Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 08/09/2023 - 08:00

Pærerne peaker: Sådan imponerer du gæsterne med den sprøde frugt

Lige nu bugner pæretræerne med lækre frugter, som du kan bruge i diverse retter. For eksempel kan du bruge dem på pizzaen. Få opskrifterne her.

Silas Stein/Ritzau Scanpix

Af: Af Henriette Brøndum Neimann, Ritzau Fokus

Den sæsonaktuelle pære kan være en overset madvare i køkkenet, men faktisk rummer den et hav af muligheder.

Det siger den kendte kok Gorm Wisweh.

- Med sin sødme og sprødhed kan pæren være en god kontrast i det salte køkken, siger han.

Her får du de bedste opskrifter fra ham og kok Thomas Majlund fra cateringfirmaet Tailored Dining.

1) Kom pære på pizzaen.

Gorm Wisweh, som er medejer af Gorms, der blandt andet består af pizzabarer, foreslår, at du laver netop pizza.

Til én pizza bruger du: en kugle koldhævet pizzadej, en frisk pære, halvanden deciliter fed cremefraiche, en teskefuld chilisauce eller -tapenade, 50 gram grønkål, der er skyllet og hakket, 50-60 gram gedeost, 20 gram valnødder, lidt olivenolie og en teskefuld honning.

Ovnen sættes til 300 grader på over- og undervarme. Rør cremefraiche og chili sammen, smag til med salt, og skær pæren i tynde skiver - uden om kernehuset.

Herefter rulles pizzadejen ud til 30 centimeter i diameter. Fordel chilifraichen og grønkålen. Læg pæreskiverne tæt ved hinanden ovenpå.

Gedeosten fordeles ud over pizzaen, og herefter drypper du med olivenolie.

Pizzaen bages i fem til syv minutter, til skorpen er gylden, og bunden er sprød. Inden servering pynter du med groft knuste valnødder og et dryp honning.

2) Brug pæren i salat.

Til det salte køkken anbefaler Thomas Majlund en pæresalat med gedeost.

Til fire til seks personer skal du bruge et bundt frisésalat, to-tre pærer, 15-20 valnødder og 100-120 gram tilia mundo-ost, som er en gedeost.

Du skyller og plukker salaten og lægger den i koldt vand - gerne med isterninger, så den holder sig frisk og bliver sprød.

Pærerne skæres i kvarte stykker, der halveres, og kernehuset fjernes. Frugterne lægges i citronvand, så de ikke får en brunlig farve.

Valnødderne karamelliseres i en smule honning på panden. Blandingen smages til med salt.

Til salaten laver du en dressing, der består af fire spiseskefulde olivenolie, en spiseskefuld honning, en citron og lidt salt og peber.

Herefter drænes vandet fra frisésalaten og pærerne, som spredes ud på et fad og toppes med ost, valnødder og dressing. Du kan også pynte med mynte, citronverbena og citrontimian.

3) Miks pærerne med karamel.

Mangler du en dessert, foreslår Thomas Majlund karamelliserede pærer.

- Det er en af mine egne favoritter, siger han.

Til én person skal du bruge en pære, cirka 100 gram sukker, 25 gram smør, en vaniljestang, lidt æblesaft, lidt stjerneanis, korianderfrø og calvados, der er en æblebrændevin.

Pæren skrælles og skæres over i to halve. Kernehuset fjernes, og de to pæredele kommes i citronvand. Herefter varmer du panden op, kommer sukkeret på og karamelliserer det.

Når sukkeret er opløst, kommer du smør, vaniljestang, stjerneanis og korianderfrø i.

Pæredelene kommes på panden med skæresiden nedad og karamelliseres i fem minutter. Derefter iblandes æblesaften og en smule calvados, og pærerne tilberedes, indtil de er lidt møre.

Derefter tager du pærerne af panden og koger saucen en smule. Saucen smages til med salt. Frugten lægges midt på tallerkenen, og saucen og vaniljeisen lægges på toppen.

/ritzau fokus/

New York, 20/11/2025 - 04:21

Dansk forfatter forbigået til stor amerikansk litteraturpris

Justin Tallis/Ritzau Scanpix

Solvej Balle var nomineret ved National Book Awards. Prisen gik til en argentinsk forfatter.

Forfatteren Solvej Balle blev natten til torsdag forbigået ved den amerikanske litteraturpris National Book Awards.

Det fremgår af en livetransmission på National Book Foundations hjemmeside.

Danskeren var nomineret i kategorien "oversat litteratur" for tredje del af syvbindsværket "Om udregning af rumfang".

Prisen gik til den argentinske forfatter Gabriela Cabezon Camara for bogen "We Are Green And Trembling". På dansk kan det oversættes til "vi er grønne og rystede".

I alt var fem forfattere nomineret i kategorien "oversat litteratur".

Sophia Hersi Smith og Jennifer Russell har stået for oversættelsen fra dansk til engelsk af Solvej Balles nominerede bog.

Ifølge National Book Foundations beskrivelse af bogen giver den læserne et meditativt indblik i hovedpersonens Tara Shelters ensomhed, da hun en novemberdag opdager, at hun ikke er alene i verden.

Et panel på fem uafhængige dommere udvælger vinderne, skriver National Book Foundation på dens hjemmeside.

Prisuddelingens formål er i hver kategori at hylde den bedste bog, som indsendes af forlagene. Der var i alt indsendt 139 bøger i kategorien for oversatte bøger.

Der medfølger en pris på 10.000 dollar til vinderen - svarende til 64.500 kroner. I kategorien "oversat litteratur" skal pengene deles med oversætterne.

National Book Foundation er en nonprofitorganisation, der blev stiftet i 1989 for at administrere den årlige prisuddeling, som er blevet afholdt siden 1950.

Solvej Balle er født i 1962. Hun debuterede med værket "Lyrefugl" i 1986.

Et af hendes mest kendte værker er "Ifølge loven", som udkom i 1993.

Syvbindsværket "Om udregning af rumfang" bliver betragtet som forfatterens store comeback.

Tidligere på året var Solvej Balle nomineret til en anden anerkendt litteraturpris - The International Booker Prize - for den første bog i serien.

Prisen, der blev uddelt i maj, gik dengang til inderen Bani Mushtaq for bogen "Heart Lamp".

/ritzau/

Læs Mere >>

New York, 20/11/2025 - 03:51

Dansk forfatter forbigået til stor amerikansk litteraturpris

Justin Tallis/Ritzau Scanpix

Solvej Balle var nomineret ved National Book Awards. Prisen gik til en argentinsk forfatter.

Forfatteren Solvej Balle blev natten til torsdag forbigået ved den amerikanske litteraturpris National Book Awards.

Det fremgår af en livetransmission på National Book Foundations hjemmeside.

Danskeren var nomineret i kategorien "oversat litteratur" for tredje del af syvbindsværket "Om udregning af rumfang".

Prisen gik til den argentinske forfatter Gabriela Cabezon Camara for bogen "We Are Green And Trembling". På dansk kan det oversættes til "vi er grønne og rystede".

I alt var fem forfattere nomineret i kategorien "oversat litteratur".

Sophia Hersi Smith og Jennifer Russell har stået for oversættelsen fra dansk til engelsk af Solvej Balles nominerede bog.

Ifølge National Book Foundations beskrivelse af bogen giver den læserne et meditativt indblik i hovedpersonens Tara Shelters ensomhed, da hun en novemberdag opdager, at hun ikke er alene i verden.

Solvej Balle er født i 1962. Hun debuterede med værket "Lyrefugl" i 1986.

Et af hendes mest kendte værker er "Ifølge loven", som udkom i 1993.

Syvbindsværket "Om udregning af rumfang" bliver betragtet som forfatterens store comeback.

Tidligere på året var Solvej Balle nomineret til en anden anerkendt litteraturpris - The International Booker Prize - for den første bog i serien.

Prisen, der blev uddelt i maj, gik dengang til inderen Bani Mushtaq for bogen "Heart Lamp".

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 19/11/2025 - 08:00

FAKTA: Det må du i naturen

Her er et udpluk af reglerne for, hvad du må i de danske skove. 

I de offentligt ejede skove må du: 

* Færdes til fods overalt i skoven - både på veje, stier og i skovbunden. 

* Samle nødder, bær, kogler, svampe, blomster, grene, mos og lav fra skovbunden til eget forbrug. 

* Bruge åben ild eller kogeapparater ved bålpladser eller i friteltningsskove. 

* Kælke og løbe på ski på veje, stier og i skovbunden. 

* Skøjte og færdes på is, medmindre andet fremgår af skiltning. 

I de privatejede skove må du: 

* Færdes til fods og cykle på egnede veje og stier fra klokken 6.00 til solnedgang. 

* Kun færdes til fods eller opholde dig i skovbunden, hvis du har spurgt ejeren om lov. 

* Samle nødder, bær, kogler med mere til eget forbrug, hvis du kan nå dem fra stier eller veje. 

Kilde: Friluftsrådet. 

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 19/11/2025 - 08:00

Julepynt hjemmet med kogler og mos fra skoven

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Tag på skovtur i juletiden, og få et pusterum fra den travle højtid med evige udgifter. Materialer fra naturens skatkammer kan bruges i årets dekorationer.

Skoven er et oplagt udflugtsmål for frisk luft og røde kinder.

Men du kan også gå på jagt under trækronerne, hvis du mangler udstyr til årets juledekorationer.

For du må gerne indsamle nedfaldne kogler, nødder, agern, grene og blade fra statsskovene i Danmark.

Det fortæller Trine Sørensen, der er naturvejleder hos Naturstyrelsen Sønderjylland og ved Skovlys Naturskole i Aabenraa.

- I gamle dage sagde man, at man måtte samle så meget ind, der kunne være i en hat.

- Men i dag siger man, at man må samle det ind, der kan være i en almindelig bærepose, lyder det fra naturvejlederen.

Den store grensaks kan du dog lade blive derhjemme.

For det er ikke tilladt at klippe grene af hverken buske eller træer, medmindre de er højere end ti meter.

Grangrene, der ligger på jorden i pyntegrøntsområder, skal du også lade ligge.

Naturvejleder Trine Sørensen samler til gengæld altid mos.

- Børnene elsker det, fordi det er så let at arbejde med. Og hvis du har lidt ståltråd, så kan du lave hvad som helst, siger hun.

Mos vokser overalt i skovene, men du finder oftest flest af de små bløde planter i granskovene.

Her kan mosserne ligge som store tæpper over skovbunden, som nærmest kan "rulles af", fortæller Trine Sørensen.

Hvis du vil samle mos, anbefaler Marianne Riis, som er redaktør på Naturmagasinet NaturGuide.dk, at du opbevarer det i plastikposer, da det kan være ret fugtigt.

Svampe kan du omvendt indsamle i en lille kurv.

Blandt julefavoritterne er også grankogler - store som små.

- I Danmark er der mange rødgraner og sitkagraner i plantagerne, så det er her, man finder de aflange kogler.

- Vil man gerne have de mere runde og buttede fyrrekogler, så skal man ud i skoven med fyrretræer, fortæller Trine Sørensen.

Endelig kan diverse nedfaldne grene bruges i både dekorationer, kranse og samles til små, stikkende juletræer.

- Man kan tit være heldig at finde lærkegrene, der ligger på jorden. Eller grene med mos eller lav på, som kan være utroligt dekorative, siger Marianne Riis.

Inden du drager ud i naturen og finder pynt til julen, er det vigtigt, at din påklædning tager højde for, om vejret byder på regn eller kulde.

For der er ingen, der har en god oplevelse, hvis de fryser, understreger Marianne Riis.

Det kan også være en god idé at pakke noget, som du kan drikke eller spise i små pauser undervejs.

- Vi plejer at tage vores trangia med, og så laver vi varm kakao eller gløgg derude. Hvis man ikke har sådan en, kan man lave det hjemmefra og putte det i en termokande, siger hun.

Når du er ude og samle ind, skal du ifølge de to natureksperter huske at plukke med omtanke.

- Der skal være noget tilbage til naturen, så det kan vokse videre.

- Og så giver man også muligheden for, at andre skovgæster kan få fornøjelsen af at samle mos og andre smukke naturmaterialer ind, siger Trine Sørensen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek