Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 26/06/2024 - 11:32

Skuespillere laver aftale for at begrænse kunstig intelligens

Ny aftale skal sikre, at Hollywood-skuespillere ikke bliver erstattet af kunstig intelligens.

Norikazu Tateishi/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

En fagforening, der repræsenterer Hollywoods film- og tv-hold, har indgået en foreløbig treårig aftale for at undgå, at skuespillere og andre medarbejdere i Hollywood bliver erstattet af kunstig intelligens.

Aftalen er indgået tirsdag.

Aftalen er lavet mellem medlemmerne af The International Alliance of Theatrical Stage Employees og Alliance of Motion Picture and Television Producers, som blandt andet repræsenterer Disney og Netflix.

Ifølge aftalen må arbejdet med kunstig intelligens ikke være årsag til, at en medarbejder bliver overflødig.

Den indebærer desuden aftalte lønstigninger, lyder det.

I slutningen af 2023 lavede skuespillerforbundet SAG-AFTRA og flere studier også en arbejdsaftale, som afsluttede en næsten seks måneders lang strid, der havde stoppet film- og tv-produktionen i Hollywood.

Den kontrakt indeholdt også lønforhøjelser og omfattede beskyttelse mod brugen af kunstig intelligens i filmproduktionen.

/ritzau/Reuters

Karlovy Vary, 29/06/2024 - 00:18

Viggo Mortensen modtager ærespris på tjekkisk filmfestival

Michal Cizek/Ritzau Scanpix

Den dansk-amerikanske skuespiller Viggo Mortensen er blevet hædret med en ærespris i Tjekkiet.

Skuespilleren Viggo Mortensen har fredag modtaget en ærespris ved det tjekkiske filmfestival Karlovy Vary International Film Festival.

Det skriver nyhedsbureauet AP.

Viggo Mortensen fik overrakt prisen i forbindelse med festivalens åbningsceremoni.

Her skulle den dansk-amerikanske skuespiller og instruktør desuden præsentere sin nye western "Til Verdens Ende".

Også til stede ved fredagens åbningsceremonien var den Oscar-vindende instruktør og producer Steven Soderbergh.

Soderbergh var blevet inviteret til festivalen for at præsentere filmen "The Wish to Be a Red Indian: Kafka and Cinema".

Det skete i anledning af 100-året for den tjekkiske forfatter Franz Kafkas død.

"Til Verdens Ende" handler om den stærke, selvstændige Vivienne, spillet af Vicky Krieps, som forelsker sig i en immigrant og følger ham til et ufrugtbart hjørne af den amerikanske delstat Nevada.

Det er Viggo Mortensens anden film i instruktørstolen.

Første gang, han sad i den, var i 2020 med filmen "Falling", som han også spillede hovedrollen i.

Viggo Mortensen er født i 1958 i USA og er søn af en amerikansk mor og en dansk far. Han er - på grund af farens arbejde - vokset op i USA, Argentina og Venezuela, og har som yngre også boet i Danmark nogle år.

Han fik hul igennem som skuespiller med filmen "Vidnet" i 1985, men det helt store gennembrud kom med hans rolle som Aragorn i "Ringenes herre"-trilogien (2001-2003).

Han har også høstet anerkendelse for sine roller i film som "Thirteen Lives", "Captain Fantastic", "Eastern Promises", "A History of Violence" og "The Green Book" - og har blandt andet været Oscar-nomineret tre gange.

/ritzau/

Læs Mere >>

USA, 28/06/2024 - 16:06

Anders Lund Madsen og Anders Agger hædret i USA

"På tirsdag skal jeg dø" med Anders Lund Madsen som vært og "Indefra med Anders Agger - Børnehospice" har modtaget guld ved US International Awards.

To danske programserier fra DR har vakt international interesse og er nu blevet belønnet med priser ved US International Awards i den amerikanske storby Los Angeles.

Dokumentarserien "På tirsdag skal jeg dø" har modtaget en Grand Award for Bedste Dokumentar, ligesom at den fik guld i underkategorien for dokumentarer om sociale emner og emner, der påvirker mange mennesker.

Der var også guld til DR's programserie fra børne- og ungehospicet Strandbakkehuset i Rønde, som indgår i udsendelsesrækken "Indefra med Anders Agger".

Det oplyser DR i en pressemeddelelse.

"På tirsdag skal jeg dø" fortæller historien om Preben Nielsens rejse til Belgien for at modtage aktiv dødshjælp, da det er ulovligt og strafbart i Danmark.

En arbejdsulykke havde efterladt Preben Nielsen lam fra skuldrene og ned. Han lovede sin kone at fokusere på genoptræning i minimum et år. Derefter ville han tage stilling til, hvad der skulle ske.

I programserien prøver journalist Anders Lund Madsen at forstå, hvorfor Preben Nielsen ikke længere vil livet.

- Det er lykkedes filmskaberne at skabe en dybtgående og hjerteskærende film, der levendegør mange nuancer af et af de vigtigste spørgsmål i den menneskelige eksistens: Hvad gør livet værd at leve?, gengiver DR begrundelsen fra juryen.

- "På tirsdag skal jeg dø" bringer et emne op, der giver anledning til stigmatisering og på samme tid er et etisk dilemma. Det er en generøs og varm historie, der giver døden en kompleksitet og menneskelighed, fremhæver juryen ydermere.

Programserien fra børne- og ungehospicet, som er en del af Anders Aggers Indefra-udsendelser, hvor han kommer dybt ind forskellige steder, er blevet hædret for formidling med ynde og ærlighed, lyder det.

Herfra lød det faktisk, at "man ikke glædede sig til at se den".

- Men man bliver hurtigt trukket ind i filmen gennem Anders Aggers milde optræden og hans følsomme og forstående samtaler med forældre, børn og personale på hospice, lød det blandt andet fra juryen.

Fordi DR's to bidrag klarede sig så godt ved US International Awards, modtog public service-stationen en specialpris for Årets Tv-netværk. Den går til det tv-selskab, der på tværs af alle kategorier får den højeste score for sine programmer af juryerne.

US International Awards har eksisteret siden 1967. Ved uddelingen bliver dokumentarer og videoproduktioner fra hele verden vurderet af en international jury, der består af virksomheds- og mediespecialister, filmeksperter samt folk, der arbejder med marketing og kommunikation, lyder det fra DR.

Begge programserier, "På tirsdag skal jeg dø" og "Indefra med Anders Agger - Børnehospice", har inden US International Awards allerede fået international anerkendelse ved andre uddelinger.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 28/06/2024 - 10:00

FAKTA: Undgå gebyrer når du betaler i udlandet

* Når du betaler med kort i udlandet, bliver du ofte spurgt, om du vil betale med danske kroner eller lokal valuta. Som tommelfingerregel skal du altid betale i lokal valuta. Vælger du at betale med danske kroner, kan der nemlig komme en meget høj vekselkurs.

* Det er en god idé at tage minimum to kort med, når du rejser til udlandet. Og det ene skal gerne være et kreditkort.

* Dankort er ikke et kreditkort. Derfor vil der på de fleste dankort være en hævegrænse og en forbrugsgrænse. Det vil sige, at der er et loft for, hvor mange penge man kan hæve og bruge i udlandet.

* Hvis du foretrækker at betale med kontanter, er det en god idé at hæve større beløb af gangen. Så undgår du at betale hævegebyrer flere gange.

Kilde: Forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 28/06/2024 - 10:00

Sådan undgår du at bruge for mange penge på ferien i udlandet

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Ved at justere få ting kan man nemt holde den perfekte sommerferie uden at bruge for mange penge. For eksempel kan man aftale kun at spise ude en gang om dagen.

Selv om fly og hotel allerede er booket og betalt, kan sommerferien nemt ende med at løbe op.

Ofte spiser man ude tre gange om dagen, og måske køber man lige en souvenir mere, end man egentlig havde brug for. Men man kan nemt undgå at pengepungen løber løbsk.

Det fortæller Ann Lehmann Erichsen, der er forbrugerøkonom i Sydbank.

- Inden man tager på ferie kan man lave en plan for, hvor mange penge man vil bruge hver dag. På den måde ender man ikke med at komme hjem igen og opdage, at man har brugt alt for mange penge, siger hun.

- Det må bare ikke blive besværligt, for man er jo på ferie. Og det må ikke begynde at handle om, at der er ting, man ikke må købe.

Et godt sted at starte er at trække på erfaringer fra andre ferier og finde ud af, hvor mange penge man plejer at bruge på mad, shopping og seværdigheder.

- Man skal også huske at sætte sig ind i prisniveauet i det land, man skal til, hvis man ikke har været der før. Det handler om at finde et fornuftigt niveau, som man også kan overholde, siger Ann Lehmann Erichsen.

Når man har lavet en plan, må man ifølge Morten Bruun Pedersen, der er cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk, justere sin adfærd og sit forbrug, hvis det viser sig, at man ikke har råd til det hele.

- Har man børn, der gerne vil i både badeland og zoologisk have, så kan det være, at man kan finde på nogle billigere alternativer. Måske kan man tage på stranden i stedet, siger han.

Man kan også sagtens skære ned på omkostningerne ved transport.

- Måske skal man overveje at tage offentlig transport, mens man er på ferie. Hvis man er afsted med nogle venner eller familie, kan man også lave en kørselsordning i stedet for at køre i tre biler, siger Morten Bruun Pedersen.

Ifølge Ann Lehmann Erichsen er det også oplagt at spare på madbudgettet.

- Hvis man har lejet en lejlighed eller en feriebolig, har man mulighed for at lave alle måltider selv. Så for at skære lidt ned kan man aftale, at man kun spiser et måltid om dagen på en restaurant, siger hun.

Det samme kan også lade sig gøre, hvis man bor på hotel.

- Tit har man morgenmad inkluderet på hotellet, og så kan måske købe lidt brød, pålæg og frugt hos købmanden til frokost. Så kan man gemme restaurantbesøget til om aftenen, siger Ann Lehmann Erichsen og tilføjer:

- Hvis man godt kan lide at shoppe, kan man på forhånd også aftale, hvad eller hvor meget man må købe med hjem. Har man en svaghed for sandaler, kan man beslutte sig for kun at købe et par.

Ifølge Morten Bruun Pedersen behøver man ikke at tælle hver eneste krone.

- Det handler bare om at gøre sig nogle overvejelser, inden man tager afsted, så man ikke kommer hjem med "tømmermænd", fordi man pludselig bliver nødt til at tage et lån for at få resten af året til at hænge sammen, siger han.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek