Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 02/03/2025 - 08:00

Forældre og fællesskab spiller stor rolle i barnets idrætstrivsel

At bidrage til fællesskabet, når dit barn dyrker idræt, behøver ikke at betyde, at du skal møde op til hver træning. Men vis interesse for kulturen og stedet.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af: Af Henriette Brøndum Neimann, Ritzau Fokus

Tusindvis af børn og unge drager landet over mod fodboldbanen, atletikklubben og et hav af andre idrætsaktiviteter.

Som forælder tror du måske, at den bedste opbakning til dit barn er at stå på sidelinjen under hver træning eller melde dig som holdleder. Men sådan behøver det ikke nødvendigvis at være.

Faktisk handler det grundlæggende om at have en positiv indstilling over for de arrangementer og de personer, som dit barn omgives af i sin idræt, lyder budskabet fra sportspsykologisk konsulent og terapeut Janne R. Mortensen fra Mental Motion.

- Det er godt at vise interesse for, hvem det er, barnet dyrker sin sport med, hvad det er for et sted og en kultur - mere end på kompetenceudviklingen, siger Janne R. Mortensen, som er en del af en ekspertgruppe, som fokuserer på børns trivsel i idrætten, under Danmarks Idrætsforbund (DIF).

- For vi kan komme til at have et for stort fokus på at udvikling af kompetencer og miste fokus på fællesskabet og vennerne.

Hos børn handler en stor del af glæden ved at bevæge sig nemlig om at føle et tilhørsforhold til det sted, man dyrker sin sport - hvor børnene kan mærke, at de er velkomne og har en plads, forklarer hun.

- Her har vi som forældre en stor påvirkning, i forhold til hvordan vi omtaler stedet, trænere, børnene, samt hvordan vi viser interesse for klubben og sporten, siger hun.

Janne R. Mortensen understreger, at der er mange forskellige måder at bakke sit barn op på i idrætten. Det kan afhænge af det enkelte barn og faktorer som kulturen og forventningerne i barnets klub.

Men uanset hvilken tilgang du har som forælder, er det altså godt at fokusere på fællesskabet.

Derudover er det relevant at have blik for relationen til træneren. Her handler det om at møde vedkommende på en måde, som Janne R. Mortensen kalder for relationskompetent - det vil sige, at du prioriterer nysgerrighed og pakker vurderinger og domme væk.

Det gælder, uanset om man som forælder er enig i trænerens beslutninger eller ej.

- Trænerne har ikke rum til at have 25 forældre, der hver især synes noget. Men man kan godt fortælle om sine observationer og tanker til træneren uden at være dømmende eller vurderende, siger hun.

Skulle du være uenig i trænernes beslutninger eller vedkommendes måder at gøre tingene på, råder Janne R. Mortensen til, at du på en åben måde spørger ind til baggrunden for trænerens beslutninger. På den måde viser du, at du er nysgerrig, uden at du dømmer trænerens valg.

/ritzau fokus/

København, 18/04/2025 - 08:00

BLÅ BOG: Iris Gold

* Iris Gold hedder i virkeligheden Mercedes Seecoomar.

* Hun er født i London som datter af en indisk mor og en jamaicansk far, men er vokset op på Christiania i København.

* I 2015 fik hun sin debut med singlen "Goldmine". Den blev efterfølgende fulgt op med debutalbummet "Planet Cool" i 2019 og albummet "Woman" i 2022.

* Hun har optrådt for den franske præsident Emmanuel Macron til et musikarrangement i Paris i 2019. I 2022 optrådte hun for dronning Margrethe i forbindelse med hendes 50-års jubilæum.

* Hun har varmet op for blandt andre Robbie Williams, Blur og Taylor Swift.

* Privat har hun sønnen August Cosmos, der er fem år gammel.

Kilde: dr.dk og tv2.dk.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 18/04/2025 - 08:00

Dansk stjerne er tilbage efter livskrise: Det var en virkelig mørk tid

Den danske sangerinde Iris Gold har gennemlevet en hård periode i sit liv, men nu er hun på benene igen og vender tilbage til rampelyset som sit alter ego.

Da Iris Gold var lille og legede med Barbie, ville hendes dukke altid være en superstjerne.

Det var en Barbie med rock-stil og stort hår, som kunne det hele i den lille piges fantasi.

- Det er jo lidt, som om jeg har manifesteret det, siger sangerinden i dag.

Barnefantasien voksede for Mercedes Seecoomar, der er danskerens oprindelige navn, til et alter ego.

- Iris Gold er jo som en superhelt for mig. Det er en, jeg ser meget op til. Og jeg ville nogle gange ønske, at jeg havde den styrke, som hun har på scenen, fortæller hun.

Under kunstnernavnet har Iris Gold udgivet albummerne "Planet Cool" i 2019 og "Woman" i 2022.

Hun har optrådt for dronning Margrethe og den franske præsident Emmanuel Macron samt udfoldet sig på scener rundt omkring i både Danmark og Europa.

Nu udkommer hun med sin nye single "Wildfire", der bliver starten på et længere forløb med nye udgivelser, som munder ud i et album og en turné i 2026.

Men det har ellers ikke været meget, man i de seneste år har kunnet høre fra Iris Gold, som kun har udgivet to singler siden 2022.

Sangerinden er nemlig først nu kommet på benene efter flere år med en svær livskrise i sit privatliv.

- Det var en virkelig mørk tid. Jeg kunne ikke engang lytte til musik. Det er virkelig underligt at være så trist, siger hun i dag.

Den hårde tid kom efter et svært brud, og der var igennem perioden særligt én følelse, som var grundlæggende til stede hos hende:

- Magtesløshed, konstaterer Iris Gold og fortsætter:

- Jeg tror, at man er blevet solgt en eller anden idé om, at livet skulle være nemt. Men hvem har egentlig sagt det?

På et tidspunkt blev det så svært, at hun begyndte at tvivle på, om hun overhovedet kunne fortsætte med at lave musik.

- Det var for meget at skulle gøre, når jeg var trist. Så er det jo fake. Hvorfor skal jeg lade som om, at jeg er Iris Gold og være glad?, grublede hun dengang og spurgte sig selv:

- Hvordan skal det nogensinde kunne gå? Når der ikke kommer sange ud. Når jeg ikke engang kan holde ud at høre musik. Når jeg føler, at det er fake.

I den hårde tid var der nogle specifikke mennesker, der var der for hende. Hun kalder dem selv for engle, og de var med til at tænde ilden i hende igen.

I familien var englene især hendes farmor og hendes søn.

Men derudover fremhæver hun sin tidligere producer Dave Stewart, der også er kendt for at være den ene halvdel af gruppen Eurythmics, som var særligt populær i 1980'erne.

Hun var nemlig i en rigtig svær periode, da den engelske musiker ringede og inviterede hende med på turné rundt i Europa.

Det var en oplevelse, som Iris Gold selv ser som afgørende for, at hun nu har kunnet vende tilbage til Danmark med en genfunden lyst til at lave musik.

- Så sagde jeg bare til mig selv: "Hey! Iris Gold er dit fristed. Det er dit helle. Det er der, hvor du får lov til bare at have det for nice og eje det hele".

Hun fandt på den måde tilbage til personaen, der forvandler hende til en performer, som optræder med pompøs beklædning og eksplosive bevægelser.

- Nogle gange ser jeg en video af mig selv og tænker: "Er det mig?!". Jeg synes, at det er underligt. Det er som om, at jeg kigger op på en gudinde, fortæller hun.

Hvor Iris Gold i højere grad tidligere har været en karakter, hun har kunnet gemme sig bag, er der efter den følelsesmæssigt hårde periode nu kommet mere flydende grænser mellem hendes virkelige jeg og stjernen på scenen.

- Jeg tror, at Iris Gold har lånt noget af mig og mit personlige liv. Der er kommet en smule mere skrøbelighed i hende. På nogle måder låner vi nu fra hinanden, fortæller hun.

Det betyder også, at der er en del flere nerver, når hun skal optræde. Det er nemlig i højere grad også hende selv, der nu står for skue for det fremmødte publikum.

- Det er jo en frygtelig ting at gøre mod sig selv, siger Iris Gold og griner.

Hun tøver ikke, når hun skal forklare, hvad det er, der ligger til grund for hendes nervøsitet.

- Det er alle dæmonerne. Det er alle de ting, der er sket i mit liv. Alle de mennesker, der har sagt nej, og at jeg ikke ville blive til noget, siger hun og fortsætter:

- Jeg tror desværre, at det er det, der stadig kan sidde i mig. Men det er også min drivkraft at skulle overvinde det. Hvis jeg havde haft et andet liv, så havde jeg heller ikke været mig. Jeg havde ikke haft den eksplosion på scenen.

På scenen kommer eksplosionen blandt andet til udtryk i spark og andre kampsportsmanøvrer ud i ingenting.

- Det er, fordi jeg halshugger dæmonerne, siger Iris Gold, mens hun slår to knyttede hænder gennem luften.

Iris Gold udgiver fredag 18. april sin nye single "Wildfire".

Sangen er forløberen til et album, som udkommer næste år, hvor sangerinden ligeledes tager på turné rundt i Danmark fra 5. marts 2026.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 18/04/2025 - 10:00

FAKTA: Hvad er en gusmester

* En gusmester er den person, der styrer en saunagus. Man benytter sig ofte af æteriske olier, musik, fortælling og skaber varmeopbygning med vanddamp.

* At være gusmester er ikke en beskyttet titel. Det vil sige, at alle, der hælder vand og æteriske olier på saunaovnen kan kalde sig gusmester. Det er dog vigtigt at kende til sikkerhed, æteriske olier, fordeling af damp og dufte og opbygning af en saunagus.

* Danmark har en verdensmester i saunagus for kvinder, da 22-årige Karoline Kobber Kristensen tog sejren til "Masters Freestyle Aufguss 2025". Her vandt hun i kategorien freestyle, hvor man skal skabe en helhedsoplevelse med musik, varme og æteriske olier samtidig med, at man er i en 80 grader varm sauna.

Kilder: gusmester.dk og TV2.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 18/04/2025 - 10:00

Bliv din egen gusmester med en tågemaskine og æteriske olier

Scanpix/Ritzau Scanpix

Du behøver hverken at betale i dyre domme eller køre langvejs for at finde en saunagus nær dig. Faktisk kan du med få redskaber blive gusmester i dit eget hjem.

Luk øjnene, og tag en dyb indånding, mærk dine fødder, mærk knæene, føl, at din krop er let som fjer, og pust nu ud igen.

Sådan kunne instruktionerne fra en gusmester lyde, men med få redskaber kan det være dig, der starter næste session derhjemme.

Det eneste, du behøver, er at tage et varmt bad og investere i et elektrisk apparat kaldet en nebulizer, hvor man kommer æteriske olier i.

Det fortæller Charlotte Bech, der er privatpraktiserende læge og i mange år har beskæftiget sig med aromaterapi og æteriske olier.

- En nebulizer er en slags tågemaskine, hvor man kommer cirka ti dråber æteriske olier ned ad gangen. Derefter tændes den i ti minutter, og så kan den lille motor i nebulizeren findele olien i små partikler, der kommer ud i luften, siger hun og fortsætter:

- Det mest optimale derhjemme er, at man tager et brusebad eller karbad, så man bliver rigtig varm. Derefter sætter man sig i en varm stue og tænder for en nebulizer i ti minutter. Det er faktisk mere effektivt end saunagus.

En af årsagerne til, at det kan være fordelagtigt at lave sin egen saunagus, er, at det kan være en dyrt i længden at tage ud til steder med saunagus.

Hver session på cirka 60 til 75 minutter kan hurtigt koste alt fra 125 til 250 kroner. Samtidig er saunagus ikke let tilgængeligt, hvis man ikke bor i en af de større byer.

Dog mener Charlotte Bech ikke, at det er udstyret, man skal spare på, hvis man vil prøve at lave saunagusstemning derhjemme. Dyrere udstyr kan nemlig bedre betale sig på både effektivitet og pengepung.

- De billige udgaver af nebulizer bruger vand, varme eller stråling. De ender med at blive dyrere, fordi de bruger meget mere æterisk olie for overhovedet at få en god effekt. Dermed kan de køre i timevis, uden at der kommer særligt meget virkning, siger hun.

Derfor skal man finde en nebulizer, der fungerer uden stråling, varme eller vand.

- Alle tre ting er noget, der svækker olierne. De æteriske olier kan fordampe let, og det vil sige, at hvis de bliver godt varmet op, så får man ikke den fulde effekt af olien. Hvis man har valgt den rigtige nebulizer, er effekten mere effektiv, da du får alle komponenterne fra olien på bare fem til ti minutter, siger hun.

En sidste ting, man skal være opmærksom på, inden man begiver sig ud som gusmester er, at der findes to slags olier: De tyktflydende og de tyndtflydende.

- I en nebulizer kan man kun bruge de tyndtflydende olier. De tyktflydende bruges blandt andet som massageolie, mens en tyndtflydende olie kunne være en eucalyptusolie, siger hun.

Hvis man ikke vil investere i en nebulizer, så er der også alternativer til et saunagus derhjemme.

- Man kan bruge kogende vand i en skål, der placeres på en bordskåner. Derefter tager man et tæppe over hovedet, så man næsten sidder i et svedetelt eller damptelt, og så drypper man 1-2 dråber eukalyptusolie, timianolie eller kamferolie i det kogende vand, siger Charlotte Bech og fortsætter:

- Det indånder man i tre til fem minutter, men det er dog ikke ideelt, da mange bioaktive komponenter i olierne svækkes ved den høje varme. Man kan få en delvis effekt, men ikke den fulde effekt af olien.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek