Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 20/04/2024 - 08:00

Slå de grønne fingre løs i maj-haven

Det sprudler med liv i haven i maj. De varmere temperaturer gør det til et oplagt tidspunkt at plante sommerblomster i krukker og begynde på køkkenhaven.

Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Af: Af Thit Lund Bording, Ritzau Fokus

Det er en travl tid i haven i maj, hvor nattefrosten som oftest endelig har sluppet sit tag.

Hvis det kribler i de grønne fingre, er der nok at gå i gang med, fortæller Louise Møller, der er havefaglig rådgiver og redaktør hos Haveselskabet.

De varmere temperaturer gør måneden til et godt tidspunkt at begynde at plante sommerblomster i krukker på terrassen.

Ifølge Louise Møller er det kun fantasien, der sætter grænser for ens valg af blomster, men hun anbefaler, at man giver planterne gødning, hvis de skal vokse sig store og sunde.

Selv bruger hun flydende gødning, der skal blandes op med vand, men også gødningstabletter kan bruges.

Også i køkkenhaven er det tid til at få frøene i jorden.

- Der er rigtig mange planter, man kan så og plante ud i maj. Det er egentlig bare at give den så meget gas som overhovedet muligt, siger Louise Møller.

Dog anbefaler hun, at man venter, til det er lidt varmere, med at så squash, græskar, bønner og majs. De kan i stedet sås indendørs eller i drivhuset, hvorefter de kan plantes ud i juni. Har man et drivhus, er det også tid til at plante tomatplanter her.

- Men ellers er der frit slag. Det er bare med at få nogle frø i jorden, siger hun.

I maj kan man med fordel også give bedene en tur, fortæller Kristine Fenger, der er uddannet filosof med speciale i miljøetik og naturhaver.

Hun er aktuel med sin nye bog "I gang med spiselige bede", der udkom 18. april.

Det er et godt tidspunkt at få luget i bedene med de flerårige planter. Undervejs skal man være opmærksom på selvsåede planter i bedene, anbefaler Kristine Fenger.

- Mange stauder er gode til at så sig selv, hvor de trives, og de spirer kan nemt pottes op eller flyttes eller foræres væk, siger hun.

Når bedene er luget, kan man lægge et godt lag organisk materiale oven på jorden i bedene under og mellem planterne. Det kan for eksempel være kompost, flis, halm, græsafklip, visne blade eller klippede staudetoppe.

- Det organiske materiale forbedrer jorden, holder på fugten og giver havens nedbrydere noget at leve af, siger hun og tilføjer, at det også hindrer fremspiring i bedet, så der bliver mindre at luge fremover.

Hvis man vil etablere nye bede i haven, er det også nu.

- Næst efter sensommer er foråret det bedste tidspunkt at anlægge nye bede. Så det er bare om at komme i gang, siger Kristine Fenger.

/ritzau fokus/

København, 03/05/2024 - 08:00

FAKTA: Neel Rønholt

* 39-årige Neel Rønholt blev uddannet skuespiller fra Statens Teaterskole i København i 2011.

* Allerede inden teaterskolen begyndte Neel Rønholt at arbejde som skuespiller. Blandt andet med roller i flere af Min søsters børn-filmene, ungdomsdramaet "Råzone" og i DR-krimien "Rejseholdet".

* I de senere år har hun medvirket i julekalendertrilogien om nissen Tinka, i TV 2 Charlie-dramaserien "Sygeplejeskolen" og indtaget "Badehotellet" på TV 2.

* Sidste år debuterede hun på musicalscenen som Sandy i kultklassikeren "Grease".

* Ved siden af skuespillet er Neel Rønholt også influencer.

* Privat er Neel Rønholt gift med skuespilleren Jens Sætter-Lassen, der er søn af skuespillerne Søren Sætter-Lassen og Vibeke Hastrup. Sammen har parret to døtre.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 03/05/2024 - 08:00

DR-aktuel skuespiller: Jeg har lagt mit liv om

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

I en periode så skuespiller Neel Rønholt, der netop nu kan ses i sæson to af "Orkestret", tempo som succes. Så mærkede hun efter og indså, at det var alt andet.

Det er ikke altid nemt at mærke efter, har skuespiller Neel Rønholt meget apropos mærket.

Men da hun gjorde det, fik hun behov for at trække farten ud af sit liv.

- Jeg havde en periode, hvor jeg tænkte, at tempo var lig med succes. Jo flere ting jeg nåede på en dag jo bedre, fortæller Neel Rønholt.

- Nu har jeg bevidst lagt mit liv om, så det ikke er en succes at sætte så mange flueben som muligt, men at der i stedet er tid til de ting, jeg laver, siger skuespilleren, der er aktuel i anden sæson af DR-serien "Orkestret".

Serien udspiller sig i og omkring et orkester, og anden sæson omhandler særligt ægteskabet - og når det ikke spiller og ender i en skilsmisse.

Orkesterlederen Jeppe Nygren, spillet af Rasmus Bruun, og hans hustru, som Neel Rønholt portrætterer, er gået fra hinanden, og hun har fundet sammen med et af orkestrets musikanter.

Privat er Neel Rønholt selv gift med skuespillerkollegaen Jens Sætter-Lassen. De har dannet par i snart 17 år og er forældre til to døtre.

- Det er en kunst at udvikle sig sammen - især når man har været sammen i mange år. Man skal give plads til forskellighed, samtidig med at man er en enhed, siger Neel Rønholt og fortsætter:

- Jeg føler virkelig, at min mand og jeg er en enhed - også i kraft af at vi har børn. Men det betyder også, at vi i den enhed kan have to forskellige behov og meninger. Forskellighederne kan også være en inspiration. Jens og jeg er forskellige på mange punkter. Men vi er enige i vores værdier, og hvad et godt liv er.

Hvis man ved, hvem man er og holder fast i det, kan det hjælpe en til at mærke efter, mener Neel Rønholt.

- Hvis man har en porøs kerne som Regitze i "Orkestret", kan det være svært at finde tilbage til sig selv, fordi hvem er man egentlig?.

- Jeg fandt ud af, at jeg godt vidste, hvad min kerne var, og derfor følte jeg også, at jeg skyldte den at være tro mod mig selv, siger hun.

Selv om det på overfladen ser ud, som om at alt er i skønneste orden nu, har Regitze i "Orkestret" glemt at mærke efter, hvad hun egentlig vil.

Det kan være utroligt svært ikke at blive revet med af, hvad andre gør, indrømmer Neel Rønholt.

Både når det kommer til privatlivet og arbejdet.

Da Neel Rønholt blev færdiguddannet skuespiller fra Statens Teaterskole i København i 2011, handlede det om at sige ja til alle jobtilbud, man fik - for man vidste ikke, hvornår man blev tilbudt noget igen.

- Selv om det ér rigtigt, kan det også gøre, at man pludselig får sagt ja til alt for meget eller til det helt forkerte, siger skuespilleren og fortsætter:

- For tit er det jo også bare dejligt at få et jobtilbud, fordi man ved, at der er så mange om buddet. Men er det nok til, at det skal styre så stor del af mit liv, som arbejde jo er?

Særligt var det tanken om, for hvis skyld det var, at hun egentlig gjorde det, der fik hende til at lægge sit liv om.

- Jeg troede, det var for min egen skyld, fordi jeg troede, at det var lykken og succesen - det var det også, når jeg kiggede på det udefra - men ikke, når jeg var i det, siger Neel Rønholt.

Ud over Neel Rønholt og førnævnte Rasmus Bruun er også Frederik Cilius, Caspar Phillipson, Lise Baastrup og Ina-Miriam Rosenbaum tilbage i anden sæson af "Orkestret".

De næste afsnit sendes fredag på DR1 klokken 21.30 og kan allerede ses om morgenen på DRTV.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 03/05/2024 - 07:00

FAKTA: Udstyr til din sanketur

* Tag en kurv eller skål med på din sanketur. Dine urter klasker sammen nede i bunden af en plastikpose.

* Læg kun de rene urter i kurven. Skær rødder og så videre af, og efterlad det i skoven. Det gør arbejdet meget lettere, når du er hjemme igen.

* Tag en lille lommekniv med, så mere seje dele kan snittes af.

* Medbring et viskestykke eller klæde til at lægge hen over dine sankede sager. Så kan du dække af for solen og undgår nogle meget trætte planter.

Kilde: Sander Blohm, som driver virksomheden Naturkok.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 03/05/2024 - 07:00

Sank disse lette sommerlækkerier i skoven

Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix

Sæsonen for blandt andet ramsløg er skudt i gang, og det vrimler med dem i de danske skove.

Det er enormt tilfredsstillende at sætte sine egne hjemmeplukkede sager på spisebordet. Og tager du en tur i skoven, kan du nemt komme hjem med lækkert drys til aftensmaden eller spæde blade til salatskålen.

Lige nu skal du blandt andet gå efter duften af hvidløg, som fører dig til spirende ramsløg.

Det fortæller Peter Skov Kragh Halling, som er mangeårigt bestyrelsesmedlem af Danmarks Naturfredningsforening og i gang med naturvejlederuddannelsen på Skovskolen ved Københavns Universitet.

- Ramsløgene er friske og fantastiske at sanke lige nu, siger han.

- Så hvis man godt kan lide at lave sin egen pesto, så er det bare med at få lavet nogle glas, man kan gemme til hen over sommeren. For det er lige nu, de smager allerbedst. Senere på sæsonen bliver de seje og smager ikke så godt.

Pestoen laver du ved at blende ramsløgene med olie, ost og pinjekerner.

Vil du give den et mere nordisk twist, kan du skifte pinjekernerne ud med ristede solsikkekerner, lyder tippet fra kok Sander Blohm, som driver virksomheden Naturkok og specialiserer sig i friluftskogekunst.

Pestoen kan for eksempel bruges til en pastaret.

Du kan også bygge lidt videre på ramsløgspestoen og tage den i en anden retning:

- Hvis man giver pestoen lidt eddike og sukker, så den bliver lidt mere sur, så kan man med fordel putte den oven på et stykke rødt kød. Det smager utroligt godt. Så er vi næsten ovre i den sydamerikanske sauce, der hedder chimichurri, fortæller han.

Ramsløgets blomsterknopper kan man sylte. Og så er Sander Blohm glad for at lave fermenterede ramsløg.

- Det er også en måde at opbevare dem til senere. Det giver nogle meget stærke umaminoter - lidt ligesom fermenterede hvidløg, siger han.

Fermenteringen laver han ved at presse bladene sammen i en krukke. Vej dem af, og put så salt i, så det svarer til to procent af mængden. Det kan også være nødvendigt at tilføje lidt vand for at få bladene dækket af salt, bemærker Sander Blohm.

Sørg nu for, at der ikke kommer luft til. Så starter der en gæring. Der skal dog dagligt lukkes nogle gasser ud.

- Hvis man har låg på, kan man lige lette på det en gang om dagen, siger kokken.

På din skovtur i en løvskov kommer du med stor sandsynlighed forbi et bøgetræ. Og her er der også grund til at stoppe op.

- Bøgeblade, når de helt friske, smager fantastisk. Dem kan man plukke og bruge i en salat, fortæller Peter Skov Kragh Halling.

Det gælder dog om at slå til nu, for hvis du venter for længe, bliver det en noget anden oplevelse at sætte tænderne i.

- Lige når de er sprunget ud, er de fine, lidt syrlige og også lidt søde i smagen.

- Senere hen bliver de mere kedelige og seje, siger han.

I de åbne skovområder kan du plukke skovsyre til aftensmaden. De ligner små kløvere og har en klar syrlig smag, fortæller Peter Skov Kragh Halling.

- I stedet for at bruge persille eller andet, kan man bruge dem som et drys oven på belugabolognesen, siger han.

Naturkok Sander Blohm foreslår at udnytte skovsyrens citrusagtige syrlighed oven på et stykke dampet fisk.

Ellers er skovsyren god som pynt og små syrlige eksplosioner oven på desserter, siger han.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek