København, 28/04/2025 - 15:15
Eksminister bliver ny formand profileret nævn i Folketinget
Christian Friis Bach er valgt som ny formand for Det Udenrigspolitiske Nævn. Afløser Michael Aastrup Jensen.
Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Af: /ritzau/
Det bliver den tidligere minister Christian Friis Bach (V), som fremover kan kalde sig formand for Det Udenrigspolitiske Nævn i Folketinget.
Det står fast efter mandagens nævnsmøde, hvor Friis Bach er blevet valgt til posten.
Det oplyser han til Ritzau. Han blev valgt enstemmigt.
- Vi lever i en vild og samtidig vidunderlig verden, som jeg har forsøgt at engagere mig i hele mit liv. Posten som formand for Udenrigspolitisk Nævn giver mig i den grad mulighed for at gøre det, siger Friis Bach.
Han afløser Michael Aastrup Jensen (V), som udtræder af Folketinget 30 juni. I marts blev det meldt ud, at Aastrup Jensen fra 1. august begynder som ambassadør og Danmarks faste repræsentant til Europarådet i Strasbourg.
Friis Bach var i forvejen medlem af nævnet, og han var af Venstre indstillet til formandsposten. Det var ventet, at posten skulle forblive hos en Venstre-politiker.
Siden august sidste år har Friis Bach repræsenteret Venstre. Han forlod De Radikale for at skifte til Venstre.
Efter folketingsvalget i 2022 var De Radikale i spil til at komme med i den regering, som i dag består af Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne. Friis Bach var i den forbindelse en af de radikale stemmer, der mente, at De Radikale burde være gået med i en regering hen over den politiske midte.
Friis Bach er tidligere minister for udviklingsbistand. Det var han som radikal politiker fra 2011 til 2013 under den daværende regering anført af Helle Thorning-Schmidt (S).
Det Udenrigspolitiske Nævn er på papiret et af de vigtigste nævn i Folketinget. Nævnet arbejder med udenrigs- og sikkerhedspolitik.
Mandagens emner i nævnet var for eksempel forholdet mellem Kongeriget og USA, krigen i Ukraine og situationen i Mellemøsten.
I det hele taget er det regeringens holdning og syn på, hvordan Danmark bør forholde sig til begivenheder i verden, som præger nævnets arbejde. Ved større udenrigspolitiske beslutninger fra regeringen skal regeringen rådføre sig med nævnet først.
Statsministeren, udenrigsministeren og forsvarsministeren er de "faste" ministre, som deltager i nævnet. Deres deltagelse afhænger af dagsordenen. Oftest er det en eller to af ministrene, som deltager.
/ritzau/