemslagskraft langt uden for landets grænser, siger executive producer i One And Only Musicals Jesper Winge Leisner i pressemeddelelsen.

Forestillingen kan opleves på de to teatre i Vejle og Holstebro.

Opsætningen kommer også til København, men det vides endnu ikke, hvilket teater den opføres på, oplyser Have Kommunikation til Ritzau.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 10/09/2024 - 10:00

FAKTA: Tip til at plukke havtorn

* Når havtornens bær er modne, splatter de let ud. Derfor foretrækker de fleste at klippe grenen med bærrene af frem for at plukke dem af.

* Klip dog kun den yderste spids af. Både af hensyn til andre og til planten.

* Når du kommer hjem, kan grenen med fordel smides direkte i fryseren. Herefter kan man let nulre de frosne bær af, uden at de smatter sammen.

Kilde: naturvejleder Marie Roland fra Naturstyrelsen Storstrøm.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 10/09/2024 - 10:00

Nordens citron kan bruges til at forny de velkendte retter

Vaclav Salek/Ritzau Scanpix

Er de gamle klassikere fra kogebogen blevet lidt støvede, kan du prøve at på opdatere dem med det lille delikate bær havtorn.

Nordens citron, appelsin eller passionsfrugt.

Kært barn har mange navne, og spørger man kok og medindehaver af virksomheden Sanketure Thomas Askov, så er der ingen over eller ved siden af i de danske landskaber: Havtorn er nummer et.

- Det er helt vildt, at vi herhjemme har sådan et bær, der er så lækkert. Jeg elsker smagen og strukturen, siger han om de orange bær, der undertiden også kaldes sandtorn, klittorn, klittjørn og havtidsel.

Han er så stor fan, at han kan finde på at smide havtorn i det meste.

- Hvis der er nogle lidt oldschool retter, kan man bruge havtorn til at opdatere dem til noget rigtig lækkert, siger Thomas Askov.

For eksempel kan en klassisk rødgrød blive til en gulgrød, og salte citroner kan erstattes med ditto havtorn, foreslår kokken.

En af hans helt simple favoritter er en saft, der består af havtorn, vand, citron og sukker.

- Den kan man nærmest drikke som appelsinjuice, siger han begejstret.

Opskriften er i runde tal et kilo havtorn, en liter vand, to deciliter citronsaft og sukker efter smag.

- Jeg bruger også saften i min lyse, alkoholfri gløgg, fordi den tilføjer en fantastisk note, fortæller Thomas Askov.

Derudover falder valget i køkkenet ofte på havtorn, når kokken skal servere dessert for sine gæster.

Havtorn gør sig nemlig særdeles godt som et syrligt modspark i det søde køkken. Det kan være til en panna cotta eller en hvid chokolademousse, foreslår kokken.

- Er du løbet tør for rosiner, kan du også putte havtorn i dine teboller i stedet, tilføjer han.

Vil du selv ud at plukke de smagfulde bær, skal du bevæge dig i retning af bølgernes brusen, fortæller Marie Roland, som er naturvejleder ved Naturstyrelsen Storstrøm.

- Udbredelsen af havtorn kan nærmest tegne danmarkskortet, for den kan findes langs det meste af kystlinjen. Den vokser på kystskrænter, og der hvor der er noget krat, før man kommer ud på selve stranden.

- Den er særligt glad for blottet mineraljord og kan også findes i gamle grusgrave og baneterræner. Steder, hvor vi mennesker graver lidt op og blotter mineraljorden, forklarer naturvejlederen.

Havtorn tilhører sølvbladsfamilien, og de aflange blade har et sølvskinnende skær på undersiden. Bærrene sidder helt inde langs stammen.

Når Marie Roland støder på buskene, er det dog sjældent, at hun bare spiser de friske bær. De er nemlig meget sure og sammensnerpende i sig selv, fortæller hun.

Derfor gør de sig bedst i en sødet version eller i kombination med andre frugter.

- Smagen er aromatisk og passionsfrugtagtig og er god i kombination med andre sødere sager. Det kan for eksempel være i marmelader, hvor man kan blande den med æble eller pære, siger Marie Roland.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek