Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

27/04/2023 - 08:00

Sådan får du et madmodigt barn

Øg madmodet hos familiens yngste ved at smide ske og gaffel, og gå på opdagelse i kartoffelmosen.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Munden snerper sammen, og tallerkenen skubbes demonstrativt væk. Et måltid kan være en kamp, når dit lille barn ikke vil spise.

Men det er der råd for, forsikrer Anne Elsøe. Hun er leder på MadroInstituttet og forfatter til den nye bog "Madro for de mindste", der har fokus på børn i 0-3-årsalderen.

- Det er vigtigt at blive ved med at servere maden for barnet og opbygge en legende tilgang, hvor du og barnet undersøger maden og er nysgerrige på den, siger hun og uddyber:

- Mad skal gøres til noget sjovt og spændende. Farverne på grøntsagerne er noget, som små børn naturligt er interesserede i. Og så skal det være okay, at barnet ikke spiser maden. Det pres skal fjernes fra barnet.

Hun fortæller, at det er ganske normalt, at børn spiser det meste frem til omkring toårsalderen. Men herefter indtræder ofte en ny bevidsthed og en stærk skepsis hos barnet, om hvad der kommer ind i munden.

- Rigtig mange forældre bliver frustrerede, når deres barn plejer at smage på alt og så pludselig ikke har lyst til det længere, siger Anne Elsøe.

I sin bog præsenterer hun forældre for "Trappen til madmod". Den rummer en række trin, der skal fodre barnets nysgerrighed på det, der bliver serveret.

Første trin går blot ud på at kigge på maden. Her beskriver barn og voksen i fællesskab, hvilke farver og former, der er i spil på tallerkenen.

Næste trin handler om at lytte til maden. Hvordan lyder det, når du dypper en ske ned i suppen, knækker guleroden over, eller knaser de ristede løg mellem fingrene?

Herfra aktiveres lugtesansen. Kan barnet genkende nogle dufte?

Så bliver det tid til at prøve at røre ved maden. Kan barnet beskrive, om det er vådt, tørt eller glat? Tør barnet slikke på det og måske tage en lille bitte bid?

Her skal du som forælder finde fred med, at barnet smider ske og gaffel og i stedet bruger fingrene.

- Når vi spiser med bestik, skaber vi en distance til maden. Barnet ved ikke, hvad det kan forvente for enden af gaflen. Det ved vi voksne, fordi vi har en lang erfaring med at spise, men for barnet kan den distance være ubehagelig, siger Anne Elsøe.

Er du bekymret for, om dit barn får nok indenbords, kan du sørge for altid at have noget på bordet, som du ved, det gerne vil spise.

Konkret kan du lave en liste over al mad, som du ved, dit barn godt kan lide, og vælge noget fra listen til hvert måltid. Dermed har dit barn et trygt sted at starte, når det kigger ned på sin tallerken.

Det er dog vigtigt, at det er noget, som i forvejen indgår i det måltid, som resten af familien spiser.

- Hvis barnet får sin egen mad, er der en sandsynlighed for, at det slet ikke tager stilling til, hvad de andre får serveret, og så lærer det ikke at spise det, siger hun.

Men hvis barnet har pasta på sin tallerken og ser søskende og forældre tage sovs på deres pasta, bliver den del af måltidet også relevant for barnet.

- Forældre og søskende er kæmpe rollemodeller. Hvis barnet ser, hvad vi gør, bliver det mere nysgerrigt efter at gøre det samme, siger Anne Elsøe.

/ritzau fokus/

USA, 17/06/2024 - 14:39

Gordon Ramsay i alvorlig ulykke: Heldig at være i live

Chris Pizzello/Ritzau Scanpix

En forslået Gordon Ramsay står frem efter en alvorlig cykelulykke med budskabet om at bruge cykelhjelm. Ifølge den kendte tv-kok reddede den hans liv.

Det var ved at ende fatalt galt for den verdensberømte tv-kok Gordon Ramsay, der er kommet alvorligt til skade efter en ulykke på cykel i den amerikanske delstat Connecticut.

Derfor står han frem i et opslag delt på Instagram med en livsafgørende opfordring.

- Jeg er taknemmelig for alle læger, sygeplejersker og personale på Lawerence + Memorial Hospital i New London, der passede på mig og undersøgte mig. Men mest taknemmelig er jeg for min hjelm, der reddede mit liv, skriver han blandt andet på det sociale medie.

- Jeg har det o.k. og brækkede ikke nogen knogler eller fik nogen større kvæstelser, men jeg er lidt forslået og ligner en lilla kartoffel.

I en video trækker Gordon Ramsay sin hvide kokkejakke op, og med meget rystende hånd fremviser han et enormt blålilla, nærmest sort, mærke.

Han har derudover tilføjet billeder af sit iturevne cykeltøj og smadrede hjelm.

- Jeg er ligeglad med, hvor kort turen er. Jeg er ligeglad med det faktum, at hjelmene koster penge, men de er nødvendige. Selv på børns korte cykelture er de nødt til at bruge hjelm, siger den 57-årige britiske kendiskok, der privat er gift og far til seks børn.

- Jeg er heldig at være her. Jeg har ondt. Det har været en brutal uge. Men jeg er sådan set ved at komme igennem det. Men jeg kan ikke understrege vigtigheden af at bruge hjelm.

Ifølge Rådet for Sikker Trafik er der cirka halvt så mange hovedskader blandt alvorligt tilskadekomne cyklister, der bruger hjelm, end blandt dem, der ikke bruger hjelm.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 17/06/2024 - 11:23

Dronning Margrethes nørklerier: Man får ryddet op i hovedet

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Dronning Margrethe blev med egne ord "hooked", da hun så sin mor, dronning Ingrid, brodere. Det fortæller den tidligere monark i et interview med Hendes Verden.

Akvarelmaling, illustrationer, decoupager og kostumer.

Dronning Margrethe elsker at nørkle, og i et stort interview med Hendes Verden deler hun nu sin begejstring for at brodere.

For den disciplin kommer der langt mere end broderier ud af, fortæller hun.

- Ja, man får ryddet op i hovedet sommetider – det er vist en udmærket ting, siger den abdicerede dronning til magasinet.

Som ung kunne dronning Margrethe faktisk ikke fordrage at sy - hun ligefrem hadede det, som Hendes Verden beskriver det.

Men da hun så sin mor, dronning Ingrid, brodere sammen med nogle af sine veninder, blev dronning Margrethe fortryllet af farverne og fik selv lyst til at nørkle med nål og tråd.

- Bum, sagde det, og så var jeg hooked, husker dronning Margrethe det.

Det er 64 år siden, og siden er det blevet til et væld af broderier. Senest til fire puder, som hun netop har færdiggjort, afslører dronningen over for Hendes Verden.

- Når man er glad for det, man sidder og laver, ja, så kan man jo ikke lade være at vise det frem, siger hun til magasinet.

Dronning Margrethe er kendt for kunst og kreativitet.

Senest har dronning Margrethe blandt andet designet Pantomimeteaterets nye fortæppe i Tivoli i København. Og så kan hendes kostumer og scenografi til en balletforestilling baseret på H.C. Andersens eventyr om "Klods-Hans" ses selvsamme sted fra 22. juni.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 17/06/2024 - 13:00

FAKTA: Følg Danmarks EM-kampe

* Danmark har indtil videre spillet en kamp i gruppespillet ved årets EM-slutrunde i Tyskland. Modstanderen var Slovenien, og kampen endte 1-1.

* Torsdag 20. juni møder Danmark England. Kampen fløjtes i gang klokken 18 og vises på TV 2.

* Tirsdag 25. juni møder Danmark Serbien. Kampen begynder kl. 21 og vises på DR.

Kilde: dbu.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 17/06/2024 - 13:00

Sådan vasker du fodboldtrøjen korrekt

Emil Helms/Ritzau Scanpix

Undgå dumme fodfejl, når du vasker din elskede landsholdstrøje, og hold den frisk og pletfri gennem hele EM-slutrunden.

EM-feberen ruller gennem sommerlandet, og det betyder, at de rød-hvide fodboldtrøjer hives frem fra skabet og over hovedet på store såvel som små.

Midt i fodboldfeberen er det næsten uundgåeligt, at der havner pletter fra solcreme, øl eller is på de elskede trøjer. Men du begår nemt et ærgerligt selvmål, hvis du griber ud efter pletfjerningsmidlet på hylden i forsøget på at vaske snavset af.

Det siger Jeanette Lynge Nielsen, der deler rengøringstip på Instagram og hjemmesiden husmortip.dk.

- Det er dumt at bruge, fordi det ødelægger fibrene i stoffet, og det gør tit, at trykkene på trøjerne bliver opløst, fortæller hun.

Fodboldtrøjer er lavet af polyester, nylon eller lycra, og de materialer tåler ikke pletfjerner, vaskemiddel med optisk hvidt eller blegemiddel. Skyllemiddel går heller ikke.

- Fibrene i stoffet går ud af facon, og der kan komme pletter, der ikke kan vaskes af, lyder det fra Jeanette Lynge Nielsen.

Hun råder dig til at vaske fodboldtrøjen på maksimum 40 grader, men helst ikke mere end 30 grader. En for høj temperatur kan påvirke trøjens pasform og gøre, at farverne pludselig smitter af – også selv om trøjen har været vasket før.

- Kom ikke polyesterbluser i tørretumbleren. De kan faktisk komme til at lugte surt af det. Hæng dem ud i det gode danske vejr, tilføjer Jeanette Lynge Nielsen.

Her kommer hendes bedste fif til at få bugt med klassiske fodboldfan-pletter.

1) Øl og solcreme.

For begge dele virker det bedst at lægge blusen i blød med lidt opvaskemiddel natten over.

2) Stadionpølse med det hele.

Fedtet fra pølsen og remouladen behandles med lidt opvaskemiddel. Kom det på pletterne, og gnid meget forsigtigt, til det skummer op.

Kom herefter blusen i en plasticpose natten over, og vask som normalt dagen efter.

3) Sved.

Læg blusen i blød i lunkent vand med lidt vaskemiddel - gerne et sportsvaskemiddel, som indeholder bakterien probiotika.

- Det levende probiotika æder den føde, som de dårlige bakterier lever af, og så dør de. Det virker meget længe efter vask, så man ikke behøver bekymre sig, om blusen bliver klar til næste kamp, fortæller Jeanette Lynge Nielsen.

Skulle du komme ud for et uheld og få blod på fodboldtrøjen, kan det også fikses.

Skyl blot trøjen i koldt vand. Husk at skylle den med vrangsiden udad. Er der tale om indtørret blod, så læg trøjen i blød i koldt vand natten over.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek