27/06/2023 - 08:00
Gør dit kæledyr rejseklar inden ferien
Det er vigtigt at få vaccineret sin hund i god tid, ligesom der er flere retningslinjer og rejsekrav, som kæledyrsejere bør undersøge grundigt inden afrejse.
Af: Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus
Hvis Fido, Vimse eller Pjevs skal med til udlandet i år, er der flere ting du skal have styr på.
Dit kæledyr skal nemlig både være chipmærket, vaccineret mod rabies og have et pas, hvis du vil have det med til et andet EU-land.
Har du ikke styr på det, kan du ende i den uheldige situation, at du ikke kan få din hund og kat med, siger chefdyrlæge hos AniCura Københavns Dyrehospital Anders Jensen.
- Hunde og katte, som skal rejse inden for EU skal have en vaccine mod rabies mindst tre uger før ankomsten til udlandet.
- Skal du rejse uden for EU, kan der være blodprøver, som dyret skal have taget, samt andre vacciner at tænke på.
I de fleste europæiske lande kræves det, at hunde er vaccineret minimum 21 dage før udrejse fra Danmark.
- Derfor er det en god idé at bestille tid hos en dyrlæge i god tid, da antallet af bookinger hos dyrehospitaler formentlig kun vil stige i den kommende tid, forklarer Anders Jensen.
Alle hunde skal også være chipmærkede eller have en anden form for id-mærke og have et EU-pas, fortæller han.
Mange danskere henvender sig hos Fødevarestyrelsen, fordi de er i tvivl om, hvilke regler der gælder, oplyser styrelsen i en pressemeddelelse.
- Selv om EU-landene stiller stort set enslydende krav til turister, der har deres kæledyr med, kan der være forskelle. For eksempel stiller Sverige krav om, at din hund skal være i bur eller sikkerhedssele, hvis du har den med i bilen, lyder det fra kontorchef i Fødevarestyrelsen Christina Rughede.
Desuden er kravene til udturen ikke nødvendigvis de samme, som de krav, der stilles, når rejsen går tilbage til Danmark igen.
Derfor er anbefalingen, at kæledyrsejere bruger Fødevarestyrelsens online-guide for "Rejse med kæledyr" til at tjekke, om de har husket det hele.
Men du kan tjekke nok så meget op på formalia inden afrejse. Der er også ting, du skal være særligt opmærksom på under selve rejsen.
- Dit kæledyr kan risikere at blive smittet med sygdomme fra eksempelvis flåter. Her ville jeg være særligt opmærksom i Centraleuropa og nedefter, siger Anders Jensen.
- De kan også blive smittet med sygdomme af parasitter - herunder leishmaniasis-parasitten, der er særlig aktiv i Spanien, Frankrig og Grækenland.
- De overføres ofte via sandfluer i disse områder, og de er mest aktive ved solopgang og solnedgang.
Han tilføjer, at man altid bør kontakte sin dyrlæge ved den mindste tvivl, eller hvis hunden opfører sig anderledes af en eller anden grund. Det kan nemlig være svært at se på dyret, hvis det er blevet inficeret.
På Fødevarestyrelsens hjemmeside finder du informationer om, hvilke krav der gælder, hvis du rejser med kæledyr som akvariefisk, krybdyr, gnavere, fugle og fritter.
/ritzau fokus/