Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 20/04/2024 - 08:00

Slå de grønne fingre løs i maj-haven

Det sprudler med liv i haven i maj. De varmere temperaturer gør det til et oplagt tidspunkt at plante sommerblomster i krukker og begynde på køkkenhaven.

Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Af: Af Thit Lund Bording, Ritzau Fokus

Det er en travl tid i haven i maj, hvor nattefrosten som oftest endelig har sluppet sit tag.

Hvis det kribler i de grønne fingre, er der nok at gå i gang med, fortæller Louise Møller, der er havefaglig rådgiver og redaktør hos Haveselskabet.

De varmere temperaturer gør måneden til et godt tidspunkt at begynde at plante sommerblomster i krukker på terrassen.

Ifølge Louise Møller er det kun fantasien, der sætter grænser for ens valg af blomster, men hun anbefaler, at man giver planterne gødning, hvis de skal vokse sig store og sunde.

Selv bruger hun flydende gødning, der skal blandes op med vand, men også gødningstabletter kan bruges.

Også i køkkenhaven er det tid til at få frøene i jorden.

- Der er rigtig mange planter, man kan så og plante ud i maj. Det er egentlig bare at give den så meget gas som overhovedet muligt, siger Louise Møller.

Dog anbefaler hun, at man venter, til det er lidt varmere, med at så squash, græskar, bønner og majs. De kan i stedet sås indendørs eller i drivhuset, hvorefter de kan plantes ud i juni. Har man et drivhus, er det også tid til at plante tomatplanter her.

- Men ellers er der frit slag. Det er bare med at få nogle frø i jorden, siger hun.

I maj kan man med fordel også give bedene en tur, fortæller Kristine Fenger, der er uddannet filosof med speciale i miljøetik og naturhaver.

Hun er aktuel med sin nye bog "I gang med spiselige bede", der udkom 18. april.

Det er et godt tidspunkt at få luget i bedene med de flerårige planter. Undervejs skal man være opmærksom på selvsåede planter i bedene, anbefaler Kristine Fenger.

- Mange stauder er gode til at så sig selv, hvor de trives, og de spirer kan nemt pottes op eller flyttes eller foræres væk, siger hun.

Når bedene er luget, kan man lægge et godt lag organisk materiale oven på jorden i bedene under og mellem planterne. Det kan for eksempel være kompost, flis, halm, græsafklip, visne blade eller klippede staudetoppe.

- Det organiske materiale forbedrer jorden, holder på fugten og giver havens nedbrydere noget at leve af, siger hun og tilføjer, at det også hindrer fremspiring i bedet, så der bliver mindre at luge fremover.

Hvis man vil etablere nye bede i haven, er det også nu.

- Næst efter sensommer er foråret det bedste tidspunkt at anlægge nye bede. Så det er bare om at komme i gang, siger Kristine Fenger.

/ritzau fokus/

København, 15/11/2025 - 08:00

BLÅ BOG: Niels Ellegaard

* Niels Ellegaard er født 12. marts 1962 og er vokset op på Frederiksberg.

* Han blev uddannet skuespiller fra CaféTeatret i 1983 og var herefter tilknyttet det århusianske børneteater Filuren i syv sæsoner. Senere kom han til Aarhus Teater, hvor han gennem en årrække spillede et hav af roller.

* Niels Ellegaard har også medvirket i film og tv-serier som blandt andet "Nynne" og "Bølle-Bob".

* Mange vil nok kende ham fra revyscenerne, hvor han har haft en stor karriere.

* Han har to gange modtaget revyprisen Årets Dirch, også kaldet Årets Revykunstner, og han var desuden den første modtager af Ove Sprogøe Prisen i 2006.

* Privat er han gift med skuespiller Lise Stegger. Sammen er de forældre til to voksne børn.

Kilder: Danmarks Nationalleksikon og Dansk film database.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 15/11/2025 - 08:00

Garvet revystjerne har ingen pensionsplaner: Jeg bliver ved

Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Revyens humor og fællesskab er så stor en drivkraft i skuespiller Niels Ellegaards arbejde, at det helt automatisk holder pensionen fra døren.

I marts rundede skuespiller Niels Ellegaard 63 år - en alder, hvor mange nok så småt begynder at spejde mod et otium.

Alle kammeraterne i omgangskredsen er begyndt at tale om pensionens sødmefulde tilværelse med tid til rejser og andre sysler, fortæller han.

Men tankerne om livet som pensionist har endnu ikke slået kløerne i Niels Ellegaard.

- Jeg har ikke lyst til at gå på pension, jeg er faktisk ret glad for mit arbejde og så heldig, at jeg stadig bliver spurgt, siger han og fortsætter:

- I mange teaterstykker er der jo også gamle mænd og gamle kvinder, og på den måde er der roller til alle. Så jeg vil gerne blive ved, så længe jeg kan.

Som skuespiller må Niels Ellegaard siges at have fødderne plantet solidt i revyens muld. Og til sommer tager han igen en tur i manegen, når han for første gang skal prøve kræfter med Tivolirevyen.

- Jeg sagde ja af flere grunde. Først og fremmest på grund af hele holdet og dernæst, fordi det er i Tivoli. Jeg er fra Frederiksberg, og jeg er kommet i Tivoli, siden jeg var lillebitte. Så der er noget helt romantisk ved at komme derind, siger han.

Holdet på scenen i Glassalen består foruden Niels Ellegaard af den yderst erfarne revystjerne Henrik Lykkegaard. Tilsammen har de to medvirket i Cirkusrevyen i flere end 35 sæsoner.

De to revyveteraner flankeres af Mikkel Becker Hilgart, der også medvirkede i sidste års udgave af Tivolirevyen.

Og så er der revydebut til den kendte skuespiller Neel Rønholt. Hun er dog ikke det eneste nye fund til scenen i Tivoli. Det samme gælder skuespilleren Sicilia Gadborg og musicalstjernen Lea Thiim Harder.

Når netop revy er blevet så stor en del af Niels Ellegaards karriere som skuespiller, skyldes det ifølge ham selv det humoristiske fællesskab, der bliver skabt i teatersalens mørke.

- Det fællesskab er noget, vi har brug for som mennesker. For det giver ikke det samme at sidde alene derhjemme og grine af en film, som det gør i en sal sammen med tusinde andre mennesker, uddyber skuespilleren.

Et fællesskab, som Niels Ellegaard til tider savner i hverdagen.

- Vi er blevet så gode til at kigge på vores telefoner. Og det kan være lidt ærgerligt, når man for eksempel sidder og venter på en bus eller sidder i et tog, at man ikke deler fællesskabet noget mere, i stedet for at man kun har det online, siger han.

Det er ikke kun den fælles revyhumor, som Niels Ellegaard holder af. Han elsker også at fortælle historier.

- Det er i bund og grund essensen af mit arbejde. Og det giver mig meget, når jeg kan mærke publikums respons på det, jeg laver. Jeg tror faktisk på, at vi kan gøre verden til et bedre sted, hvis vi fortæller de gode historier, siger han.

I privatlivet spiller humor også en vigtig rolle for skuespilleren. Og han er begyndt at bruge humoren mere bevidst, efter at hans hustru blev syg, har han tidligere fortalt i et interview med Scleroseforeningen.

Niels Ellegaard er gift med Lise Stegger, der selv er tidligere skuespiller. Hun fik i 2005 konstateret sclerose og har gennem de seneste ti år været kørestolsbruger.

I dag bor hun på et plejecenter tæt på parrets lejlighed på Frederiksberg, så de har mulighed for at se hinanden dagligt.

Sammen har parret to voksne børn, Clara og Gustav.

Niels Ellegaard og resten af holdet kan opleves på de skrå brædder i Tivolirevyen, der får premiere 4. juni 2026.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 15/11/2025 - 10:00

Giv dine desserter en dekadent opgradering med myntesukker og urter

Matthew Mead/Ritzau Scanpix

Brug krydderurter og spiselige blomster til at give de klassiske desserter et lille, overraskende indslag.

Det søde køkken leder måske ikke lige dine tanker hen på en tur i køkkenhaven eller supermarkedets grøntafdeling.

Men det burde det måske. Der gemmer sig nemlig skønne smage, der kan tage dine desserter til nye højder.

Du kan krydre med lækre urter på tværs af is, sorbet, kager og desserter, fortæller kok og kogebogsforfatter Louisa Lorang.

- Mynte, citronmelisse og skovsyre er vi vant til, også bor i det søde køkken. Men du kan sagtens slippe afsted med timian eller rosmarin i en citronmuffin.

- Eller en æblekage med rosmarin eller timian. Hvis du laver en klassisk frugttærte med mazarinbund med mørke frugter som brombær og figner, kan du smide estragon i.

Laver du en klassisk jordbærtærte, passer det også godt med timian, tilføjer hun. Og basilikum gør sig godt med røde bær, fortæller hun.

Og så skal du bare give den gas med smukke spiselige blomster som spiselig pynt på dine kager, is og desserter.

Når havebogsforfatter og redaktør på Havenyt.dk Heidi Kirk Nissen skal bruge krydderurter i det søde køkken, er en af hendes favoritter mjødurt, som i gamle dage blev brugt til at lave mjød med.

- Den har en sød smag af mandel og vanilje. Man kan bruge både blomster og blade fra den, men hvis man ikke har prøvet den før, skal man lige dosere med let hånd.

- Hvis man laver noget med rabarber eller stikkelsbær, kan man bruge den til at sylte med og så bruge mindre sukker, fortæller hun.

Hun er også vild med at bruge støvet fra dens blomster som et lækkert drys på eksempelvis en chokoladekage med flødeskum.

- Man tager en blomst og ryster den over kagen, og så får man lidt blomsterstøv med den sødlige smag, siger hun og fremhæver, at det er særligt velegnet til flødebaserede desserter på grund af mandelsmagen - eksempelvis panna cotta.

En nem måde at give dine søde kreationer et grønt pift er ved at lave myntesukker, som du kan have stående og løbende bruge af, lyder et tip fra Louisa Lorang.

Det laver du ved at blande sukker og mynte og kværne det godt sammen enten i en lille kaffekværn eller en morter.

- Så bliver det helt fint og smukt. Man kan også tilføje limeskal, siger kokken.

Man kan også tørre blandingen i ovnen, for så holder den meget længe. Til gengæld er farven ikke lige så skriggrøn. Efter en tur i ovnen tørrer blandingen typisk i nogle flager, som man kan give en ekstra tur i kværnen.

- Myntesukker er megafrækt at sætte på bordet til teen eller drysse på jordbærtærten. Det er både hyggeligt og lidt dekadent. Og så er det en god måde at opbevare mynte på, fortæller Louisa Lorang og tilføjer, at man også kan gøre det med eksempelvis citronmelisse.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 14/11/2025 - 10:00

FAKTA: Vi handler for milliarder i julen

* Julen er ikke kun hjerternes, men også forbrugets fest. Ifølge Danmarks Statistik lå detailsalget i december 2024 på 39,4 milliarder kroner - det dækker alt fra juleand til risalamande samt julegaverne under træet.

* December er hvert år den måned, hvor omsætningen topper. Det er især forretninger med køkkenudstyr, boghandlere og legetøjsforretninger, der har travlt op til jul.

* Sidste år forventede danskerne i gennemsnit at bruge i alt 5870 kroner på julen ifølge en undersøgelse fra Nordea. Det var godt 300 kroner mere end året før. Størstedelen af pengene går til gaver.

* Ifølge en undersøgelse fra Coop Analyse føler hver anden en eller anden grad af skam over juleforbruget. Otte procent gør det i høj eller meget høj grad.

Kilder: Danmarks Statistik, Coop Analyse og Nordea.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek