Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 18/04/2022 - 09:00

Sådan slipper du af med dræbersneglene

Saml sammen, lav et sneglehegn, og snak over hækken. Her er eksperternes råd til, hvad du selv kan gøre, hvis haven er invaderet af dræbersnegle.

Amir Cohen/Reuters

Af: Af Heidi Elkjær, Ritzau Fokus

Mange haveejere kender det sikkert. Dræbersneglene pibler frem og gør kål på køkkenhaven, når foråret gør sit indtog.

Der er heldigvis mange gode råd at hente, hvis de orange og brune snegle er væltet frem i haven.

Det bedste råd er ifølge Louise Møller, der er gartner og havefaglig rådgiver hos den almennyttige forening Haveselskabet, egentlig meget ligetil.

- Det mest effektive er faktisk at gå en tur i sin have morgen eller aften og samle dem ind eller hakke dem over, siger hun.

Hvis man ikke bryder sig om at klippe sneglene over, kan man hælde dem over med kogende vand - men ikke med salt, da det dræber sneglene langsomt.

- Hvis man bruger kogende vand, så dør de lige med det samme, siger Louise Møller.

Hvis man bruger kogende vand, skal man ifølge Berit Rørbøl, der er anlægsgartner, landskabsarkitekt og havefaglig rådgiver i Videncentret Bolius, tænke sig om en ekstra gang. Målet er at dræbe sneglene effektivt og hurtigt.

- Det kan ikke hjælpe noget, at man har en stor spand med mange snegle og hælder lidt kogende vand på - så går det ikke hurtigt nok, siger Berit Rørbøl.

Hvis man i stedet vælger at bruge gift, skal man være opmærksom på, hvilken gift man benytter. Louise Møller anbefaler sneglegiften Ferramol.

- Den er godkendt af Miljøstyrelsen og godkendt til økologisk havebrug, fortæller Louise Møller og understreger, at der er en misforstået opfattelse af, at midlet er skadeligt for pindsvin, fugle og hunde.

Ifølge Louise Møller findes der også gode snegle. Dem skal vi passe på, for de er havens skraldemænd, som er gode til at omsætte naturens affald og lave kompost af de døde planter og nedfaldne blade.

Typisk er det snegle som lundsneglen og havesneglen, der har det til fælles, at de har hus på. Også her har Louise Møller et godt trick, hvis man vil undgå, at de velkomne snegle får fat i sneglegiften.

- Hvis man tager en betonflise og lægger op på en lille sten i hvert hjørne, så den kun lige er hævet cirka en centimeter over jorden, og lægger sneglegiften ind under flisen, så kan snegle med hus ikke komme ind til giften.

Man kan også holde bestanden af dræbersnegle nede ved at ødelægge deres æg, inden de klækker. Ifølge Louise Møller er æggene nemme at kende, da de er helt mælkehvide og typisk samlet i klumper.

- Man er ikke rigtig i tvivl. Hvis man ser æg - typisk på fugtige steder i haven, under blade og i øverste jordlag - så er det en god idé at kvase dem, fortæller Louise Møller.

Hvis man ikke kan undvære sin køkkenhave eller sit staudebed, kan man lave højbede. Her kan man nemlig sætte et sneglehegn på, som gør det sværere for sneglene at gå i gulerødderne.

- Hvis ikke man er til at bekæmpe snegle, så kan man jo hegne ind og forhindre, at de kommer i dele af haven, siger Berit Rørbøl.

Et sneglehegn er et bøjet stykke metal, som det er svært for sneglen at krybe over. Det kan både sættes på højbede og graves ned i jorden for eksempel rundt om køkkenhaven.

/ritzau fokus/

Nyhedsarkiv