Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

16/10/2024 - 11:00

Sofie Østergaard holder fri 15 uger om året: Få hendes bedste sparefif

DR-værten Sofie Østergaard er en pengenørd både privat og professionelt. Her deler hun de klogeste og dummeste penge, hun selv har brugt.

Patrick Semansky/Ritzau Scanpix

Af: Af Anna Raabæk, Ritzau Fokus

Sofie Østergaard vil gerne køre langt for en god handel. Men det går ikke altid, helt som hun havde håbet.

Her deler DR-værten, som er aktuel med anden sæson af tv-programmet "Boost dit budget" og den spritnye podcast "Guldregn", historien om sine dyreste lærepenge og sit seneste scoop.

Og så afslører hun, hvad hun gerne lige spørger om, inden hun svinger kortet til noget dyrt.

Hvad har du senest brugt penge på?

- Det allerseneste er nye gardiner til nogle af vores rum. Prisen var 61.000 kroner, for gardiner er vanvittigt dyre. Men jeg pressede dem ned til 37.000 kroner ved at sige, at økonomien var afgørende for mig. Så viste det sig, at de godt kunne køre et tilbud.

- Jeg er altid økonomisk bevidst, men det er ikke sådan, at jeg altid prutter om prisen, selv om jeg er jyde. Jeg har også respekt for, at ting koster. Men jeg kan godt finde på at spørge, om det er den bedste pris, jeg kan få. Dem, der ikke spørger, betaler for vores andres rabat.

Hvad er dit allerbedste spareråd til hverdagen?

- Jeg går meget op i at betale så lidt som muligt for de ting, man SKAL have, og dermed have så meget som muligt til de ting, jeg meget gerne vil have. Hvis man får inkorporeret den tankegang, så er man virkelig et stort skridt foran med sin økonomi.

Hvor hænger pris og kvalitet for dig ikke sammen?

- Ferier. Det afhænger selvfølgelig af, hvem man er som menneske, men for mig er det ikke penge, der afgør, om jeg får en federe ferie. Vi er ikke sådan nogle "all inclusive"-typer, så for mig handler det måske om at bruge lidt tid på at finde et godt sted at bo på Airbnb i stedet for et hotel.

- Jeg oplever virkelig tit, at vi ved at gå den billigere vej får en mere autentisk og federe ferie, hvor vi kan komme ind under huden på lokalbefolkningen i stedet for at bo på et eller andet resort.

Hvad er din egen guilty pleasure?

- Jeg går meget op i at få ansigtsbehandlinger og massage et par gange om måneden. Det kan godt være dyrt, men det betyder virkelig noget for mig, at jeg forkæler mig selv - ikke bare for min hud og min krop, men mit sind.

Hvad er det dummeste, du har brugt penge på?

- Jeg købte engang det, vi efterfølgende har kaldt guldhækken. Vi havde lige købt huset og skulle have en hæk. Pludselig fandt min søster et tilbud på en hæk på Marketplace. Otte planter for 300 kroner - det var virkelig billigt, i forhold til det vi ellers havde kunnet finde. Så jeg sagde bare "helt sikkert".

- Vi kørte afsted med traileren, og da jeg så stod i døren og sagde "og vi er enige om, at det bliver 300 kroner?", så svarer de bare "ja, altså per styk, ikke". Så swipede jeg bare og betalte næsten 3000 kroner for den hæk. Vi havde jo allerede placeret den i traileren, så jeg kunne ikke bare aflyse købet. Det var helt åndssvagt.

- Så kørte vi hækken hjem. Og jeg fik faktisk solgt den næste dag på Marketplace til det samme beløb.

Hvad er de klogeste penge, du har brugt?

- Det har helt klart været på min investeringsportefølje - derunder også min bolig.

- De bedste penge, jeg ellers bruger, er 100 procent på at holde fri med min familie. Siden jeg gik freelance, har jeg haft en aftale med mig selv om, at jeg holder 15 ugers fri om året. Og det overholder jeg.

- Det betyder ikke, at jeg er sammen med mine børn alle ugerne, for to af dem er skolebørn. Men det betyder, at jeg har 15 uger uden optagelser og møder og den slags. Og det koster penge. Men det er absolut pengene værd, og kunne jeg tage mine børn ud af skolen 15 uger om året og være sammen med dem, så gjorde jeg gerne det.

/ritzau fokus/

København, 27/11/2025 - 16:07

DR opruster korrespondentkorps med nye navne og lokationer

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Per Bang Thomsen bliver ny korrespondent i Norden, Matilde Kimer får ny base i Polen, Afrika-korrespondent flyttes, og så åbner DR fast kontor i Grønland.

DR sætter flere knappenåle på verdenskortet og øger den journalistiske tilstedeværelse i både nord, syd, øst og vest.

Et stærkere og mere strategisk placeret korrespondentkorps skal sikre endnu bedre dækning og forståelse af de globale forandringer, der former danskernes liv og samfund, lyder det fra DR i en pressemeddelelse.

- Fælles for alle de forandringer, vi foretager, er, at de skal sikre, at vi fortsat kan give danskerne en mangefacetteret og upartisk dækning af en foranderlig og uforudsigelig verden, forklarer konstitueret nyhedschef Kirsten Marie Svendsen i pressemeddelelsen.

DR's nuværende EU-analytiker, Per Bang Thomsen, bliver fra 1. marts mediets første Østersø- og Norden-korrespondent med base i Stockholm.

I foråret 2026 bliver Matilde Kimer Østeuropa-korrespondent med base i Polens hovedstad, Warszawa. Hun vil have hyppige ophold i Ukraine, tilføjer DR.

Til sommer vender DR's Afrika-korrespondent, Søren Bendixen, hjem efter syv år i Sydafrika. I den forbindelse flytter DR stillingen til Nairobi i Kenya, hvor DR ser et nyt potentiale for at dække Afrikas vækst, udfordringer og tendenser, lyder det.

En ny korrespondent skal starte op der i slutningen af 2026.

Endelig fortsætter DR med at have et fast kontor i Grønland. Det vil blive bemandet af skiftende reportere.

Oprustningen øger DR's korrespondentkorps, der for nu består af 14 faste korrespondenter, der dækker forskellige steder i verden.

Blandt andet fra baser i Berlin, Bruxelles, Tyrkiet, Libanon, Kina, Brasilien og USA samt med et kontor i Ukraines hovedstad, Kyiv, som Matilde Kimer i øjeblikket dækker sammen med skiftende reportere, inden hun skifter stilling fra Rusland- og Ukraine-korrespondent til Østeuropa-korrespondent.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 27/11/2025 - 16:03

Lunkne anmeldelser af sidste sæson af Stranger Things

Mike Blake/Reuters

Netflix har frigivet nye afsnit af hitserien "Stranger Things". Anmelderne er kun afmålt begejstrede.

Det er mere end ni år siden, at første sæson af Netflix-serien "Stranger Things" udkom, og snart er det slut.

De første fire afsnit af femte sæson blev frigivet natten til torsdag, og når ottende og sidste afsnit bliver tilgængeligt på årets sidste dag, kommer der ikke flere.

Og det er måske meget godt, hvis man skal dømme efter de første anmeldelser af de nye afsnit.

Serien, der emmer af mystik, spænding og 80'er-nostalgi, følger en gruppe børn fra den lille by Hawkins i Indiana, der oplever en række overnaturlige fænomener, som er et resultat af mislykkede eksperimenter på et nærliggende forskningscenter.

Sidste sæson foregår fire år senere i fiktionens verden, men skuespillerne er i mellemtiden blevet unge voksne, og de forenes i et sidste opgør mod ærkeskurken Vecna.

Filmmagasinet Varietys anmelder glæder sig over gensynet med universet, men kritiserer den afsluttende sæson for at være for langtrukken og uden tilstrækkelig udvikling af historien eller karaktererne.

USA Today mener, at sæson fem er okay, men at man med rette kunne forlange mere.

- Men måske er det efter fire sæsoner og ni år rigeligt tilfredsstillende bare at se alle de markant ældre karakterer på en sidste cykeltur og se stort på logik og historiefortællingen, hedder det i anmeldelsen.

Herhjemme giver Soundvenue fire af seks stjerner og konstaterer, at "Stranger Things" ikke længere er, hvad den var engang.

- De grundlæggende kampe har længe kørt i tomgang, så alt afhænger af de følelser og den barndomsmagi, der altid har været seriens hjerte.

- Men det er svært, hvis ikke umuligt for voksenversionen af "Stranger Things" at levere denne magi, fordi den er vokset fra sig selv, lyder den foreløbige dom, inden de fire sidste afsnit frigives i den sidste uge op mod nytår.

Selv om enden altså nærmer sig for tv-serien, så kan fans af "Stranger Things"-universet glæde sig over, at der næste år er premiere på en ny, animeret serie ved navn "Stranger Things: Tales from '85", der bygger videre på historien og figurerne fra den oprindelige serie.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 27/11/2025 - 08:00

FAKTA: Lad krystalservicen blive i skabet

* En julefrokost kan føles som en oplagt mulighed for at bruge dit gamle krystalservice. Men mange af de gamle skåle og glas indeholder bly, som kan skade centralnervesystemet.

* Når servicen kommer i kontakt med for eksempel sild og snaps, kan der ske en afsmitning af bly til fødevarerne, som du indtager.

* Hos børn kan selv små mængder bly påvirke indlæringsevnen og intelligensen, mens det hos voksne kan skade nyrerne og øge blodtrykket. 

* Hovedparten af det krystalservice, du kan købe i dag, er blyfrit. Har dit service et blåt skær, når du kigger igennem det i dagslys, kan det skyldes bly.

* Julens sure fødevarer som rødbeder, citron og sild kan også opløse aluminium i bakker og sølvpapir. Varerne opbevares bedst i porcelæn, plastskåle eller glas.

Kilde: Fødevarestyrelsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 27/11/2025 - 08:00

Undgå at rester fra julebordet giver dig mavepine

Nicoline Kjems-Krognos/Ritzau Scanpix

Tjek temperaturen på dit køleskab, og varm retterne godt igennem. Med få huskeregler kan du sikre, at hverken du eller dine gæster ender med ondt i maven.

Langbordet fra julefrokosten efterlader ofte en del rester, som til stor fornøjelse kan nydes i dagene efter.

Men rester af sildesalat, tarteletfyld og risalamande kan give din mave store problemer, hvis maden ikke håndteres korrekt.

Det fortæller Sørine Quaade Møller, der er sektionsleder i Foder- og Fødevaresikkerhed i Fødevarestyrelsen.

En grundig rengøring, et temperaturtjek og oprydning i køleskabet er ifølge sektionslederen gode steder at starte.

Temperaturen i dit køleskab bør være maksimalt fem grader.

- Der kommer rigtig meget mad ind, og meget af det er måske tilberedt og har høje temperaturer.

- Så er det godt, at der er lidt ekstra plads i køleskabet, så der kan være noget luft omkring maden. På den måde kan man sikre, at temperaturfaldet sker på en fornuftig måde, siger Sørine Quaade Møller.

En tommelfingerregel er, at maden skal ned fra 65 grader til en kernetemperatur på under 10 grader over maksimalt fire timer, forklarer hun.

Laver du tarteletfyldet, den brune sovs eller risengrøden til juledesserten i dagene op til servering, kan et simpelt tip mindske bakterievæksten.

- Det er en virkelig god idé at dele maden op i nogle mindre portioner og smide dem i køleskabet, siger Sørine Quaade Møller.

Under tilberedningen af julebordets uendelige retter er det vigtigt, at du holder råt kød og kødsaft helt adskilt fra alt andet.

Så kan bakterier som for eksempel salmonella og campylobacter ikke sprede sig til den færdiglavede mad og gøre dig syg.

Når retterne skal på bordet, så server lidt ad gangen for at undgå, at store mængder af den lækre mad står ude i mange timer og må ende i skraldespanden.

- Server maden, når gæsterne har sat sig til bords og er klar til at spise. Og tag den væk, så snart I er færdige, og kom den i køleskabet, siger Sørine Quaade Møller.

Det gælder især for røget laks, sildesalater og kødpålæg. Særligt rullepølse og rejesalater, der indeholder friske krydderurter, er ofte mindre holdbare.

Det er ikke kun de sygdomsfremkaldende bakterier fra maden, der kan udfordre dit helbred i juledagene.

Norovirusinfektion, der også kaldes roskildesyge, florerer især i vintermånederne, og det forebygges bedst med god håndhygiejne.

- Med varmt vand og sæbe kommer man virkelig langt. Håndsprit virker ikke på norovirus, fortæller Sørine Quaade Møller.

Sørg desuden for at bruge skeer og tænger til at tage maden. Hold på brødet med et klæde, og opdager du, at skeen er druknet i sovsen, så skift den ud med en ren, lyder hendes opfordring.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek