Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Tasiilaq, 27/05/2023 - 08:47

Cykeldrenge fra Alene i vildmarken reddet på Grønlands indlandsis

To danskere forsøgte at blive de første til at krydse indlandsisen på cykel, men måtte fredag reddes.

Af: /ritzau/

I en lille by i østlige Grønland sidder Nicklas Flenø Mikaelsen og Emil Fammé Hansen, også kendt fra DR-programmet "Alene i vildmarken" som cykeldrengene, natten til lørdag om et bord og smiler til hinanden.

De to er kort forinden blevet hentet fra indlandsisen med en helikopter efter at have forsøgt at blive de første til at krydse Grønlands enorme iskappe på cykel.

Turen skulle egentlig have været 600 kilometer lang, men et uheldigt sammentræf af stridt stormvejr og ekstreme frostgrader satte en stopper for fuldførelsen af den ambitiøse mission.

- For cirka to uger siden begynder vi at lugte lunten, da det ene stormvejr efter det andet rammer os.

- Vi bliver ramt af 40 graders frost og får de første frostskader i ansigtet. Næse, kinder, fingre, fødder, betændelse i armene, vabler på hælene, og alt ser rigtig mørkt ud, fortæller Nicklas Flenø Mikaelsen.

En uge inden holdet løb tør for mad, begyndte de to at øjne, at det kunne blive en livstruende situation, hvis ikke der blev handlet på det, fortæller Nicklas Flenø Mikaelsen.

- Vi samles i teamet og bliver enige om at rationere endnu mere og indtager endnu mindre, og det mærker vi selvfølgelig fysisk og mentalt. Vi bliver jo trætte på ingen tid, og mentalt er der intet overskud. Det var forfærdeligt, fortæller han.

Fredag måtte der trækkes i nødbremsen. En helikopter fløj ud for at hente de to ekstremcykelryttere ud fra den grønlandske indlandsis med 500 kilometer tilbagelagt - 350 af dem til jernhest.

- Vi er fantastisk stolte over vores præstation. Det, vi har gjort her, er der ikke nogen, der har gjort før, siger Nicklas Flenø Mikaelsen.

- Personligt blev jeg super ærgerlig. Jeg blev skuffet i øjeblikket, men ret hurtigt blev jeg ramt af klarhedens lyn.

- Vi jagtede at få en masse modstand. Stof til eftertanke og til refleksion. Det var lige præcis det, vi fik. Så når dagen er omme, er jeg simpelthen så stolt af vores bedrift.

De to befinder sig nu i den østgrønlandske kystby Tasiilaq. De er i god behold, men kan mærke, at turen har sat sit præg på krop og helbred.

- Emil og jeg sidder her, og klokken er kvart over ét om natten. Vi sidder og smiler og gennemgår det, vi har oplevet. Både det traumatiske i det, men også at vi nu engang er i sikkerhed og har en varm seng at sove i, fortæller Nicklas Flenø Mikaelsen.

Begge har tabt sig 11 kilo.

- Vi har fået lidt at spise - måske også lidt for meget, så vi måtte ned og ligge. Vores syn flakker. Vi er ikke vant til at se kontraster endnu. Og ligeledes det med selskab. Alle de mennesker, der er omkring os, er meget svært at kapere.

Turen over indlandsisen skulle have varet cirka 30 dage. Under turen måtte de to mænd stå imod snestorme, temperaturer ned til -38 grader og ni stillestående dage i et telt på grund af storm.

Ifølge deres hjemmeside cyklede de sidste år en rute på 207 kilometer på to uger i Grønland. Det skulle forberede dem på årets cykelekspedition.

Venneparret blev kendt af mange i 2021, hvor de vandt femte sæson af DR1-programmet "Alene i vildmarken" efter 32 dage i den nordnorske ødemark.

Her kom det frem, at de to mænd har cyklet rundt i verden sammen, og de blev af andre i programmet er omtalt som cykeldrengene. Det samme hedder deres hjemmeside.

/ritzau/

Las Vegas, 24/09/2023 - 18:02

R&B-sangeren Usher skal optræde ved Super Bowl

Evan Agostini/Ritzau Scanpix

Usher indtager scenen i pauseshowet ved den kommende Super Bowl, der vil finde sted 11. februar i Las Vegas.

Den amerikanske R'n'B-stjerne Usher skal optræde ved det spektakulære pauseshow ved det kommende Super Bowl, der vil finde sted i Las Vegas i USA.

Det oplyser National Football League (NFL) på Twitter søndag.

Usher slog for alvor igennem med sit album "My Way" fra 1997.

Siden har han udgivet en række hits, som har toppet playlister og er blevet spillet på natklubber verden over.

Blandt Ushers hits er sange som "My Boo", "DJ Got Us Fallin' In Love", "Scream" og "Yeah".

Usher var særligt populær op igennem 00'erne og begyndelsen af 10'erne.

Han har samarbejdet med flere berømte sangstjerner - heriblandt Alicia Keys, Pitbull og P. Diddy.

Ushers Super Bowl-optræden vil finde sted den 11. februar 2024.

I år var det den verdenskendte sangerinde Rihanna, som indtog scenen ved Super Bowls pauseshow.

Det var hendes første liveoptræden i fem år.

Tidligere optrædener har inkluderet stjerner som Madonna, Prince, Eminem, Katy Perry og Bruno Mars.

Super Bowl er den årlige finale i NFL, som er USA's professionelle liga i amerikansk fodbold.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 24/09/2023 - 08:00

Hulken fra Huset: Livet har heldigvis taget en drejning

Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Det, der udspiller sig i DR's fængselsdrama "Huset", er ikke urealistisk, lyder det fra Sami Darr. Det ved skuespilleren selv.

Alle mennesker bliver ramt af hammeren. Sorg, smerte, rodløshed, rastløshed og raseri kan slå os ud - nogle gange så voldsomt, at det ender i en kollisionskurs.

Det er et uundgåeligt vilkår i livet. Kunsten er, hvordan man rejser sig igen, mener skuespilleren Sami Darr, som netop nu kan ses i DR-dramaet "Huset".

- Det har faktisk taget mig lang tid at finde ud af, om jeg kunne få det godt, siger han.

- Det er en kæmpe ting at lede efter. Glæden i livet. Det er heller ikke sikkert, den kommer. Men bare man er tilfreds med den, man er.

Sami Darr ved, hvad han snakker om. Han har erfaret arrene på egen krop.

Sami Darr er opvokset i en ghetto. Allerede som barn begyndte han at lave drengestreger. Drengestregerne gik efterhånden længere og længere ud til kanten. Til sidst faldt han ud over den og ned i en kriminel løbebane. Fortæret og foranlediget af vrede.

Han har haft et misbrug af kokain. Og af "skidt og lort", som han siger.

- Der har været op- og nedture. Livet er ikke lige nemt, siger Sami Darr.

- Jeg har været inde at sidde. I et åbent fængsel. Jeg ved, at det ikke er så intenst som det her, siger han i en celle i det nedlagte Vridsløselille Fængsel i Albertslund, hvor optagelserne til "Huset" fandt sted, og interviewet foregår.

- Heldigvis har livet taget en anden drejning, og livet er smukt. Jeg har det godt. Det har jeg faktisk, siger han.

- Når man får et barn, er det ubetinget kærlighed. Færdig slut. Så forstår du, hvordan verden hænger sammen. Så handler det ikke om at vise magt og kæmpe. Det handler om at være et godt menneske, moralsk korrekt, så meget som man overhovedet kan være.

Vridsløselille Fængsel lukkede som fængsel i 2015 og har siden været brugt i forskellige sammenhænge. Blandt andet til at sætte autentiske rammer omkring DR's seneste seriesatsning, "Huset", og nu pressemødet til public servicestationens anmelderroste drama.

"Huset" udspiller sig i et fængsel. Her har fangerne deres egen orden. Sami Darr spiller Houd, kaldet Hulken, der styrer en af gangene og har delt markedet af hashhandel, piller og steroider med Panik, spillet af Dan Boie.

Balancen og de uskrevne regler mellem de to og deres entourage bliver rykket, da fængselsbetjentene - blandt andre spillet af Sofie Gråbøl, David Dencik, Charlotte Fich og Youssef Wayne Hvidtfeldt - har tre måneder til at få bugt med den dårlige omtale, hierarkiet og handlen med stoffer.

I serien bliver kogepladen på komfuret i fængslets køkken kaldt stikker-skafottet, skyldnere bliver straffet med kogende vand, og fjender i fængslet stikkes ned med sylespidsede tandbørster.

Det er ikke urealistiske scenarier, lyder det fra Sami.

- Da jeg var yngre, og vi sloges, var det færdig slut, når den ene faldt ned. Så var kampen ovre. Det er nye tider nu, siger han.

- Folk skyder hinanden. Stikker hinanden. Og jeg har hørt om folk, der får flasker i røven og bliver filmet. Det er virkelig barsk. Jeg er nervøs, når jeg tænker på de unge nu om dage. Det bliver vildere og vildere.

- Det handler om at kanalisere vreden og frustrationerne ud i noget i den rigtige retning - kunst, hvis ikke andet.

Det er her, Sami Darr har fundet sit eget afløb for meget af det, der har ulmet i ham.

- Jeg er stadig ikke perfekt, konstaterer han.

- Jeg begår fejl stadig den dag i dag. Men jeg prøver at stræbe efter at være så godt et menneske, som jeg overhovedet kan.

Sami Darr laver lidt musik, og så laver han film og tv.

Den autodidakte skuespiller har haft roller i DR-dramaet "Ørnen", Erik Clausen-filmen "Ledsaget udgang" og i komedieserien "Tomgang" på den hedengangne kanal TV 2 Zulu i en af de bærende roller.

Også internationalt har han landet flere job. I 2010 spillede han sammen med Hollywood-stjernen John Travolta i actionfilmen "From Paris with Love".

"Huset" er Sami Darrs hidtil største dramatiske rolle, og han gik i bogstavelig forstand ind i rollen med hud og hår. Han tog lidt på for at skabe et mere råt udtryk, og så foreslog han selv instruktørerne at kronrage sig.

- Vi har snakket om, at det var en god beslutning, så det er jeg rigtig glad for, siger Sami Darr og tilføjer:

- Jeg kan også godt lide at ændre karakter fra det ene til det andet og have forskellige looks. Ligesom Mads Mikkelsen - jeg er kæmpefan af Mads Mikkelsen, siger han og tilføjer så:

- Det handler om at spille sin rolle rigtigt og give den en fuld skalle.

Næste afsnit af "Huset" kan ses på DRTV fra fredag morgen og sendes på DR1 søndag klokken 20.00.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 24/09/2023 - 08:00

FAKTA: Hæv klippehøjden på din plæneklipper

* Hvis du hæver klippehøjden på din græsslåmaskine en smule, når du slår græsplænen, giver du græsset de bedste betingelser gennem den kommende vinter.

* Græsset får en højere top, som også styrker rødderne under jorden og gør græsplanterne mere robuste.

* Robuste græsplanter gør det sværere at gro for mos, som ellers har gode betingelser om vinteren i Danmark.

Kilde: Louise Møller, havefaglig rådgiver hos organisationen Haveselskabet.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 24/09/2023 - 08:00

Haven i oktober: Forkæl dine dyre planter med en hoteloplevelse

Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Får vi nattefrost i oktober, er det værd at overveje, om dine eksotiske planter har de bedste forudsætninger for at overleve.

Når vi tager de havekyndige briller på i oktober, skal vi begynde at forberede os på nattefrosten.

Sådan lyder det fra Louise Møller, der er havefaglig rådgiver hos den almennyttige organisation Haveselskabet.

- Nogle år skal vi helt ind i december, før der kommer nattefrost, men det kan også godt forekomme i oktober.

- Det betyder blandt andet, at krukkeplanterne med eksotiske planter som oliven og citrus, der ikke kan tåle at stå udenfor om vinteren, skal opbevares et andet sted, siger hun.

Ifølge Louise Møller skal de gerne stilles et frostfrit, lyst og køligt sted - eksempelvis ved et vindue i skuret eller i en havestue.

Du kan også placere planterne i et drivhus, hvor de også vil kunne klare sig i længere tid.

- Ved hård frost kan man også pakke planterne ind i måtter eller isolering, men det er først noget, vi sådan rigtig plejer at opleve hen i januar eller februar måned.

Hvis du er ærekær over for dine eksotiske planter eller blot har givet mange penge for dem, kan det ifølge Louise Møller godt betale sig at opbevare dem på et plantehotel.

- Her bliver dine planter opbevaret gennem vinteren og bliver passet på. Priserne er godt og vel 600-700 kroner for, hvad der svarer til en europalle, fortæller hun.

Og det er der allerede flere som begynder at gøre nu, lyder det fra Dennis Vesterager fra virksomheden Planteopbevaring.

- Det er højsæson for os nu her, hvor folk kommer ind med palmer, citrustræer og fuchsiaer - alt hvad de har stående i krukker på terrassen, kommer de ind med for at beskytte planterne mod kulden.

Ligesom Louise Møller peger Dennis Vesterager på, at denne type planter ikke overlever vinteren, hvis ikke man fjerner dem fra kulden.

- Hos os passer vi på planterne vinteren over og sørger samtidig også for at beskære dem, så de er klar til at komme ud igen til maj, siger han.

I oktober er det også tid til barrodsplanter, da det først er nu, at de er modne nok til at blive gravet op og solgt, fortæller havefaglig rådgiver Louise Møller.

Barrodsplanter er planter, der - som navnet antyder - sælges med bare rødder og uden en potte. Derfor er det vigtigt, at du planter dem hurtigt, så rødderne ikke tørrer ud.

- Grav derfor først det hul, de skal i, inden du tager dem ud af sækken, de kommer i. De tåler nemlig ikke vind eller sol.

Der er mange penge at spare i forhold til at købe planter i en potte, påpeger Louise Møller - især hvis du eksempelvis vil have plantet en hæk.

- Ti ligusterplanter koster omkring 200 kroner afhængigt af størrelsen. Køber du dem i potte, kommer du hurtigt af med 120 per styk, siger hun.

Ifølge Louise Møller er det vigtigt, at du graver randen dyb nok, inden du smider planten i jorden. Rødderne skal nemlig have godt med plads.

- Liguster har bløde rødder, mens bøg har mere stive rødder. Planter du derfor bøg, bør randen nok være lidt bredere og dybere.

- Barrodsplanterne skal stå i nogenlunde samme dybde, som de har stået i på marken, og du bør kunne se på planten, hvor det er, lyder hendes råd.

Til sidst skal du være opmærksom på ikke at vande for meget, medmindre jorden er meget tør. Hold området fri for ukrudt, da det konkurrerer med planterne om næring.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv