Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 15/01/2023 - 10:00

Er du på boligjagt? Så husk at undersøge ejendommens grænser

Når du er på boligjagt og vil købe fast ejendom, skal du undersøge, hvor den præcise ejendomsgrænse er, lyder anbefalingen fra landinspektør og købermægler.

Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix

Af: Af Murat Tamer, Ritzau Fokus

Det går sløvt med bolighandlerne for tiden. Men det er ikke kun skidt, for det betyder også, at du typisk har bedre tid til at få undersøgt detaljer om en bolig, før du som køber slår til.

På den måde kan du i større grad undgå ubehagelige overraskelser, som du gerne vil kende til, før du underskriver en købsaftale.

Ejendommens grænser - også kaldet skelgrænsen - er noget af det, som du bør have fokus på, når du gerne vil købe en grund. Sådan lyder anbefalingen fra både en landinspektør og en købermægler.

For der er en risiko for, at ejendommens faktiske areal ikke stemmer overens med det registrerede.

- Man risikerer at købe en ejendom, hvor en del af ejendommens registrerede areal ligger på naboens grund, siger landinspektør Brian Bay Johansen fra firmaet LE34, der beskæftiger sig med fastlæggelse af skel.

- Køber man en ejendom uden at få påvist ejendomsgrænsen, og det efterfølgende viser sig, at naboen har vundet hævd på en del af den nyerhvervede ejendom, er der ikke noget at gøre.

Hævd er en brugs- og ejendomsret, der kan opnås af en person, der gennem længere tid uberettiget har brugt eller rådet over for eksempel en andens faste ejendom.

Brian Bay Johansen peger på, at det altid har været vigtigt at kende ejendomsgrænsen, men når det er sælgers marked, står der en ny køber klar, hvis man som køber begynder at stille krav. Sådan er det ikke i dag.

Han anbefaler derfor, at du får undersøgt skellet, da det ejendomsretlige skel kan have rykket sig over årene. Og du risikerer så at betale for jord, som du ikke ejer juridisk.

Og det er en reel bekymring, som køberne bør have fokus på, lyder det fra John Wulff, der rådgiver købere og er medstifter af Købersmægler. Men han vurderer, at problemet ikke er omfattende.

- Ofte er skellet markeret med cement- eller metalpæle, men de kan være overgroet. Derfor ser man også, at nogle leder efter skelmærker med en metaldetektor, siger han.

- Der er typisk fire pæle, og hvis man finder tre af dem, kan man ofte også finde den sidste med et matrikelkort, hvor afstanden mellem pælene vil fremgå.

Men det er ikke kun på grund af økonomi, at du skal sørge for at kende skellet, før du køber en ejendom.

For hvis ejendommen eksempelvis har høje træer, kan det være vigtigt for dig at vide, om det er dig eller naboen, der kan beslutte, om de skal fældes eller bevares.

- Den ene synes måske, at træerne er fantastiske og flotte, og den anden synes, at de tager alt lyset. Så er det pludselig afgørende, hvor grænserne går.

John Wulff peger på tre specifikke scenarier, hvor skellet kan få betydning, hvis du overvejer at købe eller allerede ejer fast ejendom.

- Det er i forbindelse med opførelse af bygninger, fældning af træer og så almindelige nabostridigheder.

Han anbefaler derfor også, at du altid orienterer dig om, hvad der er plantet på ejendommens ydre kanter, når du kigger på fast ejendom. Og det gælder også for sommerhuse.

Hvis du er i tvivl, skal du spørge mægleren, hvor grænserne går. Sørg for at få svaret på skrift, så du har den nødvendige dokumentation, hvis du skulle få brug for den senere.

/ritzau fokus/

Fredericia, 07/04/2025 - 20:27

Superligabejler vælger Melvin Kakooza ind i bestyrelsen

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Komikeren Melvin Kakooza indtræder som medlem af bestyrelsen i fodboldklubben Fredericia.

Fredericia, der kæmper om at rykke op i Superligaen, har valgt komikeren og tv-værten Melvin Kakooza ind i fodboldklubbens bestyrelse.

Det oplyser Fredericia mandag aften på sin hjemmeside efter klubbens årlige generalforsamling.

33-årige Melvin Kakooza, der er opvokset i Fredericia, ser frem til at være ambassadør for den østjyske klub i de kommende år.

- Man bliver ikke bare lige valgt ind i bestyrelsen. Så det er jeg utroligt stolt over.

- Jeg kan være med til at styrke de små ting, som jeg har erfaring med i forhold til at komme i medierne og sådanne nogle ting.

- Jeg glæder mig til at komme i gang og få arbejdstøjet på, siger Melvin Kakooza til klubbens hjemmeside.

Fredericia kunne på generalforsamlingen præsentere et overskud på 1,7 millioner kroner for regnskabsåret 2024. Året før havde klubben et underskud på 1,4 millioner kroner.

- Året 2024 har været et yderst tilfredsstillende år for FC Fredericia såvel sportsligt som økonomisk, lyder det fra klubben.

Resultatet i 2024 har været positivt påvirket af spillersalg i perioden, oplyses det. I år forventer klubben dog et mindre underskud.

Fredericia tager torsdag aften imod AC Horsens i et opgør i den næstbedste danske fodboldrække. Det kan være afgørende i kampen om at rykke op eller ej.

Horsens er den nærmeste udfordrer til den oprykningsplads, som Fredericia i øjeblikket indtager med andenpladsen i 1. division. Inden torsdagens indbyrdes opgør har Fredericia tre point ned til Horsens.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 07/04/2025 - 11:21

Premieredato afsløret for TV 2-serie med Tessa i hovedrollen

Den danske rapper Tessa springer ud som skuespiller i tv-serien "Løgnen", hvor hun spiller over for den erfarne Iben Hjejle. Den får premiere 4. maj.

Tessa har for længst etableret sig som en af de største unge stjerner på den danske musikscene med sange som "Ben", "Glo på mig" og "Blæstegnen".

Nu går der ikke længe, før man kan se den 27-årige danske rapper på en helt nye måde.

TV 2's kommende dramaserie "Løgnen" får nemlig premiere søndag 4. maj på TV 2 Play og 11. maj på TV 2. Her skal Tessa spille hovedrollen.

Det skriver tv-stationen i en pressemeddelelse.

Hun spiller over for Iben Hjejle i serien, der handler om social- og sundhedsassistenter.

Tessa spiller den utilpassede Sille, som modvilligt kommer i aktivering i et sosu-team.

Her møder hun den erfarne medarbejder Rie, som er spillet af Iben Hjejle.

Karakterne har to dybt forskellige personligheder, der bliver nødt til at samarbejde.

TV 2 beskriver det som en serie om magtmisbrug, omsorg og modet til at sige fra.

Ud over de to hovedrolleindehavere medvirker også skuespillerne Lars Ranthe, Zaki Nobel, Helle Dolleris, Stephanie León, Arian Kashef og flere andre.

"Løgnen" er skabt af manuskriptforfatter Karina Dam, der tidligere har været med til at skrive "Herrens veje", "Arvingerne" og "De standhaftige".

For Tessa, hvis oprindelige navn er Theresa Ann Fallesen, er det en måde at optræde på, som er helt anderledes, end det man er vant til at se.

Bedst kendt er hun for sine danske rapsange, som er blevet streamet millioner af gange, siden hun fik sit gennembrud i 2019 med debutsinglen "Snakker for meget".

I tv-serien skal hun som skuespiller stå over for en kvinde med betydeligt mere erfaring inden for faget.

Den 54-årige Iben Hjejle er blandt andet kendt for tv-serierne "Klovn", "Dicte" og "Anna Pihl" samt film som "Blinkende lygter", "Gamle mænd i nye biler" og "Mifunes sidste sang".

"Løgnen" udkommer med i alt seks afsnit fra premieren 4. maj på TV 2 Play og 11. maj på TV 2.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 07/04/2025 - 11:00

FAKTA: Vær forsigtig med åben ild

* Hold afstand, og undgå ild i nærheden af tørre planter og andet, der kan brænde.

* Vær opmærksom på vindretning og vindstyrke.

* Vær opmærksom på børn og dyr.

* Vis hensyn, så røgen ikke generer naboen og omgivelser.

* Hold ild og gløder under opsyn, indtil alt er helt slukket.

* Hav vand i nærheden, så du hurtigt kan slukke, hvis det bliver nødvendigt.

Kilde: Beredskabsstyrelsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 07/04/2025 - 11:00

Afbrænding i haven kan udgøre stor fare

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Det er ikke tilladt at brænde affald i haven. Men nogle kommuner tillader afbrænding af haveaffald i en afgrænset periode.

Når foråret endelig banker på døren, er det et godt tidspunkt at give haven en opfriskning og gøre den klar til de kommende lune dage.

Det kan måske virke som en praktisk løsning at tænde op i et bål og brænde haveaffald eller andre former for affald i haven.

Men det er forbudt efter miljøreglerne, fortæller Mads Dalgaard, der er forebyggelsesekspert i Beredskabsstyrelsen.

- Haveaffald skal enten komposteres eller afleveres på genbrugspladsen, siger han.

I nogle kommuner er afbrænding af haveaffald dog tilladt sankthansaften. Tjek derfor de lokale regler i din kommune.

Hvis du beslutter dig for at tænde et bål i haven for hyggens skyld, skal du anvende tørt og rent træ.

- Man skal følge de forsigtighedsprincipper, der fremgår af afbrændingsbekendtgørelsen. Den sætter rammerne for blandt andet afbrænding, grill og åben ild, siger Mads Dalgaard og uddyber:

- Normalt er det tilladt at grille, tænde et bål i et lille fad og bruge en ukrudtsbrænder til at fjerne ukrudt.

Det fremgår af afbrændingsbekendtgørelsen, at afbrænding ikke ved røg eller på anden måde må "være til væsentlig ulempe for omgivelserne". Der er tilsvarende regler i ordensbekendtgørelse. Røgen må altså ikke genere andre.

- Åben ild kan være farlig. Derfor skal man sikre sig, at ilden ikke kan sprede sig. Man bør også have vand i nærheden, når man bruger åben ild, siger Mads Dalgaard.

Vind og vejr har også stor betydning for, om du bør og må tænde åben ild.

De senere år har der i perioder været afbrændingsforbud i flere kommuner for at forebygge brande, fordi naturen har været meget tør og letantændelig efter længere perioder med varmt og tørt vejr.

Du vil kunne se det på hjemmesiden brandfare.dk, hvis der bliver indført afbrændingsforbud.

- I hård vind må man ikke tænde bål. Og man bør altid være påpasselig med at tænde åben ild, hvis det blæser meget, og hvis det er meget tørt, siger han.

Ifølge Mads Dalgaard skal du desuden være ekstra forsigtig, hvis du bruger en ukrudtsbrænder.

Hvert år rykker brandvæsenet ud til flere hundrede brande, der skyldes ukrudtsbrændere. I de fleste tilfælde har branden været forårsaget af uopmærksomhed, viser tal fra Beredskabsstyrelsen.

- Her er det vigtige råd stadig at holde god afstand til bygninger og andet, der kan brænde. Desuden skal man tjekke, at man ikke efterlader gløder, og man skal have vand i nærheden, siger han.

- Man kan også overveje at anskaffe sig en ukrudtsbrænder, der ikke har en flamme. Der findes alternativer, som bruger damp eller varm luft.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek

Privatliv