Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 20/04/2024 - 08:00

Slå de grønne fingre løs i maj-haven

Det sprudler med liv i haven i maj. De varmere temperaturer gør det til et oplagt tidspunkt at plante sommerblomster i krukker og begynde på køkkenhaven.

Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Af: Af Thit Lund Bording, Ritzau Fokus

Det er en travl tid i haven i maj, hvor nattefrosten som oftest endelig har sluppet sit tag.

Hvis det kribler i de grønne fingre, er der nok at gå i gang med, fortæller Louise Møller, der er havefaglig rådgiver og redaktør hos Haveselskabet.

De varmere temperaturer gør måneden til et godt tidspunkt at begynde at plante sommerblomster i krukker på terrassen.

Ifølge Louise Møller er det kun fantasien, der sætter grænser for ens valg af blomster, men hun anbefaler, at man giver planterne gødning, hvis de skal vokse sig store og sunde.

Selv bruger hun flydende gødning, der skal blandes op med vand, men også gødningstabletter kan bruges.

Også i køkkenhaven er det tid til at få frøene i jorden.

- Der er rigtig mange planter, man kan så og plante ud i maj. Det er egentlig bare at give den så meget gas som overhovedet muligt, siger Louise Møller.

Dog anbefaler hun, at man venter, til det er lidt varmere, med at så squash, græskar, bønner og majs. De kan i stedet sås indendørs eller i drivhuset, hvorefter de kan plantes ud i juni. Har man et drivhus, er det også tid til at plante tomatplanter her.

- Men ellers er der frit slag. Det er bare med at få nogle frø i jorden, siger hun.

I maj kan man med fordel også give bedene en tur, fortæller Kristine Fenger, der er uddannet filosof med speciale i miljøetik og naturhaver.

Hun er aktuel med sin nye bog "I gang med spiselige bede", der udkom 18. april.

Det er et godt tidspunkt at få luget i bedene med de flerårige planter. Undervejs skal man være opmærksom på selvsåede planter i bedene, anbefaler Kristine Fenger.

- Mange stauder er gode til at så sig selv, hvor de trives, og de spirer kan nemt pottes op eller flyttes eller foræres væk, siger hun.

Når bedene er luget, kan man lægge et godt lag organisk materiale oven på jorden i bedene under og mellem planterne. Det kan for eksempel være kompost, flis, halm, græsafklip, visne blade eller klippede staudetoppe.

- Det organiske materiale forbedrer jorden, holder på fugten og giver havens nedbrydere noget at leve af, siger hun og tilføjer, at det også hindrer fremspiring i bedet, så der bliver mindre at luge fremover.

Hvis man vil etablere nye bede i haven, er det også nu.

- Næst efter sensommer er foråret det bedste tidspunkt at anlægge nye bede. Så det er bare om at komme i gang, siger Kristine Fenger.

/ritzau fokus/

København, 25/11/2025 - 13:54

Fyring fra Ekstra Bladet skyldes lydoptagelse forklarer journalist

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

René Fredensborg beklager, at han ikke oplyste en person om, at han optog lyd til sin radioserie.

Kulturkommentator René Fredensborg forklarer, at hans fyring fra Ekstra Bladet skyldes, at han har optaget en radiooptagelse i en arbejdsmæssig sammenhæng uden den anden parts vidende.

Optagelsen skulle bruges til Fredensborgs radioserie på "En Gonzo skifter spor" på radiostationen r8dio.

Det skriver han tirsdag på radioseriens Instagram, som han også har delt på sin Facebook-profil.

Han forklarer, at mikrofonen ikke var skjult for den anden person, men at han som satiriker og journalist har et ansvar for at oplyse, hvornår lydoptagelsen er i gang, hvilket han ikke oplyste.

- Det var en fejl og en alvorlig fejlvurdering fra min side, skriver han i opslaget.

René Fredensborg fortæller, at han forstår, at den pågældende person kunne føle sig "utryg og utilpas", hvilket han er ked af.

Han accepterer Ekstra Bladets beslutning, men han vil ikke afvise, at han over for en chefredaktør reagerede i "affekt med en skarp og direkte tone", hvilket han beklager i opslaget.

René Fredensborg har været ansat som kulturkommentator på Ekstra Bladet siden 2021.

Han understreger, at fyringen ikke omhandler en MeToo-sag eller anden grænseoverskridende adfærd, men skal betegnes som en "faglig og etisk fejl".

I opslaget beskriver han også, at han ikke har smuglet eller været påvirket af stoffer, hvilket var årsagen til, at han blev fyret på Radio24syv tilbage i 2018.

Til Folkemødet på Bornholm havde han smuglet stoffer med via en autocamper, som to kolleger havde kørt gennem Sverige til Bornholm - uden at kende til stofferne.

Kulturkommentatoren fortæller i opslaget, at de seneste dage har været hårde, og at den kommende tid skal bruges på refleksion over situationen, og de konsekvenser handlingen har haft for andre.

Han ønsker ikke at uddybe sagen yderligere på nuværende tidspunkt, skriver han.

I årene på Ekstra Bladet har han anmeldt en lang række film, tv-serier, skrevet en række ledere og ageret som kommentator.

Ved siden af ansættelsen på Ekstra Bladet er han vært på den selvbiografiske radioserie "En Gonzo skifter spor" på radiostationen r8Dio.

Hans medvært i radioserien er skuespilleren Rasmus Bruun.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 25/11/2025 - 13:17

Fyring skyldes lydoptagelse forklarer kulturkommentator

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

René Fredensborg beklager, at han ikke oplyste en given person om, at han optog lyd til sin radioserie.

Kulturkommentator René Fredensborg forklarer, at hans fyring fra Ekstra Bladet skyldes, at han har optaget en radiooptagelse i en arbejdsmæssig sammenhæng uden den anden parts vidende.

Optagelsen skulle bruges til Fredensborgs radioserie "En Gonzo skifter spor".

Det skriver han tirsdag på radioseriens Instagram, som han også har delt på sin Facebook-profil.

Han forklarer, at mikrofonen ikke var skjult for den anden person, men at han som satiriker og journalist har et ansvar for at oplyse, hvornår lydoptagelsen er i gang, hvilket han ikke oplyste.

- Det var en fejl og en alvorlig fejlvurdering fra min side, skriver han i opslaget.

René Fredensborg fortæller, at han forstår, at den pågældende person kunne føle sig "utryg og utilpas", hvilket han er ked af.

Ekstra Bladets beslutning accepterer han, men han vil ikke afvise, at han over for en chefredaktør reagerede i "affekt med en skarp og direkte tone", hvilket han beklager i opslaget.

René Fredensborg har været ansat som kulturkommentator på Ekstra Bladet siden 2021.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 25/11/2025 - 10:00

FAKTA: Gløgg er æbleskivens bedste ven

* Gløggens let sprittede og varme duft af krydderier passer perfekt til de søde æbleskiver.

* Skal du lave gløgg fra bunden, begynder du med at lave en såkaldt gløggekstrakt. En grundregel er at bruge halvanden gang sukker til mængden af vand. Julekrydderier som kanel og stjerneanis samt skallen og saften fra citrusfrugter skal også i. 

* Uanset om du selv laver ekstrakten fra bunden eller køber dig til en færdiglavet, er det bedst at bruge en vin fra en middel prisklasse.

* Nogle foretrækker gløggen mere mild, mens andre topper med spiritus i form af for eksempel akvavit, cognac eller rom.

* Drop endelig færdigblandingen med mandelsplitter og rosiner. Top hellere gløggen med frisksmuttede mandler og en økologisk appelsinskive.

Kilder: forfatter, bartender og udviklingschef hos Copenhagen Distillery Sune Urth og Malene Smidt Hertz, der er diplomuddannet i vin og spiritus fra det engelske vinakademi WSET.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 25/11/2025 - 10:00

Bag julens lækreste æbleskiver eller giv de frosne en makeover

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Du kan let opgradere julens nok mest populære bagværk. Konditor guider til, hvordan du imponerer med forskellige æbleskiver til højtidens arrangementer.

Serveret med flormelis og syltetøj er æbleskiven blevet en velsmagende juletradition.

Selv om de velkendte æbleskiver fra frost er fast inventar hos mange, kan det lille runde stykke bagværk godt trænge til en opgradering.

Det mener Jonas Dahl Grue, der er konditor og blandt andet står bag bogen "Kager lille mormor".

Han opfordrer til, at du går i en bue uden om frysedisken og i stedet kaster dig ud i den hjemmelavede kunst.

- Man kan pifte æbleskiver op på mange måder, men bare ved at lave dem selv synes jeg, at de bliver markant bedre, siger Jonas Dahl Grue.

Første skridt er at anskaffe dig den karakteristiske æbleskivepande.

Dernæst skal du finde en opskrift, og her anbefaler Jonas Dahl Grue, at den indeholder piskede æggehvider, så æbleskiverne bliver dejligt luftige.

Middelvarme, masser af smør i panden og en strikke- eller spisepind til at vende med, så er du klar til at fylde hullerne i støbejernspanden med dej.

Du kan give dine hjemmelavede æbleskiver et klassisk løft ved at tilføje små stykker af æbler i dejen.

Og ved at rive lidt citron- eller appelsinskal i dejen sammen med nogle varme krydderier, får æbleskiven en smag, der minder mere om en brun- eller honningkage, fortæller Jonas Dahl Grue.

Tricket til at lave helt runde æbleskiver er at fylde formen godt op fra begyndelsen.

Og så er det ifølge Jonas Dahl Grue ikke nok at vende dejkuglerne en enkelt gang. De skal vendes lidt efter lidt, så de ikke bliver flade.

- Vil man virkelig gå i detaljer, så kan man have noget af sin dej i en sprøjtepose ved siden af. Så kan man fylde lidt ekstra i midten undervejs, siger han.

Er du ikke fristet af at kaste dig ud i projektet med hjemmelavede æbleskiver, er det ifølge konditoren let at gøre lidt ekstra ud af de frosne af slagsen.

Inspireret af den franske dessertklassiker profiteroles, kan du servere dem med is og chokoladesovs.

Flødeskum og lemon curd eller cremefraiche og hindbærmarmelade kan også gøre de småkedelige æbleskiver til en ny oplevelse.

Er du omvendt helt fortrolig med æbleskivepanden, kan du eksperimentere med at lave forskellige former for salte æbleskiver.

- Man kan gøre selve dejen lidt mere salt, og så kan man servere dem med for eksempel citronmayo, dild, cremefraiche, laks eller kaviar, siger Jonas Dahl Grue.

På den måde fungerer æbleskiverne lidt som blinis, forklarer konditoren, der selv ville servere dem som en forret til en af julens middage.

Du kan også fylde dem med ost og bacon eller æbler og flæsk, og så minder æbleskiverne om en form for kroketter - små friterede boller af kartoffelmos.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek