Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 25/07/2023 - 08:00

Dansk popmusiker: Mine fans blotter sig

Den fremadstormende danske musiker Guldimund skriver om de dybe følelser i sine sange. Og det får også hans fans til at dele ud.

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Af: Af Laura Pretzmann, Ritzau Fokus

Asger Nordtorp Pedersen, som også er kendt under kunstnernavnet Guldimund, er de seneste par år stormet frem på hitlisterne.

Med sine sange tager han lytterne med ned i dybe emner som eksempelvis parforholdets kriser. Og det får hans fans til at spejle sig i musikken.

- Jeg får reaktioner hver eneste dag på mine sange. Folk er meget søde til at skrive til mig, når de opdager musikken, eller hvis de har gået og lyttet til min plade i længere tid.

- Nogle siger bare tak for det, mens andre deler personlige historier den anden vej, fordi de oplever en form for fællesskab. Og det er ret vildt, at folk blotter sig på den måde. Og også meget intenst, fortæller Guldimund og smiler.

Han beskriver selv, at han kun står lige på dørtærsklen ind til karrieren, og de mange reaktioner fra fans kan derfor stadig være en smule overvældende for ham.

- I starten syntes jeg, at det var sindssygt grænseoverskridende, hvis der kom en hen til mig. Men nu tror jeg, at jeg har lært at være i det. Jeg tror også, at jeg er mere forberedt på det. Og så kan jeg faktisk godt sætte pris på det, fortæller han.

I 2022 blev han vinder af tre priser ved uddelingen af Steppeulven. Årets tekstforfatter, Årets musiker og Årets udgivelse vandt han for sit album "Dem, vi plejede at være" fra 2021.

Og det kræver mod for den 32-årige sanger at fortælle sine egne historier til sine lyttere.

- Jeg prøver virkelig at sige til mig selv, at når jeg skriver sangene, skal jeg lade være med at tænke på, at andre folk skal høre dem.

- Sangene er inspireret af mit liv, men de er ikke én til én sandheden, fordi der både er overdrivelser, underdrivelser, fiktionalisering og ting, der skal rime, fortæller Guldimund.

Han bruger ofte sine egne situationer til at berøre et specifikt emne i en sang, uden at hans egen holdning bliver synlig.

- Der er en sang på mit seneste album, som handler om at være til juridisk rådgivning på mandecenteret efter et brud, hvor man har et barn sammen.

- Og på nogle måder er det en sang, der berører et politisk emne - nemlig ligestilling mellem kønnene - men i stedet for at komme med en agenda, så beskriver jeg bare den oplevelse, jeg har haft.

- Og så er det musikken, der får lov til at farve stemningen. Så det bliver meget op til modtageren at vurdere, hvad de synes om det, forklarer han.

Lige nu brygger kunstneren også på helt ny musik, som fortsat handler om de situationer og følelser, der interesserer ham lige for tiden.

- Jeg er jo ret optaget af de nære relationer - eksempelvis parforholdet, familien og det psykologiske i det.

- For jeg synes både, at mine egne relationer er interessante, men jeg synes også, det er interessant og spændende, hvordan folk interagerer i forskellige dynamikker.

- Uanset om det er i parforholdet, familien eller på arbejdspladsen. Det er stadigvæk der, jeg bliver mest holdt til ilden, lyder det fra popmusikeren.

Guldimund har for nylig optrådt på Northside og Roskilde Festival, hvor folk strømmede til for at se hans koncerter.

/ritzau/

København, 27/05/2024 - 14:53

Jon fra Popstars skal i retten: Er tiltalt for vold

Bent Midstrup/Ritzau Scanpix

I september sidste år var Jon Nørgaard på bar i Viborg, og her endte han ifølge tiltale i håndgemæng.

Jon Nørgaard, der i 2002 vandt tv-talentkonkurrencen "Popstars", er tiltalt for simpel vold.

Det bekræfter han over for Ekstra Bladet.

Han nægter sig skyldig og siger til avisen, at han handlede i nødværge.

Ifølge Ekstra Bladet tog sagen sin start 16. september sidste år, hvor sangeren var på en bar eller café i den centrale del af Viborg.

Her endte han i håndgemæng med en anden mand, der ligeledes er tiltalt i sagen. Også han er tiltalt for vold.

Ekstra Bladet har talt med den anden tiltaltes advokat, der siger, at også hans klient nægter sig skyldig.

Sagen skal behandles i Retten i Viborg 7. juni 2024.

Ifølge Ekstra Bladet lyder det i anklageskriftet, at Jon Nørgaard slog den anden mand i ansigtet. Manden fik blandt andet et brud i øjenhulen.

Når Jon Nørgaard til juni skal i retten, er det ikke hans første møde med det danske retsvæsen.

I 2023 blev han idømt 30 dages betinget fængsel for et indbrud, han stod bag i 2019.

Indbruddet fandt sted hos en person, Jon Nørgaard havde en relation til. Der blev stjålet genstande til en værdi af 13.000 kroner.

I 2003 blev han desuden idømt en betinget straf på 60 dages fængsel og 60 timers samfundstjeneste for vold.

Dengang kun 17-årige Jon Nørgaard sang sig i 2002 til tops i "Popstars" og vandt konkurrencen foran sangerinden Julie Berthelsen.

I dag udgiver han musik under navnet Tvilling. Musikmediet Gaffa skrev i 2021, at han hittede i Tyskland under det nye kunstnernavn.

Af musiktjenesten Spotify fremgår det, at Tvilling senest har udgivet en single i 2023.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 27/05/2024 - 14:35

Jon fra Popstars skal i retten: Er tiltalt for vold

I september sidste år var Jon Nørgaard på bar i Viborg, og her endte han ifølge tiltale i håndgemæng.

Jon Nørgaard, der i 2002 vandt tv-talentkonkurrencen "Popstars", er tiltalt for simpel vold.

Det bekræfter han over for Ekstra Bladet. Han nægter sig skyldig og siger til avisen, at han handlede i nødværge.

Ifølge Ekstra Bladet tog sagen sin start 16. september sidste år, hvor sangeren var på en bar eller café i den centrale del af Viborg.

Her endte han i håndgemæng med en anden mand, der også er tiltalt i sagen. Også han er tiltalt for vold.

Ekstra Bladet har talt med den anden tiltaltes advokat, der siger, at også hans klient nægter sig skyldig.

Sagen skal behandles i Retten i Viborg 7. juni 2024.

Ifølge Ekstra Bladet lyder det i anklageskriftet, at Jon Nørgaard slog den anden mand i ansigtet. Manden fik blandt andet et brud i øjenhulen.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 27/05/2024 - 09:00

Hvor ofte skal græsset slås?

* I vækstsæsonen, som normalt er fra april til sidst i oktober, skal græsset slås cirka én gang om ugen.

* Du bør ikke klippe græsset kortere end tre-fire centimeter. Det stresser græsset at klippe det kortere og svækker rodnettet, som kan give grimme gule pletter og mere mos og andet ukrudt.

* Har du været på ferie, og græsset er højt, er det bedre at klippe det ad flere omgange. Så undgår du, at det lægger sig som en dyne oven på plænen.

Kilde: Videncentret Bolius.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 27/05/2024 - 09:00

Sidste udkald for en flot plæne til sommer

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

En våd vinter har givet mos gode vilkår. Du skal derfor gøre en indsats for en flot, grøn plæne til sommer, lyder det fra ekspert.

Græsplænen er nu godt i gang med at vokse, efter at den har ligget i dvale hele vinteren.

På grund af en nedbørsrig vinter er mange danske haver fyldt med mos. Og vil du have en tæt og flot græsplæne til sommer, skal du i gang nu og undgå én klassisk fejl.

Det siger Michael Jepsen, der er ekspert i græspleje og stifter af virksomheden DM Greenkeeping.

- Det er vigtigt ikke at gå fra 0 til 100 og klippe og gøde i ét væk. Det er simpelthen for hårdt for plænen, siger han og sammenligner det med at starte for hårdt ud til fitness efter en længere pause.

Med den rigtige gødning kan du svække væksten af mos og give plænen noget at leve af.

- Der går omkring to til tre uger, før gødningens effekt kan ses, og væksten af græsset tager til. Går man i gang med gødningen nu, når vi altså et stykke ind i sommeren, før effekten ses, siger han.

Men du skal ikke bare give den gas med gødningen, i håb om at du kan indhente lidt tid, eller at havens græs og planter skulle have godt af lidt ekstra.

Faktisk har de danske haveejere en tendens til at overgøde, lyder det fra Louise Møller, der er faglig redaktør hos Haveselskabet.

- Jeg tænker, at forklaringen ligger ved, at folk rigtig gerne vil gøre det bedste for deres planter, men at give dem lige det ekstra er ikke så godt, siger hun.

- Det skader at gøde for meget, ligesom det også skader at gøde for lidt, siger hun og peger på, at du altid bør følge doseringsvejledningen, når du skal gøde din have.

Er du i tvivl, så giv det hellere lidt for lidt gødning. Så må du gøde igen om nogle måneder, lyder rådet fra Louise Møller.

Uanset hvor god du er til at dosere din gødning, skal du ikke tro, at du kommer sovende til en "helt perfekt græsplæne" med lige linjer og ingen vilde blomster.

Det kræver hårdt arbejde og en solid vilje, lyder det fra haveeksperten.

- Gør op med dig selv, hvad dit ambitionsniveau er. Hvis du er typen, der går efter den perfekte græsplæne, som jeg kalder den, skal du vide, at det kræver rigtig meget tid, siger hun.

Kan du leve med en mere afslappet tilgang i din have, sparer du tid og bringer en masse andet godt ind i haven ved at lade nogle vilde blomster og noget ukrudt blive.

Det har blandt andet en masse gavnlige effekter for insekter, der nemmere kan finde et sted at bo og trives i haven.

- Lad eventuelt en del af haven stå med langt græs. Den perfekte græsplæne er ikke så god for insekterne og kan sammenlignes lidt med en grøn ørken, mener Louise Møller.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek