Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

16/10/2024 - 11:00

Sofie Østergaard holder fri 15 uger om året: Få hendes bedste sparefif

DR-værten Sofie Østergaard er en pengenørd både privat og professionelt. Her deler hun de klogeste og dummeste penge, hun selv har brugt.

Patrick Semansky/Ritzau Scanpix

Af: Af Anna Raabæk, Ritzau Fokus

Sofie Østergaard vil gerne køre langt for en god handel. Men det går ikke altid, helt som hun havde håbet.

Her deler DR-værten, som er aktuel med anden sæson af tv-programmet "Boost dit budget" og den spritnye podcast "Guldregn", historien om sine dyreste lærepenge og sit seneste scoop.

Og så afslører hun, hvad hun gerne lige spørger om, inden hun svinger kortet til noget dyrt.

Hvad har du senest brugt penge på?

- Det allerseneste er nye gardiner til nogle af vores rum. Prisen var 61.000 kroner, for gardiner er vanvittigt dyre. Men jeg pressede dem ned til 37.000 kroner ved at sige, at økonomien var afgørende for mig. Så viste det sig, at de godt kunne køre et tilbud.

- Jeg er altid økonomisk bevidst, men det er ikke sådan, at jeg altid prutter om prisen, selv om jeg er jyde. Jeg har også respekt for, at ting koster. Men jeg kan godt finde på at spørge, om det er den bedste pris, jeg kan få. Dem, der ikke spørger, betaler for vores andres rabat.

Hvad er dit allerbedste spareråd til hverdagen?

- Jeg går meget op i at betale så lidt som muligt for de ting, man SKAL have, og dermed have så meget som muligt til de ting, jeg meget gerne vil have. Hvis man får inkorporeret den tankegang, så er man virkelig et stort skridt foran med sin økonomi.

Hvor hænger pris og kvalitet for dig ikke sammen?

- Ferier. Det afhænger selvfølgelig af, hvem man er som menneske, men for mig er det ikke penge, der afgør, om jeg får en federe ferie. Vi er ikke sådan nogle "all inclusive"-typer, så for mig handler det måske om at bruge lidt tid på at finde et godt sted at bo på Airbnb i stedet for et hotel.

- Jeg oplever virkelig tit, at vi ved at gå den billigere vej får en mere autentisk og federe ferie, hvor vi kan komme ind under huden på lokalbefolkningen i stedet for at bo på et eller andet resort.

Hvad er din egen guilty pleasure?

- Jeg går meget op i at få ansigtsbehandlinger og massage et par gange om måneden. Det kan godt være dyrt, men det betyder virkelig noget for mig, at jeg forkæler mig selv - ikke bare for min hud og min krop, men mit sind.

Hvad er det dummeste, du har brugt penge på?

- Jeg købte engang det, vi efterfølgende har kaldt guldhækken. Vi havde lige købt huset og skulle have en hæk. Pludselig fandt min søster et tilbud på en hæk på Marketplace. Otte planter for 300 kroner - det var virkelig billigt, i forhold til det vi ellers havde kunnet finde. Så jeg sagde bare "helt sikkert".

- Vi kørte afsted med traileren, og da jeg så stod i døren og sagde "og vi er enige om, at det bliver 300 kroner?", så svarer de bare "ja, altså per styk, ikke". Så swipede jeg bare og betalte næsten 3000 kroner for den hæk. Vi havde jo allerede placeret den i traileren, så jeg kunne ikke bare aflyse købet. Det var helt åndssvagt.

- Så kørte vi hækken hjem. Og jeg fik faktisk solgt den næste dag på Marketplace til det samme beløb.

Hvad er de klogeste penge, du har brugt?

- Det har helt klart været på min investeringsportefølje - derunder også min bolig.

- De bedste penge, jeg ellers bruger, er 100 procent på at holde fri med min familie. Siden jeg gik freelance, har jeg haft en aftale med mig selv om, at jeg holder 15 ugers fri om året. Og det overholder jeg.

- Det betyder ikke, at jeg er sammen med mine børn alle ugerne, for to af dem er skolebørn. Men det betyder, at jeg har 15 uger uden optagelser og møder og den slags. Og det koster penge. Men det er absolut pengene værd, og kunne jeg tage mine børn ud af skolen 15 uger om året og være sammen med dem, så gjorde jeg gerne det.

/ritzau fokus/

Los Angeles, 05/12/2025 - 23:32

Meghan har rakt ud til sin far efter melding om benamputation

Eduardo Munoz/Reuters

Hertuginde Meghans far, der var i fokus op til brylluppet med prins Harry, er angiveligt alvorligt syg

Hertuginde Meghan, der er gift med britiske prins Harry, har forsøgt at komme i kontakt med sin far, Thomas Markle, som hun har haft et ikke-eksisterende forhold til.

Det oplyser en talsmand for hertuginden til det britiske medie BBC.

- Jeg kan bekræfte, at hun har rakt ud til sin far, lyder det.

Thomas Markle er angiveligt alvorligt syg og indlagt på et hospital i Filippinerne. Han skal have fået amputeret sit ene ben under en operation.

Ifølge britiske medier flyttede han til Filippinerne fra Mexico tidligere på året, skriver Reuters.

BBC erfarer, at Meghan forsøgte at kontakte ham tidligere fredag, men det er uklart, om det lykkedes.

Thomas Markle kom i fokus kort inden Meghans bryllup med prins Harry i 2018.

Faren meldte afbud kort inden brylluppet grundet hjerteproblemer.

Forinden var han kommet i vælten for at medvirke i en række opstillede paparazzifotos og for at være åbenmundet. I stedet blev det prinsens far, kong Charles, der dengang var prins, som fulgte Meghan op ad kirkegulvet.

Det er ifølge BBC uklart, om hertuginden har genoptaget et godt forhold til sin far efter brylluppet.

Thomas Markle menes ikke at have mødt parrets børn, prins Archie og prinsesse Lilibet, skriver mediet.

Han var desuden kritisk over for Meghan og Harrys beslutning om at trække sig som fremtrædende medlemmer af det britiske kongehus.

- Jeg tror, at de begge lige nu er ved at blive til fortabte sjæle, har det tidligere lydt i et interview ifølge BBC.

Det var tilbage i 2020, at parret oplyste, at de trak sig som fremtrædende medlemmer af kongehuset for at finansiere deres eget liv - væk fra det britiske kongehus som institution og væk fra den britiske tabloidpresse.

Efterfølgende har hertuginden lanceret livsstilsbrandet As Ever og kan ses i Netflix-serien "With Love, Meghan", hvor hun deler tips om madlavning, havearbejde, kreativt håndværk, blomsterbinding og værtskab.

/ritzau/

Læs Mere >>

New York, 05/12/2025 - 21:28

Stjernearkitekten Frank Gehry er død

Dominique Faget/Ritzau Scanpix

Manden bag Guggenheim-museet i Bilbao blev en "starchitect" i USA. Nu er Frank Gehry død i en alder af 96 år.

Den amerikanske arkitekt Frank Gehry er fredag død, 96 år. Det meddeler en repræsentant for ham til New York Times.

Frank Gehrys nok mest kendte værk er Guggenheim-museet i Bilbao i det nordlige Spanien, der åbnede i 1997.

Museets dristige og fantasifulde kreationer med skrånende tårne og bølgende plader af buet metal gjorde Gehry til en superstjerne i arkitekturens verden.

Frank Gehry havde dog gjort sig bemærket inden da, skriver New York Times. I 1989 var han blevet tildelt den prestigefyldte Pritzker Architecture Prize.

Ud over det berømte Guggenheim-museum i Bilbao er Gehry også kendt for blandt andet Det Dansende Hus i Prag, der er opført i 1996, og Walt Disney Concert Hall i Los Angeles, som stod færdigt i 2003.

Gehry var måske den mest fremtrædende af de såkaldte "starchitects", der også omfattede stjerner som Renzo Piano, Rem Koolhaas og Norman Foster.

Han nød sin berømmelse, men hadede betegnelsen "starchitect". Han mente, at der kun fandtes to kategorier af arkitekter:

- Der er folk, der designer bygninger, som hverken er teknisk eller økonomisk gode, og så er der dem, der gør, sagde han til den britiske avis The Independent i 2009.

Han gjorde moderne arkitektur populært og var sågar med i den tegnede tv-serie "The Simpsons". Men Frank Gehry fastholdt ifølge nyhedsbureauet AFP selv, at han blot var en enkel skaber af bygninger.

Frank Gehry blev født som Frank Owen Goldberg i en jødisk familie i et arbejderklassehjem i Toronto i Canada i 1929.

Familien flyttede til USA i slutningen af 1940'erne. For at undgå at blive mål for antisemitisme ændrede han senere sit efternavn til Gehry.

Han studerede arkitektur ved University of Southern California i Los Angeles og dimitterede i 1954. Senere fortsatte han sine studier i byplanlægning på Harvard University, som han dog ikke færdiggjorde.

Gehry arbejdede i de efterfølgende årtier først og fremmest i det sydlige Californien, inden han brød igennem internationalt med Guggenheim-museet i Bilbao.

Han døde fredag i sit hjem i Santa Monica i Californien efter kort tids sygdom.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 05/12/2025 - 10:00

FAKTA: Fire fif der booster smagen

* Tilsæt krydderierne først, når du skal stege noget, og lad dem stege lidt, inden du tilføjer resten af ingredienserne.

* Damp grøntsager i stedet for at koge dem, så bevarer de mere smag.

* Tilføj andet end vand, når du koger noget. Det kan være krydderier eller urter.

* Brug både olie og smør, når du steger. Smør giver smag, og olie sørger for, at maden ikke brænder så nemt på.

Kilde: bogen "Spis bedre end din nabo" af Julia Prokopenko.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 05/12/2025 - 10:00

Slip sanserne løs i køkkenet og spar penge på indkøb

Der er besparelser at hente på madkontoen, hvis du tør at springe ud i intuitiv madlavning, siger kok og forfatter.

Du vinder både tid og penge ved at lade din intuition lede dig på vej, når du bikser aftensmaden sammen.

Det mener i hvert fald kok og madiværksætter Julia Prokopenko, der er kendt som vært på DR-programmet "Danmarks nye livret".

Nu er hun aktuel med bogen "Spis bedre end din nabo", der rummer tip til, hvordan du i højere grad kan skifte stringente opskrifter ud med ren mavefornemmelse.

- Når vi ikke følger opskrifter, lader vi sanserne fortælle os, om vi er på rette kurs eller ej. På den måde kan madlavning blive en form for meditation, men det kræver, at man vælger at stole på sig selv i stedet for opskriften, siger Julia Prokopenko.

Hendes guide tager udgangspunkt i de fire p'er: prepping, produkt, proces og parring.

Prepping handler om at opbygge et solidt lager af smagsgivere, som du altid har ved hånden. Det kan være alt fra diverse krydderier og olier til tahin, sennep og honning.

Det vigtige er, at du har grundsmagene repræsenteret - surt, sødt, salt, bittert og umami.

- En pose gulerødder og et kyllingebryst på tilbud kan du få til at smage af så mange forskellige ting, hvis du har de her smagsgivere. Så udvid dit forrådskammer, lyder opfordringen fra Julia Prokopenko.

Produkt dækker over, at du tilegner dig en grundviden om de fødevarer, du kokkerer med. På den måde ved du, hvilke ingredienser der kan erstatte hinanden, så du bruger, hvad du allerede har i køleskabet, og ikke farer ud for at købe ekstra ind.

- Et græskar opfører sig på samme måde, som rodfrugter gør. Det vil sige, at du godt kan erstatte græskar med gulerod, mens du for eksempel ikke kan erstatte græskar med agurk, fordi agurken opfører sig anderledes, forklarer hun.

Du hjælper dig selv ved at tænke i råvarefamilier. Tilhører råvarer den samme familie, kan de med høj sandsynlighed afløse hinanden. Står du og mangler kefir til en ret, kan det nemt erstattes med et andet syrnet mælkeprodukt, såsom cremefraiche eller neutral yoghurt.

Men som med alle andre færdigheder kræver det øvelse, og du skal turde at teste ting af i køkkenet, understreger Julia Prokopenko.

- Det er erfaringen, der gør, at du udvikler et kompas, og så skal du ikke være så bange for, at noget går galt, siger hun.

P nummer tre er proces. Når du forstår de forskellige madlavningsprocesser, er det lettere for dig at freestyle. Det handler om at forstå forskellen på, hvad der sker med en råvare, når du for eksempel koger, bager eller steger den.

- Græskar smager for eksempel meget forskelligt, alt efter hvilken proces du bruger til at tilberede det, siger Julia Prokopenko.

Det sidste p står for parring, og det går i sin enkelthed ud på, at du formår at sammensætte et måltid, så det går op i en højere enhed. Her kommer du ifølge Julia Prokopenko langt ved at tænke i teksturer og grundsmage.

- Grunden til, at vi ikke bare kan ignorere det trin, er, at vi er biologisk og kulturelt betinget, i forhold til hvad vi anser som værende et tilfredsstillende måltid, siger hun og fortsætter:

- Kombinationen af noget surt, sødt, salt sammen med noget cremet og sprødt er egentlig bare det, der skal til, for at vores hjerner er tilfredse.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek