Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

03/01/2025 - 10:00

Is på bilruden kan koste dyrt: Sådan sikrer du dig effektivt

Af hensyn til både trafiksikkerhed og for at undgå en bøde er det vigtigt, at du får fjernet is og dug fra bilens ruder, før du kører ud i trafikken.

Leif Schack-Nielsen/Ritzau Scanpix

Af: Af Lukas Nørgaard Bødiker, Ritzau Fokus

Hvis du er bilejer, kender du sikkert dette scenarie.

Vinterfrosten sætter ind, og du kommer ud om morgenen til en bil, der er fyldt med is på ruderne.

Det kan være et større arbejde at få bugt med isen - og faktisk ligefrem ulovligt at køre, hvis du ikke får den fjernet.

Så sørg for, at du har god tid, lyder det overordnede råd fra Patrick Rossing, der er junior teknisk konsulent ved FDM, motorejernes organisation.

- Det er vigtigt, at man ikke stresser over det, så man har tid til at fjerne det hele, siger han.

Det er nemlig ens eget ansvar som bilejer, at isen er væk. Det gælder både for ruder, men også bilens spejle og lygter.

- Hvis du bliver stoppet af politiet, og de vurderer, at du ikke har frit udsyn i bilen, venter der alt fra en bøde til en betinget frakendelse af kørekortet alt efter, hvor grelt tilfældet er, forklarer Patrick Rossing.

Er der et tykt lag is på ruden, kan du med fordel benytte en isfjerner på sprayflaske, så bliver det noget nemmere at skrabe ruderne isfri, lyder det fra administrerende direktør i Dansk Bilglas Peter Stig Christensen.

- Isfjerneren indeholder alkohol, der opløser isen. Det er det bedste middel, da det er hurtigt og effektivt, siger han.

Forsvinder al isen ikke af sig selv, er det en god idé at gå ruden efter med en isskraber. Den skal være af plast - ikke af metal, da det er mest skånsomt for ruden, påpeger han.

- Har frosten været hård, kan der stadigvæk sidde nogle kratre på ruden. Dem skal man sørge for at få væk. Det glemmer mange, og de risikerer at ødelægge vinduesviskerne, siger han.

Mange vil måske tænke, at varmt vand kan gøre tricket med at få isen af vejen hurtigt.

Men man skal være meget varsom med vand, da temperaturforskellen kan få ruden til at revne - specielt hvis man i forvejen har et stenslag eller anden skade på ruden.

- Man skal ikke tage en grydefuld kogende vand og pøse hen over ruden. Det er no-go. Tag i stedet noget lunkent vand, og husk at tørre efter med det samme med en tør klud, siger Peter Stig Christensen.

Når vi kommer til de kolde perioder, er det ikke kun is, men også dug der kan komme på indersiden af ruden. Derfor er det en god idé at pudse sine ruder jævnligt indvendigt, så de er rene.

- Hvis ruderne er fedtede, så binder duggen sig til fedtet på ruderne. Husk at bruge dit airconditionanlæg om vinteren, selv om det er koldt, for det er med til at afdugge kabinen, siger Patrick Rossing fra FDM.

For at gøre processen hurtigere kan man måske fristes til at lade bilen holde i tomgang, så den varmer ruderne op. Men det bør man være varsom med, da der er regler for, hvor længe du må holde i tomgang, forklarer Patrick Rossing.

- Reglen er afhængig af, hvilken kommune du bor i. Typisk er den på et minut. Og hvis du overtræder grænsen, risikerer du en bøde på 1000 kroner eller derover, siger han.

Det skader desuden motoren at sætte bilen i tomgang i minusgrader, forklarer den administrerende direktør i Dansk Bilglas.

- Og så er det noget miljøsvineri at have en bil til at stå i tomgang, understreger Peter Stig Christensen.

/ritzau fokus/

Los Angeles, 06/01/2025 - 05:25

Fransk prisdarling får Golden Globe og slukker dansk drøm

Daniel Cole/Reuters

"Pigen med nålen" kunne sikre første danske Golden Globe siden 2011. Den blev dog besejret af "Emilia Pérez".

Den danske triumf udeblev, da der natten til mandag dansk tid blev uddelt Golden Globe-statuetter i Los Angeles.

Filmen "Pigen med nålen" måtte således se sig slået, da prisen for Bedste ikke-engelsksprogede Film blev uddelt omkring klokken 03 dansk tid.

Prisen, som blev overrakt af den amerikanske skuespiller Sharon Stone, gik til den franske musical "Emilia Pérez", der foregår på spansk.

Danske "Pigen med nålen" er instrueret af svenske Magnus von Horn og har Vic Carmen Sonne og Trine Dyrholm som hovedrolleindehaverne.

Filmen kunne have sikret den første danske Golden Globe-sejr i kategorien Bedste ikke-engelsksprogede Film siden "Hævnen" i 2011.

"Pigen med nålen" var dog oppe imod hård modstand i skikkelse af "Emilia Pérez", som ikke kun var nomineret i den ene kategori.

Faktisk var den franske produktion den film, der ved nattens prisuddeling var nomineret i flest forskellige kategorier - ti af slagsen.

Amerikanske Zoe Saldana, der spiller med i "Emilia Pérez", vandt blandt andet prisen for Bedste Kvindelige Birolle. Filmen blev også kåret som Bedste Film i kategorien musical eller drama. I alt vandt den fire priser.

Da der i december blev uddelt European Film Awards til de bedste europæiske film var "Emilia Pérez" også den helt store prissluger. Den endte med flest priser - fem styk - herunder for Bedste Europæiske Film.

"Pigen med nålen" foregår i slutningen af Første Verdenskrig i København.

Her kæmper den unge fabriksarbejder Karoline, der spilles af Vic Carmen Sonne, for at overleve. Da hun bliver arbejdsløs, gravid og forladt, møder hun Dagmar - spillet af Trine Dyrholm - der driver et undergrundsadoptionsbureau.

Dramafilmen er inspireret af en virkelig historie om Dagmar Overbye, der i 1921 blev dømt for drab på ni spædbørn.

Dem havde hun i årene forinden adopteret mod betaling fra ofte enlige mødre.

"Pigen med nålen", der tidligere på året blev udtaget til hovedkonkurrencen på Cannes-filmfestivalen, får dansk premiere 23. januar.

Ved Golden Globe-uddelingen bliver både film og tv-serier hyldet.

Det er årets første store prisuddeling, og den kan give et fingerpeg om, hvilke film og skuespillere der i marts løber med de prestigefyldte oscarstatuetter.

Der var natten til mandag også mulighed for dansk succes i kategorierne Bedste Mandlige Hovedrolle og Bedste Mandlige Birolle.

Her var henholdsvis Sebastian Stan og Jeremy Strong nomineret for deres roller i dansk-iranske Ali Abassis film "The Apprentice" om Donald Trump.

Ingen af de to vandt for deres rolle i "The Apprentice". Sebastian Stan fik dog en Golden Globe for sin hovedrolle i filmen "A Different Man".

/ritzau/

Læs Mere >>

Los Angeles, 06/01/2025 - 05:06

Golden Globe-vært: Velkommen til Ozempics største aften

Jordan Strauss/Ritzau Scanpix

For første gang nogensinde var en kvinde - komiker Nikki Glaser - solovært på Golden Globe-prisuddelingen.

Den amerikanske komiker Nikki Glaser nævnte det danske diabetesmiddel Ozempic, da hun natten til mandag dansk tid bød velkommen til Golden Globe-prisuddelingen i Los Angeles.

Det skete under den traditionsrige monolog, hvor Golden Globe-værten typisk både roser og gør grin med Hollywoods største skuespillere.

- Velkommen til den 82. udgave af Golden Globe-uddelingen: Ozempics største aften, sagde den 40-årige komiker.

Ozempic er udviklet af den danske medicinalgigant Novo Nordisk. Det er et diabetesmiddel, men det medvirker også til vægttab.

Derfor var kommentaren også møntet på de skuespillere, som - i hvert fald ifølge Golden Globe-værten - har benyttet sig af midlet.

Ozempic er tiltænkt diabetes, og det er ikke meningen, at midlet - trods den slankende effekt - skal udskrives udelukkende til brug mod overvægt.

Det er til gengæld formålet med Novo Nordisk vægttabsmiddel Wegovy.

Glaser er den første kvinde, der alene er vært for Golden Globe-uddelingen.

I åbningstalen nævnte hun også rapperen Sean "Diddy" Combs.

Combs sidder fængslet i New York, efter at han er blevet tiltalt for blandt andet menneskehandel med henblik på prostitution og afpresning.

Combs er også blevet berygtet for de fester, han gennem årene har holdt.

Nikki Glaser nævnte den amerikanske rapper, da hun talte om filmen "Challengers", hvor der indgår nogle ret seksuelle scener.

Da publikum reagerede, som hun formentlig forventede, sagde hun:

- Undskyld, jeg er også træt af det. Efterfesten bliver slet ikke lige så god i år, men vi må alle prøve at komme videre.

Der uddeles både priser til film og tv-serier ved Golden Globe-prisuddelingen.

Der var også en dansk nomineret - filmen "Pigen med nålen - i kategorien Bedste ikke-engelsksprogede Film. Den blev dog besejret af "Emilia Pérez", som desuden var nomineret i ni andre kategorier.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 04/01/2025 - 10:00

FAKTA: Uld holder bedst på fugt

* Uld kan indeholde op til 40 procent fugt uden at føles vådt.

* Hamp og hør ligger på 30 procent.

* For bomuld er tallet 20 procent. 

* De syntetiske tekstiler polyester og polyamid ligger helt nede på 2 procent.

Kilde: Johnny Rodam, sektionsleder, Teknologisk Institut.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 04/01/2025 - 10:00

Vinterens tørre luft gør dig elektrisk: Sådan aflader du tøjet

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Drop skyllemidlet, og ifør dig masser af uld, hvis du gerne vil undgå alt for mange stød fra bluseærmerne i vinterkulden.

Blusen klistrer irriterende til kroppen og gnistrer måske endda, når du trækker den over hovedet. Vintertid er sæson for elektrisk tøj, og det er en udfordring, der er svær helt at undgå.

Men der er tiltag at ty til for at minimere den, fortæller Johnny Rodam, der er sektionsleder Teknologisk Institut og specialiseret i tekstiler.

- Man kan gå i masser af uldtøj på denne her årstid. De tekstiler, der har de største problemer med statisk opladning, er nemlig de syntetiske som polyamid og polyester, siger han.

Uld og andre naturlige tekstiler, som for eksempel hør og hamp, holder bedre på fugt end syntetiske tekstiler, og det er smart, fordi vandet i fibrene leder elektriciteten væk fra kroppen.

Fugt er netop kuren mod elektriciteten, der kaldes statisk opladning. Den opstår naturligt, når du bevæger dig, og for eksempel dine bukseben gnider mod hinanden.

Om sommeren mærker du dog ikke lige så høj grad til det, fordi den høje luftfugtighed gør, at tøjet hele tiden bliver afladet. Men om vinteren falder luftfugtigheden, og dermed bliver elektriciteten siddende i stoffet.

Ud over at klæde sig i uld, som er i stand til at rumme masser af fugt, er det også en god idé at undgå at bruge skyllemiddel, når du vasker tøj.

- Skyllemidler er ofte vandafvisende. Det gør det derfor sværere for tøjet at optage fugt, hvilket det helst skal gøre så meget som muligt, siger Johnny Rodam.

Han ser i øvrigt en tendens til, at specielt nye boliger har en meget lav luftfugtighed, og det øger forekomsten af statisk opladning.

- Det handler om, at man ikke vil risikere, at der bliver dannet skimmelsvamp. Men nogle moderne hjem har en luftfugtighed, der ligger helt nede på 40-50 procent, og det ville være bedre, hvis den lå lidt højere, lyder det fra Johnny Rodam.

Får du ofte stød, når du rører ved ting i dit hjem, råder Johnny Rodam dig til at aflade dig selv et par gange om dagen. Det kan du gøre ved at lægge en flad hånd på for eksempel køkkenbordet.

- I det øjeblik, du rører en flade, bliver elektriciteten, der har ophobet sig i dit tøj, afladet. Det kan være ved at røre ved en bordplade, forklarer han.

Går du med sko indenfor, kan det også være en god idé at tage dem af, da de isolerer dine fødder mod gulvet, og det gør, at du oplader endnu mere.

Hvis du lader dine fødder være i direkte kontakt med gulvet, foregår der derimod en løbende afladning fra dem til gulvbrædderne.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek