Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 14/12/2021 - 09:00

Konditorer guider: Bag den perfekte kransekage til nytår

Det er ikke svært at bage en kransekage, men det er svært at bage en god kransekage. To konditorer guider her til, hvad du skal gøre, og hvad du aldrig må gøre.

Simon Læssøe/Ritzau Scanpix

Af: Af Cecilie Lyngberg, Ritzau Fokus

Der er få ting så festligt som et kransekagetårn med flag, glasur og chokoladesnirkler.

Men det kan være med blandet resultat, når man bager dem selv.

Og det er der god grund til, siger konditor Ronnie Holmen, der er selvstændig konditor i firmaet Cake by Ronnie Holmen, udlært fra La Glace og tidligere chefkonditor hos Odense Marcipan og dessertkok Hotel på D'Angleterre.

- Selve det at bage kransekagen er relativt let. Men det at gøre det flot, kræver mange års erfaring. Og når pynten og det færdige tårn står knivskarpt, er det noget, selv fagfolk tager hatten af for, siger han.

Her skal du nemlig både sørge for, at ringene passer sammen, at de holder størrelsen og ikke flyder ud, og at glasuren er tegnet med rolig hånd.

- Men selv som amatørbager kan man komme i mål med et godt produkt, hvis man tager sine forholdsregler, siger Ronnie Holmen.

Hvis du vil bage en klassisk marcipantop - altså et kagetårn i juletræsform - anbefaler Ronnie Holmen, at du blander et kilo bagemarcipan med 400 gram sukker og tilsætter 70-90 gram æggehvide.

Det er ikke uvæsentligt, hvilken marcipan du bruger.

- Nogle marcipantyper indeholder meget olie fra mandlerne, og derfor vil de have tendens til at sprække og flyde ud. Derfor skal du bruge en god bagemarcipan, siger Ronnie Holmen.

En anden vigtig ting er, at du rører eller blander ingredienserne sammen.

Men nogle har tendens til at "piske det godt igennem" i den tro, at det er bedre, forklarer Ronnie Holmen.

- Men hvis du pisker det, vil æggehvidernes protein binde for meget luft. På den måde får du faktisk suffleret æggehviderne op, og som resultat vil kagen hæve og flække, siger han.

Herefter kan massen med fordel kommes i køleskabet i en times tid eller til dagen efter. Så vil den klistre mindre, når den rulles ud.

Rul ud på bagepapir, hvor du på undersiden har aftegnet med blyant, hvor store ringene skal være.

Hvis massen alligevel har tendens til at knække i siderne, kan du tilsætte lidt æggehvide.

Selve afbagningen kan med fordel foregå på en dobbelt bageplade, forklarer Nikolaj Christoffersen, der er bager- og konditorfaglærer på Hotel- og Restaurantskolen.

- Ved at klappe to bageplader sammen, tager man lidt af den direkte varme, så kransekagen ikke bager så hårdt i bunden. En kransekage må ikke blive tør og overbagt, siger han.

Og apropos den tørre kransekage er det heller ikke uvæsentligt, hvad du blander i.

Nikolaj Christoffersen nævner som eksempel, at hans konditorelever ofte finder kransekageopskrifter på nettet, som indeholder flormelis.

- Flormelis har det aber dabei, at det indeholder kartoffelmel for ikke at klumpe. Derfor får man en tør og flagende kransekage - og det duer ikke, siger Nikolaj Christoffersen.

Brug i stedet en god bagemarcipan og tilsæt almindeligt sukker og æggehvide.

Læg den i fryseren, når den er bagt, siger Nikolaj Christoffersen.

- Folk bruger flormelis for at undgå knasende sukkerkrystaller. Men hvis man bare smider den i fryseren, bliver sukkeret opløst, siger han.

/ritzau fokus/

København, 12/12/2025 - 13:31

Den københavnske musikfestival AiaSound går konkurs

Efter fem år med AiaSound på Tiøren lukker festivalen i 2026 og er gået konkurs, skriver Ekstra Bladet.

Den københavnske musikfestival AiaSound kommer ikke til at være en del af den danske musiksommer i 2026.

Fredag har festivalen indgivet konkursbegæring. Det skriver Ekstra Bladet på baggrund af en pressemeddelelse fra AiaSound.

I sommer lagde internationale musiknavne som Wizkid og Skepta samt danske navne som Sivas, Mas og Icekiid vejen forbi Tiøren på Amager, hvor festivalen har hørt til.

Festivalen skriver selv på Facebook, at der er tale om et "pusterum".

- Vi har besluttet at lade græsset gro og give Tiøren - og os selv - et pusterum og en pause. Ikke fordi lysten mangler, men fordi det er det rigtige at gøre.

- Og efter fem år med hårdt arbejde, store ambitioner, modgang, medgang og alt derimellem, må vi være ærlige. Lige nu kræver det mere, end vi kan give, lyder det fra AiaSound.

Om lukningen bliver et permanent farvel "må tiden vise", lyder det videre.

AiaSound så for første gang dagens lys i 2021.

Dengang trak festivalen overskrifter for noget mærkværdige billettyper, hvor festivalgæster kunne sikre sig adgang til festivalen på livstid.

Billettypen, der fik navnet NFT-billetter, blev introduceret før 2022-udgaven af AiaSound, hvor kunsterne Tiësto og Tobias Rahim var at finde på plakaten.

Enkelte af de særlige "livstidsbilletter" kostede i omegnen af 30.000 kroner, skrev Politiken.

NFT-billetterne gav ikke bare adgang til festivalen samme år, men også til festivalen alle år fremover.

I 2026 kommer der ingen festival på pladsen på Amager.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 12/12/2025 - 13:21

Den københavnske musikfestival AiaSound går konkurs

Efter fem år med AiaSound på Tiøren lukker festivalen i 2026 og er gået konkurs, skriver Ekstra Bladet.

Den københavnske musikfestival AiaSound kommer ikke til at være en del af den danske musiksommer i 2026.

Fredag har festivalen indgivet konkursbegæring. Det skriver Ekstra Bladet på baggrund af en pressemeddelelse fra AiaSound.

I sommer lagde internationale musiknavne som Wizkid og Skepta samt danske navne som Sivas, Mas og Icekiid vejen forbi Tiøren på Amager, hvor festivalen har hørt til.

Festivalen skriver selv på Facebook, at der er tale om et "pusterum".

- Vi har besluttet at lade græsset gro og give Tiøren - og os selv - et pusterum og en pause. Ikke fordi lysten mangler, men fordi det er det rigtige at gøre.

- Og efter fem år med hårdt arbejde, store ambitioner, modgang, medgang og alt derimellem, må vi være ærlige. Lige nu kræver det mere, end vi kan give, lyder det fra AiaSound.

Om lukningen bliver et permanent farvel "må tiden vise", lyder det videre.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 12/12/2025 - 08:00

FAKTA: Forskellige lertyper

* Der findes et væld af forskellige slags ler. Overordnet inddeles de i tre typer: lertøjsler, stentøjsler og porcelænsler.

* Dit valg er ler afhænger blandt andet af, hvor højt ovnen kan brænde.

* Smeltepunktet for lertøjsler er lavt, og det skal derfor ikke brændes ved så høje temperaturer som stentøjsler og porcelænsler, der begge har et højt smeltepunkt.

Kilde: cerama.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 12/12/2025 - 08:00

FAKTA: Hold fokus på processen

* Prøv at slippe dine egne forventninger til, hvordan det færdige resultat af din keramik skal se ud, og tillad dig selv at lege med leret, når du går i gang med at forme det.

* Lav måske en tegning forinden af, hvad du gerne vil lave, men brug den udelukkende som et startskud og ikke som et facit.

* Du kan også sagtens sætte hænderne i leret uden at have nogen som helst idé om, hvad du gerne vil lave. Prøv bare at lade hænderne prøve sig frem.

* Du kan altid klaske leret sammen og prøve igen, hvis du er utilfreds med det, du har formet.

* Men husk også, at kreationer i ler ofte ser håbløse ud helt op til den sidste finish. Nogle gange skal der ikke mere til end at lukke alle de små revner med tommelfingeren og køre en fugtig svamp hen over kanten på koppen, før den pludselig ser flot ud.

Kilde: Pi Bjørg, der er keramiker og forfatter til bogen "Keramik derhjemme - for alle".

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek