Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 10/05/2024 - 13:00

Sådan mærker du efter om du egentlig er sulten

Der kan være flere årsager til, at vi spiser, selv om vi ikke har brug for mad. Lær at skelne mellem følelsesmæssig og kropslig sult, lyder et af rådene.

Sebastian Gollnow/Ritzau Scanpix

Af: Af Henriette Brøndum Neimann, Ritzau Fokus

Du er lige kommet ind ad døren efter en lang arbejdsdag, og selv om du har spist i løbet af dagen, er øjnene rettet mod snackposerne i skabet.

Der kan være mange grunde til, at vi spiser, selv om vi egentlig ikke har brug for at spise. Men faktisk bør vi mærke godt efter, om vi er sultne, forklarer ernæringsekspert Marie Steenberger, der ejer den private uddannelse Madmentor.

- Hvis man lærer de forskellige nuancer af sult at kende, lærer man at tilpasse sine spisemængder med de sultsignaler, kroppen sender, siger hun.

Der er flere metoder, hvis du ønsker at mærke efter, om du faktisk er sulten.

For det første råder Marie Steenberger til at anvende en rationel tilgang. Her skal du tænke tilbage på, hvordan dit spisemønster har været i løbet af dagen.

- Hvis man har fået de tre hovedmåltider og måske et mellemmåltid mellem frokost og aftensmad, kan det være, at det ikke er sult.

- Men har man for eksempel ikke fået morgenmad og har spist meget lidt til frokost, kan det sagtens være sult. Og der skal man spise, siger hun.

Derudover kan du lære at skelne mellem det, Marie Steenberger kalder følelsesmæssig og kropslig sult.

Ved sidstnævnte, hvor du bør spise, kan det fysisk gnave i maven. Derimod kan følelsesmæssig sult opstå spontant.

- Den kan komme som et lyn fra en klar himmel og er typisk rettet mod letomsættelige kulhydrater, noget sødt eller fedtholdigt, siger hun.

Vil du forsøge at undgå at spise ved den følelsesmæssige sult, kan du spørge dig selv, hvorfor du egentlig har lyst til at spise.

Er det for eksempel, fordi du er træt, keder dig eller er tørstig? Dermed kan du finde ud af, hvad du i stedet har brug for, forklarer ernæringseksperten.

En anden måde, hvormed du kan finde frem til, om du reelt er sulten, er ved at give dit indre følelsesliv et tjek.

For selv om vi ikke er sultne, kan vi finde på at spise, fordi vi er i følelsesmæssig ubalance. Det fortæller coach i spisepsykologi Mette Fuglsang Larsen.

- Der kan være alle mulige småting, som kan ende med at give en rumlen i maven, men vi skynder os videre i stedet for at håndtere det. Og når dagen er omme, vil de her følelsesmæssige reaktioner stadig være i kroppen, siger hun.

- Og spiser vi noget mad, får kroppen ro på igen, så vi kan fortsætte i det samme spor, siger hun.

Derfor anbefaler coachen, at du i løbet af dagen gør op med dig selv, om du sidder inde med følelser, der bør håndteres.

- I stedet for at have en tanke om, at man hele tiden skal skynde sig videre, kan man prøve at stoppe op og sige: "Nej, jeg må faktisk godt tage den med ro", siger Mette Fuglsang Larsen.

Hun råder også til, at du - enten alene eller sammen med familien - en gang imellem slukker diverse skærme i hjemmet.

Det kan nemlig give bedre rum til at finde ro og bearbejde dagens følelser og indtryk.

- Med familien kan man lave noget, der foregår i et langsomt tempo. Man kan sætte sig ned og snakke eller spille brætspil. Så oplever man, at livet ikke kun handler om, at alting konstant skal gå hurtigt, siger Mette Fuglsang Larsen.

/ritzau fokus/

København, 20/05/2024 - 18:05

Mary monterede sidste brik i maleri inden hun løb i Kalundborg

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Ruten på fem kilometer i Kalundborg var mere kuperet, end dronning Mary havde forestillet sig.

Dronning Mary nåede mandag eftermiddag at færdiggøre et kunstværk i Kalundborg, inden hun snørede løbeskoene og løb fem kilometer.

Det skriver Sjællandske Nyheder.

Dronningen monterede ifølge mediet den sidste af i alt 7300 brikker i et stort maleri.

Der er tale om et såkaldt pixelmaleri, der henter inspiration fra Lundbyes guldaldermaleri, Gravhøj på Refsnæs.

Maleriet er blevet til i et samarbejde med en lokal børnehave og SFO.

Dronningen ankom omkring klokken 16.30 iført den blå Royal Run-løbetrøje og solbriller.

Kort forinden havde hun i et opslag på Instagram skrevet, at hun så frem til at løbe i Kalundborg. Familiens to hunde var dog skuffet over, at de ikke måtte komme med, lød det.

Dronningen tilbagelagde sammen med de øvrige deltagere Møllebakken, som ifølge TV 2 har en gennemsnitlig stigning på 8,6 procent og er den hidtil stejleste bakke i Royal Runs historie.

- Det var mere kuperet, end jeg havde troet og trænet til, lød det ifølge TV 2 fra dronningen, da hun nåede i mål.

Hele den kongelige familie er mandag i løbeskoene.

Kong Frederik begyndte dagen med at løbe One Mile-strækningen på 1,6 kilometer i Fredericia.

Over middag landede han i Aarhus, hvor han løb fem kilometer.

Kronprins Christian løb 1,6 kilometer i Brønderslev, efter at han kort forinden var blevet firet ned fra et tårn 12 meters højde.

Kongen er i disse timer på vej til dagens sidste programpunkt - ti kilometer i København. Han ventes at ankomme ved 19-tiden.

95.106 deltagere har tilmeldt sig Royal Run i de fem værtsbyer Fredericia, Aarhus, Brønderslev, Kalundborg og København/Frederiksberg.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 20/05/2024 - 11:53

Nyt lavpunkt: Venstre får laveste Voxmeter-måling hidtil

I en ny meningsmåling, Voxmeter har foretaget for Ritzau, står Venstre til at få 7,7 procent af stemmerne.

Opbakningen til Venstre fortsætter med at sive til historisk lave niveauer.

I en ny meningsmåling, Voxmeter har foretaget for Ritzau, står partiet til at få 7,7 procent af stemmerne.

Det er den laveste måling af Venstre foretaget af Voxmeter siden instituttets første måling i 2022.

Et valgresultat på 7,7 procent vil give 14 mandater.

Målingen er behæftet med en statistisk usikkerhed på 1,6 procent. Den maksimale usikkerhed på et enkelte parti i målingen er 2,5 procent.

Tilbagegangen fra valget i 2022 er markant, og en stor portion af partiets folketingsmedlemmer må sige farvel til Christiansborg, hvis målingen realiseres.

Ved valget fik partiet 13,3 procent af stemmerne og 23 mandater.

Tendensen for Venstre er nedadgående. Den 29. april blev den daværende laveste Voxmeter-måling offentliggjort, og den viste en opbakning på 8,0 procent.

Denne måling vil give et tilbageslag på 5,6 procent og ni mandater i forhold til valget.

Mens nedturen fortsætter for Venstre, går de borgerlige konkurrenter i Liberal Alliance igen frem i målingen.

Partiet lander på sit hidtil højeste Voxmeter-niveau på 16,0 procent, hvor Liberal Alliance har befundet sig én gang før i instituttets målinger.

Venstre har haft det svært de seneste år med intern ballade, som blandt andet har ført til, at flere profiler har forladt partiet.

De mest prominente er tidligere formand og statsminister Lars Løkke Rasmussen og tidligere udlændingeminister Inger Støjberg.

Både Løkke og Støjberg sidder nu Folketinget i spidsen for deres nye partier, Moderaterne og Danmarksdemokraterne.

Mens to profiler stiftede konkurrerende partier, gik Venstre i regering med arvefjenderne fra Socialdemokratiet.

Kort efter regeringsdannelsen gik daværende formand Jakob Ellemann-Jensen ned med stress.

Alt imens er meningsmålingerne røget til et historisk lavt niveau.

Det største parti i Voxmeters nye måling er Socialdemokratiet med 20,9 procent af opbakningen.

Efter Liberal Alliance kommer SF ind som tredjestørste parti med 13,7 procent.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 20/05/2024 - 09:00

FAKTA: Forfatterens fif til mere læsetid

* Det altoverskyggende råd er: Sluk skærmene. De er tidsrøvere, og ofte går tiden med ting, du knap nok husker bagefter.

* Hav en god, gammeldags papirbog med dig, når du kommer omkring. Har du bogen med som lydbog eller e-bog, skal du ind på et device, og der risikerer du, at din opmærksomhed allerede er blevet snuppet af en notifikation eller en besked. 

* Gør læsning til en del af dit hjemmeliv. Sørg for, at der er let adgang til bøger. Hvis du har børn, kan du prioritere at læse med dem, så det bliver en naturlig del af hverdagen.

* Udskift mobiltelefonen med en bog, så vidt du kan. Har du eksempelvis en vane med at tage mobiltelefonen med på toilettet, så læg en bog derud i stedet.

Kilde: Benjamin Lamberth, skønlitterær forfatter og blogger på bogslugeren.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 20/05/2024 - 09:00

Sorter ud og lad dine gamle bøger leve videre nye steder

Luis Robayo/Ritzau Scanpix

Hvis dine bøger kan fortsætte deres liv et andet sted, er det meget lettere at sortere ud og sende gode sager videre.

Ude ved vejen står der et ombygget kaninbur, som er sirligt indrettet med hylder. Det fungerer som et bogskab, hvor man kan bytte sig til nye læseoplevelser.

Manden bag det ombyggede kaninbur er Benjamin Lamberth, som er forfatter og blogger om bøger og læseglæde på bogslugeren.dk.

Og han har også gjort det til sin mission på villavejen at sørge for, at aflagte bøger af en vis kaliber kan fortsætte livet i nye hænder.

- Når folk donerer bøger, sorterer jeg i dem, og to tredjedele ryger nok på genbrugspladsen, fordi jeg har erfaret, at de alligevel ikke bliver taget derude. Men til gengæld er en tredjedel af det virkelig lækre ting, som bliver taget igen.

- Så vi har et byttefællesskab, hvor der kommer virkelig mange bøger igennem i løbet af året, og det er bare en fornøjelse at se, at tingene bliver brugt, fortæller Benjamin Lamberth.

At etablere et bogbytteskab er bare en af de måder, du kan puste nyt liv i de gamle bøger, der ellers bare samler støv på hylden.

En anden model, som Benjamin Lamberth altså også bruger til de eksemplarer, der ikke får plads i bytteskabet, er at aflevere dem på genbrugsstationen eller en nærgenbrugsstation. På sidstnævnte ryger de direkte på hylderne, så andre kan snuppe et eksemplar at få glæde af.

Lena Bentsen, som er oprydningsekspert under navnet Farvelrod og forfatter til blandt andet "Farvel rod - hej frihed", foreslår at samle et par af dine aflagte bøger og have med i et net, når du tager ud i forskellige sociale sammenhænge.

- Hvis man er medlem af en klub, hvor man eksempelvis strikker, så kan man tage bøgerne med og spørge de andre, om der er nogle, de vil have. Lad bøgerne vandre, siger oprydningseksperten.

Det er dog vigtigt, at du tager bøgerne med igen, hvis de ikke har fundet en ny ejer. Du må ikke lade dit rod blive andres, som Lena Bentsen udtrykker det.

Lena Bentsen er selv sejler, og der har man ofte mange bøger med om bord til de stille stunder. Og det hober sig gerne op til flere, end der er plads til på den kompakte plads.

Derfor praktiserer hun og hendes mand, at de efterlader nogle bøger i danske eller udenlandske havne, som andre sejlere så kan få glæde af.

- Så har vi skrevet vores navn og bådnavn i. Så kan man lade dem vandre med en lille hilsen og også opfordre til, at den næste skriver sit navn i. Så er bogen ikke død, men stadig i live.

- Vi har så haft en sjov oplevelse med, at vi senere har mødt nogle sejlere, som har kunnet kende vores bådnavn og har sagt: "Nej, det var jo jer!", fortæller Lena Bentsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek