Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 08/09/2023 - 08:00

Pærerne peaker: Sådan imponerer du gæsterne med den sprøde frugt

Lige nu bugner pæretræerne med lækre frugter, som du kan bruge i diverse retter. For eksempel kan du bruge dem på pizzaen. Få opskrifterne her.

Silas Stein/Ritzau Scanpix

Af: Af Henriette Brøndum Neimann, Ritzau Fokus

Den sæsonaktuelle pære kan være en overset madvare i køkkenet, men faktisk rummer den et hav af muligheder.

Det siger den kendte kok Gorm Wisweh.

- Med sin sødme og sprødhed kan pæren være en god kontrast i det salte køkken, siger han.

Her får du de bedste opskrifter fra ham og kok Thomas Majlund fra cateringfirmaet Tailored Dining.

1) Kom pære på pizzaen.

Gorm Wisweh, som er medejer af Gorms, der blandt andet består af pizzabarer, foreslår, at du laver netop pizza.

Til én pizza bruger du: en kugle koldhævet pizzadej, en frisk pære, halvanden deciliter fed cremefraiche, en teskefuld chilisauce eller -tapenade, 50 gram grønkål, der er skyllet og hakket, 50-60 gram gedeost, 20 gram valnødder, lidt olivenolie og en teskefuld honning.

Ovnen sættes til 300 grader på over- og undervarme. Rør cremefraiche og chili sammen, smag til med salt, og skær pæren i tynde skiver - uden om kernehuset.

Herefter rulles pizzadejen ud til 30 centimeter i diameter. Fordel chilifraichen og grønkålen. Læg pæreskiverne tæt ved hinanden ovenpå.

Gedeosten fordeles ud over pizzaen, og herefter drypper du med olivenolie.

Pizzaen bages i fem til syv minutter, til skorpen er gylden, og bunden er sprød. Inden servering pynter du med groft knuste valnødder og et dryp honning.

2) Brug pæren i salat.

Til det salte køkken anbefaler Thomas Majlund en pæresalat med gedeost.

Til fire til seks personer skal du bruge et bundt frisésalat, to-tre pærer, 15-20 valnødder og 100-120 gram tilia mundo-ost, som er en gedeost.

Du skyller og plukker salaten og lægger den i koldt vand - gerne med isterninger, så den holder sig frisk og bliver sprød.

Pærerne skæres i kvarte stykker, der halveres, og kernehuset fjernes. Frugterne lægges i citronvand, så de ikke får en brunlig farve.

Valnødderne karamelliseres i en smule honning på panden. Blandingen smages til med salt.

Til salaten laver du en dressing, der består af fire spiseskefulde olivenolie, en spiseskefuld honning, en citron og lidt salt og peber.

Herefter drænes vandet fra frisésalaten og pærerne, som spredes ud på et fad og toppes med ost, valnødder og dressing. Du kan også pynte med mynte, citronverbena og citrontimian.

3) Miks pærerne med karamel.

Mangler du en dessert, foreslår Thomas Majlund karamelliserede pærer.

- Det er en af mine egne favoritter, siger han.

Til én person skal du bruge en pære, cirka 100 gram sukker, 25 gram smør, en vaniljestang, lidt æblesaft, lidt stjerneanis, korianderfrø og calvados, der er en æblebrændevin.

Pæren skrælles og skæres over i to halve. Kernehuset fjernes, og de to pæredele kommes i citronvand. Herefter varmer du panden op, kommer sukkeret på og karamelliserer det.

Når sukkeret er opløst, kommer du smør, vaniljestang, stjerneanis og korianderfrø i.

Pæredelene kommes på panden med skæresiden nedad og karamelliseres i fem minutter. Derefter iblandes æblesaften og en smule calvados, og pærerne tilberedes, indtil de er lidt møre.

Derefter tager du pærerne af panden og koger saucen en smule. Saucen smages til med salt. Frugten lægges midt på tallerkenen, og saucen og vaniljeisen lægges på toppen.

/ritzau fokus/

København, 27/11/2025 - 08:00

Vild med dans-stjerne bliver vært ved Bodilprisen

Skuespillerne Sofie Jo Kaufmanas og Julie Rudbæk skal guide publikum igennem aftenen, når Danske Filmkritikere hylder det forgangne års bedste film.

Når Bodilprisen afholdes for 79. gang, bliver det første gang med skuespillerne Sofie Jo Kaufmanas og Julie Rudbæk som værter.

Det annoncerer Danske Filmkritikere, som står bag Bodilprisen, i en pressemeddelelse.

- Begge skuespillere er udstyret med stærke funny bones, et skarpt satirisk blik på omverdenen og et stort charmerende nærvær, lyder det fra forperson Nanna Frank Rasmussen.

Julie Rudbæk, som senest har kunnet ses i "Vild med dans" på TV 2, og Sofie Jo Kaufmanas kalder det en kæmpe ære at stå i spidsen for filmfesten, som løber af stablen 7. marts på Folketeatret i København.

Selv om det er første gang, de skal stå i spidsen for Bodilprisen, har de arbejdet sammen før. Blandt andet i Xee-serien "29" og filmen "Elsker dig for tiden", som Julie Rudbæk har lavet sammen med makkeren Jesper Zuschlag.

- Vi glæder os helt vildt til at hylde og fejre dansk film, og vi vil gøre vores allerbedste for at skabe en både sjov og festlig aften, siger de samstemmigt i pressemeddelelsen.

Der skal uddeles 13 statuetter til Bodilprisen, som er opkaldt efter de to danske skuespillere Bodil Kjer og Bodil Ipsen, herunder til Bedste Film, Bedste Hovedrolle og Bedste Birolle.

De nominerede afsløres til januar.

Sidste år indførte Danske Filmkritikere kønsneutrale statuetter, fordi kunstneriske præstationer på ingen måde er afhængige af køn, lød det.

Bedste Mandlige Hovedrolle og Bedste Kvindelige Hovedrolle blev fusioneret til Bedste Hovedrolle. Det samme blev birollekategorierne.

Samtidig blev der indstiftet en ny pris for Bedste Ensemble, der hylder de skuespillerhold, der i fællesskab har skabt en stærk filmoplevelse og løftet fortællingen gennem samspillet på lærredet, lød det.

Lars Ranthe modtog to statuetter sidste år.

Han blev belønnet med en Bodil for Bedste Hovedrolle for sin præstation i "Fuld af kærlighed", og så blev han, Stine Stengade, Viilbjørk Malling Agger, Ella Paaske og Luca Uhde Jacobsen kåret som Bedste Ensemble for dramafilmen.

Den nye struktur skal evalueres i 2028.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 26/11/2025 - 17:05

Godsejer mister kongelige ærestitler efter voldsdom

Bjarne Lüthcke/Ritzau Scanpix

Hans Henrik Algreen-Ussing har givet afkald på ærestitler. Kongehuset havde frataget dem uanset, lyder det.

Godsejeren Hans Henrik Algreen-Ussing har givet afkald på sine kongelige ærestitler som hofjægermester og kammerherre.

Det skriver kongehusets kommunikationsafdeling til Ekstra Bladet.

Det sker, efter at Algreen-Ussing, der har ejet Tirsbæk Gods i mere end 20 år, i sidste uge blev idømt fire måneders ubetinget fængsel for grov vold og vanvidskørsel.

Straffesagen mod Hans Henrik Algreen-Ussing skyldes en episode, hvor han ville gribe ind over for en 16-årig dreng, der kørte ulovligt på godsejerens private grund.

Den 63-årige begik grov vold og gjorde sig skyldig i vanvidskørsel, slog Vestre Landsret fast onsdag i sidste uge.

Dommen var en skærpelse i forhold til en tidligere afgørelse fra Retten i Kolding.

I april 2024 mente byretten, at tre måneders betinget fængsel var det rigtige resultat.

Det lyder desuden fra kongehuset, at det ville have frataget ham ærestitlerne "under alle omstændigheder".

Kammerherre og hofjægermester er ærestitler, som tildeles af den siddende regent.

Med titlerne følger eksempelvis bestemte uniformer, brocher eller en symbolsk nøgle, som indikerer, at man er bærer af de kongelige titler.

Hofjægermestertitlen tildeles til udvalgte godsejere, mens titlen som kammerherre eller -dame oprindeligt var til en fremtrædende embedsmand med adgang til kongens gemakker - det er dog i nutiden blot en ærestitel.

Hans Henrik Algreen-Ussing er ikke den eneste, der har måtte vinke farvel til sine titler.

Erhvervsmanden Christian Kjær blev i 2019 også strippet for sine titler som hofjægermester og kammerherre samt sin titel som ridder af første grad af Dannebrogsordenen.

Det var den daværende siddende regent, dronning Margrethe, der fratog ham titlerne.

Det skete, kort efter at Kjær blev dømt for at have påkørt en trafikofficial, der holdt vagt ved et lokalt cykelløb i Hørsholm.

Christian Kjær nægtede sig skyldig og hævdede, at det var ham, der var blevet angrebet med en stav.

Lige meget hjalp det. Kongehuset besluttede at fratage ham titlerne, og dermed var han ikke længere selvskreven til dronningens selskaber.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 27/11/2025 - 08:00

FAKTA: Lad krystalservicen blive i skabet

* En julefrokost kan føles som en oplagt mulighed for at bruge dit gamle krystalservice. Men mange af de gamle skåle og glas indeholder bly, som kan skade centralnervesystemet.

* Når servicen kommer i kontakt med for eksempel sild og snaps, kan der ske en afsmitning af bly til fødevarerne, som du indtager.

* Hos børn kan selv små mængder bly påvirke indlæringsevnen og intelligensen, mens det hos voksne kan skade nyrerne og øge blodtrykket. 

* Hovedparten af det krystalservice, du kan købe i dag, er blyfrit. Har dit service et blåt skær, når du kigger igennem det i dagslys, kan det skyldes bly.

* Julens sure fødevarer som rødbeder, citron og sild kan også opløse aluminium i bakker og sølvpapir. Varerne opbevares bedst i porcelæn, plastskåle eller glas.

Kilde: Fødevarestyrelsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 27/11/2025 - 08:00

Undgå at rester fra julebordet giver dig mavepine

Nicoline Kjems-Krognos/Ritzau Scanpix

Tjek temperaturen på dit køleskab, og varm retterne godt igennem. Med få huskeregler kan du sikre, at hverken du eller dine gæster ender med ondt i maven.

Langbordet fra julefrokosten efterlader ofte en del rester, som til stor fornøjelse kan nydes i dagene efter.

Men rester af sildesalat, tarteletfyld og risalamande kan give din mave store problemer, hvis maden ikke håndteres korrekt.

Det fortæller Sørine Quaade Møller, der er sektionsleder i Foder- og Fødevaresikkerhed i Fødevarestyrelsen.

En grundig rengøring, et temperaturtjek og oprydning i køleskabet er ifølge sektionslederen gode steder at starte.

Temperaturen i dit køleskab bør være maksimalt fem grader.

- Der kommer rigtig meget mad ind, og meget af det er måske tilberedt og har høje temperaturer.

- Så er det godt, at der er lidt ekstra plads i køleskabet, så der kan være noget luft omkring maden. På den måde kan man sikre, at temperaturfaldet sker på en fornuftig måde, siger Sørine Quaade Møller.

En tommelfingerregel er, at maden skal ned fra 65 grader til en kernetemperatur på under 10 grader over maksimalt fire timer, forklarer hun.

Laver du tarteletfyldet, den brune sovs eller risengrøden til juledesserten i dagene op til servering, kan et simpelt tip mindske bakterievæksten.

- Det er en virkelig god idé at dele maden op i nogle mindre portioner og smide dem i køleskabet, siger Sørine Quaade Møller.

Under tilberedningen af julebordets uendelige retter er det vigtigt, at du holder råt kød og kødsaft helt adskilt fra alt andet.

Så kan bakterier som for eksempel salmonella og campylobacter ikke sprede sig til den færdiglavede mad og gøre dig syg.

Når retterne skal på bordet, så server lidt ad gangen for at undgå, at store mængder af den lækre mad står ude i mange timer og må ende i skraldespanden.

- Server maden, når gæsterne har sat sig til bords og er klar til at spise. Og tag den væk, så snart I er færdige, og kom den i køleskabet, siger Sørine Quaade Møller.

Det gælder især for røget laks, sildesalater og kødpålæg. Særligt rullepølse og rejesalater, der indeholder friske krydderurter, er ofte mindre holdbare.

Det er ikke kun de sygdomsfremkaldende bakterier fra maden, der kan udfordre dit helbred i juledagene.

Norovirusinfektion, der også kaldes roskildesyge, florerer især i vintermånederne, og det forebygges bedst med god håndhygiejne.

- Med varmt vand og sæbe kommer man virkelig langt. Håndsprit virker ikke på norovirus, fortæller Sørine Quaade Møller.

Sørg desuden for at bruge skeer og tænger til at tage maden. Hold på brødet med et klæde, og opdager du, at skeen er druknet i sovsen, så skift den ud med en ren, lyder hendes opfordring.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek