Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

02/06/2023 - 08:00

De skal spules eller spises: Sådan bekæmper du bladlus

Gå ikke i panik, hvis din have bliver indtaget af kolonier af bladlus, der suger plantesaft, lyder opfordringen fra to haveeksperter.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Alt er spillevende ude i haven, når kalenderen rammer juni. Måske endda lidt for levende. For årets første sommermåned betyder også et gensyn med bladlusene.

Men selv om det kan se voldsomt ud, når de små insekter indtager dine elskede blomster, så er det vigtigt ikke at gå i panik. Det siger Louise Møller, der er havefaglig rådgiver hos Haveselskabet.

- Angreb af bladlus er sjældent alvorlige. Det er ikke noget, som planterne dør af, understreger hun.

Hvis du alligevel gerne vil holde antallet nede, kan du finde haveslangen frem og spule planterne hver anden eller tredje dag.

- Det vil få mange af bladlusene til at falde af, og så kan de have svært ved at finde tilbage igen. Samtidig nedsætter kuldechokket deres evne til at formere sig. De formerer sig simpelthen langsommere, siger Louise Møller.

En anden måde at holde bladlusene i skak er ved at gøre din have spændende for nyttedyr, som spiser bladlus, fortæller haveeksperten.

- Det kan for eksempel være mariehøns og især deres larver, som er ret glubske. Det samme er guldøjelarver, som faktisk kaldes bladluseløver. Og så er der også en del fugle, der spiser bladlus.

Hele havens cyklus hjælpes godt på vej af de små kryb, lyder det fra Mia Stochholm, som er uddannet økologisk landmand og redaktør på tidsskriftet Praktisk Økologi.

- Bladlusene er en supervigtig del af fødekæden, fordi de er føde for eksempelvis svirrefluelarver, som igen er føde for andre dyr. På den måde er bladlus en forudsætning for, at det hele kører rundt.

Hun opfordrer dig derfor til at tøve, inden du går til kamp mod bladlusene.

- De kommer, inden deres fjender kommer. Men så går der lidt tid, og vupti er de væk, fordi der er nogle larver, der har spist dem.

Nyttedyrene flytter helst ind i en have, hvor der er en stor variation af planter. Tænk i blomstrende krydderurter, skvalderkål og skærmplanter.

Du kan lade dele af haven gro vildt, og dermed sørge for, at for eksempel mariehønsene har steder, hvor de kan overvintre.

- Det handler om sameksistens. Vi mennesker fylder så meget, så vi skal prøve at give plads til naturen og huske, at nogle af de dyr, som vi karakteriserer som skadedyr, er lækkerbiskener for en anden organisme, siger Mia Stochholm.

Har bladlusene indtaget dit drivhus, kan du overveje at købe nyttedyr, der kan bestilles hjem fra nettet og hos nogle planteskoler.

- Så får man små æg fra nyttedyr, som bliver til larver, der begynder at spise bladlusene, siger Louise Møller.

/ritzau fokus/

Fredericia, 07/04/2025 - 20:27

Superligabejler vælger Melvin Kakooza ind i bestyrelsen

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Komikeren Melvin Kakooza indtræder som medlem af bestyrelsen i fodboldklubben Fredericia.

Fredericia, der kæmper om at rykke op i Superligaen, har valgt komikeren og tv-værten Melvin Kakooza ind i fodboldklubbens bestyrelse.

Det oplyser Fredericia mandag aften på sin hjemmeside efter klubbens årlige generalforsamling.

33-årige Melvin Kakooza, der er opvokset i Fredericia, ser frem til at være ambassadør for den østjyske klub i de kommende år.

- Man bliver ikke bare lige valgt ind i bestyrelsen. Så det er jeg utroligt stolt over.

- Jeg kan være med til at styrke de små ting, som jeg har erfaring med i forhold til at komme i medierne og sådanne nogle ting.

- Jeg glæder mig til at komme i gang og få arbejdstøjet på, siger Melvin Kakooza til klubbens hjemmeside.

Fredericia kunne på generalforsamlingen præsentere et overskud på 1,7 millioner kroner for regnskabsåret 2024. Året før havde klubben et underskud på 1,4 millioner kroner.

- Året 2024 har været et yderst tilfredsstillende år for FC Fredericia såvel sportsligt som økonomisk, lyder det fra klubben.

Resultatet i 2024 har været positivt påvirket af spillersalg i perioden, oplyses det. I år forventer klubben dog et mindre underskud.

Fredericia tager torsdag aften imod AC Horsens i et opgør i den næstbedste danske fodboldrække. Det kan være afgørende i kampen om at rykke op eller ej.

Horsens er den nærmeste udfordrer til den oprykningsplads, som Fredericia i øjeblikket indtager med andenpladsen i 1. division. Inden torsdagens indbyrdes opgør har Fredericia tre point ned til Horsens.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 07/04/2025 - 11:21

Premieredato afsløret for TV 2-serie med Tessa i hovedrollen

Den danske rapper Tessa springer ud som skuespiller i tv-serien "Løgnen", hvor hun spiller over for den erfarne Iben Hjejle. Den får premiere 4. maj.

Tessa har for længst etableret sig som en af de største unge stjerner på den danske musikscene med sange som "Ben", "Glo på mig" og "Blæstegnen".

Nu går der ikke længe, før man kan se den 27-årige danske rapper på en helt nye måde.

TV 2's kommende dramaserie "Løgnen" får nemlig premiere søndag 4. maj på TV 2 Play og 11. maj på TV 2. Her skal Tessa spille hovedrollen.

Det skriver tv-stationen i en pressemeddelelse.

Hun spiller over for Iben Hjejle i serien, der handler om social- og sundhedsassistenter.

Tessa spiller den utilpassede Sille, som modvilligt kommer i aktivering i et sosu-team.

Her møder hun den erfarne medarbejder Rie, som er spillet af Iben Hjejle.

Karakterne har to dybt forskellige personligheder, der bliver nødt til at samarbejde.

TV 2 beskriver det som en serie om magtmisbrug, omsorg og modet til at sige fra.

Ud over de to hovedrolleindehavere medvirker også skuespillerne Lars Ranthe, Zaki Nobel, Helle Dolleris, Stephanie León, Arian Kashef og flere andre.

"Løgnen" er skabt af manuskriptforfatter Karina Dam, der tidligere har været med til at skrive "Herrens veje", "Arvingerne" og "De standhaftige".

For Tessa, hvis oprindelige navn er Theresa Ann Fallesen, er det en måde at optræde på, som er helt anderledes, end det man er vant til at se.

Bedst kendt er hun for sine danske rapsange, som er blevet streamet millioner af gange, siden hun fik sit gennembrud i 2019 med debutsinglen "Snakker for meget".

I tv-serien skal hun som skuespiller stå over for en kvinde med betydeligt mere erfaring inden for faget.

Den 54-årige Iben Hjejle er blandt andet kendt for tv-serierne "Klovn", "Dicte" og "Anna Pihl" samt film som "Blinkende lygter", "Gamle mænd i nye biler" og "Mifunes sidste sang".

"Løgnen" udkommer med i alt seks afsnit fra premieren 4. maj på TV 2 Play og 11. maj på TV 2.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 07/04/2025 - 11:00

FAKTA: Vær forsigtig med åben ild

* Hold afstand, og undgå ild i nærheden af tørre planter og andet, der kan brænde.

* Vær opmærksom på vindretning og vindstyrke.

* Vær opmærksom på børn og dyr.

* Vis hensyn, så røgen ikke generer naboen og omgivelser.

* Hold ild og gløder under opsyn, indtil alt er helt slukket.

* Hav vand i nærheden, så du hurtigt kan slukke, hvis det bliver nødvendigt.

Kilde: Beredskabsstyrelsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 07/04/2025 - 11:00

Afbrænding i haven kan udgøre stor fare

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Det er ikke tilladt at brænde affald i haven. Men nogle kommuner tillader afbrænding af haveaffald i en afgrænset periode.

Når foråret endelig banker på døren, er det et godt tidspunkt at give haven en opfriskning og gøre den klar til de kommende lune dage.

Det kan måske virke som en praktisk løsning at tænde op i et bål og brænde haveaffald eller andre former for affald i haven.

Men det er forbudt efter miljøreglerne, fortæller Mads Dalgaard, der er forebyggelsesekspert i Beredskabsstyrelsen.

- Haveaffald skal enten komposteres eller afleveres på genbrugspladsen, siger han.

I nogle kommuner er afbrænding af haveaffald dog tilladt sankthansaften. Tjek derfor de lokale regler i din kommune.

Hvis du beslutter dig for at tænde et bål i haven for hyggens skyld, skal du anvende tørt og rent træ.

- Man skal følge de forsigtighedsprincipper, der fremgår af afbrændingsbekendtgørelsen. Den sætter rammerne for blandt andet afbrænding, grill og åben ild, siger Mads Dalgaard og uddyber:

- Normalt er det tilladt at grille, tænde et bål i et lille fad og bruge en ukrudtsbrænder til at fjerne ukrudt.

Det fremgår af afbrændingsbekendtgørelsen, at afbrænding ikke ved røg eller på anden måde må "være til væsentlig ulempe for omgivelserne". Der er tilsvarende regler i ordensbekendtgørelse. Røgen må altså ikke genere andre.

- Åben ild kan være farlig. Derfor skal man sikre sig, at ilden ikke kan sprede sig. Man bør også have vand i nærheden, når man bruger åben ild, siger Mads Dalgaard.

Vind og vejr har også stor betydning for, om du bør og må tænde åben ild.

De senere år har der i perioder været afbrændingsforbud i flere kommuner for at forebygge brande, fordi naturen har været meget tør og letantændelig efter længere perioder med varmt og tørt vejr.

Du vil kunne se det på hjemmesiden brandfare.dk, hvis der bliver indført afbrændingsforbud.

- I hård vind må man ikke tænde bål. Og man bør altid være påpasselig med at tænde åben ild, hvis det blæser meget, og hvis det er meget tørt, siger han.

Ifølge Mads Dalgaard skal du desuden være ekstra forsigtig, hvis du bruger en ukrudtsbrænder.

Hvert år rykker brandvæsenet ud til flere hundrede brande, der skyldes ukrudtsbrændere. I de fleste tilfælde har branden været forårsaget af uopmærksomhed, viser tal fra Beredskabsstyrelsen.

- Her er det vigtige råd stadig at holde god afstand til bygninger og andet, der kan brænde. Desuden skal man tjekke, at man ikke efterlader gløder, og man skal have vand i nærheden, siger han.

- Man kan også overveje at anskaffe sig en ukrudtsbrænder, der ikke har en flamme. Der findes alternativer, som bruger damp eller varm luft.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek

Privatliv