Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

22/04/2023 - 10:00

Huset i maj: Mal træværket og slut fred med flisepesten

Varmere vejr giver grønt lys for husejeren til at kaste sig ud i udendørs reparationer og rengøring.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Med majs komme kan du som husejer tage fat på de gøremål, som de kolde måneder har sat på hold.

- I maj kan vi være ret sikre på, at vi ikke får mere frost, og derfor er det nu muligt at gå i gang med opgaver som pudse-, male- og mørtelarbejde, siger Tine R. Sode, der er fagekspert i huseftersyn ved Videncentret Bolius.

Vejret skal dog have været tørt i nogle dage, før du svinger malerpenslen over vinduer, brædder og andet træværk.

- Hvis træet er for fugtigt, begynder malingen at boble. Det er også godt lige at tjekke, om træet er frønnet eller råddent, for så skal du udskifte det i stedet for at male det, fortæller fageksperten.

Men ser træet fint ud, kan en omgang maling eller træbeskyttelse være med til at tætne fine revner og sørge for, at der ikke trænger fugt ind i huset.

Tjek i samme ombæring fugerne omkring vinduerne.

- Det kan være mørtelfuger eller bløde elastiske fuger. De skal skiftes, hvis de sprækker, smuldrer eller er blevet hårde, siger Tine R. Sode.

Majsolen kalder dig sikkert også ud på terrassen. Og har du fliser, føler du dig måske kaldet til at rense dem for de hvide pletter, der kaldes flisepest.

Men her mener Tine R. Sode, at du bør tøve en kende.

- Flisepest er lav ligesom det, der vokser på klipperne på Bornholm og andre steder. Der er sket en stor opblomstring af forskellige typer af lav de senere år, fordi vores luft er blevet meget renere herhjemme, siger hun og fortsætter:

- Så i bund og grund skal vi være glade for, at der er lav på fliserne.

Lav er en dobbeltorganisme, der består af både en svamp og en alge. Før i tiden havde den svært ved at overleve, fordi der var meget svovl i luften. Det forklarer Magnus Gammelgaard Nielsen, der er gartner og specialiseret i plantesygdomme.

- I Danmark har vi opnået at bringe svovlkoncentrationen næsten helt ned ved for eksempel ved at sætte filtre i skorstenene. Det betyder, at nedfaldet af svovl er minimeret, hvilket giver bedre levevilkår får visse lavarter, siger han.

Omvendt er nedfaldet af kvælstof steget, og det har også en effekt.

- Det gør, at nogle planter vokser for kraftigt. Det gælder for eksempel lav. Så der er to sider af denne tendens.

Lav gør dog ingen skade på fliserne, fastslår Magnus Gammelgaard Nielsen. Men der kan komme så meget af det, at de bliver glatte at gå på.

For det meste kan lav skrubbes væk, men brug ikke en højtryksrenser med højt tryk, da den form for behandling kan forværre problemet.

- Du risikerer at udvaske en del af den kalk, som er på overfladen af cementfliserne. Forsvinder kalken, gøres overfladen mindre alkalisk og derved også mere modtagelig over for vækst af lav, siger han.

/ritzau fokus/

København, 04/12/2023 - 12:06

Vild med dans-stjerner finder begge kærligheden efter skilsmissen

Betina Garcia/Ritzau Scanpix

Danseren Katrine Bonde og musikeren Noam Halby har begge fundet kærligheden igen, efter at de tidligere på året gik fra hinanden, skriver Her & Nu.

Man siger, at julen er hjerternes fest.

Danseren Katrine Bonde og musikeren Noam Halby har begge fundet en at flette deres julehjerter sammen med igen.

Det skriver Her & Nu.

Ifølge ugebladet afslører Noam Halby på det sociale medie Facebook, at han har fået en ny kæreste, Simone, mens at Katrine Bonde på sin Instagram-profil skriver, at hun er meget forelsket.

- Jeg deler mere, når tiden er klar, tilføjer hun i opslaget på det sociale medie.

Katrine Bonde og Noam Halby oplyste i februar, at de var gået fra hinanden efter 14 år sammen.

Den i dag 39-årige danser og 51-årige Johnny Deluxe-forsanger mødte hinanden under "Vild med dans" tilbage i 2009, hvor sjette sæson valsede over skærmen. Parret dansede sig til en syvendeplads, men vandt hinanden.

Året efter gik de kortvarigt fra hinanden, men fandt siden sammen igen. I 2012 fik de sønnen Milas, og i 2017 kom datteren Saga til verden.

Noam Halby friede til en måbende Katrine Bonde for åben skærm i "Go' Morgen Danmark" i 2013. Tre år efter blev parret gift og var sammen i syv år som ægtepar, inden kærligheden bristede.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 04/12/2023 - 10:19

40 år gamle DR-børneudsendelser bliver til teater

Philip Davali/Ritzau Scanpix

I samarbejde med DR sætter Sjællands Teater børneserien "Ude på noget" op som forestilling.

Næsten 40 år efter Jess Ingerslev, Tom McEwan og Ghita Nørby var "ude på noget" i DR's børneprogrammer af samme navn, skal deres figurer, Palle, Polle og Ruth, på farten igen.

"Ude på noget" rammer næste år de skrå brædder og skal i samarbejde med DR opføres på Sjællands Teater i Holbæk og siden i Slagelse.

Det oplyser public service-stationen i en pressemeddelelse.

- På den måde kan nye minder skabes på tværs af generationer med udgangspunkt i den snart 40 år gamle klassiker fra DR, lyder det i pressemeddelelsen fra seniorprojektleder Thit Dyreberg fra DR Salg.

"Ude på noget" havde premiere på DR i 1984.

I den nye teaterforestilling spilles Jess Ingerslevs, Tom McEwans og Ghita Nørbys respektive roller som Palle, Polle og Ruth af henholdsvis Aske Hass Thorsen, Gustav Allen Schriver og Christine Gaski.

Tommy Kenters rolle som Sigurd overtages af Jesper Riefensthal, mens Bente Eskesen har rollen som tjeneren Fladmast, der i DR-klenodiet blev spillet af Ole Fick.

Forestillingen får stadig et strejf af McEwan-magi, da Tom McEwans søn Oliver McEwan skriver nye sange til stykket. Nogle af børneprogrammets originale sange indgår også i forestillingen, forsikrer DR.

"Ude på noget" handler om Palle, Polle og Ruth, som har et magisk kamera, der kan klikke dem derhen, hvor de drømmer om.

Serien blev i sin tid opfundet af Søren Kragh-Jacobsen og Niels Lund, som skrev historierne til DR.

Teaterudgaven bliver iscenesat af instruktør Brian Kristensen. Ifølge ham handler historien om fællesskabets kraft.

- Det er et opbyggeligt eventyr om, hvad der kan lade sig gøre, når vi sætter alles kompetencer og evner i spil. Vi lever i en tid, hvor det er almindeligt hele tiden at melde ud, hvad man ikke vil og ikke har lyst til, siger han i pressemeddelelsen.

- Med forestillingen bliver det tydeligt, hvilken kraft der ligger i at melde ud, hvad man gerne vil og virkelig har lyst til.

"Palle, Polle & Ruth – Ude på noget" får premiere på Sjællands Teater i Holbæk 9. februar. Fra 1. marts kan forestillingen ses i Slagelse.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 04/12/2023 - 15:00

FAKTA: Største stigning i folkepensionen i næsten 15 år

* I 2024 stiger den maksimale folkepension før skat med op til 6.700 kroner sammenlignet med sidste år.

* Det svarer til en stigning på 3,5 procent og er den højeste stigning i folkepensionen siden 2010.

* Nedenstående beløb viser, hvad man kan få i folkepension årligt. Stigningen er lavere for par.

* Enlig uden ældrecheck - 179.328 kroner.

* Enlig med ældrecheck - 199.228 kroner.

* Par uden ældrecheck - 132.360 kroner hver.

* Par med ældrecheck - 152.260 kroner hver.

Kilder: retsinformation.dk og Danica Pension.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 04/12/2023 - 12:00

FAKTA: Hvad er skimmelsvampesporer?

* Skimmelsvampe er mikroskopiske svampe, som kan vokse både udendørs og indendørs, hvor der er fugt og organisk materiale.

* Skimmelsvampe formerer sig ved sporer, som spredes med vinden over store afstande ligesom pollen.

* Der findes mange tusinde forskellige skimmelsvampe, som hver især danner millionvis af sporer. De vigtigste udendørs skimmelsvampesporer, som kan være årsag til allergi i Danmark, kommer fra slægterne Alternaria og Cladosporium.

* Har du spørgsmål til de udendørs svampesporer, har Astma-Allergi Danmark en rådgivningslinje, der kan kontaktes på telefonnummer 43 43 42 99.

Kilde: Astma-Allergi Danmark.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv