København, 14/07/2023 - 08:00
Udnyt inflationen til at minimere dine udgifter på ferien
Inflationen har ramt forskelligt rundt omkring i udlandet, og det kan du bruge til din fordel, når du skal booke din næste rejse.
Af: Af Murat Tamer, Ritzau Fokus
Hvis du stadig er i tvivl om, hvor rejsen i sommerferien skal gå hen, kan det måske lokke at få ekstra meget for dine feriekroner.
En faktor, som er værd at kigge på, er inflationen. Den varierer nemlig fra land til land, og hvis du tager højde for de forskelle, kan der være penge at spare ved at vælge en destination med lav prisstigning.
Det forklarer Tine Choi, der er chefstrateg i pensionsselskabet PFA.
- Hvis man bor i grænselandet, ved man godt, at der er nogle ting, som er billigere i Tyskland. Og som det seneste har mange nok opdaget, at Sverige er blevet et billigere rejsemål, siger hun og fortsætter:
- Det er lidt den samme bevidsthed og viden, som man skal bygge videre på, når man skal finde ud af, hvor i verden den økonomiske udvikling kan være en fordel som turist.
Hun understreger, at inflation er et mål for prisstigninger og altså ikke siger noget om prisniveauet.
Men fordi prisniveauet i Danmark er blandt de højeste i verden, bliver vi typisk ikke ramt så hårdt af en forskel, når vi rejser.
Ifølge en opgørelse fra PFA var inflationen i Spanien 1,6 procent i juni og i Grækenland 2,7 procent, mens den var 6,7 og 6,8 procent i henholdsvis Italien og Tyskland.
Som udgangspunkt er lav inflation gode nyheder for en turist. Det kan dog ikke stå alene.
- Som turist kan man kigge på det generelle inflationsniveau i landet, men det er ikke nok. Inflationen kan godt være lav, fordi borgerne i landet har fået økonomisk hjælp til at tøjle prisstigningerne, siger hun og tilføjer:
- Og den hjælp mærker man ikke som turist. For turisten er det især udgifter til restauranter, overnatning og oplevelser, som er vigtige.
Selv om Spanien har en lav inflation på 1,6 procent, er hotelovernatninger steget med 12,5 procent og restauranter 7,1 procent, viser PFA's opgørelse.
I Sverige er inflationen 6,7 procent, men den svenske krone er blevet svækket i forhold til euroen. Og derfor er prisstigningerne blevet udlignet, forklarer Tine Choi.
Kigger vi på USA, var inflationen 4,1 procent i maj. Hotelovernatninger var 3,7 procent dyrere og restauranter 8,3 procent dyrere.
Men flyrejser er blevet betydeligt billigere i USA. Og det er der en særlig grund til.
- Antallet af flyvninger i USA er stort set normaliseret efter nedlukningerne. Men hvis du kigger mod Asien, er flybilletpriserne skyhøje, fordi antallet af flyvninger endnu ikke er kommet op på samme niveau som før corona, siger Tine Choi.
Hun anbefaler, at du forsøger at finde ud af, hvad mad, transport og oplevelser koster i de forskellige lande, som du overvejer at rejse til, for at få en idé om prisniveauet.
Og du kan altså bruge inflationen i de enkelte lande som pejlemærke.
En anden måde at finde frem til en billigere destination er ved at kigge på købekraft.
I en ny opgørelse fra Danmarks Statistik fremgår det, at man inden for EU kommer længst med sin danske købekraft i Rumænien, Bulgarien og Polen.
/ritzau fokus/