Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 15/01/2023 - 10:00

Er du på boligjagt? Så husk at undersøge ejendommens grænser

Når du er på boligjagt og vil købe fast ejendom, skal du undersøge, hvor den præcise ejendomsgrænse er, lyder anbefalingen fra landinspektør og købermægler.

Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix

Af: Af Murat Tamer, Ritzau Fokus

Det går sløvt med bolighandlerne for tiden. Men det er ikke kun skidt, for det betyder også, at du typisk har bedre tid til at få undersøgt detaljer om en bolig, før du som køber slår til.

På den måde kan du i større grad undgå ubehagelige overraskelser, som du gerne vil kende til, før du underskriver en købsaftale.

Ejendommens grænser - også kaldet skelgrænsen - er noget af det, som du bør have fokus på, når du gerne vil købe en grund. Sådan lyder anbefalingen fra både en landinspektør og en købermægler.

For der er en risiko for, at ejendommens faktiske areal ikke stemmer overens med det registrerede.

- Man risikerer at købe en ejendom, hvor en del af ejendommens registrerede areal ligger på naboens grund, siger landinspektør Brian Bay Johansen fra firmaet LE34, der beskæftiger sig med fastlæggelse af skel.

- Køber man en ejendom uden at få påvist ejendomsgrænsen, og det efterfølgende viser sig, at naboen har vundet hævd på en del af den nyerhvervede ejendom, er der ikke noget at gøre.

Hævd er en brugs- og ejendomsret, der kan opnås af en person, der gennem længere tid uberettiget har brugt eller rådet over for eksempel en andens faste ejendom.

Brian Bay Johansen peger på, at det altid har været vigtigt at kende ejendomsgrænsen, men når det er sælgers marked, står der en ny køber klar, hvis man som køber begynder at stille krav. Sådan er det ikke i dag.

Han anbefaler derfor, at du får undersøgt skellet, da det ejendomsretlige skel kan have rykket sig over årene. Og du risikerer så at betale for jord, som du ikke ejer juridisk.

Og det er en reel bekymring, som køberne bør have fokus på, lyder det fra John Wulff, der rådgiver købere og er medstifter af Købersmægler. Men han vurderer, at problemet ikke er omfattende.

- Ofte er skellet markeret med cement- eller metalpæle, men de kan være overgroet. Derfor ser man også, at nogle leder efter skelmærker med en metaldetektor, siger han.

- Der er typisk fire pæle, og hvis man finder tre af dem, kan man ofte også finde den sidste med et matrikelkort, hvor afstanden mellem pælene vil fremgå.

Men det er ikke kun på grund af økonomi, at du skal sørge for at kende skellet, før du køber en ejendom.

For hvis ejendommen eksempelvis har høje træer, kan det være vigtigt for dig at vide, om det er dig eller naboen, der kan beslutte, om de skal fældes eller bevares.

- Den ene synes måske, at træerne er fantastiske og flotte, og den anden synes, at de tager alt lyset. Så er det pludselig afgørende, hvor grænserne går.

John Wulff peger på tre specifikke scenarier, hvor skellet kan få betydning, hvis du overvejer at købe eller allerede ejer fast ejendom.

- Det er i forbindelse med opførelse af bygninger, fældning af træer og så almindelige nabostridigheder.

Han anbefaler derfor også, at du altid orienterer dig om, hvad der er plantet på ejendommens ydre kanter, når du kigger på fast ejendom. Og det gælder også for sommerhuse.

Hvis du er i tvivl, skal du spørge mægleren, hvor grænserne går. Sørg for at få svaret på skrift, så du har den nødvendige dokumentation, hvis du skulle få brug for den senere.

/ritzau fokus/

København, 22/09/2023 - 10:52

The Minds of 99 annoncerer ekstrakoncert i Parken

Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Hvis man ikke fik billetter til én af de to første The Minds of 99-koncerter, har man nu endnu en chance.

Bandet The Minds of 99 afholder endnu en koncert i Parken næste sommer.

Det skriver Live Nation Denmark i en pressemeddelelse.

Bandet spiller i forvejen i Parken 21. og 22. juni 2024 og tilføjer nu også den 23. juni til listen.

Det er aldrig sket før, at nogen dansk eller international artist har spillet tre koncerter i Parken i træk, fremgår det.

Billetterne til de første to koncerter blev udsolgt "i nærmest samme øjeblik, de kom i salg", fremgår det.

Live Nation og bandet har på baggrund af efterspørgslen annonceret en ekstrakoncert sankthansaften.

Ifølge Ulrik Ørum fra Live Nation er det den store interesse fra bandets følgere, der har resulteret i, at de nu kan annoncere endnu en koncert.

- Da de to første koncerter blev udsolgt med det samme, spurgte The Minds of 99 deres følgere, om der var et behov for en tredje koncert. Det kan vi konstatere, at der i den grad er, siger han i pressemeddelelsen.

- Tilmeldingerne til ventelisten taler sit tydelige sprog. Derfor har vi brugt de sidste uger på at undersøge muligheden for at lave en ekstrakoncert, og det er glædeligt for os at kunne annoncere, at det kan lade sig gøre at imødekomme behovet, siger han.

Niels Brandt, der er forsanger i bandet, er beæret over, at så mange har skrevet sig på ventelisten, og at det kan lade sig gøre at lave en koncert mere.

- Og så håber vi bare, at alle, der har skrevet, at de ikke nåede at få billetter til de første to koncerter, kan komme til denne her, siger han i pressemeddelelsen.

Der bliver i første omgang sat 35.000 billetter til salg til ekstrakoncerten, og det officielle billetsalg starter fredag 29. september klokken 10.

The Minds of 99 albumdebuterede i 2014 med sin selvbetitlede plade, "The Minds of 99".

De står bag hits som "Hurtige hænder", "Stjerner på himlen" og "Under din sne".

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 22/09/2023 - 10:27

The Minds of 99 annoncerer ekstrakoncert i Parken

Hvis man ikke fik billetter til én af de to første The Minds of 99-koncerter, har man nu endnu en chance.

Bandet The Minds of 99 afholder endnu en koncert i Parken næste sommer.

Det skriver Live Nation Denmark i en pressemeddelelse.

Bandet spiller i forvejen i Parken 21. og 22. juni 2024 og tilføjer nu også den 23. juni til listen.

Billetterne til de første to koncerter blev udsolgt "i nærmest samme øjeblik, de kom i salg", fremgår det.

Live Nation og bandet har på baggrund af efterspørgslen annonceret en ekstrakoncert sankthansaften.

Det er aldrig sket før, at nogen dansk eller international artist har spillet tre koncerter i Parken i træk, fremgår det.

Der bliver i første omgang sat 35.000 billetter til salg til ekstrakoncerten, og det officielle billetsalg starter fredag 29. september kl. 10.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 22/09/2023 - 08:00

FAKTA: Sådan kommer du i gang med opsparing

* Før du kan vurdere, hvor meget du har råd til at spare op, er det nødvendigt at have et overblik over dine indtægter og udgifter. Start derfor med at lægge et budget for din økonomi.

* Når du har fundet ud af, hvor meget du vil spare op om måneden, så sørg for at automatisere processen. Lav for eksempel en fast bankoverførsel til en opsparingskonto. Selv små beløb kan vokse sig store med tiden og gøre en forskel.

* Du kan ved samme lejlighed også overveje, om der er poster i dit budget, som du kan spare på eller spare væk.

Kilde: raadtilpenge.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 22/09/2023 - 08:00

Din økonomi i oktober: Brug efteråret til at polstre dig økonomisk

Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

Vi går koldere og dyrere tider i møde, og det er en god idé allerede nu at få et overblik over udgifter og få sikret lidt luft i økonomien, anbefaler økonomer.

Med efterårets entré har den normale hverdag for mange indfundet sig igen efter sommerens ferietid.

Det betyder også, at vi går ind i en periode med færre ekstra udgifter til oplevelser. Og det er en god mulighed til at tænke over, om du kan lægge penge til side, så du er økonomisk polstret til den kommende vinter.

Sådan lyder anbefalingen fra Ida Marie Moesby, der er forbrugerøkonom i Nordea.

- Hvis man har følt, at pengene har været lidt små i vinter, er det især en god idé at lægge penge til side allerede nu, siger hun.

Generelt anbefaler hun, at du har en økonomisk polstring til dyre tider og uforudsete udgifter på to til tre gange af din udbetalte månedsløn.

I de seneste år er flere og flere danskere begyndt at investere i for eksempel aktier. En del af årsagen har været, at bankerne har haft negative indlånsrenter.

Det vil sige, at du skulle betale for at have penge stående i banken. Men det har ændret sig siden sidste år, for bankerne har indført positive renter igen.

- Investering er stadig en attraktiv måde at forrente sin opsparing, men alle investeringer er forbundet med en vis risiko, siger Ida Marie Moesby og tilføjer:

- Hvis man er mindre risikovillig, kan man overveje at oprette en opsparingskonto i banken med positiv rente.

Hun peger på, at det generelt er fornuftigt at have et overblik over sine udgifter flere måneder frem i tiden og lægge penge til side i de måneder, hvor udgifterne er lavere.

- På den måde er man mere forberedt på både forventede og uventede stigende udgifter.

Overblik er også rådet fra Morten Bruun Pedersen, der er cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk.

Han anbefaler, at du får lagt et budget, som går i hvert fald et år frem i tiden.

- Man skal passe på med at fokusere for meget på, hvor mange penge man har på kontoen lige nu. Det er vigtigt, at man får det lange lys på, siger han.

Med et budget kan du nemlig se, hvornår økonomien eventuelt bliver lidt strammere, og hvornår det begynder at se lysere ud, forklarer cheføkonomen.

Det er også en god idé at overveje, hvor mange penge der skal bruges i efterårsferien.

- Vi er stadig i usikre tider på mange fronter, og derfor er det godt at have lidt luft i budgettet, siger han.

Han foreslår derfor også, at du holder fast i de gode sparevaner, når det kommer til elforbrug.

- Fortsæt med at holde øje med elprisen, og sæt vaskemaskinen i gang, når prisen er lav, lyder hans råd.

De penge, du sparer nu, kan være en hjælp, når vi inden længe rammer den søde juletid, som er en dyr periode for mange husstande.

Til jul er der især en udgift, som Morten Bruun Pedersen foreslår, at du kan overveje at skrue på, hvis pengene skal række længere.

- Man kan prøve at spørge i den kreds, hvor man giver gaver til hinanden, om det stadig giver mening, at de voksne sidder og bytter julegaver, siger han og tilføjer:

- For nogle kan det måske være en svær snak at tage hul på. Men jeg har selv oplevet, at folk ånder lidt lettet op, når man endelig får snakket om det.

En anden mulighed er at aftale, at de voksne kun køber en enkelt gave til pakkeleg til et bestemt beløb.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv