Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 23/05/2022 - 16:26

Efter gammel artikel i miljøvurdering forsøger EL at bremse Lynetteholm

Med byggeriet af halvøen Lynetteholm skal der fjernes 2,5 millioner tons slam, der skal dumpes i Køge Bugt.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Enhedslistens tålmodighed med byggeriet Lynetteholm er bristet.

Partiet skærper sin modstand mod projektet og stiller et beslutningsforslag om helt at stoppe det.

Det siger politisk ordfører Mai Villadsen.

- De seneste afsløringer på miljøområdet, hvor det jo viser sig, at miljøvurderingerne hviler på et meget spinkelt og forældet grundlag, er dråben, der får bægeret til at flyde over for os, siger hun.

Senest er det kommet frem, at miljøvurderingen i forbindelse med byggeriet af Lynetteholm blandt andet bygger på en 40 år gammel artikel fra USA.

Enhedslistens forslag skal ses som en appel til de partier, der de seneste måneder har øget kritikken af den kunstige halvø ud for Københavns havn.

- I og med at vi hører flere kritiske røster i forhold til Lynetteholm-projektet, håber vi selvfølgelig, at det her vil kunne samle et flertal til at få stoppet projektet.

Lynetteholmen er det største byggeprojekt siden anlæggelsen af Christianshavn.

I forbindelse med byggeriet skal der fjernes 2,5 millioner tons slam. Det er blevet besluttet, at det skal dumpes i Køge Bugt.

Lynetteholmen bliver blandt andet bygget for at imødekomme mangel på boliger. Når øen er færdig i år 2070, skal der være plads til 35.000 beboere.

Desuden skal halvøen fungere som stormflodssikring.

Idéen blev præsenteret i efteråret 2018. Det var af den daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og daværende overborgmester i København, Frank Jensen (S).

Enhedslisten har længe været modstander af projektet og de miljømæssige konsekvenser.

Partiet stillede partiet i november sidste år et beslutningsforslag om at få det sat på pause. Det blev dengang forkastet.

- Vi hører nu, at partier lige fra Venstre til Radikale er kritiske over for et projekt, som de jo selv har stemt for, siger Mai Villadsen.

- Og det her forslag vil give dem mulighed for at tone rent flag og som minimum sætte projektet på hold, indtil der er klarhed over, hvad der er op og ned.

Lynetteholmen er desuden ved at udvikle sig problematisk for flere ministre i regeringen.

Flere partier forholder sig stærkt kritisk til regeringens håndtering af en henvendelse fra Sverige om at stoppe dumping af slam i Køge Bugt.

Både transportminister Trine Bramsen (S) og miljøminister Lea Wermelin (S) er kaldt i flere samråd i sagen. Det kan i sidste ende udløse en næse til ministrene.

Og kritikken er altså taget til, efter at DR i denne uge kunne fortælle, at "de omfattende studier" af miljøkonsekvenserne ved byggeriet blandt andet bygger på en gammel artikel.

Ifølge den ene af artiklens amerikanske forfattere, Fred Lee, kan artiklen slet ikke bruges i forbindelse med slam-dumping i Køge Bugt.

Flere kommuner har forenet sig i Alliancen mod Lynetteholm. Senest har Dragør Kommune sluttet sig til. Den består af otte kommuner med Køge-borgmester Marie Stærke (S) i front.

/ritzau/

København, 25/11/2025 - 14:47

Sjælden champagne fra britisk bryllup kommer på dansk auktion

En champagne lavet til prins Charles og prinsesse Dianas bryllup i 1981 kommer på auktion hos Bruun Rasmussen.

En champagne fra brylluppet mellem daværende prins Charles og prinsesse Diana i 1981 kommer under hammeren hos det danske auktionshus Bruun Rasmussen til december.

Det oplyser auktionshuset i en pressemeddelelse.

Der er tale om en "yderst sjælden" magnumflaske Dom Pérignon Vintage 1961.

Champagnen er en særlig udgave, som blev fremstillet specielt til det kongelige bryllup. Der er trykt en særlig etiket på flasken.

De gyldne bobler er vurderet til mellem 500.000 og 600.000 kroner og kommer på auktion 11. december.

Thomas Rosendahl, der er chef for vinafdelingen hos Bruun Rasmussen, forventer stor international interesse fra både erfarne vinsælgere og samlere af kongelige genstande.

- Her er tale om en specialfremstillet champagne lavet til en verdensberømt begivenhed, hvilket gør den exceptionelt sjælden.

- Flasken repræsenterer ikke kun en højt estimeret Dom Pérignon-udgave, men også et enestående stykke britisk kulturhistorie, lyder det i pressemeddelelsen.

Brylluppet mellem Diana og Charles blev kaldt århundredets bryllup.

Det fandt sted 29. juli 1981 i St. Paul's Cathedral i London, hvorefter der var reception og fejring på Buckingham Palace.

Ifølge den britiske tv-kanal BBC blev det på verdensplan set af 750 millioner mennesker i 74 lande.

I Storbritannien, hvor dagen var erklæret en national helligdag, så 28,4 millioner med, mens 600.000 var dukket op i gaderne i London for at få et glimt.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 25/11/2025 - 14:26

Sjælden champagne fra britisk bryllup kommer på dansk auktion

En champagne lavet til prins Charles og prinsesse Dianas bryllup i 1981 kommer på auktion hos Bruun Rasmussen.

En champagne fra brylluppet mellem daværende prins Charles og prinsesse Diana i 1981 kommer under hammeren hos det danske auktionshus Bruun Rasmussen til december.

Det oplyser auktionshuset i en pressemeddelelse.

Der er tale om en "yderst sjælden" magnumflaske Dom Pérignon Vintage 1961.

Champagnen er en særlig udgave, som blev fremstillet specielt til det kongelige bryllup. Der er trykt en særlig etiket på flasken.

De gyldne bobler er vurderet til mellem 500.000 og 600.000 kroner og kommer på auktion 11. december.

Thomas Rosendahl, der er chef for vinafdelingen hos Bruun Rasmussen, forventer stor international interesse fra både erfarne vinsælgere og samlere af kongelige genstande.

- Her er tale om en specialfremstillet champagne lavet til en verdensberømt begivenhed, hvilket gør den exceptionelt sjælden.

- Flasken repræsenterer ikke kun en højt estimeret Dom Pérignon-udgave, men også et enestående stykke britisk kulturhistorie, lyder det i pressemeddelelsen.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 25/11/2025 - 10:00

FAKTA: Gløgg er æbleskivens bedste ven

* Gløggens let sprittede og varme duft af krydderier passer perfekt til de søde æbleskiver.

* Skal du lave gløgg fra bunden, begynder du med at lave en såkaldt gløggekstrakt. En grundregel er at bruge halvanden gang sukker til mængden af vand. Julekrydderier som kanel og stjerneanis samt skallen og saften fra citrusfrugter skal også i. 

* Uanset om du selv laver ekstrakten fra bunden eller køber dig til en færdiglavet, er det bedst at bruge en vin fra en middel prisklasse.

* Nogle foretrækker gløggen mere mild, mens andre topper med spiritus i form af for eksempel akvavit, cognac eller rom.

* Drop endelig færdigblandingen med mandelsplitter og rosiner. Top hellere gløggen med frisksmuttede mandler og en økologisk appelsinskive.

Kilder: forfatter, bartender og udviklingschef hos Copenhagen Distillery Sune Urth og Malene Smidt Hertz, der er diplomuddannet i vin og spiritus fra det engelske vinakademi WSET.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 25/11/2025 - 10:00

Bag julens lækreste æbleskiver eller giv de frosne en makeover

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Du kan let opgradere julens nok mest populære bagværk. Konditor guider til, hvordan du imponerer med forskellige æbleskiver til højtidens arrangementer.

Serveret med flormelis og syltetøj er æbleskiven blevet en velsmagende juletradition.

Selv om de velkendte æbleskiver fra frost er fast inventar hos mange, kan det lille runde stykke bagværk godt trænge til en opgradering.

Det mener Jonas Dahl Grue, der er konditor og blandt andet står bag bogen "Kager lille mormor".

Han opfordrer til, at du går i en bue uden om frysedisken og i stedet kaster dig ud i den hjemmelavede kunst.

- Man kan pifte æbleskiver op på mange måder, men bare ved at lave dem selv synes jeg, at de bliver markant bedre, siger Jonas Dahl Grue.

Første skridt er at anskaffe dig den karakteristiske æbleskivepande.

Dernæst skal du finde en opskrift, og her anbefaler Jonas Dahl Grue, at den indeholder piskede æggehvider, så æbleskiverne bliver dejligt luftige.

Middelvarme, masser af smør i panden og en strikke- eller spisepind til at vende med, så er du klar til at fylde hullerne i støbejernspanden med dej.

Du kan give dine hjemmelavede æbleskiver et klassisk løft ved at tilføje små stykker af æbler i dejen.

Og ved at rive lidt citron- eller appelsinskal i dejen sammen med nogle varme krydderier, får æbleskiven en smag, der minder mere om en brun- eller honningkage, fortæller Jonas Dahl Grue.

Tricket til at lave helt runde æbleskiver er at fylde formen godt op fra begyndelsen.

Og så er det ifølge Jonas Dahl Grue ikke nok at vende dejkuglerne en enkelt gang. De skal vendes lidt efter lidt, så de ikke bliver flade.

- Vil man virkelig gå i detaljer, så kan man have noget af sin dej i en sprøjtepose ved siden af. Så kan man fylde lidt ekstra i midten undervejs, siger han.

Er du ikke fristet af at kaste dig ud i projektet med hjemmelavede æbleskiver, er det ifølge konditoren let at gøre lidt ekstra ud af de frosne af slagsen.

Inspireret af den franske dessertklassiker profiteroles, kan du servere dem med is og chokoladesovs.

Flødeskum og lemon curd eller cremefraiche og hindbærmarmelade kan også gøre de småkedelige æbleskiver til en ny oplevelse.

Er du omvendt helt fortrolig med æbleskivepanden, kan du eksperimentere med at lave forskellige former for salte æbleskiver.

- Man kan gøre selve dejen lidt mere salt, og så kan man servere dem med for eksempel citronmayo, dild, cremefraiche, laks eller kaviar, siger Jonas Dahl Grue.

På den måde fungerer æbleskiverne lidt som blinis, forklarer konditoren, der selv ville servere dem som en forret til en af julens middage.

Du kan også fylde dem med ost og bacon eller æbler og flæsk, og så minder æbleskiverne om en form for kroketter - små friterede boller af kartoffelmos.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek