Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 10/08/2023 - 08:00

Tid til at slå pjalterne sammen? Husk disse økonomiske pejlemærker

Der er flere økonomiske faktorer, I bør forholde jer til, når I vælger at flytte sammen som par.

Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Af: Af Henriette Brøndum Neimann, Ritzau Fokus

Det er ikke kun indretningen og indflytterfesten, I bør være opmærksomme på, når du og din partner vælger at flytte under samme tag.

Der er nemlig flere økonomiske forhold, I skal tage bestik af, når I flytter sammen.

Det forklarer to fagpersoner, som her giver deres bedste råd til den privatøkonomiske del af processen.

1) Hvad flytter I sammen i?

For det første bør I tage et kig på boligforholdet. Og flytter I for eksempel sammen i en ejerbolig, som den ene part i forvejen ejer, kan det være, at den anden part skal tage del i ejerskabet.

Vedkommende kan nemlig komme til at stå dårligt økonomisk, hvis I på et tidspunkt flytter fra hinanden.

Det forklarer formueøkonom i Jyske Bank Bettina Brask.

- Opsparingen skabes ikke i dit navn. Og flytter du ud igen, har du ingen ret til at få noget af den opsparing, der er lavet i ejerboligen, siger hun.

Flytter I sammen i en lejebolig, som den ene i forvejen lejer, bør I undersøge, om I begge kan komme på lejekontrakten.

- Hvis den, som lejer boligen, dør, har den anden i princippet ikke nogen ret til at blive boende. Så man skal undersøge i lejekontrakten, om man har ret til at blive boende.

- Ellers kan det være, at man har optjent retten, når man har boet der i to år, siger hun.

2) Tag et kig på udgifterne.

Det er vigtigt, at I kigger på, hvad I allerede betaler til, forklarer Bettina Brask.

Det kan for eksempel være, at I begge unødigt betaler for hver jeres tv-pakke eller indboforsikring, forklarer Bettina Brask.

I skal også afgøre, om I skal have fælles konti eller have hver jeres. Det er dog godt at have din egen lønkonto, fordi du i så fald er sikret penge i tilfælde af din partners bortgang.

- Hvis den, der ejede alle jeres konti, dør, skal pengeinstituttet lukke for alle konti, indtil boet er gjort op. Og så kan den anden ikke hæve pengene, siger formueøkonomen.

3) Hold et møde om økonomien.

For at I begge får en forståelse af jeres privatøkonomi, kan I aftale at tage snakken én gang om måneden, råder Erik Fraas, som er uvildig privatøkonomisk rådgiver og indehaver af rådgivningsfirmaet Pør.

- I nogle forhold er den ene nødt til at være bremsen, fordi den anden ikke har en stopklods. Det kan også være et faresignal, hvis man forbyder sin partner at få et kig i ens økonomi.

- Men det er vigtigt at få det afklaret, for hvis man planlægger et liv sammen med børn, bør man vær åben over for hinanden - også når det gælder privatøkonomi, siger han.

4) Hvis der er forskel på indkomsterne.

Det kan være et følsomt emne, hvis I skal snakke om, at den ene tjener noget mere end den anden. For hvad gør I i forhold til fællesudgifterne?

Som udgangspunkt kan det fungere, at I hver især betaler jeres halvdel, forklarer Erik Fraas.

- Måske har den ene så lyst til at give lidt mere for eksempel i form af en rejse, eller at man tager ud og spiser.

- Men nogle mener også, at det er i orden, at ens partner betaler en tredjedel, fordi man selv tjener mere, siger han.

/ritzau fokus/

København, 13/09/2024 - 15:32

Vild med dans-stjerne har fundet kærligheden igen

Emil Helms/Ritzau Scanpix

Den professionelle danser Mille Funk afslører til årets Vild med dans-pressemøde, at kærligheden spirer, og at hun har fået en kæreste. Det skriver Se og Hør.

"Vild med dans" er lige på trapperne, og derfor er det danserne vel undt at have sommerfugle i maven.

Men for den professionelle danser Mille Funk er sommerfuglene givetvis ekstra mange.

I privaten er hun nemlig blevet ramt af Amors pil. Det fortæller hun til mediet Se og Hør.

Den 33-årige danser er nemlig forelsket og har fået en kæreste. Hvem den udkårne er, vil hun dog ikke løfte sløret for endnu.

Hun fortæller dog, at offentligheden nok skal få mere at vide inden længe, lyder det ifølge Se og Hør.

Mille Funk dannede indtil sidste år par med skuespilleren Mathias Käki, som hun mødte i forbindelse med netop "Vild med dans" tilbage i 2016.

I år vil hun igen betræde dansegulvet i Vild med dans-studiet, efter at hun ikke har været med i de seneste to sæsoner. Noget, som danseren selv har udtrykt sin ærgrelse over.

Hun danner i år dansepar med Victor Gairy Aasmul, der er kajakroer og blandt andet var med i den danske firerkajak ved OL i Paris i sommer.

De to skal for første gang svinge hofterne på dansegulvet fredag den 20. september, hvor "Vild med dans" sæson 21 bliver skudt i gang.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 13/09/2024 - 14:15

Disney hyrer tidligere landsholdsspillere til fodbolddækning

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Christian Poulsen og Michael Gravgaard skal være med til at dække Europa League og Conference League.

De tidligere landsholdsspillere Flemming Povlsen, Christian Poulsen og Michael Gravgaard skal være med til at dække FC Midtjylland og FC Københavns kampe i Europa.

Streamingtjenesten Disney+ har købt rettighederne til Europa League og Conference League og præsenterede fredag sit hold ved en presseseance i biografen Dagmar i København.

Og det er en blanding af kendte og knap så kendte ansigter, der skal stå for dækningen.

Povlsen, Poulsen og Gravgaard samt Mikkel Bischoff er en del af teamet som medkommentatorer eller studieeksperter, ligesom den tidligere kvindelige landsholdsspiller Rikke Sevecke er det.

Journalist og tv-vært Thomas Skov bliver studievært, og som hovedkommentatorer har man hyret Zak Egholm og Jonas Schwartz.

- Jeg glæder mig helt vildt. Det er nyt for mig det her, siger Thomas Skov oppe fra biografscenen i Dagmars sal 2.

- Jeg er bevidst om, at min opgave er at sørge for, at seerne får en god oplevelse, men at det ikke handler om mig. Og jeg har et godt hold rundt om mig af meget kompetente mennesker, siger den nyansatte vært.

Disney+ kommer til at streame alle 189 kampe i Europa League og 153 kampe i Conference League. Og det gælder både ligaspillet og slutspillet i begge turneringer.

FC Midtjylland er et af de 36 hold i Europa Leagues ligaspil og skal i den første af sine otte ligakampe møde tyske Hoffenheim på hjemmebane 25. september.

Senere går det også løs mod Maccabi Tel Aviv, Union Saint-Gilloise, FCSB, Frankfurt, Porto, Ludogorets og slutteligt Fenerbahce i slutningen af januar, inden holdet eventuelt er en del af de 24 hold i knockoutfasen.

FC København nøjes med seks ligakampe frem til midten af december i Conference Leagues ligaspil.

Man åbner hjemme mod polske Jagiellonia Bialystok 3. oktober, og herefter gælder det opgør mod Betis, Istanbul Basaksehir, Dinamo Minsk, Hearts og Rapid Wien.

Seerne vil kunne se op- og nedtakt til kampene med dansk deltagelse, og reportere er hyret ind til at interviewe spillere og trænere.

Det koster 49 kroner om måneden at få adgang til alle kampe på Disney+, og det er det billigste abonnement, der er med reklamer. Vil man ikke have reklamer, koster det 79 kroner om måneden.

Europas bedste klubturnering, Champions League, har fortsat sit hjem hos Viaplay, der har haft rettighederne siden turneringens begyndelse i 1992.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 13/09/2024 - 08:00

FAKTA: Det kan AI (ikke) i jobsøgning

AI's fordele:

* Kan hjælpe med at sætte ord på dine kompetencer og din motivation.

* Kan analysere et jobopslag, så du har større chance for at ramme plet med din ansøgning.

* Kan vurdere, om du er et godt match til jobbet.

* Kan være en hjælper i skriveprocessen med ansøgningen og optimere cv'et.

* Kan agere samtalemodpart, så du kan øve dig op til en jobsamtale.

 

AI's mangler:

* AI bør ikke skrive alt for dig. Det bliver ofte uinspirerende og kan genkendes som AI-sprog.

* Bør ikke bruges til informationssøgning, da du hverken kan regne med AI's fakta, eller at AI har adgang til al den relevante information.

* AI forstår ikke nødvendigvis den rette sammenhæng. Du skal selv give AI den rigtige kontekst.

* De forskellige AI-modeller er ikke lige gode til alting - de er trænet til at udføre specifikke opgaver.

 

Kilde: fagforeningen Djøf, som har udgivet guiden "Sådan bruger du AI, når du søger job".

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 13/09/2024 - 08:00

Brug kunstig intelligens på den rigtige måde og land jobbet

Michael Dwyer/Ritzau Scanpix

Kunstig intelligens kan bruges som en karriererådgiver, der guider dig i den rigtige retning. Men øv dig i at give den ordentlige instruktioner.

Du kender nok det kejtede og unaturlige sprog, som afslører, at en tekst er oversat af en computer - eller måske ligefrem skrevet fra bunden af kunstig intelligens.

Men AI - som står for articifial intelligens altså kunstig intelligens - som du måske kender fra tjenester som chatbotterne ChatGPT og Gemini, har for længst vristet sig fri af mange af begyndervanskelighederne med de gumpetunge hakkebrætsformuleringer og er blevet en del af hverdagen.

Det har hvert tredje af de nyuddannede Djøf-medlemmer også opdaget, og de har brugt kunstig intelligens som en del af deres jobsøgning. Det viser en ny undersøgelse fra fagforeningen Djøf.

- Den yngre generation er hurtige på tasterne. AI er i vores telefoner og skærme, så det er inden for armslængde, siger karriererådgiver hos Djøf Helle Hvilshøj.

Og selv om hun genkender problemet med den monotone og upersonlige skrivestil, mener hun også, at der er meget hjælp at hente med AI blandt andet som en del af jobsøgningen.

- Der åbner sig et stort potentiale, når man ser på de mange facetter af jobsøgning. Det er meget mere end at skrive en ansøgning og et cv.

- Man kan bruge AI til at få sat ord på, hvad man er god til, skabe overblik over kompetencer fra uddannelse og tidligere job og få hjælp til at afkode, hvordan man matcher jobbet, forklarer Helle Hvilshøj.

Det handler altså langt hen ad vejen om at bruge AI som en sparringspartner, som man indgår i en dialog med.

Du kan ligefrem bruge den til at træne jobsamtalen med. Få den til at agere den anden part, så du kan blive klædt på og øve dig inden den egentlige samtale.

Det fortryllende, men også forbandede ved AI er, at du som hovedregel får det ud, du har puttet ind.

Derfor handler det også i høj grad om at blive verdensmester til at prompte - det vil sige at skrive de rigtige instruktioner til AI. Det er nemlig dem, der afgør dit resultat, mere end det er mekanikken i den anden ende.

Hvis du kun giver den en jobtitel og beder den skrive en ansøgning, får du lige præcis den generiske og gabende forudsigelige ansøgning, du har bedt om.

Men hvis du klæder platformen ordentligt på til at være din karriererådgiver og er vedholdende i dialogen, har du god mulighed for at blive inspireret og få øjnene op for eksempelvis de kompetencer, du bør fremhæve.

- Det handler om det rigtige mindset. Du skal forstå, at hvis du ikke fodrer den med ret meget information, får du en ringe tilbagemelding på noget, der i jobsøgningssammenhæng skal være målrettet og vise, hvem du er, og så i øvrigt være struktureret og læsbart.

- Så man er nødt til at øve sig i, hvordan man formulerer sig over for AI, så den løser opgaven, siger chefkonsulenten.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek