Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

04/05/2023 - 08:00

Gode råd hvis du gerne vil trække dig før folkepensionsalderen

Hvis du vil stoppe med at arbejde før folkepensionsalderen, anbefaler økonomer, at du får et overblik over, om du har, eller hvordan du får økonomien til det.

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Af: Af Murat Tamer, Ritzau Fokus

Er du fristet af tanken om at trække dig fra arbejdsmarkedet, før du når folkepensionsalderen?

Så er du ikke den eneste. Et stigende antal danskere over 60 år vælger at leve af egne pensionspenge før folkepensionsalderen.

Det viser nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

Faktisk havde godt 20.000 personer valgt at gøre det i januar i år. For fem år siden - i januar 2018 - var der 10.000.

Cheføkonom i Danica Pension Mads Moberg Reumert forklarer, at en del af stigningen skyldes, at folkepensionsalderen er øget fra 65 til 67 år. Der indgår altså flere årgange i 2023.

- Hvis man har de samme overvejelser, skal man tænke sig grundigt om, inden man i en tidlig alder begynder at bruge af sin pensionsformue, siger han og tilføjer:

- Vi lever længere, og mange danskere sparer ikke tilstrækkeligt op til at kunne opretholde den samme levestandard hele livet.

Han har et par råd til, hvad du skal være opmærksom på, hvis du gerne vil trække dig tidligere.

Som det første skal du have styr på, hvornår du kan begynde udbetalinger fra din pensionsopsparing. Det afhænger af, hvornår den er oprettet.

Er din pensionsordning oprettet før 1. maj 2007, kan du få dine penge udbetalt, når du fylder 60 år. Hvis den er oprettet mellem 1. maj 2007 og 31. december 2017, kan du begynde udbetalingerne fem år før din folkepensionsalder.

Og så kan du få udbetalt din pension tre år før din folkepensionsalder, hvis din pensionsordning er oprettet efter 1. januar 2018.

- Når man får et nyt arbejde, vil man typisk opleve, at man også får en ny pensionsordning. Det er muligt at bevare rettighederne i den gamle ordning ved at samle den med den nye, siger Mads Moberg Reumert.

På hjemmesiden pensionsinfo.dk kan du logge ind med dit MitID og se, hvilke pensionsordninger du har.

Han anbefaler, at du er realistisk med, hvor mange penge du får brug for, når du trækker dig fra arbejdsmarkedet.

- De fleste danskere vil gerne opretholde deres levestandard, når de stopper med at arbejde. Det betyder, at man som regel skal sikre sig en livsvarig indkomst på 80 procent af sin løn, siger han.

Og hvis du vil polstre dig bedre økonomisk, bør du også spare op på andre måder som fri opsparing. Det kan du for eksempel gøre ved at spare penge op i banken eller investere i aktier.

Sådan lyder anbefalingen fra privatøkonom i PFA Camilla Schjølin Poulsen.

- På den måde sikrer man, at der er lagt penge til side, som man nemt kan komme til, hvis behovet opstår. Også før det tidligste tidspunkt, hvor man kan få udbetalt penge fra din pensionsopsparing, siger hun og tilføjer:

- Det er klart, at jo tidligere man ønsker at gå på pension, desto flere år får man på pension. Og derfor vil man skulle lægge flere penge til side for at have råd til at udleve sine planer og drømme gennem et langt pensionistliv.

Camilla Schjølin Poulsen peger på, at kvinder i gennemsnit trækker sig fra arbejdsmarkedet to år tidligere end mænd, og samtidig lever kvinder længere.

- Kvinder har altså en længere periode på pension, som de skal sikre, at der er penge nok til, siger hun.

Hun råder især kvinderne til at overveje, om indbetalingerne til pension skal øges.

/ritzau fokus/

Paris, 02/10/2023 - 03:00

Gérard Depardieu afviser anklager om voldtægt

Anne-Christine Poujoulat/Ritzau Scanpix

Den franske skuespiller udtaler sig i et åbent brev, for første gang siden anklagerne blev fremsat i april.

Den franske skuespiller Gérard Depardieu afviser de anklager om voldtægt og seksuelt overgreb, der blev fremsat mod ham tidligere i år.

Det skriver han i et åbent brev, der er blevet bragt af Le Figaro, en af Frankrigs største aviser.

- Jeg har aldrig nogensinde misbrugt en kvinde, lyder det.

Det var i april, at det undersøgende medie Mediapart kunne fortælle, at over et dusin kvinder anklagede ham for enten overgreb eller voldtægt.

Visse af hændelserne skulle angiveligt have fundet sted tilbage i starten af nullerne.

- Jeg har kun mit ord til at forsvare mig selv over for mediernes domstol og den lynchning, jeg er blevet udsat for, skriver Depardieu.

En formel efterforskning af skuespilleren blev indledt i 2020, efter at en skuespillerinde anklagede ham for at have voldtaget hende ad to omgange i 2018.

Hun hævdede, at det skete i hans lejlighed. På tidspunktet var hun 22 år.

Flere af hændelserne skulle ifølge avisen The Guardian i øvrigt være sket under optagelserne på tv-serier og film som Netflix' "Marseille", "Dumas" og "Big House".

Da anklagerne først blev rejst, afviste Depardieu dem gennem sit advokatfirma Cabinet Temime, der beskrev dem som subjektive og baseret på morale skøn.

Depardieu er en af Frankrigs mest kendte skuespillere - men også en af de mest kontroversielle.

Han har blandt andet erklæret sin loyalitet til Rusland trods invasionen af Ukraine.

Desuden blev han i 2011 anklaget for at have tisset i kabinen på et fly, før det lettede.

74-årige Depardieu har blandt andet spillet med i film som "Jean de Florette" og "Cyrano de Bergerac".

For den sidste blev han nomineret til en Oscar i kategorien Bedste Mandlige Hovedrolle i 1991.

/ritzau/AFP

Læs Mere >>

København, 01/10/2023 - 23:15

Lukas Graham hædret for radiorekord: Det er fuldstændig vanvittigt

Helle Arensbak/Ritzau Scanpix

Lukas Graham er den mest afspillede danske artist på radiokanalen Nova, som fejrede 15-års fødselsdag ved et gallashow i Operaen i København søndag aften.

Har du tunet ind på radiokanalen Nova, har du formentlig hørt Lukas Graham brage ud gennem æteren.

Det verdenskendte band, der har Lukas Forchhammer i front, er nemlig den mest afspillede danske artist på Nova.

Det oplyser Bauer Media i en pressemeddelelse.

Rekorden er blevet fejret under Novas 15-års fødselsdagsfest, som blev afholdt ved et gallashow i Operaen i København søndag aften.

- Det er fuldstændig vanvittigt det her, jubler Lukas Graham i pressemeddelelsen.

- At være den mest afspillede danske artist på Nova nogensinde er sådan lidt svært at forstå. Det betyder rigtig meget for mig og holdet, at Nova og ikke mindst Novas lyttere har lyst til at høre til de historier, jeg fortæller. Det er en kæmpe stor anerkendelse og er ærlig talt enormt overvældende, tilføjer Lukas Forchhammer.

Lukas Graham var også på scenen til fødselsdagsfesten og var på plakaten sammen med Christopher, Drew Sycamore, Medina, Mads Langer og Saint Clara.

- Novas 15-års fødselsdagsgalla blev en pragtfuld aften, hvor vi i selskab med vores fantastiske lyttere fejrede både fortiden, nutiden og fremtiden for dansk radio og musik, siger Bauer Medias COO, Tobias Nielsen, i pressemeddelelsen, og fortsætter:

- At kunne præsentere nogle af de største artister i et fantastisk lineup og samtidig hædre en artist som Lukas Graham, der har haft så stor indflydelse på vores playlister, var prikken over i'et på en allerede uforglemmelig aften, lyder det.

Lukas Graham udgav sit selvbetitlede debutalbum i 2012. Siden har bandet rejst verden rundt med sange som "Drunk in the Morning", "Ordinary Things" og "7 Years".

Bandet har vundet et hav af priser og har været nomineret til tre statuetter ved Grammy-showet i 2016 - en af verdens mest prestigefyldte musikpriser.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 01/10/2023 - 08:00

FAKTA: Så langt bør du sidde fra dit tv

* 40 tommer tv: 2,4 meter (mindst 1,8 meter).

* 42 tommer tv: 2,5 meter (mindst 1,9 meter).

* 44 tommer tv: 2,6 meter (mindst 2,0 meter).

* 46 tommer tv: 2,7 meter (mindst 2,1 meter).

* 48 tommer tv: 2,8 meter (mindst 2,2 meter).

* 50 tommer tv: 2,9 meter (mindst 2,3 meter).

* 55 tommer tv: 3,2 meter (mindst 2,5 meter).

* 60 tommer tv: 3,4 meter (mindst 2,6 meter).

* 65 tommer tv: 3,6 meter (mindst 2,7 meter).

Kilde: Forbrugerrådet Tænk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 01/10/2023 - 08:00

Hæng dit tv op rigtigt: Optimal højde for den bedste tv-oplevelse

Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Hænger du dit tv op for højt på væggen? Det er der mange, som gør, lyder det fra filmoperatør.

Når der er blevet købt nyt tv, går diskussionen ofte på, hvor i rummet den smarteste placering af flimmerkassen er.

Men egentlig burde vi tale noget mere om, hvor højt oppe på væggen, vi hænger fjernsynet.

For det gør mange danskere nemlig forkert, lyder det fra Michael Berg, der er filmoperatør, biografdirektør i Birkerød Bio og direktør i det internationale filmdistributionsselskab United International Pictures.

- Mange sætter fladskærme op midt på væggen i hjemmet. Men det gør, at du ender med at kigge op for at se tv'et, siger han.

- I virkeligheden skal tv'et langt længere ned mod gulvet.

Ifølge filmoperatøren skal tv'et hænges op i sådan en højde, at du får tv'ets midte lige ud for dine øjne, når du sidder ned i sofaen.

På den måde sikrer du dig, at I hverken skal kigge op eller ned for at følge med.

- Den grundlæggende regel er, at tv'et skal placeres fra gulvet og så en tredjedel op på væggen. Placerer du den i midten vil det være alt for højt oppe, siger Michael Berg.

Det er selvfølgelig også en smagssag, hvor du ønsker at hænge dit tv, men dine præferencer er sandsynligvis påvirket af, hvor i verden du kommer fra. Sådan lyder det fra Rasmus Larsen, der er direktør for teknologimediet flatpanels.dk.

- Amerikanerne hænger gerne deres skærme højt, men det er ofte et praktisk hensyn i forhold til placeringsmuligheder eksempelvis over pejsen, fortæller Rasmus Larsen.

- De undersøgelser, som jeg er bekendt med, viser, at det ikke er sundt for nakken at kigge opad, idet det belaster nakkemusklerne og kan give nakkesmerter og hovedpine.

Herhjemme har vi for vane at gøre tingene en smule anderledes, lyder det. Her hænger vi typisk tv'et lidt lavere.

- I Europa har vi en anden tilgang, der er mere på linje med, hvordan vi også arbejder foran vores PC-skærme, siger han.

Lig med Michael Berg anbefaler Rasmus Larsen derfor, at du placerer dit tv ud fra dit synsfelt.

- Mit råd er, at når man sidder i sin sofa eller sine lænestole i stuen, så skal skærmens midterfelt være nogenlunde lige ud for synsfeltet eller en tak under, forklarer han.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv