Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

03/01/2025 - 10:00

Is på bilruden kan koste dyrt: Sådan sikrer du dig effektivt

Af hensyn til både trafiksikkerhed og for at undgå en bøde er det vigtigt, at du får fjernet is og dug fra bilens ruder, før du kører ud i trafikken.

Leif Schack-Nielsen/Ritzau Scanpix

Af: Af Lukas Nørgaard Bødiker, Ritzau Fokus

Hvis du er bilejer, kender du sikkert dette scenarie.

Vinterfrosten sætter ind, og du kommer ud om morgenen til en bil, der er fyldt med is på ruderne.

Det kan være et større arbejde at få bugt med isen - og faktisk ligefrem ulovligt at køre, hvis du ikke får den fjernet.

Så sørg for, at du har god tid, lyder det overordnede råd fra Patrick Rossing, der er junior teknisk konsulent ved FDM, motorejernes organisation.

- Det er vigtigt, at man ikke stresser over det, så man har tid til at fjerne det hele, siger han.

Det er nemlig ens eget ansvar som bilejer, at isen er væk. Det gælder både for ruder, men også bilens spejle og lygter.

- Hvis du bliver stoppet af politiet, og de vurderer, at du ikke har frit udsyn i bilen, venter der alt fra en bøde til en betinget frakendelse af kørekortet alt efter, hvor grelt tilfældet er, forklarer Patrick Rossing.

Er der et tykt lag is på ruden, kan du med fordel benytte en isfjerner på sprayflaske, så bliver det noget nemmere at skrabe ruderne isfri, lyder det fra administrerende direktør i Dansk Bilglas Peter Stig Christensen.

- Isfjerneren indeholder alkohol, der opløser isen. Det er det bedste middel, da det er hurtigt og effektivt, siger han.

Forsvinder al isen ikke af sig selv, er det en god idé at gå ruden efter med en isskraber. Den skal være af plast - ikke af metal, da det er mest skånsomt for ruden, påpeger han.

- Har frosten været hård, kan der stadigvæk sidde nogle kratre på ruden. Dem skal man sørge for at få væk. Det glemmer mange, og de risikerer at ødelægge vinduesviskerne, siger han.

Mange vil måske tænke, at varmt vand kan gøre tricket med at få isen af vejen hurtigt.

Men man skal være meget varsom med vand, da temperaturforskellen kan få ruden til at revne - specielt hvis man i forvejen har et stenslag eller anden skade på ruden.

- Man skal ikke tage en grydefuld kogende vand og pøse hen over ruden. Det er no-go. Tag i stedet noget lunkent vand, og husk at tørre efter med det samme med en tør klud, siger Peter Stig Christensen.

Når vi kommer til de kolde perioder, er det ikke kun is, men også dug der kan komme på indersiden af ruden. Derfor er det en god idé at pudse sine ruder jævnligt indvendigt, så de er rene.

- Hvis ruderne er fedtede, så binder duggen sig til fedtet på ruderne. Husk at bruge dit airconditionanlæg om vinteren, selv om det er koldt, for det er med til at afdugge kabinen, siger Patrick Rossing fra FDM.

For at gøre processen hurtigere kan man måske fristes til at lade bilen holde i tomgang, så den varmer ruderne op. Men det bør man være varsom med, da der er regler for, hvor længe du må holde i tomgang, forklarer Patrick Rossing.

- Reglen er afhængig af, hvilken kommune du bor i. Typisk er den på et minut. Og hvis du overtræder grænsen, risikerer du en bøde på 1000 kroner eller derover, siger han.

Det skader desuden motoren at sætte bilen i tomgang i minusgrader, forklarer den administrerende direktør i Dansk Bilglas.

- Og så er det noget miljøsvineri at have en bil til at stå i tomgang, understreger Peter Stig Christensen.

/ritzau fokus/

København, 15/04/2025 - 19:50

Prinsesse Isabella fejrer sin fødselsdag med 1000 unge i København

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Prinsesse Isabella ankom til sin fødselsdagsfejring på en rød løber ved Det Kongelige Teater.

Tirsdag aften ankom prinsesse Isabella sammen med flere andre fra den kongelige familie på en rød løber til det arrangement, der markerer prinsessens 18-års fødselsdag.

Det fremgår af billeder fra arrangementet ved Det Kongelige Teater.

Siden sen eftermiddag tirsdag har gæsterne samlet sig til den store fødselsdagsbegivenhed.

