Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 08/09/2023 - 08:00

Pærerne peaker: Sådan imponerer du gæsterne med den sprøde frugt

Lige nu bugner pæretræerne med lækre frugter, som du kan bruge i diverse retter. For eksempel kan du bruge dem på pizzaen. Få opskrifterne her.

Silas Stein/Ritzau Scanpix

Af: Af Henriette Brøndum Neimann, Ritzau Fokus

Den sæsonaktuelle pære kan være en overset madvare i køkkenet, men faktisk rummer den et hav af muligheder.

Det siger den kendte kok Gorm Wisweh.

- Med sin sødme og sprødhed kan pæren være en god kontrast i det salte køkken, siger han.

Her får du de bedste opskrifter fra ham og kok Thomas Majlund fra cateringfirmaet Tailored Dining.

1) Kom pære på pizzaen.

Gorm Wisweh, som er medejer af Gorms, der blandt andet består af pizzabarer, foreslår, at du laver netop pizza.

Til én pizza bruger du: en kugle koldhævet pizzadej, en frisk pære, halvanden deciliter fed cremefraiche, en teskefuld chilisauce eller -tapenade, 50 gram grønkål, der er skyllet og hakket, 50-60 gram gedeost, 20 gram valnødder, lidt olivenolie og en teskefuld honning.

Ovnen sættes til 300 grader på over- og undervarme. Rør cremefraiche og chili sammen, smag til med salt, og skær pæren i tynde skiver - uden om kernehuset.

Herefter rulles pizzadejen ud til 30 centimeter i diameter. Fordel chilifraichen og grønkålen. Læg pæreskiverne tæt ved hinanden ovenpå.

Gedeosten fordeles ud over pizzaen, og herefter drypper du med olivenolie.

Pizzaen bages i fem til syv minutter, til skorpen er gylden, og bunden er sprød. Inden servering pynter du med groft knuste valnødder og et dryp honning.

2) Brug pæren i salat.

Til det salte køkken anbefaler Thomas Majlund en pæresalat med gedeost.

Til fire til seks personer skal du bruge et bundt frisésalat, to-tre pærer, 15-20 valnødder og 100-120 gram tilia mundo-ost, som er en gedeost.

Du skyller og plukker salaten og lægger den i koldt vand - gerne med isterninger, så den holder sig frisk og bliver sprød.

Pærerne skæres i kvarte stykker, der halveres, og kernehuset fjernes. Frugterne lægges i citronvand, så de ikke får en brunlig farve.

Valnødderne karamelliseres i en smule honning på panden. Blandingen smages til med salt.

Til salaten laver du en dressing, der består af fire spiseskefulde olivenolie, en spiseskefuld honning, en citron og lidt salt og peber.

Herefter drænes vandet fra frisésalaten og pærerne, som spredes ud på et fad og toppes med ost, valnødder og dressing. Du kan også pynte med mynte, citronverbena og citrontimian.

3) Miks pærerne med karamel.

Mangler du en dessert, foreslår Thomas Majlund karamelliserede pærer.

- Det er en af mine egne favoritter, siger han.

Til én person skal du bruge en pære, cirka 100 gram sukker, 25 gram smør, en vaniljestang, lidt æblesaft, lidt stjerneanis, korianderfrø og calvados, der er en æblebrændevin.

Pæren skrælles og skæres over i to halve. Kernehuset fjernes, og de to pæredele kommes i citronvand. Herefter varmer du panden op, kommer sukkeret på og karamelliserer det.

Når sukkeret er opløst, kommer du smør, vaniljestang, stjerneanis og korianderfrø i.

Pæredelene kommes på panden med skæresiden nedad og karamelliseres i fem minutter. Derefter iblandes æblesaften og en smule calvados, og pærerne tilberedes, indtil de er lidt møre.

Derefter tager du pærerne af panden og koger saucen en smule. Saucen smages til med salt. Frugten lægges midt på tallerkenen, og saucen og vaniljeisen lægges på toppen.

/ritzau fokus/

København, 23/11/2024 - 21:00

Misser bagedystfinalen: Uenig med dommerbedømmelse

Julie Skjoldborg forlader "Den store bagedyst" med hovedet højt, selv om hun lige akkurat misser finalen. - Jeg har stadig min krone på, siger amatørbageren.

Der var udfordringer i både medgang og modgang i lørdagens udgave af "Den store bagedyst", hvor der var bryllup på programmet.

Her endte dommerduoen, Markus Grigo og Katrine Foged Thomsen, med at skille sig af med Julie Skjoldborg, som dermed misser finalen næste uge.

- Jeg har haft mit livs oplevelse. Noget, mange kun drømmer om, og jeg går herfra med hovedet højt - min krone sidder stadig på, lød det i programmet fra den 30-årige silkeborgenser, der privat er selvstændig og mor til to.

Først skulle de fire semifinalister lave receptions-hapsere fra både det søde og det salte køkken.

Og her hidkaldte dommerne assistance til bedømmelsen.

Tidligere bagedystdeltagere strømmede ind i teltet ved Clausholm Slot nær Randers og smagte på snackene.

Hernæst ventede den hemmelige udfordring, hvor deltagerne skulle kreere en kransekage, og her begyndte bagningen at gå skævt for Julie Skjoldborg.

Nogle af hendes kransekageringe var brændte og flækkede, og hun måtte i al hast kaste nogle nye sammen for at erstatte de mest mislykkede.

Det var dog ikke nok til at redde hende fra endnu en bundplacering.

Så hun skulle virkelig diske op med en himmerigsmundfuld i semifinalens sidste udfordring, hvor amatørbagerne naturligvis skulle kreere en bryllupskage.

- Jeg er sådan lidt fandenivoldsk. Denne her kage skal kraftedeme sidde lige i skabet, lød det fra Julie Skjoldborg inden mesterværksudfordringen.

Men det gjorde den ikke ifølge Markus Grigo.

Hvis han pillede pynten af bryllupskagen, ville den stå skævt tilbage, mente han.

- Hvis jeg tænker på, at I har haft 3,5 time til denne her udfordring, så er jeg en lille smule skuffet over den, lød det fra Markus Grigo, der dog roste smagen og saftigheden.

Julie Skjoldborg sagde efterfølgende til kameraet, at hun har pisket rundt.

- Nu har I lige set mig i det køkken, og jeg har jo ikke stået stille på noget tidspunkt. Så det kunne jeg ikke lige sætte mig helt ind i … Men alt det andet er helt fair, lød det fra hende.

Julie Skjoldborg tilmeldte sig meget impulsivt "Den store bagedyst" og sendte sin ansøgning, mens hun var på barsel med sin søn, har hun tidligere fortalt i et interview med Midtjyllands Avis.

Derfor har hun knoklet for at lære at mestre mousser og bunde under forberedelserne.

Før havde hun mest bagt cookies og kanelsnegle.

- Jeg troede egentlig ikke, at jeg kunne blive valgt. Min erfaring som bager er begrænset, hvilket man nok også vil se i programmet. Men det var bestemt en god overraskelse, da jeg blev inviteret til casting, sagde hun i oktober til mediet.

Men indsatsen udmøntede sig helt til en semifinaleplacering.

Men allermest er hun stolt af, at hun har været tro ved sig selv.

Den selverklærede feminist har flere gange i programmet åbenhjertigt fortalt, at hun har fået lavet skønhedsoperationer og -behandlinger. Noget, som hun også selv har arbejdet med.

- Det er det, der gør mig glad. Det er jeg stolt af. Og folk skal være stolte af sig selv, om det er på den ene eller den anden måde. Jeg kan omfavne alle, lød det fra hende i semifinaleafsnittet.

- Jeg tror godt, jeg kan være en person, der deler vandene lidt, har det lydt i programmet fra Julie Skjoldborg, der godt kan give indtrykket af, at hun er en pæn pige og halv havnearbejder.

- Den kombination kan jeg faktisk rigtigt godt lide.

Mens at Julie Skjoldborg altså er ude af "Den store bagedyst", udmærkede jordemoren Sandra Dahl fra Them sig endnu en gang og blev for femte gang kåret til ugens mesterbager.

Om hun også ender med at vinde hele kagekonkurrencen kan ses på DRTV og DR1 næste lørdag, hvor årets finale løber af stablen.

Finalefeltet fuldendes af Emma Plantener og Emil Møller.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 23/11/2024 - 09:00

Måneder langt hemmelighedskræmmeri bag Vild med dans-frieri

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Realitydeltageren Philip May overraskede sin kæreste, Simone Hvenegaard, med at fri under Vild med dans-finalen i det, han kaldte for en moderne parringsdans.

- I en brudevals … Philip May og Simone Hvenegaard!

Vild med dans-finalen fredag aften tog en overraskende drejning, da realitystjernen Philip May friede til sin kæreste, Simone Hvenegaard, midt ude på dansegulvet foran de snurrende kameraer.

Faktisk har frieriet været måneder undervejs. Det afslører Philip Mays dansepartner, Camilla Dalsgaard, som har spillet en afgørende rolle i frieriet.

Da de mødte hinanden forud for premieren på "Vild med dans", fortalte Philip May, at han drømte om at fri til sin Simone i finalen.

- Alle vores danse har været bygget op omkring Philips liv. Sløjfen skulle bindes til sidst, ved at Philip skulle fri til hende i vores freestyle, fortæller Camilla Dalsgaard.

Men parret blev stemt ud i program syv, og derfor måtte de ændre planer for at gennemføre frieriet.

I årets finale skulle de syv par, som var røget ud undervejs, på gulvet og fremvise en af de danse, de havde været igennem, og her flettede de så frieriet ind.

Philip May og Camilla Dalsgaard dansede deres rumba. Men da den var slut, slog husbandet, der passende hedder Kærligheden, over i Beyoncés megahit "Single Ladies", som handler om at fri, hvis man er vild med sit hjertes udkårne.

Dansen sluttede med, at Philip May kurrede hen ad dansegulvet og endte på knæ foran Simone Hvenegaard, der sad med i studiet på Østerbro i København.

- Produktionen har været så gode til at støtte op omkring det, fortæller Camilla Dalsgaard.

- Ingen har vidst noget, og det har været meget svært.

Men det lykkedes.

- Det har været helt fantastisk. Det har været virkelig rørende at få lov til at være en del af det også, jubler Camilla Dalsgaard, der håber, at hun bliver inviteret med til brylluppet.

- Det er de to smukkeste mennesker, jeg har fået ind i mit liv.

Philip May beskrev dansen som den sværeste, han har stået over for i "Vild med dans".

- Jeg kunne slet ikke trække vejret, før jeg skulle på. Jeg vidste slet ikke, hvordan jeg skulle komme igennem det her - "hvor er jeg henne, hvad fanden sker der, og hvor skal jeg træde henne". Alligevel kom jeg igennem det, lød det efterfølgende fra en sitrende Philip May.

- Simone opdagede det slet ikke. Jeg tænkte: "Hvornår opdager du det? Vi er i gang med at danse en frieridans til dig. En moderne parringsdans".

For det gik først op for Simone Hvenegaard, hvad i alverden der foregik midt på dansegulvet, da Philip May trak en æske med forlovelsesringen i op.

- Jeg kan ikke forestille mig en verden uden dig. Du er hele min verden. Vil du gifte dig med mig?, spurgte han sin Simone.

- Ja! Selvfølgelig vil jeg det!, svarede hun prompte, og parret kyssede og krammede.

Det var også tv, der førte til det første møde mellem Philip May og Simone Hvenegaard.

De tjekkede begge ind på "Paradise Hotel" i 2017, og i programmet spirede kærligheden mellem de to. Undervejs har der dog også været enkelte knubs, og parret har været fra hinanden. Men i dag er de uadskillelige.

Sammen har det vordende brudepar sønnen Vilmar, som fylder fire i december, og lille Athena, der kom til verden i august.

Efter frieriet bad Vild med dans-værten Martin Johannes Larsen den nyforlovede Philip May om at sætte ord på kærligheden.

- Hun betyder alt for mig. Hun fuldender mig. Hvis jeg er et puslespil, er det altid hende, der sætter de sidste brikker. Hun er fantastisk. Hver dag elsker jeg hende mere, sagde han og fortsatte:

- Hver gang jeg kigger på hende, bliver jeg stadig helt blød i knæene. Hun har givet mig to fantastiske børn. Jeg kan slet ikke se en verden uden hende. At skulle giftes med hende er det bedste, der kunne ske.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 23/11/2024 - 10:00

FAKTA: Hjælp hasselmusen helt lokalt

* Hasselmusen lever i buske og krat. Vil du gerne skabe et levested for hasselmusen, er det derfor afgørende, at du lader store buske og krat tage plads på din grund.

* Byg en redekasse til hasselmusen. Kassen skal helst bygges af brædder af lærketræ. Er det ikke muligt at skaffe det, kan brædder af douglas gran også bruges. 

* Sæt redekassen op i et skovområde eller i et vildt hegn, hvor der gerne må være forskellige buske som brombær, hassel og hyld.

* Kassen monteres på et træ i mindst 1,5 meters højde og gerne et sted, hvor hasselmusen kan komme til kassen uden at skulle bevæge sig på jorden.

Kilde: Biolog Zenia Henriksdottir Hansen fra Syddansk Universitet.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 23/11/2024 - 10:00

Forsker beder om hjælp til at finde spor fra Danmarks sødeste syvsover

Erik Thomsen/Ritzau Scanpix

Ved at tage detektivkasketten på næste gang du går en tur i skoven, kan du hjælpe biologer med at blive klogere på den sjældne og truede hasselmus.

Små bidemærker i en nød eller en klat uglegylp under et træ kan afsløre, om der bor en hasselmus i din lokale skov.

Og det er vigtig viden for forskere, som derfor nu opfordrer danskerne til at gå på udkig efter spor fra den lille nuttede gnaver.

- Lige nu ved vi ikke så meget om hasselmusenes udbredelse herhjemme, og hvor den præcist bor, fortæller biolog Zenia Henriksdottir Hansen fra Syddansk Universitet, der står i spidsen for projektet.

En kortlægning af hasselmusen vil hjælpe hende og hendes kolleger med at få et overblik over, hvordan den truede art har det herhjemme. Samtidig kan den give en indikator på tilstanden af landets skove.

- Vi kan bruge hasselmus som et barometer for skovens sundhed. De er meget specifikke med, hvad de spiser, og hvad de bygger reder af, siger Zenia Henriksdottir Hansen.

Hun forklarer, at hasselmusen er afhængig af en høj diversitet i buske og træer, da den ikke samler forråd, men spiser maden på stedet.

- Sådan noget som en brombærbusk er vigtig for hasselmusen, fordi busken både har knopper, blomster, umodne bær og modne bær, som den kan spise over sæsonen. Og jo større diversitet, en skov kan rumme, desto bedre må vi antage, at tilstanden af skoven er, understreger biologen.

Går du på udkig efter hasselmusen, skal du ikke regne med at få den at se. Den lille gnaver, der tilhører arten syvsover, er nemlig meget sky og mest aktiv om natten. Derfor handler det om at lede efter spor fra dens færden, fortæller Zenia Henriksdottir Hansen.

- Det, vi er mest interesserede i, er faktisk nødder. Går du ud i skoven og finder et egetræ eller en hasselbusk og roder lidt i skovbunden dér, så kan du være heldig at finde nødder, der er gnavet i, siger hun.

Hasselmusen gnaver typisk et lille hul i siden af nødden på cirka en centimeter i diameter.

- Når vi kigger på tandmærkerne, så kan vi se, om det er en rødmus eller en hasselmus, der er tale om. Derfor ser vi gerne, at folk samler de her nødder ind, når de finder dem på skovturen, lyder det fra Zenia Henriksdottir Hansen.

Nødderne putter du i en pose med en seddel på, som fortæller, hvor du har fundet dem. Derefter indleverer du posen hos en af de nøddestationer, som forskerne har fået sat op rundt omkring i landet. Du kan finde en oversigt over hvor på Syddansk Universitets hjemmeside.

Ud over nødder modtager forskerne også gerne poser med uglegylp, som de kan kigge igennem for at se, om uglen har spist hasselmus.

Gylpen er ikke altid nem at finde, men er oplagt at lede efter, hvis du har en ugle i haven eller kender til et træ i skoven, hvor en ugle holder til.

Det sidste, forskerne bliver glade for at modtage meldinger om, er reder, siger Zenia Henriksdottir Hansen.

- Hasselmus laver sådan nogle kuglerunde reder af græs og blade, og de laver dem tit i et krat eller i en brombærbusk lidt hævet over jorden, fortæller hun.

Finder du en rede, er det dog vigtigt, at du ikke rører ved den, da den stadig kan være i brug.

- Men man kan tage nogle billeder af den fra forskellige vinkler og sende dem til os sammen med koordinaterne.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek