København, 07/10/2024 - 09:00
Forgiftning truer hunden i efterårsskoven
Naturen byder på flere farer for din bedste firbenede ven, når efteråret sætter ind, lyder advarslen fra dyrlæge og adfærdskonsulent.
Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus
Begejstret boltren i skoven kan sende din hund på briksen hos dyrlægen, hvis ikke du er ekstra opmærksom i efterårsmånederne.
En af sæsonens farer er kastanjerne, der snart ligger glinsende brune og frister især legesyge hvalpe og unghunde. Og de skaber hurtigt problemer, hvis de havner i maven på din elskede firbenede ven.
Det fortæller Lise Lotte Christensen, der er adfærdskonsulent hos Dansk Kennel Klub.
- Hestekastanjer indeholder et giftstof, som er farligt for hunden, og derudover kan de give forstoppelse, hvis de sætter sig fast i tarmen, siger hun.
Hold derfor godt øje med din bedste firbenede ven, hvis den har gnavet løs i en kastanje på gåturen, lyder det fra Hanne Friis, der er chefdyrlæge hus dyreklinikkæden AniCura Danmark.
- Kaster hunden op i mere end et halvt døgn efter og har det skidt, skal man søge dyrlæge. Hvis kastanjen har sat sig fast og ikke bliver fjernet, kan det være dødeligt, understreger hun.
Ud over kastanjer skal du også forsøge at holde din hunds nysgerrige snude væk fra agern, der også kan være giftige, samt svampe. Ingen af delene bør interessere din hund synderligt.
Men hvis du for eksempel har børn med på tur, der samler ting og sager op fra skovbunden og måske kaster med dem, er der risiko for, at hunden vil tygge i for eksempel en kastanje eller et agern.
- Har du en hund, som er meget interesseret i at samle ting op eller løbe efter noget, der bliver kastet, kan et trick være at have en bold eller en anden hundevenlig ting med, som hunden gerne må gå og bære på og løbe efter, lyder rådet fra Lise Lotte Christensen.
Hold i øvrigt også hunden fra at mæske sig i diverse nedfaldsfrugter. De gærede frugter kan både føre til, at hunden bliver en smule småfuld, siger Lise Lotte Christensen, men mest af alt giver det mavekneb.
En anden vigtig fare at være opmærksom på efteråret igennem, er det tiltagende mørke. Både Lise Lotte Christensen og Hanne Friis opfordrer derfor alle hundeejere til at gøre en indsats for at blive set i trafikken, når der gås ture om morgenen, eftermiddagen og aftenen.
- Husk lys og reflekser på dig selv og på hunden. Det er bare rigtig svært at se en hund i mørket, siger Hanne Friis.
Samme pointe kommer fra Lise Lotte Christensen, som selv sværger til en uniform, der inkluderer refleksvest og en pandelampe, mens hundene får reflekser på og halsbånd med lys i.
- Det er ikke hipt at gå rundt med en gul sikkerhedsvest, men sandsynligheden for at redde liv er til stede. Det gælder både for dig selv og for hunden, siger hun.
/ritzau fokus/