Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

27/04/2023 - 08:00

Sådan får du et madmodigt barn

Øg madmodet hos familiens yngste ved at smide ske og gaffel, og gå på opdagelse i kartoffelmosen.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Munden snerper sammen, og tallerkenen skubbes demonstrativt væk. Et måltid kan være en kamp, når dit lille barn ikke vil spise.

Men det er der råd for, forsikrer Anne Elsøe. Hun er leder på MadroInstituttet og forfatter til den nye bog "Madro for de mindste", der har fokus på børn i 0-3-årsalderen.

- Det er vigtigt at blive ved med at servere maden for barnet og opbygge en legende tilgang, hvor du og barnet undersøger maden og er nysgerrige på den, siger hun og uddyber:

- Mad skal gøres til noget sjovt og spændende. Farverne på grøntsagerne er noget, som små børn naturligt er interesserede i. Og så skal det være okay, at barnet ikke spiser maden. Det pres skal fjernes fra barnet.

Hun fortæller, at det er ganske normalt, at børn spiser det meste frem til omkring toårsalderen. Men herefter indtræder ofte en ny bevidsthed og en stærk skepsis hos barnet, om hvad der kommer ind i munden.

- Rigtig mange forældre bliver frustrerede, når deres barn plejer at smage på alt og så pludselig ikke har lyst til det længere, siger Anne Elsøe.

I sin bog præsenterer hun forældre for "Trappen til madmod". Den rummer en række trin, der skal fodre barnets nysgerrighed på det, der bliver serveret.

Første trin går blot ud på at kigge på maden. Her beskriver barn og voksen i fællesskab, hvilke farver og former, der er i spil på tallerkenen.

Næste trin handler om at lytte til maden. Hvordan lyder det, når du dypper en ske ned i suppen, knækker guleroden over, eller knaser de ristede løg mellem fingrene?

Herfra aktiveres lugtesansen. Kan barnet genkende nogle dufte?

Så bliver det tid til at prøve at røre ved maden. Kan barnet beskrive, om det er vådt, tørt eller glat? Tør barnet slikke på det og måske tage en lille bitte bid?

Her skal du som forælder finde fred med, at barnet smider ske og gaffel og i stedet bruger fingrene.

- Når vi spiser med bestik, skaber vi en distance til maden. Barnet ved ikke, hvad det kan forvente for enden af gaflen. Det ved vi voksne, fordi vi har en lang erfaring med at spise, men for barnet kan den distance være ubehagelig, siger Anne Elsøe.

Er du bekymret for, om dit barn får nok indenbords, kan du sørge for altid at have noget på bordet, som du ved, det gerne vil spise.

Konkret kan du lave en liste over al mad, som du ved, dit barn godt kan lide, og vælge noget fra listen til hvert måltid. Dermed har dit barn et trygt sted at starte, når det kigger ned på sin tallerken.

Det er dog vigtigt, at det er noget, som i forvejen indgår i det måltid, som resten af familien spiser.

- Hvis barnet får sin egen mad, er der en sandsynlighed for, at det slet ikke tager stilling til, hvad de andre får serveret, og så lærer det ikke at spise det, siger hun.

Men hvis barnet har pasta på sin tallerken og ser søskende og forældre tage sovs på deres pasta, bliver den del af måltidet også relevant for barnet.

- Forældre og søskende er kæmpe rollemodeller. Hvis barnet ser, hvad vi gør, bliver det mere nysgerrigt efter at gøre det samme, siger Anne Elsøe.

/ritzau fokus/

London, 19/04/2025 - 11:23

Hypet chokoladebar får prisen på pistacienødder til at stige

Frank Hoermann / Sven Simon/Ritzau Scanpix

Der er pres på "pistacieverdenen" lige nu på grund af den meget omtalte dubaichokolade, siger nøddehandler.

Prisen på pistacienødder er skudt i vejret på grund af den pludselige popularitet, som den hypede dubaichokolade har fået.

Det skriver mediet Financial Times.

Dubaichokolade er en bar bestående af mælkechokolade, pistaciecreme og den tyrkiske filodej kadayif.

Chokoladen har opnået stor omtale efter blandt andet populære videoer på det sociale medie TikTok.

På grund af efterspørgslen er prisen på et kilo pistaciekerner steget fra omkring 110 kroner for et år siden til cirka 150 kroner nu, melder den britiske nøddehandler CG Hacking.

- Pistacieverdenen er i bund og grund udtømt lige nu, siger Giles Hacking fra nøddehandleren til det internationale erhvervsmedie.

Han forklarer, at en skuffende høst sidste år i USA har ført til mindskede beholdninger.

Samtidig er der flere nødder af en højere kvalitet, hvilket betyder, at der er færre af de billigere nøddekerner, som eksempelvis bruges til chokolade, lyder det.

Financial Times skriver, at Iran eksporterede over 40 procent flere pistacienødder til De Forenede Arabiske Emirater i de seks måneder frem til marts 2025, end landet gjorde i de 12 måneder forinden.

Det oplyser iranske toldmyndigheder til mediet.

Det står i modsætning til 2023, hvor udbuddet af pistacienødder oversteg efterspørgslen, og priserne faldt.

USA er verdens største producent af pistacienødder, mens Iran er den næststørste.

Den populære chokoladetrend har ført til debat om, hvorvidt de høje priser - som nogle gange er på over både 100 og 200 kroner for en bar - giver mening i forhold til det produkt, som folk køber.

Chocolatier og ejer af Nordic Chocolatiers Jakob Ørstrup har til Ritzau tidligere sagt, at han ikke er imponeret.

- Folk tror, de køber en lille smag af Dubais rigdom, men det er i virkeligheden en super tarvelig mælkechokolade med pistacie og kadayif-dej, siger han.

/ritzau/

Læs Mere >>

London, 19/04/2025 - 11:08

Hypet chokoladebar får prisen på pistacienødder til at stige

Frank Hoermann / Sven Simon/Ritzau Scanpix

Der er pres på "pistacieverdenen" lige nu på grund af den meget omtalte dubaichokolade, siger nøddehandler.

Prisen på pistacienødder er skudt i vejret på grund af den pludselige popularitet, som den hypede dubaichokolade har fået.

Det skriver mediet Financial Times.

Dubaichokolade er en bar bestående af mælkechokolade, pistaciecreme og den tyrkiske filodej kadayif.

Chokoladen har opnået stor omtale efter blandt andet populære videoer på det sociale medie TikTok.

På grund af efterspørgslen er prisen på et kilo pistaciekerner steget fra omkring 110 kroner for et år siden til cirka 150 kroner nu, melder den britiske nøddehandler CG Hacking.

- Pistacieverdenen er i bund og grund udtømt lige nu, siger Giles Hacking fra nøddehandleren til det internationale erhvervsmedie.

Han forklarer, at en skuffende høst sidste år i USA har ført til mindskede beholdninger.

Samtidig er der flere nødder af en højere kvalitet, hvilket betyder, at der er færre af de billigere nøddekerner, som eksempelvis bruges til chokolade, lyder det.

Financial Times skriver, at Iran eksporterede over 40 procent flere pistacienødder til De Forenede Arabiske Emirater i de seks måneder frem til marts 2025, end landet gjorde i de 12 måneder forinden.

Det oplyser iranske toldmyndigheder til mediet.

Det står i modsætning til 2023, hvor udbuddet af pistacienødder oversteg efterspørgslen, og priserne faldt.

USA er verdens største producent af pistacienødder, mens Iran er den næststørste.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 19/04/2025 - 10:00

FAKTA: Tegn med børn

* Nogle børn kan fint koncentrere sig om at sidde og tegne en fugl i haven eller en blomst, mens andre er mere utålmodige.

* En fin øvelse kan være at bruge udstoppede fugle som motiver, inden man går ud i naturen for at tegne de levende.  

* De udstoppede fugle flyver ikke væk, og børnene kan øve sig i at tegne uden at skulle koncentrere sig om også at være musestille.

Kilde: Jens Overgaard Christensen, der er kunstner, illustrator og forfatter med fokus på naturen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 19/04/2025 - 10:00

Fordyb dig i naturen med papir og blyant

Med få remedier og en god portion tålmodighed kan du komme tættere på naturen ved at udfolde dig kreativt midt i den.

En tur i skoven får en ekstra dimension, hvis du har blok og blyant med i tasken.

At fange naturen på papiret er nemlig en effektiv øvelse i nærvær, lyder det fra Jens Overgaard Christensen.

Han er kunstner og har illustreret et væld af naturbøger - senest "Fugle i haven" og "Fugle i skov og hegn", som netop er udkommet.

- Det er en meget intens oplevelse, når man sidder og forsøger at tegne en syngende stær eller en flok dansende brushaner. Du kigger intenst på det, du tegner, for at lære det at kende, siger han.

Selv om øvelsen kræver fokus, er der samtidig en stor ro forbundet med den.

- Du skal sidde stille længe og være villig til at fordybe dig og bruge tid på helt bestemte motiver, fortæller Jens Overgaard Christensen.

Vil du gøre ham kunsten efter og tegne fugle, handler det om at skrue godt op for tålmodigheden.

- Det svære ved fugle er, at de har det med at flyve væk. Så du skal prøve at skabe et scenarie, hvor du i ro og mag kan sidde og kigge på fuglene, uden at du forstyrrer dem, siger han.

Når du begynder at tegne, råder Jens Overgaard Christensen dig til at smide din perfektionisme væk og lade være med at gå alt for meget op i de små detaljer.

- Tegn nogle hurtige enkle skitser af fuglens statur og væsen, dens måde at bevæge sig på, siger han.

Skitserne kan du senere bruge til at lave nogle mere detaljerede billeder, når du er hjemme igen. Men ude på stedet handler det om at fange lige det øjeblik, der udspiller sig foran dig.

- Der er noget levende over den hurtige, lette tegning. Det mere gennemarbejdede har sin egen værdi, men det er også lidt tungere og mere fast. Det hurtige swung ligger tit i skitsen. Det er ens spontane oplevelse, man får med dér, fortæller Jens Overgaard Christensen.

Han bruger selv sine skitser som en slags erindringsfremkaldelser.

- Når jeg kigger på en skitse to år senere, kan jeg huske, måden fuglen sad på, og hvordan dens strubefjer så ud, mens den sang. De detaljer står klart frem for mig, selv om det måske kun er mig, der kan se dem. Skitser er på en måde noget meget personligt, fordi du skitserer netop din oplevelse.

Dine tegninger behøver derfor heller ikke have noget andet formål, end at du tilbringer noget tid i naturen, og det kan være, du får nogle uventede oplevelser med dig hjem.

- Hvis du nu sidder i din bil og tegner brushaner på Tipperne i Ringkøbing Fjord i to til tre timer, så ser du måske pludselig en rovfugl, der letter. Du oplever en masse ting undervejs, og du lærer naturens væsener at kende, som de nu er, siger Jens Overgaard Christensen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek