Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 18/04/2022 - 09:00

Sådan slipper du af med dræbersneglene

Saml sammen, lav et sneglehegn, og snak over hækken. Her er eksperternes råd til, hvad du selv kan gøre, hvis haven er invaderet af dræbersnegle.

Amir Cohen/Reuters

Af: Af Heidi Elkjær, Ritzau Fokus

Mange haveejere kender det sikkert. Dræbersneglene pibler frem og gør kål på køkkenhaven, når foråret gør sit indtog.

Der er heldigvis mange gode råd at hente, hvis de orange og brune snegle er væltet frem i haven.

Det bedste råd er ifølge Louise Møller, der er gartner og havefaglig rådgiver hos den almennyttige forening Haveselskabet, egentlig meget ligetil.

- Det mest effektive er faktisk at gå en tur i sin have morgen eller aften og samle dem ind eller hakke dem over, siger hun.

Hvis man ikke bryder sig om at klippe sneglene over, kan man hælde dem over med kogende vand - men ikke med salt, da det dræber sneglene langsomt.

- Hvis man bruger kogende vand, så dør de lige med det samme, siger Louise Møller.

Hvis man bruger kogende vand, skal man ifølge Berit Rørbøl, der er anlægsgartner, landskabsarkitekt og havefaglig rådgiver i Videncentret Bolius, tænke sig om en ekstra gang. Målet er at dræbe sneglene effektivt og hurtigt.

- Det kan ikke hjælpe noget, at man har en stor spand med mange snegle og hælder lidt kogende vand på - så går det ikke hurtigt nok, siger Berit Rørbøl.

Hvis man i stedet vælger at bruge gift, skal man være opmærksom på, hvilken gift man benytter. Louise Møller anbefaler sneglegiften Ferramol.

- Den er godkendt af Miljøstyrelsen og godkendt til økologisk havebrug, fortæller Louise Møller og understreger, at der er en misforstået opfattelse af, at midlet er skadeligt for pindsvin, fugle og hunde.

Ifølge Louise Møller findes der også gode snegle. Dem skal vi passe på, for de er havens skraldemænd, som er gode til at omsætte naturens affald og lave kompost af de døde planter og nedfaldne blade.

Typisk er det snegle som lundsneglen og havesneglen, der har det til fælles, at de har hus på. Også her har Louise Møller et godt trick, hvis man vil undgå, at de velkomne snegle får fat i sneglegiften.

- Hvis man tager en betonflise og lægger op på en lille sten i hvert hjørne, så den kun lige er hævet cirka en centimeter over jorden, og lægger sneglegiften ind under flisen, så kan snegle med hus ikke komme ind til giften.

Man kan også holde bestanden af dræbersnegle nede ved at ødelægge deres æg, inden de klækker. Ifølge Louise Møller er æggene nemme at kende, da de er helt mælkehvide og typisk samlet i klumper.

- Man er ikke rigtig i tvivl. Hvis man ser æg - typisk på fugtige steder i haven, under blade og i øverste jordlag - så er det en god idé at kvase dem, fortæller Louise Møller.

Hvis man ikke kan undvære sin køkkenhave eller sit staudebed, kan man lave højbede. Her kan man nemlig sætte et sneglehegn på, som gør det sværere for sneglene at gå i gulerødderne.

- Hvis ikke man er til at bekæmpe snegle, så kan man jo hegne ind og forhindre, at de kommer i dele af haven, siger Berit Rørbøl.

Et sneglehegn er et bøjet stykke metal, som det er svært for sneglen at krybe over. Det kan både sættes på højbede og graves ned i jorden for eksempel rundt om køkkenhaven.

/ritzau fokus/

London, 09/12/2025 - 23:44

Far til Amy Winehouse sagsøger hendes veninder efter kjoleauktion

Tim Ireland/Ritzau Scanpix

Amy Winehouses veninder har solgt tøj, der tilhørte sangeren, men det havde de ikke ret til, mener hendes far.

Faren til den afdøde sanger Amy Winehouse har sagsøgt to af hendes veninder, efter at de har solgt noget af hendes tøj og andre genstande på auktion for høje beløb.

Mitch Winehouse mener, at pengene retteligt er hans.

Sagen kører i London i Storbritannien, hvor hans advokat har fortalt i retten, at de to kvinder mellem 2021 og 2023 har solgt 150 genstande, som tilhørte Amy Winehouse.

Heriblandt nogle kjoler, som hun havde på under sin sidste turné i 2011. Hun døde, en måned efter at turnéen sluttede.

Salgene har indbragt de to veninder - Naomi Parry og Catriona Gourlay - omkring 730.000 britiske pund, eller omtrent 6,2 millioner kroner.

Men de havde slet ikke ret til at sælge tingene, mener Mitch Winehouse.

Det er kvinderne ikke enige i, og advokaten for Catriona Gourlay sagde i retten mandag, at de fleste af tingene var blevet givet eller lånt til kvinderne af Amy Winehouse selv.

- Hvis en 19-årig giver et halstørklæde eller et par øreringe til sine venner, er der ikke nogen, der skriver under på en kontrakt, lød det fra advokaten.

De to kvinder mødte Amy Winehouse i begyndelsen af 2000'erne.

Naomi Parry arbejdede sammen med sangeren som hendes stylist og var ansvarlig for nogle af hendes mest genkendelige tøjvalg. Blandt dem en grøn kjole, som Winehouse havde på under turnéen i 2011.

Den blev solgt på auktion for omkring 1,5 million kroner.

Mitch Winehouse bliver af Naomi Parrys advokat anklaget for at have anlagt sagen på grund af misundelse.

Det afviser han tirsdag, hvor han siger, at advokaten tager fejl.

Salgene blev organiseret af et auktionshus i den amerikanske storby Los Angeles. Deltagerne i auktionen blev oplyst, at en tredjedel af indtægterne ville blive doneret til en fond i sangerens navn, der arbejder med at støtte unge mennesker.

Men det skete ikke, hævder Mitch Winehouse.

Amy Winehouse blev internationalt kendt, da hun i 2006 udgav albummet "Back to Black" med megahittet "Rehab", der handler om hendes misbrugsproblemer.

Hun var 27 år gammel, da hun døde af alkoholforgiftning.

Det foreløbigt sidste retsmøde i sagen i London afholdes efter planen fredag, men det er først på et senere tidspunkt, at der ventes en dom.

/ritzau/AFP

Læs Mere >>

Stockholm, 09/12/2025 - 19:43

Svensk prinsesse har flere gange mødt Jeffrey Epstein

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Det svenske kongehus svarer ikke på, hvor, hvordan eller hvorfor prinsesse Sofia har mødt Epstein.

Den svenske prinsesse Sofia har ved flere lejligheder mødt den nu afdøde rigmand og dømte sexforbryder Jeffrey Epstein.

Det bekræfter det svenske kongehus over for mediet Dagens Nyheter.

- Prinsesse Sofia er blevet præsenteret for den pågældende mand ved et fåtal lejligheder omkring år 2005, skriver kongehusets kommunikationsafdeling til mediet.

Kongehuset svarer ikke på, hvor, hvordan eller hvorfor hun har mødt Epstein.

Prinsessen er gift med prins Carl Philip, der er kronprinsesse Victorias lillebror.

Nye offentliggjorte dokumenter vedrørende Epstein viser ifølge Dagens Nyheter en forbindelse til blandt andet den svenske finanskvinde Barbro Ehnbom.

Ehnbom satte den senere dømte sexforbryder i kontakt med unge svenske kvinder, og en mailkorrespondance mellem de to viser, at Ehnbom i december 2005 foreslog, at Epstein skulle mødes med Sofia, der dengang endnu ikke havde fået titlen som prinsesse.

- Det her er Sofia, en aspirerende skuespillerinde der lige er ankommet i NYC. Hun er pigen, jeg nævnte for dig, før jeg tog afsted, som jeg tænkte, du gerne ville møde. Måske vi kan kigge forbi inden helligdagene, skrev Ehnbom.

- Jeg er i Caribien. Vil hun komme i to dage. Jeg sender en billet, svarede Epstein ifølge Dagens Nyheter.

Hoffet oplyser til mediet, at prinsesse Sofia ikke tog imod tilbuddet om et besøg på det caribiske ø.

Før den borgerligt fødte Sofia Hellquist blev gift med prins Carl Phillip og fik tildelt prinsesse-titlen, arbejdede hun blandt andet som model og var tidligere deltager i realityprogrammet "Paradise Hotel".

Ifølge Dagens Nyheter boede hun efterfølgende en periode i New York i USA.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 09/12/2025 - 08:00

FAKTA: Kunsten at smage til

* Det kræver øvelse at smage maden til. Du lærer meget af at gøre det sammen med andre, hvor I taler jer frem til, hvad der mangler.

* Den gode smag opstår i mødet mellem kontraster. Derfor giver det mening at tilsætte for eksempel både sukker og eddike til en ret.

* Tænk i smagslag, når du laver mad. Jo flere nuancer, du kan få bygget ind i smagen, jo bedre resultat får du.

*  Eksperimentér, og prøv dig frem. Er du nervøs for at ødelægge hele sovsen, så tag nogle skefulde over i en anden gryde, og eksperimentér med det til en start.

Kilde: kogebogen "Lag på lag - genveje til smagfulde, grønne måltider" af Camilla Skov.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 09/12/2025 - 08:00

Kreer vegetariske juleretter så englene synger

Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Umami er kodeordet, når du kokkerer kødfri julemad uden at gå på kompromis med smagen, lyder det fra kogebogsforfatter Camilla Skov.

Du kan sagtens skabe en velsmagende julemiddag uden andesteg og sprøde svær på menuen. Opskriften på succes er at sørge for masser af den dybe, runde og fyldige femte grundsmag - umami.

Sådan lyder det fra Camilla Skov, der er kogebogsforfatter og driver bloggen Vegetarisk Hverdag. Hun peger især på sovsen som et afgørende element.

- I min sovs bruger jeg tørrede svampe til at give umami. Det er rigtig godt, og så salter jeg med alt andet end salt. Soja, fiskesovs, miso, grøntsagsfond, måske en lille smule hvidløgspulver, det giver også umami. Det hele handler om balance og at gå forsigtigt frem, siger hun.

De tørrede svampe skal først blødes op i vand. Imens svitser du løg og hvidløg i olie i en gryde. Tilsæt dernæst fond og fløde, hak de udblødte svampe fint, og hæld dem i gryden.

Lad nu sovsen simre, og smag til med alt fra soja og rørsukker til dijonsennep.

- I min familie er det et af højdepunkterne til jul, at vi står og smager sovsen til. Det er simpelthen bare det bedste lille øjeblik på dagen. Så min opfordring vil være at gøre det til noget hyggeligt, I gør i fællesskab, lyder det fra Camilla Skov.

Til sidst kan svampene sies fra, så blot smagen bliver tilbage.

- Den smager jo selvfølgelig ikke af andesovs, men jeg synes, at den smager mindst lige så godt, siger hun.

Ud over sovsen er det ligeledes vigtigt at kreere en lækker form for køderstatning.

- Det kommer vi ikke rigtig udenom i et måltid, som traditionelt er koblet op på kød, og de mange følelser og minder, der er forbundet med det, understreger Camilla Skov.

Hun foreslår at hente inspiration fra Sverige og lave nogle vegetariske kødboller, der består af en fars, der kan laves af nødder, svampe, solsikkekerner og ost. Farsen rulles til boller, der først koges og siden steges, så de får en sprød skorpe.

- Det er igen en øvelse i at få arbejdet med tekstur og smag, så man opnår noget, der får samme rolle, som kødet ellers ville have haft, fortæller Camilla Skov og fortsætter:

- Du får umami og bitterhed fra nødderne og noget saftighed fra osten, mens solsikkekernerne giver noget knas at tygge på.

Herfra giver resten af måltidet sig selv, mener hun, med brunede kartofler og en saftig rødkål.

- I min familie har vi også altid lavet vaniljekogte æbler med ribsgelé, så de er en helt essentiel del af min jul, siger Camilla Skov.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek