Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 23/03/2025 - 17:02

Sass Larsen dropper navneforbud i sag om overgrebsmateriale med børn

Forsvarer har droppet at anmode om navneforbud i sag, hvor tidligere minister Henrik Sass Larsen er tiltalt.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Det er den tidligere socialdemokratiske minister Henrik Sass Larsen, der er tiltalt for at besidde omfattende overgrebsmateriale med børn og en børnesexdukke.

Henrik Sass Larsens forsvarsadvokat, Peter Lundmark Jensen, siger i en pressemeddelelse, at han har droppet at anmode om navneforbud i sagen.

Det sker, efter at "den samlede danske presse" har omtalt sagen "på en sådan måde, at min klients identitet er tydeliggjort", lyder det.

- Jeg har aldrig nogensinde gjort et barn fortræd - og kommer aldrig til at gøre det, siger Henrik Sass Larsen, der nægter sig skyldig i sagen.

Den tidligere socialdemokratiske minister tilføjer, at han havde planlagt at offentliggøre hændelsesforløbet i forbindelse med en kommende bog.

Det var for at give en "hel og fuldstændig" fremstilling af sagen.

- Jeg havde håbet og forventet at have længere tid hertil, men jeg vil nu bruge alle mine kræfter på at færdiggøre bogen, få fortalt min version af sagen og få renset mit navn, siger Sass Larsen.

Indtil bogen udkommer, har han ikke yderligere at tilføje, lyder det.

Mette Mayli Albæk, forlagschef hos Politikens Forlag, oplyser til Berlingske, at forlaget har fået et manuskript, som Sass Larsen er forfatter til.

Forsvarsadvokaten fortæller, at Sass Larsen har opsagt sin stilling i organisationen Aktive Ejere.

Under de givne omstændigheder er det ikke muligt, at Sass Larsen fortsat kan være ansat, siger advokaten.

Det understreges, at Aktive Ejere ikke har haft kendskab til politiets efterforskning og den nu rejste tiltale.

Peter Lundmark Jensen appellerer "på det kraftigste" til, at pressen i fremtiden respekterer Sass Larsens privatliv, siger han.

Tiltalen er rejst efter paragraf 235 stykke 2, der omhandler besiddelse af seksuelt materiale som fotografier, film eller lignende med børn under 18 år.

Ifølge Berlingske skal Sass Larsen have købt sig adgang til materialet over nettet, og materialet er meget omfattende og af særdeles grov karakter.

Desuden er den tidligere minister tiltalt efter paragraf 235a, der blandt andet forbyder besiddelse af børnesexdukker. Det har været forbudt siden 2022.

Besiddelse af overgrebsmateriale med børn og en børnesexdukke kan straffes med bøde eller op til et års fængsel.

Henrik Sass Larsen var erhvervs- og vækstminister fra august 2013 til juni 2015. Han var medlem af Folketinget fra 2000 til 2019.

Desuden var han midlertidigt folketingsmedlem i to forskellige perioder i 1999.

/ritzau/

København, 20/07/2025 - 08:00

Fakta: Fem hurtige om Jeppe Kronback

* Jeppe Kronback - kendt som kunstneren Uro - er 30 år gammel.

* Han er opvokset på den københavnske vestegn, hvor hans forældre var medlemmer af Pinsekirken.

* Som ung var han medlem af et hårdt fodboldmiljø, men et ophold i Kenya fik ham ud af miljøet, og han besluttede sig for at uddanne sig til pædagog.

* I 2020 blev hans sang "Når jeg blir' til jord" P3's uundgåelige, og gennembruddet kom for alvor tre år senere. I 2024 udkom hans første album, "Allerhelst vil vi elskes".

* Optræder på Grøn 2025 sammen med artister som Medina, Gilli, Suspekt, Benjamin Hav og Alphabeat.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 20/07/2025 - 08:00

Festivalaktuelle Uro har det bedst når han fisker

Helle Arensbak/Ritzau Scanpix

Uro har gæstet flere danske festivaler. Netop nu er han aktuel med Grøn Koncert, hvor han ser frem til at mænge sig med pladsens gæster.

Sommerens festivaler er for alvor skudt i gang, og den danske musiker Jeppe Kronback, der nok kendes bedre under kunstnernavnet Uro, er også i år en del af programmet.

I 2024 spillede han for første gang på Roskilde Festival, og i år rejser han rundt i hele landet med Grøn Koncert, der turnerer fra 17. juli til 27. juli.

Selv er Godthåbsvej-sangeren ikke den store festivalgænger, men han har alligevel besøgt flere af de danske festivaler som både gæst og artist i løbet af årene.

Her fortæller den 30-årige sanger om sine bedste festivalminder:

Hvad er din mest mindeværdige oplevelse som artist på en festival?

- Det må være Roskilde Festival sidste år. Jeg var lige blevet opereret, solen stod højt på himlen, og jeg havde egentlig ikke rigtig fattet, hvor mange mennesker der var, før jeg trådte ud på scenen - alene med min guitar. Det var en solosession uden noget band.

- Da jeg så menneskehavet foran mig, sprang mit hjerte lige et slag over. Det var en vild og overvældende følelse. Adrenalinen, stilheden før det første akkordslag og så bare publikum. Det var intenst. En af de oplevelser, man aldrig glemmer.

Hvad er din mest mindeværdige oplevelse som gæst på en festival?

- Jeg har været på Roskilde flere gange, både som gæst og som en del af holdet. Og så er der Spot Festival i Aarhus - den festival betyder meget for mig. Hele branchen samles der, og dengang jeg var på vej ind i musikverdenen, var det dér, man kunne få en snak med dem, man så op til.

- Hvis jeg skal være ærlig, så bruger jeg helst min fritid i naturen. Jeg kan rigtig godt lide at fiske efter karper og spise en proteinbar i ro og mag. Jeg er en rigtig fisker. Det er en af mine helt store interesser.

Hvad er det mest nyttige, du har haft med på festival?

- Det lyder måske kedeligt, men det mest nyttige har helt klart været et åbent sind og lysten til at gå til koncerter.

- En af de fedeste oplevelser var faktisk forrige år på Roskilde, hvor jeg var afsted som gæst. Jeg var i en camp, hvor jeg stod for en temafest - en "gammel dansk"-fest.

- Vi spillede gammel dansk musik, melodigrandprix-hits, MGP, dansktop - hele pakken. Folk stimlede sammen og sang med på "Turbofluen" og "Dyt i bamsen". Det var helt vildt. Vi spillede "Ud i det blå" 15 gange i træk, og hver gang kom der nye grupper af mennesker og sang med.

- Det var én af de der stunder, hvor man virkelig føler sig som en del af noget større. Én stor, glad, syngende masse.

Hvad glæder du dig allermest til ved at skulle på Grøn i år?

- Som jeg har forstået det, er Grøn en stor karavane med masser af fællesskab. Jeg vil gerne stå i ølboden og tale med de frivillige. Det er det eneste tidspunkt i min karriere, hvor folk kan se mig som både Uro og Jeppe.

- Jeg har hørt, at atmosfæren er som en stor familie, som både artister og festivalgæster er en del af, og at det er meget normalt, at man mingler og ikke bare befinder sig bag hegnet som dyr i zoo. Men at man tværtimod kommer ud og er en del af fællesskabet.

- Jeg glæder mig helt absurd meget til at have samtaler med for eksempel en midaldrende tømrer. Så kan han fortælle mig om, hvor hårdt det er at skulle møde klokken 5.30, og jeg kan fortælle, hvor hårdt det er at stå på en scene. Jeg tror, at det bliver alt andet end ensomt.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 19/07/2025 - 08:00

FAKTA: Det fælles måltid

* Når vi spiser sammen, bruger vi i gennemsnit 30 minutter på at spise måltidet.

* Når vi spiser sammen, lægger vi oftere skærmene fra os.

* Men når vi spiser alene, foregår halvdelen af måltiderne på sofaen.

* Måltidet vurderes mere positivt, når vi spiser sammen. Vi er især mere tilfredse med rammerne, men vi har også en mere positiv vurdering af selve maden og af, hvor sundt måltidet var.

Kilde: Madkulturens undersøgelse Madkultur24.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 19/07/2025 - 08:00

Pep gæstefrokosten op med disse enkle kokkehacks

Frank Cilius/Ritzau Scanpix

Er det overvældende at skulle invitere familien på frokostbesøg? Så får du her et par fif fra Kokkelandsholdet.

Det kan føles uoverskueligt at invitere til det store frokostbord, hvis man ikke er vant til at lave mad til mange mennesker.

Men Kokkelandsholdets tips og tricks kan gøre det mere overkommeligt at peppe frokosten lidt op.

Morten Juul Andersen, der er administrerende direktør for Dansk Gastronomisk Union - herunder Kokkelandsholdet - deler sine enkle tips.

- Man bør lige bruge ti minutter på at overveje, hvad man skal lave, alt efter hvem man får på besøg, så man kan finde på en overraskelse, der river ens mor eller nabo omkuld.

- Det kunne for eksempel være med nye løg eller løvstikke fra haven, lyder det fra Morten Juul Andersen.

Løvstikken kan du for eksempel bruge til at peppe din kartoffelmad op.

- Kom koldt vand i en gryde, så det lige dækker kartoflerne. Tilsæt godt med groft salt til vandet, så det smager af saltvand. Put også en håndfuld løvstikke i, der skal koge med kartoflerne, siger han.

Der findes flere meninger om, hvor længe kartofler skal koges, men ifølge direktøren for Kokkelandsholdet skal du mærke efter med en lille kniv.

Hænger kniven fast, når du stikker den i kartoflen, er den ikke færdigkogt. Går kniven direkte igennem hele kartoflen, er den ødelagt. Kniven skal kunne glide af kartoflen igen.

- Når de er kogte, hælder du vandet fra og lader dem dampe af i ti minutter med låget på. Lad være med at stille kartoflerne i køleskabet bagefter. De må gerne stå ved stuetemperatur, siger han.

Til at toppe kartoffelmaden anbefaler han en hjemmerørt mayonnaise med urter. Som pynt kan man snitte en radise og lægge på eller drysse purløgsblomster over.

- Og for at peppe det ekstra op kan man finde nogle sjove tallerkener frem, siger Morten Juul Andersen.

Et andet tip, han har, er at lægge friske jordbær på toppen af en kold kartoffelsalat for at tilføje syre. Men det er vigtigt, at det er danske jordbær, da de har en særlig sødme og syre, pointerer han.

Til dem, der ikke ligger inde med en foodprocessor, foreslår han, at man kan røre en frikadellefars i hånden.

- Du kan bruge kyllingekød. Tilsæt en æggehvide, og rør det sammen igen. Du kan også tilsætte forskellige krydderurter fra haven som persille, estragon, purløg eller timian.

- De løse frikadeller kan du forme med en ske og stege i smør eller vindruekerneolie, siger han.

Med de forskellige opskrifter håber David Vincent Nielsen, der er forperson hos Folkebevægelsen mod Ensomhed, at folk vil begynde at spise mere sammen.

Blandt de danskere, der bor alene, spiser seks ud af ti frokost alene ifølge undersøgelsen Madkultur24, der er foretaget af organisationen Madkulturen, som hører under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.

- Måltidet har en helt unik fællesskabsfunktion. Det samler folk på tværs af kultur og alder. Det er en god måde at få folk ind i et fællesskab på, og et måltid kan blive indgangen til noget blivende, siger David Vincent Nielsen.

Han opfordrer til at samle familien og naboerne til en søndagsfrokost og eventuelt også invitere andre i omgangskredsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek

Privatliv