Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 21/09/2022 - 07:00

Pizzaovne går som varmt brød: Disse ting skal du have styr på

Du kan gøre det nemt, eller du kan nørde helt igennem, hvis du springer ud som pizzabager derhjemme.

Tiziana Fabi/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

En liflig duft af smeltet ost driver ind over din hæk. Det er naboen, der nu igen står og bager pizzaer ude i haven, og du føler dig med ét kaldet til at gøre det samme.

- Vi ser en stigende interesse for pizzaovne. Især de lidt dyrere modeller er et hit, siger forbrugeranalytiker hos PriceRunner Katrine Barslev.

Men der er en række ting, du bør have for øje, når du springer ud som selvgjort pizzakok.

1) Brænde eller gas.

Stil dig selv spørgsmålet: Skal det være nemt, eller går jeg "all in"?

Bestemmer du dig for det første, skal du gå efter en pizzaovn, der kører på gas.

Det anbefaler Thomas Sørensen, der er e-handelschef hos netbutikken Homeshop.dk, som blandt andet sælger pizzaovne.

- Der er mange, der mener, at en brændefyret stenovn er det eneste rigtige, men tit ender folk med at købe en gasovn, fordi den varmer hurtigt op. Den er klar på fem minutter, og du slipper for at tænde op i et bål, fortæller han.

Hvis du holder fast i at investere i en model, der varmes op med brænde, skal du have god tid. For den kræver et par timer, før den er ordentligt varm.

- Det er mere et dagsprojekt end et aftensmadsprojekt, siger Thomas Sørensen.

Kan du ikke vælge mellem gas og brænde, findes der også såkaldte hybridovne, der kan begge dele.

2) Øv dig.

Lad være med at invitere gæster til pizza, før du har lært din nye ovn at kende.

- Den kan måske nå op på 600 grader, og det skal man lige lære at styre, lyder det fra Thomas Sørensen.

Derfor bliver de første pizzaer langtfra perfekte.

- Øv dig lige med familien, så det kun er dem, der håner dig, når det går galt, siger han.

3) Få styr på spaderne.

Ingen ovn uden udstyr. Og ifølge pizzakok og restauratør Sune Rothenberg Lind er noget af det vigtigste at anskaffe sig to pizzaspader – én til at sætte pizzaen ind i ovnen og én til at tage den ud med.

Bruger du den samme, vil rester fra den rå dej brænde fast på spaden, og det gør den ekstra svær at gøre ren bagefter.

- Der er en ind-spade og en ud-spade. Det er en aha-oplevelse for mange, siger Sune Rothenberg Lind.

Husk også at drysse spaden med mel, inden du sætter pizzaen ind i ovnen. På den måde klistrer dejen ikke fast.

4) Mindre fyld, mere smag.

For at lave en pizza, der smager godt, er det ikke nok at have en pizzaovn.

- Det er svært at fremtrylle en fantastisk pizza med pizzatopping fra supermarkedet eller frossen kebab, siger Sune Rothenberg Lind.

Han anbefaler, at du sparer på fyldet og i stedet udvælger få gode råvarer.

- Start med det basale. Køb noget godt mel og nogle solmodne tomater, siger han.

/ritzau fokus/

Stockholm, 09/12/2025 - 19:43

Svensk prinsesse har flere gange mødt Jeffrey Epstein

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Det svenske kongehus svarer ikke på, hvor, hvordan eller hvorfor prinsesse Sofia har mødt Epstein.

Den svenske prinsesse Sofia har ved flere lejligheder mødt den nu afdøde rigmand og dømte sexforbryder Jeffrey Epstein.

Det bekræfter det svenske kongehus over for mediet Dagens Nyheter.

- Prinsesse Sofia er blevet præsenteret for den pågældende mand ved et fåtal lejligheder omkring år 2005, skriver kongehusets kommunikationsafdeling til mediet.

Kongehuset svarer ikke på, hvor, hvordan eller hvorfor hun har mødt Epstein.

Prinsessen er gift med prins Carl Philip, der er kronprinsesse Victorias lillebror.

Nye offentliggjorte dokumenter vedrørende Epstein viser ifølge Dagens Nyheter en forbindelse til blandt andet den svenske finanskvinde Barbro Ehnbom.

Ehnbom satte den senere dømte sexforbryder i kontakt med unge svenske kvinder, og en mailkorrespondance mellem de to viser, at Ehnbom i december 2005 foreslog, at Epstein skulle mødes med Sofia, der dengang endnu ikke havde fået titlen som prinsesse.

- Det her er Sofia, en aspirerende skuespillerinde der lige er ankommet i NYC. Hun er pigen, jeg nævnte for dig, før jeg tog afsted, som jeg tænkte, du gerne ville møde. Måske vi kan kigge forbi inden helligdagene, skrev Ehnbom.

- Jeg er i Caribien. Vil hun komme i to dage. Jeg sender en billet, svarede Epstein ifølge Dagens Nyheter.

Hoffet oplyser til mediet, at prinsesse Sofia ikke tog imod tilbuddet om et besøg på det caribiske ø.

Før den borgerligt fødte Sofia Hellquist blev gift med prins Carl Phillip og fik tildelt prinsesse-titlen, arbejdede hun blandt andet som model og var tidligere deltager i realityprogrammet "Paradise Hotel".

Ifølge Dagens Nyheter boede hun efterfølgende en periode i New York i USA.

/ritzau/

Læs Mere >>

Stockholm, 09/12/2025 - 19:26

Svensk prinsesse har flere gange mødt Jeffrey Epstein

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Det svenske kongehus svarer ikke på, hvor, hvordan eller hvorfor prinsesse Sofia har mødt Epstein.

Den svenske prinsesse Sofia har ved flere lejligheder mødt den nu afdøde rigmand og dømte sexforbryder Jeffrey Epstein.

Det bekræfter det svenske kongehus over for mediet Dagens Nyheter.

- Prinsesse Sofia er blevet præsenteret for den pågældende mand ved et fåtal lejligheder omkring år 2005, skriver kongehusets kommunikationsafdeling til mediet.

Kongehuset svarer ikke på, hvor, hvordan eller hvorfor hun har mødt Epstein.

Prinsessen er gift med prins Carl Philip, der er kronprinsesse Victorias lillebror.

Nye offentliggjorte dokumenter vedrørende Epstein viser ifølge Dagens Nyheter en forbindelse til blandt andet den svenske finanskvinde Barbro Ehnbom.

Ehnbom satte den senere dømte sexforbryder i kontakt med unge svenske kvinder, og en mailkorrespondance mellem de to viser, at Ehnbom i december 2005 foreslog, at Epstein skulle mødes med Sofia.

Før den borgerligt fødte Sofia Hellquist blev gift med prins Carl Phillip og fik tildelt prinsesse-titlen, arbejdede hun blandt andet som model og var tidligere deltager i realityprogrammet "Paradise Hotel".

Ifølge Dagens Nyheter boede hun efterfølgende en periode i New York i USA.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 09/12/2025 - 08:00

FAKTA: Kunsten at smage til

* Det kræver øvelse at smage maden til. Du lærer meget af at gøre det sammen med andre, hvor I taler jer frem til, hvad der mangler.

* Den gode smag opstår i mødet mellem kontraster. Derfor giver det mening at tilsætte for eksempel både sukker og eddike til en ret.

* Tænk i smagslag, når du laver mad. Jo flere nuancer, du kan få bygget ind i smagen, jo bedre resultat får du.

*  Eksperimentér, og prøv dig frem. Er du nervøs for at ødelægge hele sovsen, så tag nogle skefulde over i en anden gryde, og eksperimentér med det til en start.

Kilde: kogebogen "Lag på lag - genveje til smagfulde, grønne måltider" af Camilla Skov.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 09/12/2025 - 08:00

Kreer vegetariske juleretter så englene synger

Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Umami er kodeordet, når du kokkerer kødfri julemad uden at gå på kompromis med smagen, lyder det fra kogebogsforfatter Camilla Skov.

Du kan sagtens skabe en velsmagende julemiddag uden andesteg og sprøde svær på menuen. Opskriften på succes er at sørge for masser af den dybe, runde og fyldige femte grundsmag - umami.

Sådan lyder det fra Camilla Skov, der er kogebogsforfatter og driver bloggen Vegetarisk Hverdag. Hun peger især på sovsen som et afgørende element.

- I min sovs bruger jeg tørrede svampe til at give umami. Det er rigtig godt, og så salter jeg med alt andet end salt. Soja, fiskesovs, miso, grøntsagsfond, måske en lille smule hvidløgspulver, det giver også umami. Det hele handler om balance og at gå forsigtigt frem, siger hun.

De tørrede svampe skal først blødes op i vand. Imens svitser du løg og hvidløg i olie i en gryde. Tilsæt dernæst fond og fløde, hak de udblødte svampe fint, og hæld dem i gryden.

Lad nu sovsen simre, og smag til med alt fra soja og rørsukker til dijonsennep.

- I min familie er det et af højdepunkterne til jul, at vi står og smager sovsen til. Det er simpelthen bare det bedste lille øjeblik på dagen. Så min opfordring vil være at gøre det til noget hyggeligt, I gør i fællesskab, lyder det fra Camilla Skov.

Til sidst kan svampene sies fra, så blot smagen bliver tilbage.

- Den smager jo selvfølgelig ikke af andesovs, men jeg synes, at den smager mindst lige så godt, siger hun.

Ud over sovsen er det ligeledes vigtigt at kreere en lækker form for køderstatning.

- Det kommer vi ikke rigtig udenom i et måltid, som traditionelt er koblet op på kød, og de mange følelser og minder, der er forbundet med det, understreger Camilla Skov.

Hun foreslår at hente inspiration fra Sverige og lave nogle vegetariske kødboller, der består af en fars, der kan laves af nødder, svampe, solsikkekerner og ost. Farsen rulles til boller, der først koges og siden steges, så de får en sprød skorpe.

- Det er igen en øvelse i at få arbejdet med tekstur og smag, så man opnår noget, der får samme rolle, som kødet ellers ville have haft, fortæller Camilla Skov og fortsætter:

- Du får umami og bitterhed fra nødderne og noget saftighed fra osten, mens solsikkekernerne giver noget knas at tygge på.

Herfra giver resten af måltidet sig selv, mener hun, med brunede kartofler og en saftig rødkål.

- I min familie har vi også altid lavet vaniljekogte æbler med ribsgelé, så de er en helt essentiel del af min jul, siger Camilla Skov.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek