Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 14/12/2021 - 09:00

Konditorer guider: Bag den perfekte kransekage til nytår

Det er ikke svært at bage en kransekage, men det er svært at bage en god kransekage. To konditorer guider her til, hvad du skal gøre, og hvad du aldrig må gøre.

Simon Læssøe/Ritzau Scanpix

Af: Af Cecilie Lyngberg, Ritzau Fokus

Der er få ting så festligt som et kransekagetårn med flag, glasur og chokoladesnirkler.

Men det kan være med blandet resultat, når man bager dem selv.

Og det er der god grund til, siger konditor Ronnie Holmen, der er selvstændig konditor i firmaet Cake by Ronnie Holmen, udlært fra La Glace og tidligere chefkonditor hos Odense Marcipan og dessertkok Hotel på D'Angleterre.

- Selve det at bage kransekagen er relativt let. Men det at gøre det flot, kræver mange års erfaring. Og når pynten og det færdige tårn står knivskarpt, er det noget, selv fagfolk tager hatten af for, siger han.

Her skal du nemlig både sørge for, at ringene passer sammen, at de holder størrelsen og ikke flyder ud, og at glasuren er tegnet med rolig hånd.

- Men selv som amatørbager kan man komme i mål med et godt produkt, hvis man tager sine forholdsregler, siger Ronnie Holmen.

Hvis du vil bage en klassisk marcipantop - altså et kagetårn i juletræsform - anbefaler Ronnie Holmen, at du blander et kilo bagemarcipan med 400 gram sukker og tilsætter 70-90 gram æggehvide.

Det er ikke uvæsentligt, hvilken marcipan du bruger.

- Nogle marcipantyper indeholder meget olie fra mandlerne, og derfor vil de have tendens til at sprække og flyde ud. Derfor skal du bruge en god bagemarcipan, siger Ronnie Holmen.

En anden vigtig ting er, at du rører eller blander ingredienserne sammen.

Men nogle har tendens til at "piske det godt igennem" i den tro, at det er bedre, forklarer Ronnie Holmen.

- Men hvis du pisker det, vil æggehvidernes protein binde for meget luft. På den måde får du faktisk suffleret æggehviderne op, og som resultat vil kagen hæve og flække, siger han.

Herefter kan massen med fordel kommes i køleskabet i en times tid eller til dagen efter. Så vil den klistre mindre, når den rulles ud.

Rul ud på bagepapir, hvor du på undersiden har aftegnet med blyant, hvor store ringene skal være.

Hvis massen alligevel har tendens til at knække i siderne, kan du tilsætte lidt æggehvide.

Selve afbagningen kan med fordel foregå på en dobbelt bageplade, forklarer Nikolaj Christoffersen, der er bager- og konditorfaglærer på Hotel- og Restaurantskolen.

- Ved at klappe to bageplader sammen, tager man lidt af den direkte varme, så kransekagen ikke bager så hårdt i bunden. En kransekage må ikke blive tør og overbagt, siger han.

Og apropos den tørre kransekage er det heller ikke uvæsentligt, hvad du blander i.

Nikolaj Christoffersen nævner som eksempel, at hans konditorelever ofte finder kransekageopskrifter på nettet, som indeholder flormelis.

- Flormelis har det aber dabei, at det indeholder kartoffelmel for ikke at klumpe. Derfor får man en tør og flagende kransekage - og det duer ikke, siger Nikolaj Christoffersen.

Brug i stedet en god bagemarcipan og tilsæt almindeligt sukker og æggehvide.

Læg den i fryseren, når den er bagt, siger Nikolaj Christoffersen.

- Folk bruger flormelis for at undgå knasende sukkerkrystaller. Men hvis man bare smider den i fryseren, bliver sukkeret opløst, siger han.

/ritzau fokus/

London, 09/12/2025 - 23:44

Far til Amy Winehouse sagsøger hendes veninder efter kjoleauktion

Tim Ireland/Ritzau Scanpix

Amy Winehouses veninder har solgt tøj, der tilhørte sangeren, men det havde de ikke ret til, mener hendes far.

Faren til den afdøde sanger Amy Winehouse har sagsøgt to af hendes veninder, efter at de har solgt noget af hendes tøj og andre genstande på auktion for høje beløb.

Mitch Winehouse mener, at pengene retteligt er hans.

Sagen kører i London i Storbritannien, hvor hans advokat har fortalt i retten, at de to kvinder mellem 2021 og 2023 har solgt 150 genstande, som tilhørte Amy Winehouse.

Heriblandt nogle kjoler, som hun havde på under sin sidste turné i 2011. Hun døde, en måned efter at turnéen sluttede.

Salgene har indbragt de to veninder - Naomi Parry og Catriona Gourlay - omkring 730.000 britiske pund, eller omtrent 6,2 millioner kroner.

Men de havde slet ikke ret til at sælge tingene, mener Mitch Winehouse.

Det er kvinderne ikke enige i, og advokaten for Catriona Gourlay sagde i retten mandag, at de fleste af tingene var blevet givet eller lånt til kvinderne af Amy Winehouse selv.

- Hvis en 19-årig giver et halstørklæde eller et par øreringe til sine venner, er der ikke nogen, der skriver under på en kontrakt, lød det fra advokaten.

De to kvinder mødte Amy Winehouse i begyndelsen af 2000'erne.

Naomi Parry arbejdede sammen med sangeren som hendes stylist og var ansvarlig for nogle af hendes mest genkendelige tøjvalg. Blandt dem en grøn kjole, som Winehouse havde på under turnéen i 2011.

Den blev solgt på auktion for omkring 1,5 million kroner.

Mitch Winehouse bliver af Naomi Parrys advokat anklaget for at have anlagt sagen på grund af misundelse.

Det afviser han tirsdag, hvor han siger, at advokaten tager fejl.

Salgene blev organiseret af et auktionshus i den amerikanske storby Los Angeles. Deltagerne i auktionen blev oplyst, at en tredjedel af indtægterne ville blive doneret til en fond i sangerens navn, der arbejder med at støtte unge mennesker.

Men det skete ikke, hævder Mitch Winehouse.

Amy Winehouse blev internationalt kendt, da hun i 2006 udgav albummet "Back to Black" med megahittet "Rehab", der handler om hendes misbrugsproblemer.

Hun var 27 år gammel, da hun døde af alkoholforgiftning.

Det foreløbigt sidste retsmøde i sagen i London afholdes efter planen fredag, men det er først på et senere tidspunkt, at der ventes en dom.

/ritzau/AFP

Læs Mere >>

Stockholm, 09/12/2025 - 19:43

Svensk prinsesse har flere gange mødt Jeffrey Epstein

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Det svenske kongehus svarer ikke på, hvor, hvordan eller hvorfor prinsesse Sofia har mødt Epstein.

Den svenske prinsesse Sofia har ved flere lejligheder mødt den nu afdøde rigmand og dømte sexforbryder Jeffrey Epstein.

Det bekræfter det svenske kongehus over for mediet Dagens Nyheter.

- Prinsesse Sofia er blevet præsenteret for den pågældende mand ved et fåtal lejligheder omkring år 2005, skriver kongehusets kommunikationsafdeling til mediet.

Kongehuset svarer ikke på, hvor, hvordan eller hvorfor hun har mødt Epstein.

Prinsessen er gift med prins Carl Philip, der er kronprinsesse Victorias lillebror.

Nye offentliggjorte dokumenter vedrørende Epstein viser ifølge Dagens Nyheter en forbindelse til blandt andet den svenske finanskvinde Barbro Ehnbom.

Ehnbom satte den senere dømte sexforbryder i kontakt med unge svenske kvinder, og en mailkorrespondance mellem de to viser, at Ehnbom i december 2005 foreslog, at Epstein skulle mødes med Sofia, der dengang endnu ikke havde fået titlen som prinsesse.

- Det her er Sofia, en aspirerende skuespillerinde der lige er ankommet i NYC. Hun er pigen, jeg nævnte for dig, før jeg tog afsted, som jeg tænkte, du gerne ville møde. Måske vi kan kigge forbi inden helligdagene, skrev Ehnbom.

- Jeg er i Caribien. Vil hun komme i to dage. Jeg sender en billet, svarede Epstein ifølge Dagens Nyheter.

Hoffet oplyser til mediet, at prinsesse Sofia ikke tog imod tilbuddet om et besøg på det caribiske ø.

Før den borgerligt fødte Sofia Hellquist blev gift med prins Carl Phillip og fik tildelt prinsesse-titlen, arbejdede hun blandt andet som model og var tidligere deltager i realityprogrammet "Paradise Hotel".

Ifølge Dagens Nyheter boede hun efterfølgende en periode i New York i USA.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 09/12/2025 - 08:00

FAKTA: Kunsten at smage til

* Det kræver øvelse at smage maden til. Du lærer meget af at gøre det sammen med andre, hvor I taler jer frem til, hvad der mangler.

* Den gode smag opstår i mødet mellem kontraster. Derfor giver det mening at tilsætte for eksempel både sukker og eddike til en ret.

* Tænk i smagslag, når du laver mad. Jo flere nuancer, du kan få bygget ind i smagen, jo bedre resultat får du.

*  Eksperimentér, og prøv dig frem. Er du nervøs for at ødelægge hele sovsen, så tag nogle skefulde over i en anden gryde, og eksperimentér med det til en start.

Kilde: kogebogen "Lag på lag - genveje til smagfulde, grønne måltider" af Camilla Skov.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 09/12/2025 - 08:00

Kreer vegetariske juleretter så englene synger

Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Umami er kodeordet, når du kokkerer kødfri julemad uden at gå på kompromis med smagen, lyder det fra kogebogsforfatter Camilla Skov.

Du kan sagtens skabe en velsmagende julemiddag uden andesteg og sprøde svær på menuen. Opskriften på succes er at sørge for masser af den dybe, runde og fyldige femte grundsmag - umami.

Sådan lyder det fra Camilla Skov, der er kogebogsforfatter og driver bloggen Vegetarisk Hverdag. Hun peger især på sovsen som et afgørende element.

- I min sovs bruger jeg tørrede svampe til at give umami. Det er rigtig godt, og så salter jeg med alt andet end salt. Soja, fiskesovs, miso, grøntsagsfond, måske en lille smule hvidløgspulver, det giver også umami. Det hele handler om balance og at gå forsigtigt frem, siger hun.

De tørrede svampe skal først blødes op i vand. Imens svitser du løg og hvidløg i olie i en gryde. Tilsæt dernæst fond og fløde, hak de udblødte svampe fint, og hæld dem i gryden.

Lad nu sovsen simre, og smag til med alt fra soja og rørsukker til dijonsennep.

- I min familie er det et af højdepunkterne til jul, at vi står og smager sovsen til. Det er simpelthen bare det bedste lille øjeblik på dagen. Så min opfordring vil være at gøre det til noget hyggeligt, I gør i fællesskab, lyder det fra Camilla Skov.

Til sidst kan svampene sies fra, så blot smagen bliver tilbage.

- Den smager jo selvfølgelig ikke af andesovs, men jeg synes, at den smager mindst lige så godt, siger hun.

Ud over sovsen er det ligeledes vigtigt at kreere en lækker form for køderstatning.

- Det kommer vi ikke rigtig udenom i et måltid, som traditionelt er koblet op på kød, og de mange følelser og minder, der er forbundet med det, understreger Camilla Skov.

Hun foreslår at hente inspiration fra Sverige og lave nogle vegetariske kødboller, der består af en fars, der kan laves af nødder, svampe, solsikkekerner og ost. Farsen rulles til boller, der først koges og siden steges, så de får en sprød skorpe.

- Det er igen en øvelse i at få arbejdet med tekstur og smag, så man opnår noget, der får samme rolle, som kødet ellers ville have haft, fortæller Camilla Skov og fortsætter:

- Du får umami og bitterhed fra nødderne og noget saftighed fra osten, mens solsikkekernerne giver noget knas at tygge på.

Herfra giver resten af måltidet sig selv, mener hun, med brunede kartofler og en saftig rødkål.

- I min familie har vi også altid lavet vaniljekogte æbler med ribsgelé, så de er en helt essentiel del af min jul, siger Camilla Skov.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek