Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 19/03/2023 - 08:00

Esben Dalgaard: Det er benhårdt at være sjov

Man stiller sig med røven i klaskehøjde, når man stiller sig op på en scene for at underholde. Det kræver sin mand, lyder det fra skuespilleren Esben Dalgaard.

Claus Bech/Ritzau Scanpix

Af: Af Ritzau Fokus

Det er en tidslomme, som Esben Dalgaard dykker ned i som en del af ensemblet i "Dansegarderoben".

I TV 2's anmelderroste serie portrætterer skuespilleren revyveteranen Jørgen Ryg.

- Jeg er vokset op med revyen som en vigtig faktor. Det var noget af det, jeg så op til, fortæller Esben Dalgaard.

- Jeg kommer fra Vejle, men min farmor og farfar boede på Sjælland, og når vi kom over, var der en gang imellem, at vi fik mulighed for at komme med i Cirkusrevyen. Det var stort. Kæmpestort. Siden har jeg selv været heldig at lave revy.

Esben Dalgaard debuterede i Kerteminderevyen i 2011 og medvirkede også i året efter.

Det er en ganske særlig disciplin, lyder det fra den erfarne skuespiller.

- Jeg har meget respekt for folk, der laver revy, siger han og uddyber:

- Du arbejder målrettet på noget, som du først ved virker, når publikum sidder der live. Og der er betaling ved kasse et. Griner de, er du sjov. Griner de ikke, så stinker du. Og det er så hårdt. Det er så benhårdt psykisk. Det er et slid.

Han understreger samtidig, at man ikke skal have ondt af ham.

- Man har jo selv valgt det. Man får ikke vredet armen om. Men man stiller sig med røven i klaskehøjde, siger han og fortsætter:

- I og med at man gør det, stiller man sig op til at modtage ris og ros, og det kræver da sin mand.

Det kommer både fra anmelderne og fra publikum.

Men med alderen og erfaringen ligger man deres dom mere og mere fra sig.

- Jeg går enormt meget op i, at vi har forberedt os godt. At vi har sat os ind i stoffet og - vigtigst af alt - gør vores absolut bedste, lyder det fra Esben Dalgaard.

- Mit arbejde er i forberedelsen og på dagen, hvor vi optager. Hvad der så sker med det bagefter, må vi jo se. Jeg ønsker og håber, at det bliver en kæmpe succes - og med "Dansegarderoben", at den er med til at lave perspektiver.

Serien udspiller sig for 50 år siden og skildrer blandt andet sexisme og fordomme.

Spørgsmålet er, hvor meget vi har rykket os siden dengang. Esben Dalgaard håber, at "Dansegarderoben" kan blive et slags spejl for den samtale.

- Vi skal behandle hinanden med respekt og ordentlighed. Indtil det er 100 procent i mål, er der noget, der skal skrues på, mener Esben Dalgaard.

- På rigtig mange parametre kunne der være overvejelser og refleksioner, om hvorvidt vi kommer folk i stereotype båse. Og på rigtig mange parametre kunne der være væsentlig større rummelighed, siger han og uddyber:

- For mig handler det enormt meget om, at vi skal respektere og anerkende hinanden, som vi er. Om vi så er mand, kvinde eller alle de køn eller alle de personer, der må være imellem.

"Dansegarderoben" kan ses på TV 2 søndag den 19. marts klokken 20.00, mens at næste uges afsnit er tilgængeligt på TV 2 Play samme dag.

/ritzau/

København, 05/12/2025 - 13:38

Netflix lander stor milliardaftale om at købe HBO Max

Netflix køber Warner Bros. Discoverys film- og tv-studier og HBO Max for omkring 530 milliarder kroner.

Netflix har lavet en aftale med konkurrenten Warner Bros. Discovery om at købe Warner Bros., herunder dets film- og tv-studier og streamingtjenesten HBO Max.

Det oplyser Netflix i en pressemeddelelse.

Handlen har en samlet værdi på 82,7 milliarder dollar, svarende til omkring 530 milliarder kroner.

Ifølge Netflix vil handlen betyde, at streamingselskabet kan tilbyde mere og udvide forretningen.

- Sammen kan vi give publikum mere af det, de elsker, og være med til at definere historiefortælling i det næste århundrede, siger Ted Sarandos, som er en af to topchefer i Netflix, i meddelelsen.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 05/12/2025 - 13:33

Netflix lander stor milliardaftale om at købe HBO Max

Netflix køber Warner Bros. Discovery for en samlet værdi på omkring 530 milliarder kroner.

Netflix har lavet en aftale om at købe konkurrenten Warner Bros. Discovery, herunder streamingtjenesten HBO Max.

Det oplyser Netflix i en meddelelse.

Med aftalen vil Netflix overtage Warner Bros. Discoverys film- og tv-studier, streamingtjenesten HBO Max og HBO.

Handlen har en samlet værdi på 82,7 milliarder dollar, svarende til omkring 530 milliarder kroner.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 05/12/2025 - 10:00

FAKTA: Fire fif der booster smagen

* Tilsæt krydderierne først, når du skal stege noget, og lad dem stege lidt, inden du tilføjer resten af ingredienserne.

* Damp grøntsager i stedet for at koge dem, så bevarer de mere smag.

* Tilføj andet end vand, når du koger noget. Det kan være krydderier eller urter.

* Brug både olie og smør, når du steger. Smør giver smag, og olie sørger for, at maden ikke brænder så nemt på.

Kilde: bogen "Spis bedre end din nabo" af Julia Prokopenko.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 05/12/2025 - 10:00

Slip sanserne løs i køkkenet og spar penge på indkøb

Der er besparelser at hente på madkontoen, hvis du tør at springe ud i intuitiv madlavning, siger kok og forfatter.

Du vinder både tid og penge ved at lade din intuition lede dig på vej, når du bikser aftensmaden sammen.

Det mener i hvert fald kok og madiværksætter Julia Prokopenko, der er kendt som vært på DR-programmet "Danmarks nye livret".

Nu er hun aktuel med bogen "Spis bedre end din nabo", der rummer tip til, hvordan du i højere grad kan skifte stringente opskrifter ud med ren mavefornemmelse.

- Når vi ikke følger opskrifter, lader vi sanserne fortælle os, om vi er på rette kurs eller ej. På den måde kan madlavning blive en form for meditation, men det kræver, at man vælger at stole på sig selv i stedet for opskriften, siger Julia Prokopenko.

Hendes guide tager udgangspunkt i de fire p'er: prepping, produkt, proces og parring.

Prepping handler om at opbygge et solidt lager af smagsgivere, som du altid har ved hånden. Det kan være alt fra diverse krydderier og olier til tahin, sennep og honning.

Det vigtige er, at du har grundsmagene repræsenteret - surt, sødt, salt, bittert og umami.

- En pose gulerødder og et kyllingebryst på tilbud kan du få til at smage af så mange forskellige ting, hvis du har de her smagsgivere. Så udvid dit forrådskammer, lyder opfordringen fra Julia Prokopenko.

Produkt dækker over, at du tilegner dig en grundviden om de fødevarer, du kokkerer med. På den måde ved du, hvilke ingredienser der kan erstatte hinanden, så du bruger, hvad du allerede har i køleskabet, og ikke farer ud for at købe ekstra ind.

- Et græskar opfører sig på samme måde, som rodfrugter gør. Det vil sige, at du godt kan erstatte græskar med gulerod, mens du for eksempel ikke kan erstatte græskar med agurk, fordi agurken opfører sig anderledes, forklarer hun.

Du hjælper dig selv ved at tænke i råvarefamilier. Tilhører råvarer den samme familie, kan de med høj sandsynlighed afløse hinanden. Står du og mangler kefir til en ret, kan det nemt erstattes med et andet syrnet mælkeprodukt, såsom cremefraiche eller neutral yoghurt.

Men som med alle andre færdigheder kræver det øvelse, og du skal turde at teste ting af i køkkenet, understreger Julia Prokopenko.

- Det er erfaringen, der gør, at du udvikler et kompas, og så skal du ikke være så bange for, at noget går galt, siger hun.

P nummer tre er proces. Når du forstår de forskellige madlavningsprocesser, er det lettere for dig at freestyle. Det handler om at forstå forskellen på, hvad der sker med en råvare, når du for eksempel koger, bager eller steger den.

- Græskar smager for eksempel meget forskelligt, alt efter hvilken proces du bruger til at tilberede det, siger Julia Prokopenko.

Det sidste p står for parring, og det går i sin enkelthed ud på, at du formår at sammensætte et måltid, så det går op i en højere enhed. Her kommer du ifølge Julia Prokopenko langt ved at tænke i teksturer og grundsmage.

- Grunden til, at vi ikke bare kan ignorere det trin, er, at vi er biologisk og kulturelt betinget, i forhold til hvad vi anser som værende et tilfredsstillende måltid, siger hun og fortsætter:

- Kombinationen af noget surt, sødt, salt sammen med noget cremet og sprødt er egentlig bare det, der skal til, for at vores hjerner er tilfredse.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek