08/12/2024 - 10:00
Vand er blevet et tveægget sværd for sommerhuskøbere
Potentielle sommerhuskøbere er blevet mere opmærksomme på vand, landskab og fremtidsperspektiver.
Af: Af Anna Raabæk, Ritzau Fokus
En pause fra hverdagens stress i sommerhuset med en god bog og udsigt over havet. Det bliver næsten ikke mere idyllisk, vel?
Svaret er dog ikke helt så ligetil som tidligere. Klimaet er rykket op på dagsordenen, og selv om vandet stadig lokker, skal det nødig ende i dagligstuen.
- Vi hører fra mæglerne, at sommerhuskøberne begynder at kigge mere på landskabet, siger senior kommunikationskonsulent og talsperson for ejendomsmæglerkæden Home Henrik Hauthorn Jensen, som blandt andet arbejder med at analysere og indsamle data fra ejendomsmæglerne.
- Vand er lige pludselig gået fra kun at være et plus, til at det i dag også er noget, som køberne tænker lidt over. Hvordan ligger huset egentlig i forhold til vandet? Altså vi har stadig en kæmpe lyst til at bo tæt på vandet og kunne se vandet, men vi har fået lidt mere omtanke omkring det, siger han.
Og den udlægning vækker genklang på den anden side af bordet hos firmaet Købersmægler, som rådgiver danskere, der går i købstanker. Vand er stadig attraktivt, men det repræsenterer et nyt dilemma, oplever direktør Lennart Christensen.
- Folk vil egentlig gerne have hus nær vandet på grund af herlighedsværdien, men man risikerer simpelthen at blive stavnsbundet. For det kan godt være, at man kan sælge det lige nu, men vi har en bevægelse klimamæssigt, der betyder, at der bliver flere og flere skader, siger han.
Når de hos Købersmægler taler med potentielle købere, oplever de, at den største frygt er, at bankerne laver deres belåningspolitik om, eller at forsikringsselskaberne laver om på betingelserne på grund af de risikofaktorer, der er forbundet med huset.
- Lad os sige, at man simpelthen ikke kan få sommerhuset realkreditbelånt, som man plejede. Det vil betyde voldsomt meget for prisen. Det samme gælder, hvis du ikke kan få huset forsikret mod stormskader, stormflod og så videre.
- Så vi kan mærke, at der faktisk er folk, der holder sig væk og siger: "Vi kunne godt tænke os det hus, men vi ønsker ikke at risikere at være de nye ejere i en ny tid, der står med et usælgeligt hus", siger Lennart Christensen.
Det er dog ikke vandafstanden, der i sig selv er afgørende. Det er i højere grad beliggenheden i forhold til vandet. Ligger huset på en skrænt eller en bakketop med udsigt over vandet, er sagen pludselig en helt anden.
- De huse bliver mere eksklusive og dermed attraktive, for nu har vi jo endnu færre i nærheden af vandet at vælge mellem. Det kan gøre, at priserne stiger tilsvarende.
- Der hvor det sætter sig negativt i priserne, er de lave områder - for eksempel fjordområder som ved Isefjorden og Roskilde Fjord, dele af Lolland eller i Vestjylland, hvor der bliver tager af kysten, siger direktøren.
Grundvandsstigninger kan også være med til at give panderynker.
- Når vi har så meget regn, som vi nogle gange har, kan det give problemer i sommerhushaverne. Huset kan nærmest ligge i en kæmpe vandpyt, og det er folk også opmærksomme på, siger Lennart Christensen.
Han henviser til hjemmesiden dingeo.dk, som drives af boligsiden Boliga, hvor man samler og præsenterer geodata fra åbne kilder fra det offentlige. Her kan man få overblik over mange faktorer, blandt andet hvor højt grundvandet ligger på en given bolig.
/ritzau fokus/