Frederiksberg, 30/06/2025 - 13:46
Anklager kræver kvinde udvist - arbejdede på IS-hospital
I 2014 rejste kvinde fra Danmark til Syrien og levede med mænd, som var aktive i IS. Mandag får hun sin dom.
Anthon Unger/Ritzau Scanpix
Af: /ritzau/
To år efter at hun i juni 2023 landede i Københavns Lufthavn efter at være blevet evakueret fra den berygtede al-Roj-lejr i Syrien, sidder en 36-årig kvinde mandag i Retten på Frederiksberg.
Her har hun tilstået og er formelt blevet tiltalt for at have fremmet terrororganisationen Islamisk Stat med sit ophold i Syrien.
For det kræver anklagemyndigheden hende idømt fængsel og udvist af Danmark, da hun er marokkansk statsborger.
- Det er min opfattelse, at straffen bør udmåles til fire et halvt til fem års fængsel, siger anklager Mads Bjerg Olesen i retten.
Som 25-årig rejste kvinden i december 2014 sammen sin daværende mand til Syrien. Da manden døde i et raketangreb i Syrien, blev hun gift igen og fik to børn med sin nye mand.
Desuden fik hun arbejde som sygeplejerske på et IS-hospital.
- Det, mener anklagemyndigheden, skal anses som en skærpende omstændighed, siger Mads Bjerg Olesen.
Hvad der fik kvinden til at rejse og arbejde på hospitalet, er mandag ikke blevet oplyst i retten.
Efter knap fire år blev kvinden fanget og endte i den kurdiskkontrollerede fangelejr. Hun ved ikke, hvad der er blevet af hendes mand.
I 2021 blev flere danske kvinder og deres børn evakueret fra lejren, men ikke den 36-årige kvinde.
Modsat de første kvinder havde hun dobbelt statsborgerskab, da hun rejste til Syrien, og under opholdet i fangelejren fratog de danske myndigheder hendes danske statsborgerskab administrativt.
- Jeg mistede håbet, og det var rigtigt hårdt, siger kvinden, der er opvokset på Frederiksberg, siden hun som treårig kom til Danmark.
Efter fem år i lejren blev hun i maj 2023 tilbudt evakuering sammen sine to børn og fløjet til Danmark måneden efter. Tilbuddet kom efter en fornyet, samlet vurdering, lød det fra udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S).
Mens kvinden er marokkansk statsborger, er børnene danske. Kvinden vil gerne blive i Danmark med børnene og ønsker derfor at blive frifundet for udvisningen.
Hun fortæller også, at der er sket en stor udvikling med hende selv, siden hun landede i København 22. juni 2023.
- Jeg står tilbage som en selvstændig kvinde, som ved, hvilke muligheder jeg har.
- Med hensyn til religion føler jeg ikke, at det har gavnet mit liv. Så jeg har taget et langt skridt tilbage fra det, siger kvinden, der i retten har sit mørke, krøllede hår løst.
Retten ventes at afsige dom mandag eftermiddag.
/ritzau/