København, 22/04/2024 - 09:00
Glem det ikke: Vigtig skattedato nærmer sig
Fristen for at rette i din årsopgørelse for 2023 nærmer sig. Men ifølge ekspert er det i stedet en ældre opgørelse, som du bør have i tankerne.
Af: Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus
De lange ventetider for at komme igennem Skats it-systemer for at tjekke, om du skulle have et skattesmæk eller et overskud, er heldigvis overstået for denne gang.
Men lige om lidt venter en ny og betydningsfuld dato, lyder det fra Henning Boye Hansen, der er chefkonsulent hos revisionsfirmaet BDO.
- 1. maj 2024 er en vigtig skattedato, fordi denne dag formelt set er sidste frist for at ændre årsopgørelsen for 2023, siger han.
Han tilføjer dog, at vinduet ikke lukker helt, hvis du skulle glemme det inden 1. maj.
Så sker ændringen blot efter et andet regelsæt ifølge chefkonsulenten. Forskellen er, at du efter skæringsdatoen skal give Skat lidt flere oplysninger i en dialogboks, end du skulle før.
Og egentlig bør du i stedet fokusere din energi på en anden årsopgørelse.
- Når det gælder skæringsdatoen 1. maj 2024, bør al opmærksomhed snarere rettes mod årsopgørelsen for 2020, som derefter ikke længere kan ændres, når det gælder glemte fradrag. Og det gælder uanset beløbets størrelse, siger han.
Du kan godt få lov til at genoptage og rette i dine gamle og lukkede årsopgørelser. Men det kræver ganske særlige omstændigheder.
- Og det anses næsten uden undtagelser for ikke at være tilfældet, når det gælder glemte fradrag. Vi bærer selv risikoen i den henseende, siger Henning Boye Hansen.
Det betyder, at du efter den 1. maj stort set kun kan korrigere i årsopgørelserne for 2021, 2022 og 2023.
For langt de fleste er det klassikeren kørselsfradraget, som man skal ind og ændre i.
Sådan lyder det fra Kristoffer S. Olesen, der er jurist i appen Skatteguiden, hvor man blandt andet kan få et estimat over sin årsopgørelse, inden den bliver frigivet.
- Det er den helt store sællert hos os, siger Kristoffer S. Olesen og peger på, at deres kunder i gennemsnit har indberettet kørselsfradrag for omkring 26.000 kroner.
Ellers er det også vigtigt at huske fradrag som servicefradraget og rejsefradraget, lyder det fra Kristoffer S. Olesen.
- Mange tror, at fordi håndværkerfradraget er afskaffet, så gælder det også for serviceydelser. Men de er adskilt, så du har stadig mulighed for at få fradrag på eksempelvis vinduespudsning, børnepasning, havearbejde og rengøring, siger han og fortsætter:
- Rejsefradraget kan du indberette, hvis du har været på forretningsrejser i ind- og udland, og hvor din arbejdsgiver ikke har dækket alt.
Du bør også undersøge, om du kan få fradrag for udenlandske renteudgifter. Det kan eksempelvis være, hvis du har lån i udenlandske banker, da det normalt ikke bliver registeret hos Skat.
- Det er ikke sikkert, at der er åbnet op for netop det felt i årsopgørelsen hos dig. Tag derfor fat i Skat, hvis det er, siger Kristoffer S. Olesen.
Godt fire ud af fem borgere skal have penge ind på kontoen. I gennemsnit udbetales der knap 6600 kroner til hver, hvilket er cirka samme niveau som sidste år.
/ritzau fokus/