I alt deltager 1000 unge i alderen 17 til og med 24 år i fejringen, som foregår på Det Kongelige Teater.

Derudover deltager flere medlemmer af den kongelige familie. Det er blandt andre kong Frederik, dronning Mary, kronprins Christian, prinsesse Josephine, prins Vincent, dronning Margrethe og greverne Nikolaj og Felix.

Blandt de kongelige gæster er også dronning Margrethes to søstre, dronning Anne-Marie og prinsesse Benedikte.

Derudover er dronning Marys to søstre fra Australien også med til fejringen.

Prinsesse Isabella har også inviteret sin gymnasieklasse fra Øregård Gymnasium og andre private venner med til fødselsdagsarrangementet.

Politiet er talstærkt til stede ude foran Det Kongelige Teater. Der er også mange andre mennesker, der er dukket op foran teatret for at følge med i fødselsdagsbegivenheden, selv om de ikke deltager i arrangementet.

Fødselsdagsforestillingen på Gamle Scene indbefatter både moderne og klassisk kunst.

Blandt andet optræder sangeren Medina og bandet Scarlett Pleasure.

Skuespiller Morten Hee Andersen skal optræde med en monolog fra teaterstykket ”Don Juan”.

Forestillingen begynder med sang af et vers fra teksten ”Kong Christian stod ved højen mast”.

Prinsessen fylder 18 år den 21. april, men dagen fejres tirsdag i denne uge i København. Det blev fejret i Aarhus fredag i sidste uge.

Prinsesse Isabella er nummer to i arvefølgen til den danske trone.

Da kronprins Christian i 2023 fyldte 18 år, blev unge fra hele rigsfællesskabet inviteret til at deltage i et gallataffel på Christiansborg Slot.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 15/04/2025 - 14:39

Medina og Scarlet Pleasure deltager ved fejring af prinsesse Isabella

Anthon Unger/Ritzau Scanpix

Fødselsdagsfejring på Det Kongelige Teater byder både på både popmusik, korsang og musicalnumre.

Sangerinden Medina og bandet Scarlet Pleasure er blandt de optrædende ved aftenens fødselsdagsforestilling for prinsesse Isabella på Det Kongelige Teater.

Det fremgår af programmet, som tirsdag eftermiddag er offentliggjort på kongehusets hjemmeside.

Prinsessen og den kongelige familie overværer forestillingen sammen med 1000 unge fra rigsfællesskabet, der har deltaget i en lodtrækning.

Aftenens forestilling på Det Kongelige Teaters Gamle Scene spænder bredt.

Forestillingen, der begynder klokken 19.30, byder blandt andet på Det Kongelige Operakor, der synger "Kong Christian stod ved højen mast", monolog fra den klassiske komedie "Don Juan" fremført at skuespilleren Morten Hee Andersen, og dans og musik fra musicalen "West Side Story".

Prinsesse Isabella, der er nummer to i arvefølgen til den danske trone, har først fødselsdag 21. april.

Allerede fredag i sidste uge blev hun fejret på Aarhus Rådhus.

Her blev prinsessen og den kongelige familie modtaget af den aarhusianske borgmester.

Fejringen var en hyldest til byens unge talenter inden for kreative områder som musik, sport, mad og design.

Blandt andet præsenterede unge, aarhusianske designere et modeshow med fokus på bæredygtighed.

Derudover var der underholdning fra talentfulde musikere og dansere samt et stort kagebord.

Her var der inviteret omkring 100 unge fra lokale ungdomsorganisationer og uddannelser.

Derudover var der cirka 70 unge aarhusianere, der deltog med en ledsager. De blev udvalgt gennem en lodtrækning.

Samme dag blev det meddelt af justitsminister Peter Hummelgaard (S), at Danmark får en ny flagdag i anledning af prinsesse Isabellas fødselsdag.

Da kronprins Christian i 2023 fyldte 18 år, blev unge fra hele rigsfællesskabet inviteret til at deltage i et gallataffel på Christiansborg Slot.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 15/04/2025 - 08:00

FAKTA: Opskrift til hvid ragù

Hvid ragù til 4 personer

Ingredienser:

* 300 gram kød eller plantefars (Sofie Borbiconi bruger helst salsiccia eller plantefars)

* Et stort løg

* 2-3 fed hvidløg

* 3 store gulerødder

* 2-3 stængler blegselleri

* 5-6 blade frisk salvie

* 3-4 deciliter hvidvin

* 75 gram koldt smør (til montering)

* En håndfuld revet parmesan (eller to)

* 1 deciliter pastavand

* 400 gram pasta (købt eller hjemmelavet)

Opskrift på ragù:

* Svits salsiccia på panden i lidt olivenolie. Tilføj løg og hvidløg og derefter gulerødder, selleri og frisk salvie, og lad det stege ved middel varme. Efter fem-syv minutter hældes hvidvin på, lad det koge ind, til der næsten ikke er mere væde tilbage.

* Tag panden af varmen, og tilføj koldt smør, parmesan og pastavand - og til sidst pastaen, som er kogt al dente. Vend det hele sammen, og server straks med et drys parmesan og basilikum på toppen.

Kilde: Sofie Borbiconi, journalist og forfatter til bogen "Håndlavet pasta".

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 15/04/2025 - 08:00

Disse undervurderede pastaretter vil udvide dine smagsløg

Miguel Medina/Ritzau Scanpix

Spaghetti med kødsovs, carbonara og ravioli. Listen af pastaretter er lang, men har du smagt hvid ragù eller conchiglie med pizzaiola og stracciatella?

Italienerne er verdenskendte for deres køkken og især deres pasta. Selv om du helt sikkert kender de klassiske pastaretter, så kan du udfordre dine madkundskaber og smagsløg ved at prøve disse undervurderede pastaretter af.

En mulighed kunne være hvid ragù, der stammer fra Norditalien. Det fortæller Sofie Borbiconi, der er journalist og forfatter til bogen "Håndlavet pasta".

- Jeg laver den ofte, når det skal gå lidt hurtigt, men samtidig også være en lækker oplevelse. Jeg ved, at den er blevet en favoritret hjemme hos flere af de gæster, jeg har serveret den for. Det plejer at være et godt tegn, siger hun.

Retten kan minde lidt om den klassiske pasta bolognese, som vi på dansk kalder pasta med kødsovs, men adskiller sig på en markant front.

- De fleste danske hjem laver pasta med kødsovs med dåsetomater som sovs, men i den hvide ragù fjerner man tomaterne og erstatter med hvidvin, parmesan og smør. Det er en meget undervurderet ret og vildt lækkert, siger hun.

En anden italiensk pastaret, man kan give sig i kast med, er conchiglie med pizzaiola-sauce og stracciatella. Den anbefaler Riccardo Lara, der er kok og medejer af pastaforretningen Laminata.

Han fortæller, at retten på en skala fra et til ti har en sværhedsgrad på tre, så de fleste kan være med. Retten indeholder ikke kød, så der bruges grøntsager til saucen.

- Pizzaiola er en tomatsauce med oliven, kapers, selleri, gulerødder og hvidløg, der har kogt i halvanden til to timer. Ingredienserne giver tilsammen umami til saucen. Umami er "den femte grundsmag", der bedst kan beskrives ved, at den giver mundfylde og velsmag til retten, siger han.

De fire andre grundsmage er surt, sødt, salt og bittert.

Pastaen skal som altid koges, til man opnår al dente-konsistens. Man kan lave tomatsovsen både med friske tomater og dåsetomater, alt afhængigt af sæsonen.

- Det er umuligt at lave en god tomatsauce på 15 minutter. Hvis tiden er knap i hverdagen, kan saucen med fordel laves søndag. Når alle ingredienser er lagt i gryden, kan man "glemme" alt om saucen i halvanden til to timer og lave noget andet, imens den hygger sig, siger han.

Ved servering tilføjer du stracciatellaen med en ske oven på pastaen. Stracciatella er en ost med cremet smag og en let sødlig smag.

- Den fede stracciatella går godt sammen med syren fra tomatsaucen og opnår en god balance, siger han.

Helt generelt anbefaler Riccardo Lara altid, at vandet skal saltes, så det næsten smager af Middelhavet, og at man prøver at udfordre sin indre dansker.

- Mange tilføjer først saucen oven på pastaen ved servering. Det er ikke, fordi det er forkert, men hvis man ønsker en bedre smagsoplevelse, anbefaler jeg altid "risottata". Det betyder, at man først koger pastaen i kogevandet for derefter at færdigtilberede den i saucen de sidste minutter af kogetiden sammen med lidt af pastavandet, for at opnå en cremet konsistens, siger han.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek