København, 12/03/2024 - 08:00
Hold liv i ældgammel forårstradition: Gækkebreve er også for voksne
Du bliver aldrig for gammel til at klippe kryptiske forårshilsener til dine nære og kære, mener forfatter og sand gækkebrevsentusiast.
Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus
H.C. Andersen gjorde det, Kim Larsen sang om det, og som barn har du helt sikkert selv klippet motiver med saks og søde rim for at narre dig til et påskeæg eller to.
Gækkebreve er en ældgammel dansk tradition, som i den grad er værd at holde liv i - også selv om du for længst er blevet voksen.
Det mener i hvert fald Susan Kortegård, der sammen med veninden Karin Hald har forfattet flere bøger om emnet. Den seneste "Gæk - inspiration til gækkebreve" udkom i februar.
- Vi har taget flere udenlandske traditioner til os som Halloween og valentinsdag, men jeg ser gerne, at vi beholder nogle af vores unikke danske traditioner som at klippe gækkebreve, siger Susan Kortegård.
Hun peger på, at hvor de nyere traditioner er ret udadvendte i deres udtryk, så er gækkebrevskunsten mere indadvendt og inviterer til fordybelse.
- Der sker noget, når man sidder og klipper. Vi har holdt arrangementer på biblioteker med 30 voksne og lige så mange børn, og der opstår bare sådan en ro, når folk giver sig tid til at sætte sig ned og klippe.
- Og så ligger der en utrolig glæde i at finde ud af, hvem du skal sende det til, lyder det fra forfatteren.
For at komme i gang kræver det blot en spids og skarp saks og noget papir. Herfra er det bare om at slippe fantasien løs - både når det gælder klippemønstre og versefødder.
- Øvelse gør mester, så der er ikke andet for end at gå i gang, siger Susan Kortegård og understreger, at der ikke er særlig mange regler, når det gælder gækkebreve.
- Du skal dog huske altid at lægge en ægte vintergæk i brevet. Hvis du glemmer vintergækken, bliver du nemlig selv gæk. Sådan er reglerne.
Vintergækkerne angiver også, hvornår du kan finde saksen frem. For ifølge den gamle skik går sæsonen for gækkebrevet i gang, når de første af de små hvide forårsblomster bryder frem fra jorden. Når kalenderen når frem til påske, kulminerer gækketiden.
Den gamle folketradition siger, at modtageren af gækkebrevet skal gætte på, hvem afsenderen er inden palmesøndag. Alt efter hvordan gætterierne går, skal der udveksles påskeæg i påskedagene.
Og det er en leg, som Susan Kortegård aldrig bliver træt af.
- Jeg sender breve til mine børn, veninder, min frisør og min fysioterapeut, og de bliver så glade. De ved alle sammen godt, at brevene er fra mig, men så er jeg begyndt at lave mit navn lidt om, så det bliver en leg at gætte, fortæller hun og griner.
Susan Kortegård kan for eksempel finde på at sætte prikker, der svarer til "din kones svigermor" eller "dine børns farmor".
Og synes du, at det bliver lige lovligt pebret at sende breve med posten, har hun et godt tip til at få gækkebrevene frem alligevel.
- Jeg har puttet gækkebreve i folks frakkelommer, uden de vidste det, eller skubbet det ind under døren.
/ritzau fokus/