Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 30/10/2024 - 10:00

Kvamm: Et nederlag vil være en spændende forandring

Efter to sæsoner med to sejre forsøger X Factor-dommer Simon Kvamm at overbevise sig selv om, at det er vigtigere at skabe noget nyt end at vinde.

ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Glitrende konfetti har to gange i træk hvirvlet om Simon Kvamm og hans deltagere i X Factor-finalen.

Succesraten kunne derfor ikke være højere forud for den danske musikers tredje sæson som dommer i TV 2's velkendte underholdningsprogram.

Simon Kvamms tanker kredser dog ikke om at vinde, siger han, men om hvordan han kan prøve nogle nye grænser af inden for talentshowets rammer.

- Jeg har prøvet at sige til mig selv, at det må handle om at lave noget nyt, og hvis det så medfører, at jeg ikke vinder, så er det også en spændende forandring, lyder det fra den 49-årige Hugorm-forsanger.

"X Factor" fortsætter med at være tiltalende for ham, fordi forløbet giver ham mulighed for at arbejde med nogle andre end sig selv.

- Det er spændende og en befrielse, siger Simon Kvamm og fortsætter:

- Når man som jeg har levet af at, undskyld mit sprog, hive ting ud af røven på mig selv altid, så er det spændende at arbejde med nogle andre og forsøge at forme nogle andre.

Simon Kvamm peger på, at samarbejdet med gruppen Rosél, som han vandt programmet med i 2023, var helt anderledes, end det han havde med årets vinder, Helene Frank.

- Det hele er bygget op omkring, hvem der kommer ind ad døren, og hvad de kan, og hvad der sker i mødet med mig eller Thomas (Blachman, red.) eller Nanna (Øland Fabricius, red.). Hvad opstår der? Det kan kun blive forskelligt fra gang til gang, fordi mennesker er forskellige.

Og netop uvisheden pirrer noget inden i Simon Kvamm, som gør, at han glæder sig til en ny omgang bag dommerbordet.

- Jeg ved ikke, hvem der kommer ind ad døren, og hvor det måtte ende, jeg kan ikke planlægge det.

En ting, Simon Kvamm dog har planlagt, er, at han endnu engang kun vil vælge sange på dansk til sine deltagere.

- Det er det sprog, vi drømmer på, det sprog, vi kommunikerer tydeligst og stærkest på direkte ud til sofaerne, og så kan "X Factor" sætte et kæmpe spotlight på de danske sange og artister, både de gamle og de nye, siger han.

Den nye sæson af "X Factor" har premiere på TV 2 i 2025.

/ritzau/

, 02/07/2025 - 08:00

FAKTA: Træn fødderne

* Du kan ikke træne udtalte knyster væk. Men det kan generelt være en god idé at træne fødderne, ligesom man træner resten af kroppen, for at holde dem sunde og raske.

* Lav kortfodsøvelser, hvor du for eksempel samler ting op fra gulvet med fødderne. Gå på hæle og på tæer.

* Gør det eksempelvis til en vane at stå på tæer, mens du børster tænder.

* Prøv også at sprede tæerne.

Kilde: fodkirurg ved Aalborg Universitetshospital Mette Sørensen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 02/07/2025 - 08:00

Overvej nøje om knysten skal opereres væk

Elisabeth Rahe/Ritzau Scanpix

Op mod en tredjedel af den voksne befolkning har knyster. Det er dog langtfra alle, der vil blive rådet til en operation.

Omkring en fjerdedel af den voksne befolknings fodtøj gemmer på en eller flere knyster. Oftest ved storetåens grundled.

For nogle kan en knyst være generende hver eneste dag, andre glemmer, at den overhovedet er der. Fælles for dem er dog, at knysten ikke forsvinder af sig selv og ikke kan trænes væk. Overvejer du, om operation kunne være noget for dig, er der en række faktorer, du bør have med i ligningen.

Det fortæller Jens Kurt Johansen, som er overlæge på Ortopædkirurgisk Afdeling ved Amager og Hvidovre Hospital.

- Man skal gøre fordele og ulemper op ved operation. Hvad er funktionstabet, hvad er generne, hvad er smerterne, hvor meget fylder det i dagligdagen, og hvad kan man forvente af en operation, nævner overlægen som eksempler på det, de tager stilling til.

Før man tyer til operation, er anbefalingen at forsøge sig med ikke-operative tiltag. Kan man mindske generne uden operation, er det klart at foretrække.

- Det kan være bredere sko, knystbeskytter eller smertestillende medicin. Det kan også være, man kan ændre sit aktivitetsniveau, så man for eksempel går 10 kilometer om dagen i stedet for 15, siger Jens Kurt Johansen.

Ved alle operationer er der en risiko.

Og ved operation for knyst kan der ifølge fodkirurg ved Aalborg Universitetshospital Mette Sørensen efterfølgende opstå smerter, føleforstyrrelser, følelsesløshed eller mindre bevægelsesfrihed - om ikke andet så i en periode.

- Det drejer sig om at finde ud af, hvad der er rigtigt for lige præcis den patient. Som hovedregel skal det ved operation være en knyst, som giver anledning til så store gener, at man er villig til at acceptere, at der kan være nogle andre gener bagefter, forklarer hun.

- Kirurgi er det, man vælger, når der ikke er andet, der virker. Ingen er lovet, at man kommer igennem uden problemer. Her deler man knoglen og forskyder den, og der er risiko for, at den ikke vokser sammen. Ofte holder vi den med en skrue, som kan komme til at genere.

Ud over risikoen for komplikationer er en operation for knyst heller ikke en garanti for, at problemerne forsvinder for altid, forklarer overlæge Jens Kurt Johansen.

- Cirka 85 procent opnår et godt resultat og vil sige, at de ville gøre det igen.

- De sidste 15 procent kan principielt deles op i en gruppe, hvor forventningerne var for høje, og en anden gruppe, der oplever genkomst af skævhed, genkomst af knyst, smerter med mere, siger han.

Derfor handler en stor del af forarbejdet om at forventningsafstemme med patienten, så man kan tage stilling på et oplyst grundlag og undgå at blive skuffet over resultatet.

I mange tilfælde vil operation slet ikke komme på tale. For knyster er i sig selv ikke problematiske.

- Man må gerne have en stor knyst uden at skulle opereres, siger overlæge Jens Kurt Johansen.

- Så det vigtigste budskab er, at en knyst, der ikke generer, den skal bare have lov at være i fred. Hvis ikke det driller på nogen måde, så er det principielt et kosmetisk problem, og det skal man ikke opereres for.

Selv om knysten ikke i sig selv giver smerter, kan det dog på sigt give problemer, hvis den er meget stor. Det kan blive svært at få fodtøj på, man kan få sår ved knysten, tæerne kan komme til at ligge oven på hinanden, eller der kan være belastning på foden, så det giver smerter andre steder.

Derfor er det altid en konkret vurdering, om operation vil være den bedste løsning.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek