Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 08/09/2023 - 08:00

Pærerne peaker: Sådan imponerer du gæsterne med den sprøde frugt

Lige nu bugner pæretræerne med lækre frugter, som du kan bruge i diverse retter. For eksempel kan du bruge dem på pizzaen. Få opskrifterne her.

Silas Stein/Ritzau Scanpix

Af: Af Henriette Brøndum Neimann, Ritzau Fokus

Den sæsonaktuelle pære kan være en overset madvare i køkkenet, men faktisk rummer den et hav af muligheder.

Det siger den kendte kok Gorm Wisweh.

- Med sin sødme og sprødhed kan pæren være en god kontrast i det salte køkken, siger han.

Her får du de bedste opskrifter fra ham og kok Thomas Majlund fra cateringfirmaet Tailored Dining.

1) Kom pære på pizzaen.

Gorm Wisweh, som er medejer af Gorms, der blandt andet består af pizzabarer, foreslår, at du laver netop pizza.

Til én pizza bruger du: en kugle koldhævet pizzadej, en frisk pære, halvanden deciliter fed cremefraiche, en teskefuld chilisauce eller -tapenade, 50 gram grønkål, der er skyllet og hakket, 50-60 gram gedeost, 20 gram valnødder, lidt olivenolie og en teskefuld honning.

Ovnen sættes til 300 grader på over- og undervarme. Rør cremefraiche og chili sammen, smag til med salt, og skær pæren i tynde skiver - uden om kernehuset.

Herefter rulles pizzadejen ud til 30 centimeter i diameter. Fordel chilifraichen og grønkålen. Læg pæreskiverne tæt ved hinanden ovenpå.

Gedeosten fordeles ud over pizzaen, og herefter drypper du med olivenolie.

Pizzaen bages i fem til syv minutter, til skorpen er gylden, og bunden er sprød. Inden servering pynter du med groft knuste valnødder og et dryp honning.

2) Brug pæren i salat.

Til det salte køkken anbefaler Thomas Majlund en pæresalat med gedeost.

Til fire til seks personer skal du bruge et bundt frisésalat, to-tre pærer, 15-20 valnødder og 100-120 gram tilia mundo-ost, som er en gedeost.

Du skyller og plukker salaten og lægger den i koldt vand - gerne med isterninger, så den holder sig frisk og bliver sprød.

Pærerne skæres i kvarte stykker, der halveres, og kernehuset fjernes. Frugterne lægges i citronvand, så de ikke får en brunlig farve.

Valnødderne karamelliseres i en smule honning på panden. Blandingen smages til med salt.

Til salaten laver du en dressing, der består af fire spiseskefulde olivenolie, en spiseskefuld honning, en citron og lidt salt og peber.

Herefter drænes vandet fra frisésalaten og pærerne, som spredes ud på et fad og toppes med ost, valnødder og dressing. Du kan også pynte med mynte, citronverbena og citrontimian.

3) Miks pærerne med karamel.

Mangler du en dessert, foreslår Thomas Majlund karamelliserede pærer.

- Det er en af mine egne favoritter, siger han.

Til én person skal du bruge en pære, cirka 100 gram sukker, 25 gram smør, en vaniljestang, lidt æblesaft, lidt stjerneanis, korianderfrø og calvados, der er en æblebrændevin.

Pæren skrælles og skæres over i to halve. Kernehuset fjernes, og de to pæredele kommes i citronvand. Herefter varmer du panden op, kommer sukkeret på og karamelliserer det.

Når sukkeret er opløst, kommer du smør, vaniljestang, stjerneanis og korianderfrø i.

Pæredelene kommes på panden med skæresiden nedad og karamelliseres i fem minutter. Derefter iblandes æblesaften og en smule calvados, og pærerne tilberedes, indtil de er lidt møre.

Derefter tager du pærerne af panden og koger saucen en smule. Saucen smages til med salt. Frugten lægges midt på tallerkenen, og saucen og vaniljeisen lægges på toppen.

/ritzau fokus/

København, 27/11/2025 - 16:07

DR opruster korrespondentkorps med nye navne og lokationer

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Per Bang Thomsen bliver ny korrespondent i Norden, Matilde Kimer får ny base i Polen, Afrika-korrespondent flyttes, og så åbner DR fast kontor i Grønland.

DR sætter flere knappenåle på verdenskortet og øger den journalistiske tilstedeværelse i både nord, syd, øst og vest.

Et stærkere og mere strategisk placeret korrespondentkorps skal sikre endnu bedre dækning og forståelse af de globale forandringer, der former danskernes liv og samfund, lyder det fra DR i en pressemeddelelse.

- Fælles for alle de forandringer, vi foretager, er, at de skal sikre, at vi fortsat kan give danskerne en mangefacetteret og upartisk dækning af en foranderlig og uforudsigelig verden, forklarer konstitueret nyhedschef Kirsten Marie Svendsen i pressemeddelelsen.

DR's nuværende EU-analytiker, Per Bang Thomsen, bliver fra 1. marts mediets første Østersø- og Norden-korrespondent med base i Stockholm.

I foråret 2026 bliver Matilde Kimer Østeuropa-korrespondent med base i Polens hovedstad, Warszawa. Hun vil have hyppige ophold i Ukraine, tilføjer DR.

Til sommer vender DR's Afrika-korrespondent, Søren Bendixen, hjem efter syv år i Sydafrika. I den forbindelse flytter DR stillingen til Nairobi i Kenya, hvor DR ser et nyt potentiale for at dække Afrikas vækst, udfordringer og tendenser, lyder det.

En ny korrespondent skal starte op der i slutningen af 2026.

Endelig fortsætter DR med at have et fast kontor i Grønland. Det vil blive bemandet af skiftende reportere.

Oprustningen øger DR's korrespondentkorps, der for nu består af 14 faste korrespondenter, der dækker forskellige steder i verden.

Blandt andet fra baser i Berlin, Bruxelles, Tyrkiet, Libanon, Kina, Brasilien og USA samt med et kontor i Ukraines hovedstad, Kyiv, som Matilde Kimer i øjeblikket dækker sammen med skiftende reportere, inden hun skifter stilling fra Rusland- og Ukraine-korrespondent til Østeuropa-korrespondent.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 27/11/2025 - 16:03

Lunkne anmeldelser af sidste sæson af Stranger Things

Mike Blake/Reuters

Netflix har frigivet nye afsnit af hitserien "Stranger Things". Anmelderne er kun afmålt begejstrede.

Det er mere end ni år siden, at første sæson af Netflix-serien "Stranger Things" udkom, og snart er det slut.

De første fire afsnit af femte sæson blev frigivet natten til torsdag, og når ottende og sidste afsnit bliver tilgængeligt på årets sidste dag, kommer der ikke flere.

Og det er måske meget godt, hvis man skal dømme efter de første anmeldelser af de nye afsnit.

Serien, der emmer af mystik, spænding og 80'er-nostalgi, følger en gruppe børn fra den lille by Hawkins i Indiana, der oplever en række overnaturlige fænomener, som er et resultat af mislykkede eksperimenter på et nærliggende forskningscenter.

Sidste sæson foregår fire år senere i fiktionens verden, men skuespillerne er i mellemtiden blevet unge voksne, og de forenes i et sidste opgør mod ærkeskurken Vecna.

Filmmagasinet Varietys anmelder glæder sig over gensynet med universet, men kritiserer den afsluttende sæson for at være for langtrukken og uden tilstrækkelig udvikling af historien eller karaktererne.

USA Today mener, at sæson fem er okay, men at man med rette kunne forlange mere.

- Men måske er det efter fire sæsoner og ni år rigeligt tilfredsstillende bare at se alle de markant ældre karakterer på en sidste cykeltur og se stort på logik og historiefortællingen, hedder det i anmeldelsen.

Herhjemme giver Soundvenue fire af seks stjerner og konstaterer, at "Stranger Things" ikke længere er, hvad den var engang.

- De grundlæggende kampe har længe kørt i tomgang, så alt afhænger af de følelser og den barndomsmagi, der altid har været seriens hjerte.

- Men det er svært, hvis ikke umuligt for voksenversionen af "Stranger Things" at levere denne magi, fordi den er vokset fra sig selv, lyder den foreløbige dom, inden de fire sidste afsnit frigives i den sidste uge op mod nytår.

Selv om enden altså nærmer sig for tv-serien, så kan fans af "Stranger Things"-universet glæde sig over, at der næste år er premiere på en ny, animeret serie ved navn "Stranger Things: Tales from '85", der bygger videre på historien og figurerne fra den oprindelige serie.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 27/11/2025 - 08:00

FAKTA: Lad krystalservicen blive i skabet

* En julefrokost kan føles som en oplagt mulighed for at bruge dit gamle krystalservice. Men mange af de gamle skåle og glas indeholder bly, som kan skade centralnervesystemet.

* Når servicen kommer i kontakt med for eksempel sild og snaps, kan der ske en afsmitning af bly til fødevarerne, som du indtager.

* Hos børn kan selv små mængder bly påvirke indlæringsevnen og intelligensen, mens det hos voksne kan skade nyrerne og øge blodtrykket. 

* Hovedparten af det krystalservice, du kan købe i dag, er blyfrit. Har dit service et blåt skær, når du kigger igennem det i dagslys, kan det skyldes bly.

* Julens sure fødevarer som rødbeder, citron og sild kan også opløse aluminium i bakker og sølvpapir. Varerne opbevares bedst i porcelæn, plastskåle eller glas.

Kilde: Fødevarestyrelsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 27/11/2025 - 08:00

Undgå at rester fra julebordet giver dig mavepine

Nicoline Kjems-Krognos/Ritzau Scanpix

Tjek temperaturen på dit køleskab, og varm retterne godt igennem. Med få huskeregler kan du sikre, at hverken du eller dine gæster ender med ondt i maven.

Langbordet fra julefrokosten efterlader ofte en del rester, som til stor fornøjelse kan nydes i dagene efter.

Men rester af sildesalat, tarteletfyld og risalamande kan give din mave store problemer, hvis maden ikke håndteres korrekt.

Det fortæller Sørine Quaade Møller, der er sektionsleder i Foder- og Fødevaresikkerhed i Fødevarestyrelsen.

En grundig rengøring, et temperaturtjek og oprydning i køleskabet er ifølge sektionslederen gode steder at starte.

Temperaturen i dit køleskab bør være maksimalt fem grader.

- Der kommer rigtig meget mad ind, og meget af det er måske tilberedt og har høje temperaturer.

- Så er det godt, at der er lidt ekstra plads i køleskabet, så der kan være noget luft omkring maden. På den måde kan man sikre, at temperaturfaldet sker på en fornuftig måde, siger Sørine Quaade Møller.

En tommelfingerregel er, at maden skal ned fra 65 grader til en kernetemperatur på under 10 grader over maksimalt fire timer, forklarer hun.

Laver du tarteletfyldet, den brune sovs eller risengrøden til juledesserten i dagene op til servering, kan et simpelt tip mindske bakterievæksten.

- Det er en virkelig god idé at dele maden op i nogle mindre portioner og smide dem i køleskabet, siger Sørine Quaade Møller.

Under tilberedningen af julebordets uendelige retter er det vigtigt, at du holder råt kød og kødsaft helt adskilt fra alt andet.

Så kan bakterier som for eksempel salmonella og campylobacter ikke sprede sig til den færdiglavede mad og gøre dig syg.

Når retterne skal på bordet, så server lidt ad gangen for at undgå, at store mængder af den lækre mad står ude i mange timer og må ende i skraldespanden.

- Server maden, når gæsterne har sat sig til bords og er klar til at spise. Og tag den væk, så snart I er færdige, og kom den i køleskabet, siger Sørine Quaade Møller.

Det gælder især for røget laks, sildesalater og kødpålæg. Særligt rullepølse og rejesalater, der indeholder friske krydderurter, er ofte mindre holdbare.

Det er ikke kun de sygdomsfremkaldende bakterier fra maden, der kan udfordre dit helbred i juledagene.

Norovirusinfektion, der også kaldes roskildesyge, florerer især i vintermånederne, og det forebygges bedst med god håndhygiejne.

- Med varmt vand og sæbe kommer man virkelig langt. Håndsprit virker ikke på norovirus, fortæller Sørine Quaade Møller.

Sørg desuden for at bruge skeer og tænger til at tage maden. Hold på brødet med et klæde, og opdager du, at skeen er druknet i sovsen, så skift den ud med en ren, lyder hendes opfordring.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek