Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 29/05/2023 - 23:29

Kilometer-afgift vil fjerne hver tiende lastbil fra vejene

En lastbilafgift per kørt kilometer skal nedbringe CO2-udslip. Den vil medføre færre lastbiler på vejene.

Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

En afgift på omkring 1 krone og 30 øre per kørt kilometer vil fjerne hver tiende lastbil fra vejene.

Det viser en bemærkning til lovforslaget, der handler om den nye afgift ifølge Jyllands-Posten.

I et svar fra skatteminister Jeppe Bruus (S) til Folketingets Skatteudvalg fremgår det, at skønnet er forbundet med "væsentlig usikkerhed".

Det er aftalt mellem regeringen og en række andre partier i Folketinget at indføre den nye kilometerafgift fra 2025.

Afgiften kommer til at ligge på 1 krone og 30 øre i gennemsnit for lastbiler, der kører på benzin eller diesel.

Lastbiler, der kører på el, kan nøjes med at betale 23 øre i snit per kørt kilometer, skriver Jyllands-Posten.

Tidligere i maj var der demonstrationer flere steder i landet mod den nye afgift. Her var der flere steder lastbiler, der blokerede trafikken.

Vognmændene mener blandt andet, at man påfører en ekstraskat på en i forvejen presset branche. Desuden mener de, at afgiften vil ramme skævt og have negative konsekvenser for yderområder.

Lastbiler er i dag underbeskattede i forhold til de omkostninger, de påfører samfundet.

Det fortæller Mogens Fosgerau, professor i transportøkonomi ved Københavns Universitet, til Jyllands-Posten.

Ifølge ham betales der i dag omkring en krone per kørt kilometer i en lastbil. Samfundets reelle udgifter er omkring seks kroner per kilometer.

- Afgiften adresserer alle de omkostninger, der er ved at køre lastbil, og der er klima en mindre del af det, siger han til avisen.

Skatteministeriet skønner, at aftalen vil medføre CO2-reduktioner for 0,3 millioner ton i 2025 og 0,4 millioner ton i 2030.

En del af CO-reduktionerne er en konsekvens af, at der kommer færre lastbiler på vejene. Det skriver Jeppe Bruus i et svar til Jyllands-Posten.

Det skønnes desuden, at antallet af nulemissionslastbiler vil blive øget til knap 3000 i 2030. Uden aftalen var det forventede antal 2000 styk.

/ritzau/

New York City, 26/11/2024 - 05:36

Dansk ungdomsserie modtager international Emmy

Charly Triballeau/Ritzau Scanpix

Dansk filminstruktørs seriedebut, "En af drengene", har modtaget en Emmy for Bedste Børne-liveaction.

Den danske tv-serie "En af drengene" modtager en Emmy for Bedste Børne-liveaction ved den internationale udgave af prisuddelingen natten til tirsdag i New York.

Det fremgår af et opslag fra International Emmy Awards på det sociale medie X.

Liveaction er typisk en spillefilm eller en tv-serie, der er optaget med levende skuespillere uden animation.

"En af drengene" blev oprindeligt sendt på streamingtjenesten Viaplay i 2023 og er produceret af produktionsselskabet Apple Tree Productions.

Serien handler om den følsomme teenagedreng Lau, der sammen med drengene fra sin provinsby tager på "mandetur" for at bevise, at han er "en rigtig mand", skriver Viaplay om serien på sin hjemmeside.

Undervejs viser det sig at blive vanskeligt, da han på turen får følelser for en anden dreng, lyder beskrivelsen videre.

Tv-serien er skrevet og instrueret af den danske filminstruktør Teys Schucany i fællesskab med manuskriptforfatter Frederik Rye. Ungdomsserien er Schucanys første tv-serie.

30-årige Schucany har tidligere instrueret og skrevet manuskriptet til filmen "Elsker dig i skjul" fra 2021, ligesom han har instrueret filmen "Flygt frys kæmp" fra 2022.

Ungdomsserien er ikke Frederik Rye og Teys Schucanys første samarbejde. Det var nemlig Rye, der stod bag manuskriptet til "Flygt frys kæmp".

Lau spilles af skuespiller Jonathan Meinert Pedersen, mens også Jacob Spang Olsen, Oliver Tikotzki og Rasmus Botoft er på rollelisten.

Ungdomsseriens 21-årige hovedrolleindehaver Jonathan Meinert Pedersen har tidligere spillet rollen som Tristan i tv-serien "Klassen".

Han har også medvirket i filmen "For min brors skyld" fra 2014, ligesom han har haft roller i opsætninger på Det Ny Teater og Odense Teater.

International Emmy Awards uddeles til internationale tv-produktioner uden for det amerikanske marked.

/ritzau/

Læs Mere >>

New York City, 26/11/2024 - 05:16

FAKTA: Rejseholdet er blandt tidligere danske Emmy-modtagere

Eduardo Munoz/Reuters

Flere danske produktioner har gennem årene fået en Emmy ved den internationale udgave af prisuddelingen.

Den danske tv-serie "En af drengene" er natten til tirsdag dansk tid blevet hædret med en Emmy i kategorien Bedste Børne-liveaction ved den internationale udgave af den prestigefulde prisuddeling.

Dermed skriver serien sig ind i en række af danske produktioner, der gennem tiden er løbet med en pris ved showet.

Her kan du se en liste over danske vindere ved International Emmy Awards:

* Bedste Dramaserie:

2009: "Livvagterne".

2005: "Ørnen".

2003: "Nikolaj og Julie".

2002: "Rejseholdet".

* Bedste Mandlige Skuespiller:

2018: Lars Mikkelsen ("Herrens Veje").

* Bedste Tv-film/Miniserie:

2005: "Unge Andersen".

* Bedste Børne-liveaction:

2024: "En af drengene".

* Bedste Børneunderholdning:

2016: "Ultras sorte kageshow".

* Særlig direktørpris:

2016: Mare Rørbye Rønn (for DR's arbejde med tv-drama).

Kilde: Emmy International Awards.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 25/11/2024 - 09:00

FAKTA: Familier flytter sammen

* Andelen af husstande, hvor der bor 25-44-årige med hjemmeboende børn sammen med mindst en af de voksnes forældre, er steget siden 2013.

* Tallet toppede i 2021, hvor 2,01 procent af landets husstande med børnefamilier også husede mindst en bedsteforælder.  Siden er der sket et lille fald, så andelen i 2023 lå på 1,97 procent.

* Kigger man på hele befolkningen, er antallet af voksne, der bor sammen med mindst en af deres forældre, også vokset siden 2013. I 2023 gjaldt det for 3,2 procent af de 30-44-årige, mens tallet lå på 2,3 procent ti år før. Størstedelen af dem, der bor sammen med deres forældre, er enlige mænd.

Kilde: Danmarks Statistik.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 25/11/2024 - 09:00

Tre generationer under et tag kræver klar plan

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Lad beslutningen modne, før du flytter sammen med børn og børnebørn, lyder rådet fra familieterapeut.

Hyggelige fællesspisninger og masser af stjernestunder med børnebørnene. Forestillingen om at bo sammen på tværs af generationer lyser måske rosenrødt op i tankerne. Men i praksis er det sværere end som så at lykkes med projektet.

- Det, jeg ofte ser, er, at illusionerne og drømmene er forskellige for de forskellige generationer, og derfor kommer det nemt til at vælte, når virkeligheden banker på, fortæller Michael Gunnersen, der er familieterapeut med egen klinik i Aalborg, hvor han blandt andet beskæftiger sig med familier, der flytter sammen.

Ifølge tal fra Danmarks Statistik er der siden 2013 sket en stigning i andelen af børnefamilier, der bor med mindst en af forældrenes forældre. I 2023 gjaldt det for 1,97 procent af husstandene med 25-44-årige med hjemmeboende børn. Ti år tidligere lå tallet på 1,47 procent.

Inden I som familie bliver en del af statistikken, råder Michael Gunnersen jer til at lave en grundig forventningsafstemning.

Måske forestiller de voksne børn sig, at bedsteforældrene bliver faste børnepassere i hverdagen, mens bedsteforældrene egentlig gerne fortsat vil spørges hver gang.

Omvendt regner bedsteforældrene måske med at kunne undvære hjemmeplejen i fremtiden, mens de voksne børn ingen planer har om at yde den form for omsorgsarbejde.

- Jeg anbefaler, at man mindst bruger tre måneder til et halvt år og gerne et år på at have disse snakke, så man modnes i beslutningen sammen, lyder det fra Michael Gunnersen.

Gå konkret til værks, og tal alle mulige scenarier igennem, I kan forestille jer. Jo mere konkrete, samtalerne bliver, jo bedre kan I spore jer ind på, om det store familiebofællesskab kan fungere for jer.

- Jo mere uklarhed, der er om forventninger og grænser, des større bliver udfordringerne, man møder. Så ender det med små irritationsmomenter, som vokser sig store, understreger familieterapeuten.

En konflikt kan for eksempel opstå, hvis der ikke er nogen klar aftale om, hvorvidt man må gå ind til hinanden uden at give besked først.

- Så kan det være, at man eksploderer, fjerde gang ens mor kommer ind på badeværelset, mens man står kun i underbukser. Sådan en situation kunne være undgået med en grundig forventningsafstemning, siger Michael Gunnersen.

Selv om det for nogle kan virke fjollet, plejer han at anbefale, at familien på forhånd bliver enige om nogle deciderede vedtægter for bofællesskabet. Her kan der blot tages udgangspunkt i en skabelon som dem, der bruges i ejerforeninger.

- Der er nogle, der griner lidt i skægget, når jeg foreslår det, men jeg ved, det virker. For så har man en ramme for, hvordan man forholder sig til tingene, når der er noget, der bliver svært. Det kan virke komisk, men det er konfliktforebyggende og kan i sidste ende redde relationen, siger han.

Husk i den forbindelse også at involvere eventuelle andre i familien, der på den ene eller anden måde kan blive påvirket af beslutningen.

- Især den økonomiske del skal afklares, inden man går ind i det. Måske er der andre voksne søskende, som måske skal have en forskud på arven. Derfor anbefaler jeg altid, at man får en advokat med på råd fra starten, siger Michael Gunnersen.

Når familien er flyttet sammen, er det vigtigt at holde fast i samtalerne om samværet. Michael Gunnersen foreslår, at I fast holder et familiemøde en gang om ugen eller hver 14. dag, hvor I stiller hinanden to spørgsmål: "Hvad lykkes?", og "hvad udfordrer?".

- Ligesom man plejer sit parforhold, er det vigtigt at pleje familierelationerne. Det kræver, at man løbende skaber et rum, hvor man kan tale sammen, siger han.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek