København, 12/05/2025 - 14:25
Statsrevisorerne kritiserer behandling af livstruede patienter
De fem regioners behandling af patienter med livstruende sygdomme er fortsat ikke god nok.
Af: /ritzau/
De fem regioner i Danmark gør det samlet set utilfredsstillende, når det handler om at sikre en kort og ensartet ventetid til specialiseret lindring for patienter med livstruende sygdomme.
Det skriver Statsrevisorerne på sin hjemmeside, efter at Rigsrevisionen har undersøgt forholdene på området i årene 2019 til og med 2023.
- Statsrevisorerne finder det kritisabelt, at der hverken er sket nævneværdige forbedringer i patienternes ventetider eller en udjævning af uligheden i adgangen til specialiseret lindring, siden Statsrevisorerne rettede kritik mod begge dele for næsten fem år siden, fremgår det i beretningen på hjemmesiden.
- Regionerne lever som helhed ikke op til målet om, at 90 procent af patienterne venter højst ti dage på at komme i behandling. På landsplan var det 79 procent af patienterne, der i 2023 kom i behandling inden for ti dage, står der i beretningen fra Statsrevisorerne.
Region Midtjylland ligger som den eneste region over målet med behandling af 92 procent af de henviste patienter inden for ti dage.
I Region Hovedstaden og Region Sjælland er det kun henholdsvis 65 procent og 72 procent af de henviste patienter, der starter behandling inden for ti dage.
I forhold til målet, om at 80 procent af de henviste patienter skal behandles, inden de bliver for syge eller dør, så lever regionerne overordnet set op til det mål.
Det dækker imidlertid over, at der er store forskelle mellem regionerne.
Mens Region Nordjylland behandlede 91 procent af de henviste patienter i 2023, så behandlede Region Sjælland kun 73 procent af de henviste patienter, inden de blev for syge eller døde.
Disse patienter har ofte store smerter, hvilket gør det endnu vigtigere at give dem hurtig hjælp.
I 2023 startede omkring 7600 danskere i specialiseret lindring, som oftest foregår på et hospital eller et hospice, men den kan også foregå i hjemmet.
Statsrevisorerne består af seks medlemmer, der er politisk udpeget, men de er ikke nødvendigvis medlemmer af Folketinget. De har til opgave at kontrollere statens udgifter.
Det gør Statsrevisorerne i samarbejde med Rigsrevisionen, der ikke er politikere, men embedsmænd.
/ritzau/