17/08/2024 - 10:00
Fjern dræbersneglens æg nu og mindsk problemerne næste år
I sensommeren er det en god idé at gå en runde i haven for at indsamle og aflive æg fra dræbersneglen.
Af: Af Anna Raabæk, Ritzau Fokus
Den trækker sit slimede spor gennem haven og gnasker i planter og køkkenhavens lækkerier på sin vej.
Dræbersneglen har lagt vejen forbi 61 procent af de danske husejere det seneste år, viser en undersøgelse, som analyseinstituttet YouGov har lavet for Videncentret Bolius.
Men netop nu kan du gøre en indsats for, at plagen bliver mindre til næste år. I sensommeren og de første par måneder af efteråret skal du nemlig have bugt med dræbersneglens æg, fortæller biolog Julian Dons Henriksen fra Miljøstyrelsen.
- Dræbersneglens æg ligger tre-fire uger, før de klækker, så du skal gerne ud at lede efter dem en gang hver halve måned, fortæller han.
Der er god grund til at komme i gang, for en enkelt snegl kan lægge op til 400 æg ifølge Videncentret Bolius.
Æggene fra dræbersneglen er runde eller ovale og varierer i farve fra mælkehvide og senere gullige til orange, jo længere tid de ligger.
De ligger gerne i klynger af 20-30 æg, som størrelsesmæssigt svarer til omkring en halv knyttet næve, anslår Julian Dons Henriksen og tilføjer, at de er let genkendelige.
Ifølge Stine Slotsbo, der er seniorforsker på Institut for Ecoscience ved Aarhus Universitet og har forsket i snegle, skal du lede efter æggene på de fugtige steder i haven, der ikke bliver for varme.
- Kig efter fugtige skjul som under en urtepotte eller en brændestabel. Det kan også være under en glemt plastikbalje, der har ligget på græsplænen.
- Når dræbersneglen har fundet et dejligt sted at lægge sine æg, så vil den oftest gå tilbage og lægge sine æg der igen. Så man kan faktisk godt fjerne æggene og lade skjulet være, for så ved man, at man skal gå derhen og kigge igen efter 14 dage, fortæller seniorforsker Stine Slotsbo.
Når først du har fundet en bunke æg, handler det om at få knust dem alle.
Det kan du gøre ved at træde på dem, bruge en sten eller smide dem i en spand og mose dem med en stump gren.
- De er ret lette at have med at gøre, de flygter jo ikke ligefrem. Så man kan bare lægge dem ud på en flise og træde på dem, så de går i stykker, forklarer Julian Dons Henriksen.
Han anbefaler, at man holder sig fra kemisk bekæmpelse, fordi man ikke ved, hvad man ellers kan komme til at påvirke med bekæmpelsesmidlerne.
- Min bekymring er, om de også rammer vores hjemmehørende snegle, siger han.
Bekymringen for de hjemmehørende snegle deler seniorforsker Stine Slotsbo. Og når man er på æggejagt, kan der også godt være forvekslingsmuligheder med æg fra den sorte skovsnegl og den røde skovsnegl.
- Det kan godt være svært at lure, når man finder nogle små, hvide æg, og med de tre arter kan du ikke med sikkerhed skelne æggene fra hinanden. Men lidt pragmatisk kan man sige, at hvis man ikke har set en sort skovsnegl i sin have, så er der meget lille sandsynlighed for, at det er æg fra en sort skovsnegl.
- Og hvis du ikke bor i nærheden af en skov, så er det mest sandsynligt, at det er en dræbersnegl, siger hun og bemærker, at det af de tre kun er den sorte skovsnegl, der er naturligt hjemmehørende i Danmark.
/ritzau fokus/