Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

10/06/2023 - 08:00

Skovens kylling og skivekamille: Dette kan du sanke om sommeren

Om du er til at sylte eller salte, til saft eller stegning, har naturen masser af ingredienser at byde på i sommermånederne.

Mathias Svold/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Bring sommerens frodighed ind i køkkenet med en sanketur i det fri.

For juni og juli byder på et væld af godter, hvis blot du har øjnene på stilke.

1) Find ananas i haven.

Du behøver ikke tage langt ud i naturen for at fylde kurven. På en grøn plet i byen eller i din egen have kan du måske finde planten skivekamille.

- Den ligner lidt almindelig kamille, men den kan kendes på, at den mangler de hvide kronblade. Den er superunik i duft og smag. Hvis du klemmer blomsterhovedet, dufter det voldsomt af ananas, siger Nina Christensen, der er madformidler og medstifter af hjemmesiden sanketure.dk.

Ananasaromaen gør skivekamillen oplagt til at lave lemonade af, mener hun.

- Blend et bundt sammen med sukker, bland op med vand, tilføj citron, og så rører du rundt, indtil sukkeret er opløst. Det får en flot grøn farve og en meget sød smag.

2) Kapers fra stranden.

Kok og køkkenchef Bjarke Jeppesen fra restauranten Treetop i Vejle sanker meget med henblik på at sylte, fermentere og hengemme.

Han foreslår, at du i juli tager en tur på stranden og plukker strandkålens frø, der minder om kapers.

- Jeg laver dem som almindelige kapers. Først skal de saltes, og så lægger jeg dem i en syltelage for at trække, fortæller han.

Både saltning og syltning virker bedst, hvis du lader processen stå på i 14 dages tid eller længere.

- De kan godt spises før, men de bliver lækrest, hvis du venter, siger køkkenchefen, der selv bruger strandkålskapers til fiskeretter og små snacks.

3) Hjemmelavede oliven.

Selv om vi skal hen mod slutningen af juli, før stenfrugter som blommer og kirsebær begynder at modne, kan du godt tage forskud på glæderne. Du kan nemlig sylte de umodne stenfrugter og lave din egen pendant til oliven.

Ligesom med strandkålskapers putter du dem i syltelage, som du lader stå i to-tre uger eller endnu længere.

- De umodne blommer rummer en masse syre og bitterhed, ligesom oliven gør. Når du sylter dem, bliver de blødere i teksturen, og på den måde kan man lave sine egne oliven, siger Bjarke Jeppesen.

Er du mere til det søde køkken, kan du blot vente, til blommerne og mirabellerne er plukkeklar i juli og august og lave saft af dem, foreslår Nina Christensen.

- Købe-saftevand kan slet ikke følge med her. Det bliver virkelig en dyb og lækker smag, siger hun.

Pluk en god portion, og fylde dem i en gryde med en lille smule vand i bunden. lad det varme op på middelvarme, så blommerne smider noget væske. Når de er dækket af væde, hælder du sukker over og koger op.

- Til sidst sier du det, og så har du en helt fantastisk koncentreret blommesaft, som skal fortyndes med vand, når du serverer den, siger Nina Christensen.

4) Spot klumper af kylling på træerne.

Tager du en tur i skoven i juli, kan du være heldig at støde på svolvpore-svampen Den er gul eller orange i farven og gror ofte på løvtræer tæt på vand – for eksempel en sø.

- De sidder altid i en stor klump ud af træet og er på den måde ikke til at tage fejl af, fortæller Nina Christensen.

Svolvporesvampen har en tekstur, der minder om en kyllingefilet, og derfor kaldes den også skovens kylling.

- Derfor er det oplagt at lave nuggets af den, fordi du virkelig kan få den der kyllingekonsistens, siger hun.

Det gør du ved at skære svampen i aflange stykker, som du vender i æg og rasp, hvorpå du steger dem i smør eller olie.

- Men husk godt med salt, for svampen smager ikke af kylling, men mere af champignon, så der skal noget krydderi til, påpeger Nina Christensen.

/ritzau fokus/

København, 10/09/2024 - 10:00

Shakespeare-klassiker bliver opsat som dansk musical

Fortællingen om Romeo og Julie opføres i en "farverig pragtversion" i Holstebro, Vejle og København i 2027.

Den tragiske fortælling om Romeo og Julie bringes endnu en gang til live.

Denne gang i en ny dansk opsætning med manuskript af Susanne Bier og Anders Thomas Jensen.

Det skriver Have Kommunikation i en pressemeddelelse.

"Romeo & Julie - The Musical" får verdenspremiere til foråret i 2027.

Forestillingen kommer til at tage sit udgangspunkt i den klassiske kærlighedsfortælling fra William Shakespeare.

Ifølge pressemeddelelsen kommer det til at foregå i en "farverig pragtversion" og med nogle af Danmarks bedste skuespillere, dansere og sangere.

Historien fra Shakespeare stammer fra 1595.

Fortællingen handler om Romeo og Julie, der ved et maskebal forelsker sig i hinanden. Deres familier har dog i årevis ligget i strid med hinanden, og det er derfor en umulig kærlighed.

Historien ender med deres begges død, og deres familier henlægger herefter uoverensstemmelserne.

Forfatterne til manuskriptet har tidligere stået bag manuskripterne til "Den Skaldede Frisør - The Musical" og "Matador".

De to forestillinger solgte tilsammen mere end 200.000 billetter.

Hovedrollerne som Romeo og Julie er besat af henholdsvis Søren Torpegaard Lund og Sara Viktoria Bjerregaard.

Søren Torpegaard Lund har tidligere spillet rollen som "Tony" i opsætningen af "West Side Story" på Det Kongelige Teater.

Sara Viktoria Bjerregaard har tidligere spillet rollen som "Ofelia" i en anden af Shakespeares klassikere - nemlig "Hamlet".

Det er Silas Holst, der kommer til at stå for koreografien.

Forestillingen produceres af Hele Danmarks Musicalteater, der er et produktionssamarbejde mellem Vejle Musikteater, Musikteatret Holstebro og One And Only Musicals.

De tre samarbejdsparter håber på, at forestillingen kan tages til internationale højder.

- Vi har ambitioner om at tage forestillingen til udlandet efter den har spillet i Danmark, og vi tror på, at vi kan skabe rammerne for en musical, der kan opnå stor gennemslagskraft langt uden for landets grænser, siger executive producer i One And Only Musicals Jesper Winge Leisner i pressemeddelelsen.

Forestillingen kan opleves på de to teatre i Vejle og Holstebro.

Opsætningen kommer også til København, men det vides endnu ikke, hvilket teater den opføres på, oplyser Have Kommunikation til Ritzau.

/ritzau/

Læs Mere >>

Viborg, 10/09/2024 - 09:41

Endnu en værtsby afsløret: Royal Run kommer til Viborg

Viborg har stolte traditioner som en by, der hylder kongen, lyder det fra borgmester Ulrik Wilbek (V).

Viborg bliver en af de fem værtsbyer for næste års royale motionsløb, Royal Run.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Viborg Kommune.

Borgmester Ulrik Wilbek (V) finder det naturligt, at Viborg bliver vært for motionsløbet med kong Frederik i spidsen.

- Viborg har stolte traditioner både som kongehyldningsby gennem 600 år og som løbeby.

- Derfor er det helt logisk, at Royal Run kommer til Viborg, siger Ulrik Wilbek i meddelelsen.

Mandag blev det offentliggjort, at Ribe også skal danne ramme om næste års Royal Run. De øvrige værtsbyer ventes offentliggjort i ugens løb.

Værtskabet for Royal Run er ifølge Ulrik Wilbek en god promovering af byen:

- Royal Run er en kæmpe national begivenhed, og derfor er det også en mulighed for at vise hele landet, hvor fantastisk Viborg er, så de også får lyst til at besøge byen, når der ikke er Royal Run.

Løbet fandt sted første gang i 2018, da den daværende kronprins fyldte 50 år. Siden er det blev afholdt hvert år 2. pinsedag.

Royal Run havde i år deltagerrekord med 95.330 tilmeldte i de fem værtsbyer, Brønderslev, Aarhus, Fredericia, Kalundborg og København/Frederiksberg.

Royal Run arrangeres af idrætsorganisationerne DIF, DGI og Dansk Atletik i et tæt samarbejde med værtskommunerne.

Salget af startnumre til næste års løb forventes at begynde i løbet af november måned.

Da Danmark blev et samlet kongerige, skulle den, der ville være dansk konge, først hyldes på Viborg Landsting.

Kongehyldningerne foregik på tinget gennem hele middelalderen, fremgår det af et opslag på Den Store Danske.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 10/09/2024 - 10:00

FAKTA: Tip til at plukke havtorn

* Når havtornens bær er modne, splatter de let ud. Derfor foretrækker de fleste at klippe grenen med bærrene af frem for at plukke dem af.

* Klip dog kun den yderste spids af. Både af hensyn til andre og til planten.

* Når du kommer hjem, kan grenen med fordel smides direkte i fryseren. Herefter kan man let nulre de frosne bær af, uden at de smatter sammen.

Kilde: naturvejleder Marie Roland fra Naturstyrelsen Storstrøm.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 10/09/2024 - 10:00

Nordens citron kan bruges til at forny de velkendte retter

Vaclav Salek/Ritzau Scanpix

Er de gamle klassikere fra kogebogen blevet lidt støvede, kan du prøve at på opdatere dem med det lille delikate bær havtorn.

Nordens citron, appelsin eller passionsfrugt.

Kært barn har mange navne, og spørger man kok og medindehaver af virksomheden Sanketure Thomas Askov, så er der ingen over eller ved siden af i de danske landskaber: Havtorn er nummer et.

- Det er helt vildt, at vi herhjemme har sådan et bær, der er så lækkert. Jeg elsker smagen og strukturen, siger han om de orange bær, der undertiden også kaldes sandtorn, klittorn, klittjørn og havtidsel.

Han er så stor fan, at han kan finde på at smide havtorn i det meste.

- Hvis der er nogle lidt oldschool retter, kan man bruge havtorn til at opdatere dem til noget rigtig lækkert, siger Thomas Askov.

For eksempel kan en klassisk rødgrød blive til en gulgrød, og salte citroner kan erstattes med ditto havtorn, foreslår kokken.

En af hans helt simple favoritter er en saft, der består af havtorn, vand, citron og sukker.

- Den kan man nærmest drikke som appelsinjuice, siger han begejstret.

Opskriften er i runde tal et kilo havtorn, en liter vand, to deciliter citronsaft og sukker efter smag.

- Jeg bruger også saften i min lyse, alkoholfri gløgg, fordi den tilføjer en fantastisk note, fortæller Thomas Askov.

Derudover falder valget i køkkenet ofte på havtorn, når kokken skal servere dessert for sine gæster.

Havtorn gør sig nemlig særdeles godt som et syrligt modspark i det søde køkken. Det kan være til en panna cotta eller en hvid chokolademousse, foreslår kokken.

- Er du løbet tør for rosiner, kan du også putte havtorn i dine teboller i stedet, tilføjer han.

Vil du selv ud at plukke de smagfulde bær, skal du bevæge dig i retning af bølgernes brusen, fortæller Marie Roland, som er naturvejleder ved Naturstyrelsen Storstrøm.

- Udbredelsen af havtorn kan nærmest tegne danmarkskortet, for den kan findes langs det meste af kystlinjen. Den vokser på kystskrænter, og der hvor der er noget krat, før man kommer ud på selve stranden.

- Den er særligt glad for blottet mineraljord og kan også findes i gamle grusgrave og baneterræner. Steder, hvor vi mennesker graver lidt op og blotter mineraljorden, forklarer naturvejlederen.

Havtorn tilhører sølvbladsfamilien, og de aflange blade har et sølvskinnende skær på undersiden. Bærrene sidder helt inde langs stammen.

Når Marie Roland støder på buskene, er det dog sjældent, at hun bare spiser de friske bær. De er nemlig meget sure og sammensnerpende i sig selv, fortæller hun.

Derfor gør de sig bedst i en sødet version eller i kombination med andre frugter.

- Smagen er aromatisk og passionsfrugtagtig og er god i kombination med andre sødere sager. Det kan for eksempel være i marmelader, hvor man kan blande den med æble eller pære, siger Marie Roland.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek