17/07/2024 - 08:00
Undgå at få besøg af brandvæsnet: Tjek denne detalje på din gasgrill
Inden du tænder for gassen og smider bøfferne på grillen, bør du tjekke, om alt ved gasgrillen er, som det skal være.
Af: Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus
Når sommeren endelig byder på godt vejr, finder mange gasgrillen frem fra gemmerne.
Men hvis den har stået og samlet støv i et skur i tæt på et års tid, er det vigtigt, at du ikke bare tænder op og smider nogle pølser på lige med det samme.
I værste fald kan grillfesten ende med et alarmopkald og en tur på skadestuen.
- Tjek gasregulatoren og slangen, inden du tager gasgrillen i brug. Sikr dig, at det ikke er beskadiget, så der kan komme en gaslækage, siger Mads Dalgaard, der er forebyggelsesekspert i Beredskabsstyrelsen.
Se efter, om slangen er mørnet over tid eller har revner. Det kan du eksempelvis gøre ved at bøje den.
Gasregulatoren hænger sammen med slangen og er det apparat, som du monterer oven på gasflasken. Her kan du regulere gastrykket og tænde og slukke for gassen til din gasgrill.
Ud over at tjekke for revner og skader, kan du også overveje, om det snart er på tide at skifte slangen. Især hvis du har haft den samme i mange år.
Sikkerhedsstyrelsen oplyser, at der er angivet et produktionsår på gasslanger, men holdbarheden afhænger af, hvordan gasslangen er blevet anvendt og opbevaret.
Du kan ifølge styrelsen kontrollere, at der ikke er en lækage, ved at komme lidt sæbevand på et sted, hvor du er usikker på, om der er en utæthed. Hvis der kommer bobler i sæbevandet, når du tænder for gassen, slipper der gas ud.
En anden potentielt farlig situation kan opstå, hvis du placerer gasflasken forkert i forhold til grillen.
I nogle gasgrilltyper kan man placere flasken under grillen. Men her skal du være opmærksom på, at at der under mange gasgrill ikke må placeres en stor gasflaske - selv om der er plads til det.
Sikkerhedsstyrelsen oplyser også, at selv om der kan være plads til en gasflaske under grillen, er det kun, hvis fabrikanten anviser det, at man må stille gasflasken dér, når grillen er i brug.
Ellers kan man nemlig risikere, at flasken bliver overophedet.
Når du er sikker på, at der ingen lækage er i slangen, og at gasflasken står, hvor den må, har forebyggelsesekspert i Beredskabsstyrelsen Mads Dalgaard et par ekstra råd:
- Placér altid grillen udendørs og i sikker afstand til brændbart materiale, så det ikke kan antænde noget, siger han og fortsætter:
- Ring altid 112, hvis der opstår en brand, som du ikke selv kan slukke. Sluk for gassen, og luk låget på grillen.
/ritzau fokus/