Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

20/08/2024 - 10:00

Vil du på efterårsferie? Her kan du få mere for pengene

Der er mulighed for at spare penge, hvis du gør lidt forarbejde inden efterårsferien. Kig for eksempel mod Balkan og Polen, anbefaler rejsekender.

Sergei Gapon/Ritzau Scanpix

Af: Af Henriette Brøndum Neimann, Ritzau Fokus

Det er ikke længe siden, at du kom tilbage fra sommerferie, men det skal ikke forhindre dig i at udforske, hvor efterårsferien skal gå hen.

Er du ude efter at se, hvor du kan få mest for pengene, kan det virke oplagt at undersøge valutakurserne.

Det er dog ikke det eneste parameter, du bør holde øje med. For landets inflation - udviklingen i forbrugerpriserne - spiller også ind, når det handler om, hvad du kan få for pengene.

Det forklarer Louise Aggerstrøm Hansen, som er chefanalytiker og privatøkonom hos Danske Bank.

- Tyrkiet er et godt eksempel, for den tyrkiske lira er blevet meget mindre værd. Det betyder, at man får mange flere lira for danske kroner, end man har gjort i årevis, siger hun og fortsætter:

- Problemet er bare, at de tyrkiske priser er steget meget, samtidig med at de er steget meget hurtigere end herhjemme. Det betyder, at selv om jeg får flere tyrkiske lira, så kan jeg ikke nødvendigvis købe mere for dem i Tyrkiet.

Anderledes ser det ud i Norge. For her er de norske kroner blevet mindre værd, og priserne er kun steget lidt i forhold til danske priser. Det betyder, at du som turist vil kunne få mere for pengene her, forklarer Louise Aggerstrøm Hansen.

Et andet sted, du også kan kigge mod, er Egypten. Det siger chefkonsulent Nils Hornemann fra Danmarks Rejsebureau Forening, der er en del af Dansk Erhverv.

Han forklarer, at landets høje inflation har været med til at sætte det egyptiske pund under hårdt pres.

- Inflation er tit et tveægget sværd. Det er dårligt for den lokale befolkning, men kan være godt for dem, der kommer udefra. Det oplevede vi også, da mange tog til Sverige for at shoppe, fordi den svenske krone var lav, siger Nils Hornemann.

Efterårsferien er for mange også et oplagt tidspunkt at tage på kortere storbyferier.

Og vil du spare i budgettet, kan du med fordel kigge uden for de populære destinationer som New York City, London og Barcelona, forklarer chefkonsulenten.

Han anbefaler, at du vender blikket mod steder som den polske by Kraków, Ungarns hovedstad, Budapest, eller Balkan.

- Du får mere for pengene. I højsæsonen kan flypriserne selvfølgelig være lidt dyrere end ellers, men man bør kunne spare penge på indkvartering og forplejning, siger han og bemærker, at Kroatien dog kan være lidt dyrere sammenlignet med de andre lande på Balkan.

Nils Hornemann påpeger samtidig, at hvis du kan rejse uden for uge 42, vil der typisk være penge at spare, da det er en af de dyreste rejseuger på året.

/ritzau fokus/

København, 05/12/2025 - 14:30

Netflix lander stor milliardaftale om at købe HBO Max

Patrick T. Fallon/Ritzau Scanpix

Netflix køber Warner Bros. Discoverys film- og tv-studier og HBO Max i en stor milliardhandel.

Netflix har lavet en aftale med konkurrenten Warner Bros. Discovery om at købe Warner Bros., herunder dets film- og tv-studier og streamingtjenesten HBO Max.

Det oplyser Netflix i en pressemeddelelse.

Handlen har en samlet værdi på 82,7 milliarder dollar, svarende til omkring 530 milliarder kroner.

Ifølge Netflix vil handlen betyde, at streamingselskabet kan tilbyde mere og udvide forretningen.

- Sammen kan vi give publikum mere af det, de elsker, og være med til at definere historiefortælling i det næste århundrede, siger Ted Sarandos, som er en af to topchefer i Netflix, i meddelelsen.

Ved at kunne tilbyde sine abonnenter et bredere udvalg af film og serier, forventer Netflix, at selskabet kan tiltrække flere abonnenter og være bedre til at fastholde dem, lyder det.

Det skal være med til at drive omsætningsvækst fremadrettet og samtidig få indtjeningen til at stige.

Samtidig forventer Netflix at kunne spare mindst to til tre milliarder dollar om året efter tre år.

Der har inden offentliggørelsen været rygter i flere amerikanske medier om, at Netflix lå i front i en budkrig med Paramount Skydance og Comcast, som angiveligt også skulle have været interesserede i at købe Warner Bros. Discovery.

Warner Bros. Discovery ejer også flere tv-kanaler, herunder CNN. Netflix har dog kun været interesseret i at købe den del af selskabet, som omfatter film- og serieproduktion.

Warner Bros. Discovery satte formelt sig selv til salg i oktober.

Det skete, efter at selskabet havde meddelt, at man ville splitte selskabet op i to selvstændige selskaber.

Et, som var koncentreret omkring HBO Max og filmselskabet Warner Bros., og et med navnet Discovery Global, som var bygget op omkring blandt andet CNN og andre tv-stationer.

Det er fortsat planen, at Discovery Global skal udskilles som et selvstændigt børsselskab, skriver Netflix.

Netflix forventer, at købet af Warner Bros. kan blive gennemført i løbet af 12 til 18 måneder.

Handlen skal godkendes af relevante konkurrencemyndigheder, ligesom aktionærerne i Warner Bros. Discovery også skal godkende den.

Netflix oplyser ikke, hvad der skal ske med streamingtjenesten HBO Max. Men Netflix skriver, at selskabet forventer at bibeholde Warner Bros.' nuværende aktiviteter, herunder at lave biograffilm.

/ritzau/

Læs Mere >>

Hollywood, 05/12/2025 - 14:11

FAKTA: Netflix begyndte som dvd-tjeneste i 1997

Justin Sullivan/Ritzau Scanpix

Netflix har udviklet sig til at være en magtfaktor inden for både streaming og film- og tv-produktion.

Den amerikanske streamingtjeneste Netflix har fredag indgået en aftale om at købe Warner Bros., herunder streamingtjenesten HBO Max.

Dermed overtager Netflix en af sine konkurrenter og udvider sin dominans på både streamingmarkedet og inden for film- og tv-produktion.

Herunder kan du blive klogere på Netflix' historie:

* Netflix bliver grundlagt i 1997 som en dvd-tjeneste, hvor man kan leje fysiske dvd'er og få dem tilsendt med post.

* Året efter lanceres hjemmesiden NetFlix.com, og kunder kan her vælge mellem leje af titusindvis af forskellige dvd'er.

* Netflix åbner i 2007 for streaming i USA.

* Den efterfølgende tid bliver Netflix også udrullet i resten af verden, og i 2012 kommer streamingtjenesten til Europa - herunder Danmark.

* Netflix begynder i 2013 at fokusere på også at producere sit eget indhold.

* De kommende år producerer streamingtjenesten store tv-succeser som "House of Cards", "Stranger Things" og "Squid Game" samt prisvindende film som "Roma", "Marriage Story" og "All Quiet on the Western Front".

* Netflix når i dag ud til mere end 500 millioner mennesker i over 190 forskellige lande på 50 forskellige sprog.

* Fredag er det blevet annonceret, at Netflix har lavet en aftale om at købe Warner Bros., der blev grundlagt for godt 100 år siden - i 1923.

Kilder: Netflix, Britannica.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 05/12/2025 - 10:00

FAKTA: Fire fif der booster smagen

* Tilsæt krydderierne først, når du skal stege noget, og lad dem stege lidt, inden du tilføjer resten af ingredienserne.

* Damp grøntsager i stedet for at koge dem, så bevarer de mere smag.

* Tilføj andet end vand, når du koger noget. Det kan være krydderier eller urter.

* Brug både olie og smør, når du steger. Smør giver smag, og olie sørger for, at maden ikke brænder så nemt på.

Kilde: bogen "Spis bedre end din nabo" af Julia Prokopenko.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 05/12/2025 - 10:00

Slip sanserne løs i køkkenet og spar penge på indkøb

Der er besparelser at hente på madkontoen, hvis du tør at springe ud i intuitiv madlavning, siger kok og forfatter.

Du vinder både tid og penge ved at lade din intuition lede dig på vej, når du bikser aftensmaden sammen.

Det mener i hvert fald kok og madiværksætter Julia Prokopenko, der er kendt som vært på DR-programmet "Danmarks nye livret".

Nu er hun aktuel med bogen "Spis bedre end din nabo", der rummer tip til, hvordan du i højere grad kan skifte stringente opskrifter ud med ren mavefornemmelse.

- Når vi ikke følger opskrifter, lader vi sanserne fortælle os, om vi er på rette kurs eller ej. På den måde kan madlavning blive en form for meditation, men det kræver, at man vælger at stole på sig selv i stedet for opskriften, siger Julia Prokopenko.

Hendes guide tager udgangspunkt i de fire p'er: prepping, produkt, proces og parring.

Prepping handler om at opbygge et solidt lager af smagsgivere, som du altid har ved hånden. Det kan være alt fra diverse krydderier og olier til tahin, sennep og honning.

Det vigtige er, at du har grundsmagene repræsenteret - surt, sødt, salt, bittert og umami.

- En pose gulerødder og et kyllingebryst på tilbud kan du få til at smage af så mange forskellige ting, hvis du har de her smagsgivere. Så udvid dit forrådskammer, lyder opfordringen fra Julia Prokopenko.

Produkt dækker over, at du tilegner dig en grundviden om de fødevarer, du kokkerer med. På den måde ved du, hvilke ingredienser der kan erstatte hinanden, så du bruger, hvad du allerede har i køleskabet, og ikke farer ud for at købe ekstra ind.

- Et græskar opfører sig på samme måde, som rodfrugter gør. Det vil sige, at du godt kan erstatte græskar med gulerod, mens du for eksempel ikke kan erstatte græskar med agurk, fordi agurken opfører sig anderledes, forklarer hun.

Du hjælper dig selv ved at tænke i råvarefamilier. Tilhører råvarer den samme familie, kan de med høj sandsynlighed afløse hinanden. Står du og mangler kefir til en ret, kan det nemt erstattes med et andet syrnet mælkeprodukt, såsom cremefraiche eller neutral yoghurt.

Men som med alle andre færdigheder kræver det øvelse, og du skal turde at teste ting af i køkkenet, understreger Julia Prokopenko.

- Det er erfaringen, der gør, at du udvikler et kompas, og så skal du ikke være så bange for, at noget går galt, siger hun.

P nummer tre er proces. Når du forstår de forskellige madlavningsprocesser, er det lettere for dig at freestyle. Det handler om at forstå forskellen på, hvad der sker med en råvare, når du for eksempel koger, bager eller steger den.

- Græskar smager for eksempel meget forskelligt, alt efter hvilken proces du bruger til at tilberede det, siger Julia Prokopenko.

Det sidste p står for parring, og det går i sin enkelthed ud på, at du formår at sammensætte et måltid, så det går op i en højere enhed. Her kommer du ifølge Julia Prokopenko langt ved at tænke i teksturer og grundsmage.

- Grunden til, at vi ikke bare kan ignorere det trin, er, at vi er biologisk og kulturelt betinget, i forhold til hvad vi anser som værende et tilfredsstillende måltid, siger hun og fortsætter:

- Kombinationen af noget surt, sødt, salt sammen med noget cremet og sprødt er egentlig bare det, der skal til, for at vores hjerner er tilfredse.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek