Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 09/07/2023 - 08:01

Nikolaj Lie Kaas: Jeg kan ikke bære at give slip på halvvejen

Skuespilleren Nikolaj Lie Kaas har skrevet og instrueret den nye TV 2-serie "Agent".

Simon Læssøe/Ritzau Scanpix

Af: Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

Nikolaj Lie Kaas havde fået lovet sig selv væk og forsikret både Det Kongelige Teater i København og en af verdens største banker, han skulle indspille en reklamefilm for i udlandet, om at stå til rådighed for dem – samtidig viste det sig.

Det havde han skrevet under på, og kontraktbrud kan få store konsekvenser for både image og økonomi.

Det lykkedes heldigvis Nikolaj Lie Kaas at rede trådene ud. Men derfra besluttede han, at han aldrig nogensinde ville risikere at ende i dobbeltbooking-ballade igen og fik anbefalet en agent af sin Blinkende Lygter-kollega Mads, ham med efternavnet Mikkelsen, som selv havde sådan en.

- Jeg kunne mærke, at jeg havde svært ved at styre min kalender. Jeg havde lavet for mange aftaler og var heller ikke specielt god til at forhandle løn, fortæller Nikolaj Lie Kaas.

- Jeg kan heller ikke leve uden min agent i dag. Hun er uundværlig, og jeg er dybt taknemlig for hende. Det er et meget tæt forhold, man har til sin agent, og det kan man også fornemme i serien. Hun er en god sparringspartner på mange andre planer end bare rent fakturamæssigt.

Nikolaj Lie Kaas har skrevet og instrueret den nye serie "Agent", som får premiere på TV 2 den 9. juli.

Serien centrerer sig om Johan - også kaldet Joe, når det skal være smart i en fart - som er agent for underholdningsbranchens hotteste navne.

Klientellet tæller blandt andre Game of Thrones-stjernen Nikolaj Coster-Waldau, skuespillerinden Birthe Neumann og to tidligere statsministre, som optræder i karikerede udgaver af sig selv i serien.

Det gør Nikolaj Lie Kaas også selv i en subtil cameo i en scene sammen med sin hustru - og så medvirker parrets ældste datter i øvrigt også i "Agent".

- Det er altid så privat, når man har sin familie med, fordi man ikke vil blande det sammen med ens arbejde. Det er meget delt op. I mit hoved i hvert fald.

- Men hvis jeg smider andre kendte ind på en rød løber, bør jeg også selv stå på mål for genren og den stil, jeg har lagt, siger Nikolaj Lie Kaas.

Joe er mellemmanden, der lander Tobias Rahim en kæmpe kontrakt, som skal sikre den danske superstjerne sit globale gennembrud i Sydamerika, han arbejder for at lande Dar Salim en kæmpe hovedrolle i Hollywood og på at realisere Ulrich Thomsens passionsprojekt om at lave en film om ost.

Men ud over at manøvrere deres professionelle virke afbøder Joe også deres palaver på privatfronten. Som når Lars Ranthe vil droppe skuespillet og arbejde som tømrer i stedet, Sidse Babett Knudsens betagelse af førnævnte Dar Salim og tv-værten Melvin Kakoozas kissemisse med korrespondentikonet Ulla Terkelsen.

Imens hober Joes egne problemer sig op, og han får roet sig selv længere og længere ind i sivene med lovning om kanotur, is og rejser til den datter, han kæmper for at blive ved med at se.

- Journalister er altid interesseret i at finde den personlige vinkel. Men Joe er skrevet ud fra min fascination af en type mennesker, som jeg egentlig ikke forstår: fantaster. Folk, der kun ser frem og ikke ser tilbage, siger Nikolaj Lie Kaas.

Dem er der en del af i underholdningsindustrien, som han selv har været en del af, siden han som teenager debuterede i filmen "Drengene fra Sankt Petri".

- Alle de ting, fantaster kaster sig ud i, lige meget hvor sindssygt risikabelt det er, lykkes ofte, fordi de tror på projektet, hvor jeg måske har en tendens til at være meget mere konservativ og et familiemenneske. Joe gør jo alt det, jeg ikke selv tør, siger Nikolaj Lie Kaas og fortsætter:

- Jeg har jo valgt at være den, jeg er, og synes, det er meget fornuftigt at passe på sig selv og sin familie. Jeg har, helt ærligt, ikke noget behov for at lave om på det menneske, jeg er, siger den 50-årige skuespiller og instruktør.

- Jeg har det fint med at leve det ud gennem Joe. Og det er sagt med en stor kærlighed og fascination, for det er virkelig også en åbenbaring, at folk tør så hårdt at kaste sig ud i ting. Nogle gange kan det gå galt. Men det lykkes jo for det meste.

På endnu et parameter er Nikolaj Lie Kaas fascineret af fantaster. De er dygtige til at markere succeserne.

Joe gør det så ved at poppe champagne og dele partypiller ud. Selv om det er euforiserende, er essensen inspirerende.

- Jeg er virkelig, virkelig dårlig til at fejre, når noget er lykkedes ... Jeg er ikke en, der køber gaver til mig selv, siger Nikolaj Lie Kaas.

- Jeg vil være sammen med familien. Det er min største gave - det er jo derfor, vi gør alt det her. Det er for at have mulighed for at være sammen med dem og nyde det.

Stjernerne er overvejende drysset overordentligt pænt ud over "Agent".
Nikolaj Lie Kaas har aldrig læst, hvad meningspressen synes om de film og serier, han har medvirket i. Men her, fortæller han, har han rent faktisk læst anmeldelserne.

- Nogle gange kommer man lidt med sine egne dårlige vittigheder og tænker: "Synes andre mennesker mon, det er morsomt?". Så jeg er simpelthen så glad for, at folk forstår det, siger han.

Nikolaj Lie Kaas begyndte for alvor at skrive på "Agent", da han havde fri fra optagelserne på "Britannia". Den britiske fantasyserie blev optaget i udlandet under coronapandemien, og det forhindrede Nikolaj Lie Kaas i at rejse frem og tilbage. Og da det meste var lukket ned, var det heller ikke muligt sådan at tage ud. Så han havde det, han kalder for hyggeligt samvær med sin computer.

Da manuskriptet for alvor tog form, fik han kompetente kræfter ind over og siden kapital til at vække ordene til live.

- Det er ligesom at have en revisor, siger Nikolaj Lie Kaas.

- Hvis der er noget, man er dårlig til, er det godt at have nogle, som kan dække den del af dit liv. I det her tilfælde har der været ret mange mennesker, som har støttet mig, når jeg har været ved at se det uoverskuelige i projektet.

Selv om det har været uoverskueligt en gang imellem, har det aldrig været urealistisk, understreger han.

- Jeg gør ikke noget halvt. Jeg er et menneske, som er meget stædigt. Så jeg kan ikke bære at give slip på halvvejen, siger Nikolaj Lie Kaas.

- Selv om det var hårdt og en helt ny boldgade, skal man gøre det ordentligt. Det er også det, der gør, at man er desto mere stolt, nu hvor serien er ude.

"Agent" kan ses på TV 2 hver søndag klokken 20. Næste afsnit kan allerede nu ses på TV 2 Play.

/ritzau/

København, 07/11/2025 - 12:48

Christine Kærulv modtager debutantpris for digtsamling om psykisk vold

Sebastian Elias Uth/Ritzau Scanpix

Bogforums Debutantpris er blevet uddelt siden 1993. Bogforum afholdes denne weekend i København.

Forfatter Christine Kærulv modtager fredag Bogforums Debutantpris 2025 for digtsamlingen "Motherlode".

Det skriver litteraturfestivalen, der er åbnet fredag, i en pressemeddelelse.

Digtsamlingen handler om en 13-årig pige, der vokser op sammen med sin lillebror, mor og far på en svinefarm ude på landet.

Bogen sætter fokus på en opvækst med psykisk vold i familien.

- Det er en bog, der handler om børns styrke og børns måde at finde steder, hvor de kan trives og vokse op på trods af det miljø, de befinder sig i. Blandt andet ved at hacke sig til omsorg gennem digitale verdner som "Sims", siger Christine Kærulv til Politiken.

Titlen "Motherlode" refererer til en snydekode i computerspillet "Sims".

Læser man den højt, lyder det også som ordet "mother-loath". Altså en stærk modvilje mod en mor.

Med debutantprisen, der er blevet uddelt siden 1993, modtager Christine Kærulv også 50.000 kroner.

Bogforum afholdes fra 7. til 9. november i Bella Center i København.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 07/11/2025 - 11:26

Kollega afløser Morten Kjeldgaard i Vild med dans efter øjenoperation

Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Eugen Miu erstatter Morten Kjeldgaard i "Vild med dans", efter at han fredag er blevet opereret i øjnene.

Danseren Morten Kjeldgaard udgår af resten af denne sæson af "Vild med dans", og han erstattes af Eugen Miu.

Det siger programmets redaktør, Mads Elias Højbjerg Ravn, ifølge TV 2.

- Vi er glade for, at en af vores dygtige professionelle dansere er trådt til i sidste øjeblik, og vi glæder os meget til at byde Eugen Miu velkommen tilbage på dansegulvet i aften.

Morten Kjeldgaard meldte torsdag ud på Instagram, at han ikke skulle danse i fredagens program, fordi han skulle opereres i øjnene.

- Fredag skal jeg i fuld narkose og opereres. Det betyder, at jeg ikke kommer til at stå på dansegulvet sammen med Julie fredag i "Vild med dans", og det gør helt ærligt ondt langt ind i hjertet, lød det i et opslag.

Danseren Eugen Miu har tidligere i sæsonen været en del af dansekonkurrencen, da han dannede par med sangeren Sissal.

De to blev stemt ud af programmet fredag i sidste uge.

Nu vender han tilbage som partner til skuespilleren Julie Rudbæk.

Den rumænskfødte Eugen Miu debuterede i programmets 19. sæson i 2022, hvor det dog kun blev til tre fredage på gulvet med musicalskuespiller Andrea Lykke Oehlenschlæger.

Eugen Miu tog i 2024 sin første sejr i programmet.

Da kunne han erklære sig som vinder af konkurrencen sammen med dansepartneren influencer Anna Munch.

"Vild med dans" sendes direkte på TV 2 hver fredag klokken 20.00.

I år har dansekonkurrencen sin sidste sæson, efter at det i slutningen af juni blev meldt ud, at programmet vendte tilbage for sidste gang i september.

I den anledning sender TV 2-redaktøren også en tak til Morten Kjeldgaard for sit bidrag til programmet gennem årene.

Den professionelle danser fik sin debut i "Vild med dans" i 2009, og han har været en del af konkurrencen i 13 sæsoner.

Der er blot fire programmer tilbage af sæsonen, og finalen finder sted 28. november.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 07/11/2025 - 10:00

FAKTA: En særlig dansk ret

* Øllebrød er en gammel dansk ret, som ikke kendes fra andre lande.

* Traditionelt er øllebrød blevet serveret til morgenmad om vinteren vekslende med havregrød, fordi det var godt at få noget varmt i maven, inden man skulle ud i kulden og arbejde.

* I "Frøken Jensens Kogebog" fra 1936 står der om øllebrød: "Der kan serveres spegesild eller ansjoser og rå fløde til."

* Øllebrød kan modvirke forstoppelse, da rugens høje indhold af kostfibre har opsuget rigeligt væske, hvilket fremmer passagetiden gennem fordøjelsessystemet.

Kilde: Danmarks Nationalleksikon.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 07/11/2025 - 10:00

Eksperternes guide: Sådan giver du øllebrøden et moderne pift

Udnyt dine rugbrødsrester, og genopdag en gammel klassiker i øllebrøden med disse enkle fif fra grødeksperten og kogebogsforfatteren.

Øllebrød er en af de retter, der bare dufter af barndom. Og så er det julens bæredygtige morgenmad.

For når julefrokosten er holdt, og vi har rugbrødsrester efter det store kolde bord med sild og postej, er der ingen grund til at smide dem i skraldespanden.

Brødresterne kan med fordel trylles om til en velsmagende og hyggelig omgang øllebrød. Her får du to øllebrød-elskeres bud på de perfekte ingredienser til deres øllebrød:

1) Grødekspert Lasse Skjønning Andersen.

Lasse Skjønning Andersen er grødnørd til fingerspidserne og stifter og ejer af restaurantkæden GRØD.

For ham begynder en øllebrød med et godt rugbrød.

- Et godt rugbrød er for mig et med masser af kerner. Og så må det også gerne være godt maltet - det vil sige, at det indeholder maltsirup, der er med til at gøre rugbrødet sødt og mørkt, siger han og fortsætter:

- Men det er også min erfaring, at der er meget delte meninger om rugbrødstypen, fordi øllebrød for mange er så stærkt forbundet med traditioner.

Når det kommer til øllet, har Lasse Skjønning Andersen testet flere forskellige typer mørkt øl som både stout og bock.

Men faktisk er det i hans optik den helt klassiske mørke hvidtøl, der egner sig bedst.

- Der findes ikke 100 forskellige varianter derude som med pilsner, men der findes nogle stykker, og jeg synes overordnet, at de har lidt samme smagsudtryk, siger han.

Hvis du vil have din øllebrød til at smage ekstra varm og julet, er kanel en oplagt smagsgiver, påpeger grødeksperten. Det kan også være krydderier som anis eller kardemomme.

- Alt hvad du vil putte i en gløgg, kan du i princippet også putte i øllebrød. Det er kun dit temperament, der afgør smagsprofilen. Personligt kan jeg godt lide den rimelig klassisk og så lade toppingen skeje lidt ud, siger han.

For mange er øllebrød lig med flødeskum - punktum. Men der må ifølge Lasse Skjønning Andersen gerne være lidt flere smagselementer, herunder både syre og fedme.

Syren kan eksempelvis komme fra havtorn eller en solbærkompot. Og det kan også være fra æbler, som både har noget sødt og syrligt i sig.

Det fede element kan sagtens være flødeskum, som også kan blandes med skyr. Du kan også mikse med hvid chokolade, som spiller godt sammen med solbær.

Slut eventuelt af med sprøde, karamelliserede rugbrødscroutoner på toppen, foreslår grødeksperten.

2) Kok og kogebogsforfatter Trine Hahnemann.

- Jeg elsker øllebrød, så jeg er sådan en type, der har en pose i fryseren, hvor jeg samler mine rugbrødsrester hen ad vejen. Når der er nok, kan man bare tø dem op, og så er der til øllebrød, siger hun.

Ifølge kogebogsforfatteren kan man snildt blande flere forskellige slags rugbrød.

- Alt efter hvad man er brændt inde med, så kan det meste faktisk fungere, siger hun.

Trine Hahnemann har skrevet flere kogebøger til udlandet. Her har hun sommetider helt udeladt øl i sin opskrift, og det kan man ifølge hende sagtens, da smagen i øllebrød primært kommer fra rugbrødet og det sukker, man putter i.

- Jeg bruger dog aldrig hvidt sukker. Brug hellere brun farin, en gylden sirup eller honning, foreslår hun.

Hvis du vil have en let ølsmag, kan du bruge en light pilsner, og hvis du virkelig godt kan lide smagen af øl, kan du for eksempel bruge en sød IPA, siger forfatteren.

For at pifte smagen op, kan du tilsætte citronskal og citronsaft.

- Du kan også tilsætte kanel og appelsinjuice, så får den en anden sødme og en lidt mere krydret smag. Giv eventuelt grøden et tvist med tørret frugt som dadler eller figner, siger Trine Hahnemann.

Til slut kan der toppes med appelsinfilet eller æbler eller pærer i tern.

- Generelt synes jeg, at man skal bruge de frugter, der er i sæson om vinteren, siger hun.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek