08/07/2024 - 11:00
Spot de bedste jordbær med ekspertens tricks
Hvis du har øjnene med dig, kan du øge chancen for at få de lækreste, modne bær med hjem.
Af: Af Anna Raabæk, Ritzau Fokus
Du lader blikket vandre hen over bakkerne med jordbær. Skal det være de små og runde eller de store, hjerteformede?
Lige så usikkert som det danske sommervejr er det, om du kommer hjem med et saftigt hit eller en vandet skuffelse.
Der er nemlig stor forskel på de enkelte bær ifølge Claus Snebang Jensen, som er indehaver af Jensen Jordbær i Sæby i Vendsyssel.
- Nogle kan smage som ferskner, og nogle er som vandmelon. Det vil sige, at nogle jordbær er meget saftige, mens andre er meget mere luftige. Gå efter en flot mellemstørrelse, for de helt store er som regel ikke så gode, fortæller han.
Står du og kigger på en række bakker, skal du gå forbi de bær, der ser kedelige og matte ud.
- Hvis de derimod skinner rigtig fint og er spændstige, er det godt, slår jordbæravleren fast.
- De grønne frø skal sidde pænt. Er det et gammelt kedeligt bær, bliver frøene lidt indsnævret, tilføjer han.
Oplever du ofte, at der ligger to-tre dårlige bær i bunden, har Claus Snebang Jensen en god forklaring på det.
- Nogle tror, at jordbærplukkerne lægger de dårlige bær ned i bunden, så man ikke kan se dem. Men det er altså, fordi de ikke får luft nede i bunden af bakken, siger han.
Derfor er det en god idé, når du kommer hjem, at du forsigtigt tager bærrene op af bakken og lægger dem i ét lag.
Hans ubetinget bedste råd er, at jordbærrene skal spises så tæt på plukningen som muligt. De er på deres højeste, når stilken knækkes, og derfra går det kun ned ad bakke. De skal derfor helst spises samme dag.
Det er også svært at opbevare jordbærrene optimalt derhjemme, for det er for koldt i køleskabet og for varmt på køkkenbordet. Claus Snebang Jensens bedste fif er at sætte dem i carporten, hvor det lufter godt.
Opbevarer du jordbærrene på køl, er det ifølge Moesgård Bær & Grønts hjemmeside en god idé at tage dem ud, nogle timer før de skal spises. Så når de at få lidt temperatur og smager bedre.
Skyl bærrene, mens der stadig er stilk på. Så undgår du, at der trænger for meget vand ind i selve bærret, lyder det videre.
De danske jordbær er i sæson fra juni til august, og der er stadig noget at glæde sig til.
- Vi har nogle rigtig gode sorter til allersidst på sæsonen, som er helt gennemrøde. Der er stadig masser at komme efter ude i sommerlandet, siger avler Claus Snebang Jensen.
/ritzau fokus/